PDA

Zobacz pełną wersję : Kazzi - makro 2022

kazzi
13-04-2022, 21:04
Czas najwyższy rozpocząć nowy sezon.

1

61829

Jaszczurka zwinka.
Z6, 105 makro VR , sklejka 20-tu kadrów z "ręki"

Wind Mill
13-04-2022, 23:18
Stacking z reki, fiu fiu... Piękna modelka i pięknie uchwycona.
Ile czasu Z6 trzaska te 20 klatek z focus shiftem?

kazzi
14-04-2022, 09:36
Zrobienie serii zdjęć do późniejszego składania w jedno, to nic trudnego. W tym przypadku miałem solidne oparcie bo jaszczureczka wygrzewała się na wielkim pniu drzewa.
Zachowując ostrożność można się zbliżyć z aparatem dosłownie na centymetry. Tu po ustaleniu kadru po prostu zrobiłem serię zdjęć przesuwając aparat minimalnie po
każdym ujęciu. Pewnie robiąc dokładną selekcję można by jeszcze ograniczyć ilość fotek do wsadu. Nie korzystałem z funkcji focus bracketing bo jest trochę ułomna, w trakcie
jej trwania znika podgląd. Nikon Z6 w takiej zaprogramowanej serii osiąga coś około 4 zdjęć/s. W porównaniu do innych marek to cieniutko bo takie Olki np. osiągają kilkanaście.
Nie trzeba chyba dodawać jakie to ma znaczenie przy fotografowaniu żywych okazów.

spiritus
16-04-2022, 11:25
W morde węża. Sztos!

Podpieprzone gdzie trzeba ;)

Wind Mill
16-04-2022, 14:11
...Tu po ustaleniu kadru po prostu zrobiłem serię zdjęć przesuwając aparat minimalnie po
każdym ujęciu...Rozumiem, iż o to by wszystkie klatki dokładnie się pokrywały dba już jakiś soft?

kazzi
16-04-2022, 21:36
Tak. Program w jakiś sobie znany sposób wyrównuje najpierw wsadowe fotki, a potem z najostrzejszych skleja w jedno. Tez można wybrać sposoby łączenia Jakieś minimalne
przesun9ięcia są korygowane bo zazwyczaj ostry jest tylko jakiś niewielki fragment. Nie ma jednak tak łatwo i z reguły po takim automatycznym złożeniu pozostaje jeszcze
sporo do ręcznych poprawek. Niektóre korpusy mają już wbudowaną funkcję sklejania, ale chyba tylko z kilku zdjęć. Nikon tego nie ma i trzeba korzystać z zewnętrznego oprogramowania.

spiritus
16-04-2022, 21:58
A jaki to soft?

kazzi
16-04-2022, 23:47
Tak w zasadzie to tylko są dwa dobre programy do tego przeznaczone.
https://www.heliconsoft.com/heliconsoft-products/helicon-focus/
https://zerenesystems.com/cms/stacker
Można też użyć PS-a wykorzystując warstwy. Również któryś z jego konkurentów dawał taką możliwość i był chyba jakiś darmowy, ale słabo sobie radził.

spiritus
17-04-2022, 00:15
To są darmowe jak mniemam?

Kiedyś miałem wielką chęć fotografowania robali ale powstrzymały mnie dwie rzeczy, dobry obiektyw makro i przerażająca myśl o maskowaniu w photoshopie... żmudne i długotrwałe zajęcie :D
Może kiedyś ogarnę jakieś makro i się pobawię :)

Wind Mill
17-04-2022, 00:15
kazzi Dzięki za info.

kazzi
19-04-2022, 12:23
2

61938

Z6 + 105 makro VR

kazzi
20-04-2022, 21:44
3

61949

Jaszczurka zwinka

To samo ujęcie jak na poprzednim, ale złożone z serii 12-tu zdjęć z niewielkim przesuwaniem aparatu wzdłuż osi obiektywu

kazzi
23-04-2022, 19:30
4

62021

Kolejne z dzisiejszej jaszczurowej sesji.
Z6 + 105 makro VR

kazzi
25-04-2022, 21:05
5

62087

Samiec jaszczurki zwinki w barwach godowych

Z6 + 105 makro VR stack 26x

Dex
25-04-2022, 21:47
Yaaaay, nowe zdjęcia :D

Ostatni jaszczur klasa!

Obrazek2000
26-04-2022, 11:25
Wszystkie fajne!

kazzi
30-04-2022, 19:14
6

62179

7

62180

Szerszeń europejski, może być groźny dla człowieka, ale nie aż tak jak to się powszechnie sądzi.

Z6+ 105 makro VR

basket
30-04-2022, 20:30
Powiem ci, że bardzo ładne :-)

crusiek
01-05-2022, 10:49
Pięknie Ci wyszedł ten szerszeń.

kazzi
01-05-2022, 21:47
Pierwszy raz udało mi się w miarę przyzwoicie sfotografować szerszenia. Wszedł w szczelinę pod zeschnięta korą na starym pniu drzewa, więc poczekałem
aż będzie stamtąd wychodził. Lekkiego stracha przed ukąszeniem jednak miałem, a jak zaczął stroszyć skrzydła wolałem się odsunąć.

7

62230

dryguś zmienny - jeden z kilkudziesięciu gatunków skakunowatych żyjących w naszym kraju. W naturze ma ok 5 mm długości.

Z6 + L 25mm 2,5-5x , dość sporo kadrowane.

kazzi
02-05-2022, 22:33
8

62257

dryguś zmienny

Z6 L 25 stack 10 x

9

62258

szerszeń

Z6 N 105makro VR

kazzi
24-05-2022, 16:48
9

63129

10

63130

11

63131

Stack 40x Z6+ 105 S + tessar 210

Jeden z dużej rodzinki modraszkowatych

Behaviour
24-05-2022, 17:32
czerwończyk uroczek

kazzi
26-05-2022, 21:15
10

63164

Kwietnik

Z6, 105 S, Tessar 210, stack 60x

kazzi
07-06-2022, 18:30
11

63562

Łowca i ofiara.
Z6 + 105 S , stack 56x , ISO 400, 1/200 , F 11, dwie małe lampki LED

ostek
08-06-2022, 07:32
11 . Extra

kazzi
09-06-2022, 21:13
12

63631

Srogoń baldaszkowiec

Z6, 105 S

kazzi
10-06-2022, 20:35
13

63645

Srogoń baldaszkowiec

Z6 + 105 S

kazzi
14-06-2022, 14:22
14

63869

Jakaś mała ok. 1 cm długości muchówka.
Z6 + 105 S + T-210 , stack

Alek12
14-06-2022, 20:43
Z ilu zdjęć zrobiłeś ostatnie - 14
Jakiej techniki używasz do stackowania?

Z ostatnich wrzutek najbardziej mi pasuje 11 z racji kadru, bardziej podoba mi się taka prezentacja owada.

odzio
15-06-2022, 10:00
[CENTER]
Z6 + 105 S + T-210 , stack
"T-210" to jest odwrotnie zapięty tamron 70-210/4?

kazzi
15-06-2022, 11:13
W technice stackowania używam najczęściej wbudowanej funkcji focus bracketing. Jest trochę ułomna o czym już pisałem w poprzednim roku. Przede wszystkim brakuje jej
możliwości określenia punktu końcowego . Krok przeostrzania też jest zależny od aktualnie zastosowanej przysłony, więc trzeba oceniać doświadczalnie potrzebną ilość zdjęć.
Do dużych powiększeń, tak od 2 :1 z użyciem obiektywu Laowy 24mm 2,5-5 x używam specjalnej szyny sterowanej elektronicznie z dokładnością posuwu do 1/ 200 mm.
Oczywiście przy powiększeniach rzędu 5 x taka dokładność nie jest potrzebna, to już raczej do wykorzystania z obiektywami mikroskopowymi o powiększeniu 10x.
Szyna bardzo precyzyjna, ale nie daje takiej szybkości fotografowania jak korpus z funkcją focus bracketing. Czasami gdy potrzebne jest tylko kilka zdjęć robię to ręcznie
przeostrzając obiektyw, albo po prostu przesuwając aparat gdy nie jest zapięty na statyw. Można takim sposobem zrobić wkład do stosu nawet malutkim obiektom,
gdy ze względu na ich ruchliwość i tylko chwilowe przystanki nie ma możliwości zastosowania precyzyjniejszych metod. Do składania takich stosów zdjęciowych są obecnie dwa dobre
specjalizowane programy, ale to nie oznacza, że już potem nic nie trzeba robić. Zazwyczaj trzeba jeszcze trochę popracować ręcznie robiąc poprawki w miejscach gdzie
oprogramowanie sobie nie poradziło
Ta fota nr 14 jest złożona z ok setki zdjęć zrobionych z wykorzystaniem focus bracketing w korpusie Z6 w czasie ok 20 sekund..
Tu dodatkowo miałem jeszcze nakręcony na obiektyw makro drugi obiektyw o który pyta odzio. To Tessar 210 mm /4,5 wykorzystywany w kamerach wielkoformatowych.
Pozwala wyjść poza skalę 1:1 podstawowego obiektywu bez utraty żadnej z jego funkcji. Taki zespół daje skalę 1,5 :1 co przy małych modelach i matrycy FF jakoś sensownie
wypełnia kadr. Do większych powiększeń mam Laowę.

notdot
15-06-2022, 12:55
Ta fota nr 14 jest złożona z ok setki zdjęć zrobionych z wykorzystaniem focus bracketing w korpusie Z6 w czasie ok 20 sekund..
i mucha tyle czasu była nieruchomo?

kazzi
15-06-2022, 13:05
To nic nadzwyczajnego, po nocnym chłodzie potrzebują trochę czasu by się ogrzać. Czasami zdarzają się takie wyjątkowo cierpliwe modele i uda się zrobić serię,
czasem zacznie poruszać głową lub odnóżem i cała seria idzie w kosz.

odzio
15-06-2022, 14:03
Do składania takich stosów zdjęciowych są obecnie dwa dobre specjalizowane programy, ale to nie oznacza, że już potem nic nie trzeba robić.
Możesz podać nazwy? nawet z ciekawości bym obczaił :)

kazzi
15-06-2022, 14:18

To są specjalizowane programy do tego typu składanek, można też sklejać w PS-ie i innych podobnych programach, które maja możliwość pracy na warstwach.
Był jeszcze jakiś darmowy, ale słabo sobie radził, a nazwy juz nie pamiętam. Takie sklejanie w czułość mają też jako jedną z opcji wyższe modele Olympusa.
Olki na dodatek chyba robią stos z szybkością więcej jak 10 fot/ sek. Jakość takiego wynikowego obrazu składanego bezpośrednio w korpusie często obarczona
jest błędami. Dużo zależy od układu elementów.

63902

Tu jedna z serri fotek dla zobrazowania jak mała jest strefa ostrości przy tego typu obiektach. Przysłona ustawiona na F-10 , Nikkor 105 S + Tessar 210/45

odzio
15-06-2022, 18:54
Jeśli Ci to nie przeszkadza to przysypię serią pytań ;)
1. dlaczego akurat tego tessara wybrałeś do odwrotnego mocowania?
2. Czy trzeba się kierować jakimiś konkretnymi parametrami przy wyborze drugiego obiektywu?
3. Jaka jest odległość pracy z takim zestawem od owada?

