Zobacz pełną wersję : Karta pamięci Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną kartę.
rock9333
13-04-2022, 06:36
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w sprawie karty SD. Wykorzystałem ją do zainstalowania Windowsa miałem potem chwilowy problem żeby system ją widział, ale w końcu się udało. Karta jest w pełni sformatowana i system w komputerze ją widzi i można skopiować tam pliki natomiast po włożeniu karty do aparatu wyskakuje:
"karta pamięci Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną kartę."
Czym jest to spowodowane?
Krzysztofh
13-04-2022, 06:59
Zacznij od formatu karty w aparacie.
rock9333
13-04-2022, 07:19
Niestety jest to niemożliwe. Komunikat cały czas się wyświetla przez co nie można przejść od opcji.
Pitermaster
13-04-2022, 08:16
Ogarnij może jaki system plików przy formacie wybrales. Wybrałeś może fat32 czy coś tam, a aparat tego nie obsługuje.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Mam taką jedną, ten sam komunikat. Sprawdź na innej, jak ta druga będzie ok, to znaczy, że coś z tą pierwszą nie tego i lepiej ją wywalić, niż stracić jakieś zdjęcia.
To duża karta, czy micro, jak micro, to może przejściówka.
Zobacz tutaj: https://www.nikonimgsupport.com/na/NSG_article?articleNo=000027670&configured=1&lang=en_SG
Na niektórych Nikonach można wymusić formatowanie karty przez jednoczesne naciskanie dwóch przycisków. Sprawdź też czy czasami nie sformatowałeś w kompie na system NTFS.
rock9333
14-04-2022, 07:20
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i udzielenie pomocy :) Udało mi się naprawić kartę dzięki programowi sd card formatter. Oczywiście kombinowałem jak pisaliśmywyżej, ale bez skutku.
Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz :)