Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 - jaka karta pamięci?
promokator
15-04-2022, 21:20
Witajcie, jakiej karty używanie w Nikonie Z6, poza tą SD? Czy to CF expres, czy XQD i dlaczego taką?
w Z6 nie da się użyć karty SD, nie wiem też czy CFexpres się da, więc tylko XQD
Na D850 da się użyć CFexpress więc nie wiem czemu na Z6 nie miało by się dać.
https://www.nikonimgsupport.com/na/NSG_article?articleNo=000042520&configured=1&lang=en_SG
(https://www.nikonimgsupport.com/na/NSG_article?articleNo=000042520&configured=1&lang=en_SG)
Proponuję CFexpress ponieważ XQD staje się pomału niszą.
Pewnym problemem z Z6 jest to że firmware musi być minimum 3.0.
Dokładnie to musi być wersja oprogramowani 2.2 w modelu Z6 i działa już CFexpress.
XQD warto kupić jeśli cena niska, ostatnio były na amazon 64GB Sony po 240zł.
ZbyszekS
23-04-2022, 11:00
Tu masz wszystko: https://forum.nikoniarze.pl/threads/305362-CFexpress-dzia%C5%82aj%C4%85ce-na-Nikon-Z
Pewnym problemem z Z6 jest to że firmware musi być minimum 3.0.
no właśnie tak coś kojarzyłem że na początku nie działało a potem zaczęło ale nie chciałem wprowadzać w błąd
PiotrekM77
26-04-2022, 22:04
Ja używam takie karty: SanDisk CFexpress Extreme Pro Type B 64GB SDCFE-064G-GN4NN (1500 MB/s)
Aparat Nikon Z6, firmware 3.40 - nie miałem z nimi żadnych problemów. Z tego co czytałem, ważny jest końcowy element kodu karty SanDisk: GN4NN - nie wiem czy z innymi kodami działają.
promokator
29-04-2022, 12:50
Czy masz Nikona Z6?
- - - - kolejny post - - - - - -
w Z6 nie da się użyć karty SD, nie wiem też czy CFexpres się da, więc tylko XQD
Czy masz Nikona Z6?
Kojocisko
29-04-2022, 13:05
W Z6 można użyć CFexpres lub XQD.
Ja teraz był kupił CFexpres bio są szybsze i bardziej perspektywiczne.
Chyba, że gdzieś kupisz XQD z czytnikiem naprawdę za grosze.
Sam w Z6II używam XQD ale tylko dla tego, że mi zostało po D850 i de facto nie mam dobrego powodu, żeby przechodzić na CFe, bo wydajność karty mam wystarczającą, a jakość karty Sony jest bez zarzutu.
W Z6 można użyć CFexpres lub XQD.
Ja teraz był kupił CFexpres bio są szybsze i bardziej perspektywiczne.
Chyba, że gdzieś kupisz XQD z czytnikiem naprawdę za grosze.
Sam w Z6II używam XQD ale tylko dla tego, że mi zostało po D850 i de facto nie mam dobrego powodu, żeby przechodzić na CFe, bo wydajność karty mam wystarczającą, a jakość karty Sony jest bez zarzutu.
W Z6 karta CFExpress będzie działać z podobnymi prędkościami co XQD. Związane jest to z tym, że obsługa CFExpress jest wprowadzona jedynie programowo. Ja niestety kupiłem kartę XQD za duże pieniądze. Teraz brałbym tylko CFExpress. Jeśli macie Z6 II, to bierzcie CFExpress. Tam obsługa tego standardu jest wprowadzona sprzętowo.
spiritus
16-05-2022, 22:26
Polecacie jakąś konkretnie kartę CFExpress?
Mam w sumie xqd 120GB ale już dwa razy musiałem gdzieś awaryjnie zdjęcia zgrywać bo na karcie mało miejsca. Stąd może decyzja nad zakupem drugiej ale o wiele tańszej karty.