kazzi
15-06-2022, 20:37
Akurat ten Tessar to dość przypadkowa sprawa. Kupiłem go u siebie na bazarze kilka lat temu za 50 zł i tak sobie leżał w szafie bo też zbieram stare klamoty fotograficzne.
Przy makrofotografii z aparatami z matryca FF jest taki problem, że przy skali 1:1 jaką dają w większości obiektywy do makro, brakuje czasami większego zbliżenia.
Mała muszka w skali 1:1 raczej słabo się zarejestruje na pełnoklatkowej matrycy. Kadrowanie mocno zubaża detal. By zwiększyć skalę odwzorowania trzeba stosować
dodatkowy wyciąg obiektywu w postaci pierścieni czy mieszka. Dla współczesnych obiektywów oznacza to pozbawienie niektórych funkcji lub znaczne pogorszenie jakości
obrazka. Pośród makrofotografów dość popularna jest nasadka Raynox 250, która jest montowana na czołówkę obiektywu i pozwala na duże zbliżenia nawet ze zwykłymi
obiektywami, a z obiektywem makro zwiększenie skali odwzorowania. Sprawdza się to z aparatami z matrycą APS-c i mniejszymi, z korpusami z matrycą FF pojawia się
niestety winieta z powodu zbyt małej średnicy tej nasadki. Ten Tessar akurat przypasował nawet połączeniem gwintowym bo ma identyczne jak moje Nikkory malro 105,
czyli 62 mm. Dołożyłem tylko przejściówkę ze starego filtra o tym rozmiarze, ale bez szkiełka. Działa to w sumie dość przyzwoicie i na przysłonach roboczych F 8 i większych
nie powoduje degradacji obrazu. Oczywiście istnieje szereg innych sposobów na zwiększenie skali odwzorowania, są nawet obiektywy, które przekraczają tą umowną skalę 1:1,
ale to typowe manuale i w takim przypadku nie skorzysta się z funkcji focus bracketing wbudowanej w korpus.
Jak chcesz zacząć przygodę z makrofotografią, to ta nasadka Raynox jest na początek najlepszym rozwiązaniem. W niczym nie ogranicza funkcjonalności aparatu i daje dobre
rezultaty, nawet ze zwykłymi obiektywami. Taki dodatkowy układ optyczny skraca pierwotna ogniskową obiektywu i oczywiście spada dystans do obiektu. W tym moim przypadku,
to przy największym zbliżeniu jest ok 5cm. To niewiele, ale makrofotografia to też sztuka cierpliwości. Dzisiaj złaziłem swój rejon od godz. 6 do 9-tej robiąc tylko kilka niezbyt udanych zdjęć.

odzio
16-06-2022, 17:01
Dzięki za odpowiedź, dałeś mi do myślenia. Mam makrówkę i czasem miałem ochotę wyjść ponad 1:1. Mam pierścienie pośrednie, ale odniosłem właśnie wrażenie, że one degradują jakość obrazu przy dużych powiększeniach. Pozwolę sobie wrzucić sampla z nikkora 105/2.8 na Z5, zdjęcie jest prosto z puszki, tylko przekonwertowałem do .PNG, żeby się na głównej nie pokazywało. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam Twojego wątku. Jeśli Ci to przeszkadza, to zgłoszę swój post do moderacji. Zdjęcie jest zrobione na f/10 i widać paskudne aberracje i ogólnie słabą ostrość (zdjęcia robiłem serią bo sznurek się poruszał, wybrałem najostrzejsze ujęcie z serii). Czy myślisz, że obiektyw zamocowany odwrotnie dałby lepszy efekt?
63908

kazzi
18-06-2022, 23:07
Ten obiektyw potrafi czasem zagrać kolorkami na krawędziach. Tu masz akurat dość wyzywający temat, a czasami spotkać można opinię ,że ten obiektyw ma sporę aberracje.
Też go mam od wielu lat i sporadycznie zauważałem takie zachowanie. Jeżeli chcesz wyjść sporo poza zakres 1:1 to lepszym rozwiązaniem będzie albo załup któregoś z
obiektywów Laowy o powiększeniu 2:1 lub tego od 2,5-5x. Dobrym rozwiązaniem do dużych powiększeń jest też odwrotne zamocowanie jakiegoś szerokokątnego manuala.
Na starcie dostaje się już spore powiększenie, a dokładając pierścienie można je jeszcze zwiększyć. Dobrą opinią cieszył się któryś z Takumarów 28 mm. Do jeszcze większych
powiększeń to już raczej obiektywy mikroskopowe i technika tzw. stackowania. Polecam Ci dość interesującą witrynę na ten temat http://extreme-macro.co.uk/

kazzi
19-06-2022, 22:35
15

63978

Zmrocznik

Z6, 105 S, stack 45x doświetlane małymi lampkami LED

basket
19-06-2022, 22:50
15

63978

Zmrocznik

Z6, 105 S, stack 45x doświetlane małymi lampkami LED

Aż by chciało się pogłaskać :-P
Trzeba kliknąć na zdjęcie i się zalogować żeby zobaczyć detal. Szkoda, że to forum niebawem zniknie, bo ludzie o tym ie wiedzą :-)

czupacabra
20-06-2022, 12:15
Kazi Czy próbowałeś olka do makro?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kazzi
20-06-2022, 13:02
Próbowałem kilka lat temu z pierwszą wersją 10-tki i Nikkorem 105 podpinanym przez przejściówkę i innymi manualami. Po roku jednak pożegnałem się z nim i
sprezentowałem siostrzenicy. Głównie z powodu zbyt niskiego użytecznego ISO i dalszego dystansu ostrzenia co zupełnie inaczej oddawało nieostrości w tle niż
na matrycy FF. Łatwiej było uzyskać większą strefę ostrości, ale to powodowało też ,że drugi plan zaczynał się zbyt wyraźnie zarysowywać, czasami gubiąc główny
motyw. Przy dużych zbliżeniach nie odgrywało to takiej roli, ale już przy fotografowaniu motyli czy ważek trzeba było staranniej wybierać tło. Mała matryca niesie
również ograniczenia w użytecznym ISO. W Olku starałem się nie wychodzić więcej niż 400 ASA, a i tak nieraz musiałem dodatkowo odszumiać. Badań nie robiłem,
ale odniosłem też wrażenie, że gdy chciałem uzyskać dużą strefę ostrości i używałem dużych przysłon, to dyfrakcja o wiele szybciej zaczynała zjadać obrazek niż to
miałem z matryca FF. Obrabianie plików RAW w C1 też mi nie leżało, uzyskiwałem jakiś dziwny odcień zieleni z czerniami wpadającymi w fiolet czy purpurę.
Wymagało to dodatkowych zabiegów obróbkowych Na temat powstawania tego dziwnego zbalansowania mam swoją teorię, a ten dziwny efekt widuję czasem na
zdjęciach osób, które używają Olka z nietypowymi obiektywami. Parę lat temu sporo osób zajmujących się makrofotografia przeszło na format m4/3, mnie jakoś
ten format nie przekonał i jak wspomniałem po sezonie rozstałem się z mim nie rozbudowując go. Oczywiście dzisiaj technika poszła sporo do przodu i również
tym formatem da się robić świetne zdjęcia makro. W tej chwili Olki maja chyba jeden z najszybszych systemów w funkcji focus stacking sięgające kilkunastu fot w
ciągu sekundy. Jakie to ma znaczenie przy fotografowaniu w plenerze nie trzeba chyba wyjaśniać. Ja tam jednak wolę system Nikona, zwłaszcza, że mam go do makro
sporo rozbudowany.