To ile ty tego towaru produkujesz? :shock: Na kartę 120GB wchodzi około 1500 zdjęć z Z7 (kompresowanych bezstratnie NEF-ów), czyli w przypadku Z6 powinno to być prawie 3 tysiące zdjęć. A JPEG-ów w maksymalnej wielkości i jakości pewnie dobrze ponad 10 tysięcy. Ale nas ta nowoczesna technika rozpuściła. ;)
W Z6 karta CFExpress będzie działać z podobnymi prędkościami co XQD. Związane jest to z tym, że obsługa CFExpress jest wprowadzona jedynie programowo. Ja niestety kupiłem kartę XQD za duże pieniądze. Teraz brałbym tylko CFExpress. Jeśli macie Z6 II, to bierzcie CFExpress. Tam obsługa tego standardu jest wprowadzona sprzętowo.
Namieszałeś, nie ma że programowo i sprzętowo, w obu aparatach masz takie same kontrolery PCIe NVMe i wszystko odbywa się na poziomie sprzętowym, Z6/Z7 otrzymało aktualizacje do CFexpress dopiero jak dogadali się odnośnie licencji.
Szybkie karty CFexpress działają tak samo w Z6/Z7 jak w Z6II/Z7II.
Sprawdzona, działa dobrze https://www.amazon.de/-/pl/dp/B08SMNGYRT/ref=sr_1_16?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C 3%91
Sprawdzona, działa dobrze https://www.amazon.de/-/pl/dp/B08SMNGYRT/ref=sr_1_16?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C 3%91
Ale dlaczego taka mało pojemna ta karta? Przecież kolega napisał, że 120GB mu nie wystarcza na jeden dzień focenia i szuka większej. Jakiś 1TB by się przydał. Albo nawet 2TB. Jak szaleć, to szaleć. Teraz trzeba więcej. Więcej. I jeszcze więcej. Inaczej zwyczajnie nie wypada. :wink:
Ale dlaczego taka mało pojemna ta karta? Przecież kolega napisał, że 120GB mu nie wystarcza na jeden dzień focenia i szuka większej. Jakiś 1TB by się przydał. Albo nawet 2TB. Jak szaleć, to szaleć. Teraz trzeba więcej. Więcej. I jeszcze więcej. Inaczej zwyczajnie nie wypada. :wink:
a gdzie napisał, że na jeden dzień? Może nie ma dostępu do kompa na co dzień? To, co sobie dopowiadasz brzmi bardzo niemądrze.
Przecież napisał, że musiał "zgrywać zdjęcia awaryjnie". Nie po robocie, nie w nocy, nie następnego dnia, tylko "awaryjnie". Czyli prosty wniosek - miejsca na karcie podczas focenia zabrakło. No chyba, że karta w aparacie ma być takim specyficznym archiwum zamiast twardego dysku. :wink: Ale to nie jest zbyt mądry pomysł, bo i drogi i niezbyt bezpieczny. Zakładam, że kolega wie co robi i na każdą robotę idzie z pustą kartą, ale oczywiście mogę się mylić. :wink:
spiritus
17-05-2022, 10:59
Przecież napisał, że musiał "zgrywać zdjęcia awaryjnie". Nie po robocie, nie w nocy, nie następnego dnia, tylko "awaryjnie". Czyli prosty wniosek - miejsca na karcie podczas focenia zabrakło. No chyba, że karta w aparacie ma być takim specyficznym archiwum zamiast twardego dysku. :wink: Ale to nie jest zbyt mądry pomysł, bo i drogi i niezbyt bezpieczny. Zakładam, że kolega wie co robi i na każdą robotę idzie z pustą kartą, ale oczywiście mogę się mylić. :wink:
Generalnie czasami jak mam tydzień fotografowania to nie brałem laptopa aby codziennie zgrywać zdjęcia i chciałem obskakiwać wszystko na jednej karcie. Niezbyt mądrze ale nie chce mi się aż tyle sprzętu zabierać i z wyjazdu na wyjazd coraz bardzie staram się ograniczyć ilość zabieranych rzeczy ;)
chemik74
17-05-2022, 12:59
Bez problemu zapełnisz taką kartę w parę minut przy makro i focus stackingu.
Znam osoby, które dopiero jak zapełnią kartę do pełna to ją zgrywają.
Ba, Jurek który był z nami na plenerze w Maroku (kupę lat temu) w ogóle nie zgrywał kart (SD) tylko kupował ciągle kolejne karty!!! Szokujące ale prawdziwe.
Znam osobę, która robi na D4 w JPG. Sam kupowałem ten aparat z kartą 64GB (wtedy ogromną i sprowadzaną z Kanady). Po kilku latach wrócił do mnie, bo się zapchał.