16

63987

Żółwinek zbożowy

kazzi
22-06-2022, 14:51
17

64048

Świtezianka

odzio
23-06-2022, 19:38

To są specjalizowane programy do tego typu składanek, można też sklejać w PS-ie i innych podobnych programach, które maja możliwość pracy na warstwach.
Był jeszcze jakiś darmowy, ale słabo sobie radził, a nazwy juz nie pamiętam. Takie sklejanie w czułość mają też jako jedną z opcji wyższe modele Olympusa.

dzisiaj trafilem na takie ustrojstwo, prawie jak ja rurka od Venus Laowa: https://fotoblogia.pl/18050,zamiast-10-000-zlotych-wydal-rownowartosc-90-wykorzystal-ciekawe-rozwiazanie
jest w tym artykule też ciekawy sposób na focus stacking z ręki (https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=bxxD-mS_Meo&feature=emb_logo), próbowałeś może kiedyś takich trików?

kazzi
23-06-2022, 22:39
Porównanie obiektywy Laowy z tą konstrukcja jest zupełnie nietrafione. Laowa to szerokokątny obiektyw z możliwością ogniskowania na bliskie
dystanse i bardzo wydłużonej konstrukcji. Można nim robić normalne zdjęcia czy filmy. Ta jego wydłużona konstrukcja umożliwia wetknięcie e miejsca
gzie normalny obiektyw się nie zmieści i nie dotrze. Obiektyw mikroskopowy zamocowany na tubusie to zupełnie co innego. Obiektywy mikroskopowe
maja dystans roboczy 160 mm, chyba 210 mm i są tez takie ogniskowane na tzw. nieskończoność, które wymagają jeszcze dodatkowego układu optycznego.
Krótko mówiąc, obiektyw mikroskopowy zamocowany na tubusie np. 160 mm da Ci powiększenie jakie ma opisane na obudowie. W fotografii wykorzystuje
się najczęściej te o powiększeniu od 4 do 10 x Jako że te obiektywy nie maja przysłony to strefa ostrości jest na mikrony, stad konieczność składania stosu
zdjęć w jedno.
Robienie serii fotek "z ręki" to też nic nowego, ale sprawdzi się tylko przy niezbyt dużych zbliżeniach, gdzie strefa ostrości jest jeszcze na tyle duża, że
ewentualne niedokładności nie będą widoczne. Sam czasami tak robię gdy nie ma czasu na rozstawianie się ze sprzętem, albo gdy obiekt nie jest na
tyle cierpliwy by pozostać dłużej w jednej pozycji.

- - - - kolejny post - - - - - -

18

64088

Kwiat Świtezianki
rozkwita raz w roku w dniu rozpoczęcia lata.

Z6, 105 S, stack 49x

odzio
24-06-2022, 10:08
Faktycznie, celna uwagą z porównaniem do laowy :) dzięki za informacje, zapomniałem ostatnio dopisać świtezianka na #17 też robi świetne wrażenie w pełnej rozdzielczości. Po zwróceniu uwagi przez kolegę basket zacząłem otwierać tak zdjęcia i nabierają drugiego życia. Super fotki wrzucasz :)

kazzi
25-06-2022, 20:12
19

64144

Świtezianka
Ciągle ta sama modelka,

Z6, N-105 S, stack 90x

odzio
27-06-2022, 09:46
niezły kosmos :) Ty używałeś AF-S 105/2.8, prawda? mógłbyś w paru słowach go porównać do wersji Zetkowej?

kazzi
27-06-2022, 22:08
Tak, chyba kilkanaście lat używałem Mikro Nikkora 105 AF-S VR jeszcze z japońskiej produkcji. Czasami pojawiały się opinie, że potrafi zaświecić kolorkami
na krawędziach w niekorzystnych warunkach. Jakoś nie specjalnie to widywałem, ale zdarzały się takie sytuacje. Mowy zetkowy Mikro Nikkor jest przede
wszystkim lżejszy i ostrzejszy. Na mnie wywarł jednak wrażenie trochę plastikowego. Podejrzewam, że gdyby zaliczył taki upadek jak AF-S to rozsypał by
się na drobne kawałki. Z tego dodatkowego wyświetlacza i guzika funkcyjnego nie nauczyłem się jeszcze korzystać. Nie wiem czy to u mnie w makro będzie
miało zastosowanie. Liczyłem na szybszy AF w zakresie makro, ale nie zaobserwowałem znaczącej różnicy, może w normalnych zakresach jest lepiej.
Postęp jednak jakiś jest Do poprzedniej wersji był zaciągany sznurkiem worek z grubszej tkaniny i sztywnym dnem, a teraz jakaś onucka zszyta po bokach.
Rozumiem, że przy najtańszych amatorskich obiektywach to norma, ale tu przy tej cenie obiektywu to trochę obciach. Na all.. futerały z piankowego neoprenu
za kilkanaście zł.
Dla mnie jedynie ostrość i jak na razie brak aberracji to główna przewaga nad starszą wersją. Do tego obiektywu firma powinna opracować specjalny konwerter
umożliwiający zwiększenie skali odwzorowania. Ja dokręcam na przód dodatkowy obiektyw, ale z pewnością nie jest to rozwiązanie dobre, a w rej chwili nie ma
innej możliwości. Widziałem na you tube filmik gdzie było porównanie tego obiektywu z poprzednikiem. Po dołożeniu pierścieni dystansowych w celu, zwiększenia
skali, obraz z nowego Nikkora po prostu się rozsypywał, szczególnie w rogach.

kazzi
28-06-2022, 19:25
20

64261

Świtezianka

kazzi
02-07-2022, 21:14
21

64367

Oblaczek granatek

Z6, N-105 S, stack

sufenta
02-07-2022, 22:22
Bardzo ladnie. Jestem zawodowym przypier...czem, ale nie moge sie do niczego przyp...lic.

kazzi
03-07-2022, 22:48
22

64406

„Koń, jaki jest, każdy widzi”

Z6, N-105 S, stack

sufenta
04-07-2022, 10:44
szkoda, ze ,nie wiem jak sie to nazywa: czulki? anteny?, obciete.

odzio
04-07-2022, 12:41
Pewnie spinaczami do sznurka na bieliznę go kazzi przytwierdził, żeby spokojnie sobie stacka cyknąć ;) Świerszcz fajny, listek ekstra wyszedł. Nie wiem za to co napisać o 21. Z jednej strony genialne, z drugiej jakoś zbyt sterylnie, może trochę zielonego zafarbu w tle brakuje?

DlaczemU
30-12-2022, 19:32
Czy ktokolwiek z Was bawił się kiedyś takim szkiełkiem: Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra Macro Lens???

Ooo, widzę kazzi że używałeś. Nadaje sie to do czegoś, bo widzę, że generalnie używaż 105?

chemik74
31-12-2022, 14:05
Czy ktokolwiek z Was bawił się kiedyś takim szkiełkiem: Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra Macro Lens???

Do zabawy się średnio nadaje, ale jeżeli chcesz spróbować sił w "poważnym" makro, to za niewielkie pieniądze masz porządny instrument. Szyna nastawcza (raczej) konieczna.

U mnie w pracy czasami zastępuje mikroskop przy obserwacji dynamiki kryształów.

DlaczemU
31-12-2022, 21:47
Do zabawy się średnio nadaje, ale jeżeli chcesz spróbować sił w "poważnym" makro, to za niewielkie pieniądze masz porządny instrument. Szyna nastawcza (raczej) konieczna.

U mnie w pracy czasami zastępuje mikroskop przy obserwacji dynamiki kryształów.

Dzięki za info. Właśnie interesuje mnie, czy nadaje się do robienia zdjęć małym nakładem pracy, bez całego "sklejania" setek fotografii. Wiem, że się da, tylko ciekaw jestem, jaka jest "wartość" pojedynczej fotki, zrobionej tym obiektywem. Cena faktycznie jest bardzo przystępna, ale fotki znalezione w necie nie są opisane, jaką techniką zostały stworzone. Póki co, nie mam czasu na "zabawy" z szyną nastawczą i oprogramowanie, ale może już wkrótce ...

Masz może jakieś fotki "stworzone" tym obiektywem, którymi mógłbyś się podzielić?