Zobacz pełną wersję : Nikon Z
Nieszczęśliwe to oznaczenie bezlusterkowców Nikona literką "Z".
Dla nas Polaków jest to przyimek i we wszelkich poszukiwaniach informacji na temat Nikonów, czy też obiektywów przysparza wiele problemów. Google interpretuje to jako poszukiwanie "Nikona Z czymś". Sprawa wydawała się beznadziejna do czasu, kiedy rosyjscy faszyści obrali "Z" jako o swoją swastykę.
Może Nikon przerzuci się na inną literę?
LeonardZelig
12-04-2022, 07:26
Najtaniej będzie na Ź. Albo domalują jeszcze jedną Z-etkę poziomo - jak w podhalańskich krzyżykach niespodzianych.
spiritus
12-04-2022, 07:34
Nieszczęśliwe to oznaczenie bezlusterkowców Nikona literką "Z".
Dla nas Polaków jest to przyimek i we wszelkich poszukiwaniach informacji na temat Nikonów, czy też obiektywów przysparza wiele problemów. Google interpretuje to jako poszukiwanie "Nikona Z czymś". Sprawa wydawała się beznadziejna do czasu, kiedy rosyjscy faszyści obrali "Z" jako o swoją swastykę.
Może Nikon przerzuci się na inną literę?
nadinterpretacja
Czyli generalnie koncern Nissana czy Kawasaki też się mają wycofać/zmienić serię swoich produktów?
W sumie gorsze powiązania by były gdyby ten przechwycony aparat z drona był z-ką a nie canonem xD
Krzysztofh
12-04-2022, 07:36
W firmie, w której pracuję, zakupiono jeszcze przed wojną laptopy Z book HP z dużą literą Z tam gdzie inne mają np nadgryzione jabłko i teraz ludzie zaklejają te Zetki.
spiritus
12-04-2022, 07:45
Zakazać emisji Zorro!
A tego rosyjskiego łobuza powiesić!
Zakazać emisji Zorro!
A tego rosyjskiego łobuza powiesić!
Zorro zostawić! Łobuza powiesić!! :)
Pomijając obecną sytuację to nie zmienia faktu, że litera Z w j. polskim to przyimek. Dosyć często wyszukiwarki dają fałszywe wyniki w poszukiwaniu wyrazów Nikon Z......
nadinterpretacja
Podobnie jak z tym WARSem. :)
spiritus
12-04-2022, 09:36
Zorro zostawić! Łobuza powiesić!! :)
Pomijając obecną sytuację to nie zmienia faktu, że litera Z w j. polskim to przyimek. Dosyć często wyszukiwarki dają fałszywe wyniki w poszukiwaniu wyrazów Nikon Z......
Niestety. Kiedyś szukałem Z6II na olx więc pisałem "Nikon z6" i dostałem "nikon z obiektywem i coś tam 6" xD
Zaczęła się jakaś paranoja. Podobno nie należy już słuchać Czajkowskiego, czytać Puszkina, czy oglądać obrazów Musorgskiego. To tylko przykłady, bo jest tego dużo, dużo więcej. Ale czy to ma sens? Nie ma. Oni przecież nie byli kumplami obecnych władz na Kremlu. Idąc tym tropem nie powinniśmy też słuchać Bacha, Wagnera i wielu innych, bo Hitler też był zbrodniarzem. Możemy pójść jeszcze dalej i wykreślić wszystkich naszych artystów, bo przecież kiedyś ojciec naszego króla wyrzynał ukraińskich chłopów tysiącami. Może nie dajmy się zwariować. A literę Z (w ruskim alfabecie takiej litery nie ma) mamy wykreślić ze wszystkich alfabetów świata? Coś tu się komuś chyba pokręciło. I żeby było jasne - nie popieram tego, co ci bandyci robią teraz w Ukrainie. To są podłe zbrodnie wojenne, które powinny być rozliczone, a ich sprawcy powinni zgnić w więzieniach.
Zaczęła się jakaś paranoja. Podobno nie należy już słuchać Czajkowskiego, czytać Puszkina, czy oglądać obrazów Musorgskiego. To tylko przykłady, bo jest tego dużo, dużo więcej. Ale czy to ma sens? Nie ma. Oni przecież nie byli kumplami obecnych władz na Kremlu. Idąc tym tropem nie powinniśmy też słuchać Bacha, Wagnera i wielu innych, bo Hitler też był zbrodniarzem. Możemy pójść jeszcze dalej i wykreślić wszystkich naszych artystów, bo przecież kiedyś ojciec naszego króla wyrzynał ukraińskich chłopów tysiącami. Może nie dajmy się zwariować. A literę Z (w ruskim alfabecie takiej litery nie ma) mamy wykreślić ze wszystkich alfabetów świata? Coś tu się komuś chyba pokręciło. I żeby było jasne - nie popieram tego, co ci bandyci robią teraz w Ukrainie. To są podłe zbrodnie wojenne, które powinny być rozliczone, a ich sprawcy powinni zgnić w więzieniach.
Ale mój post nie jest o tym. Bardziej o przyimku Z. (Wtrącenie o zmianie litery Z ze względu na obecną sytuację, proszę traktować z przymrużeniem oka)
- - - - kolejny post - - - - - -
Niestety. Kiedyś szukałem Z6II na olx więc pisałem "Nikon z6" i dostałem "nikon z obiektywem i coś tam 6" xD
OLX jest koronnym przykładem pomieszania Nikon Z, Nikkora Z, a jak jeszcze dojdzie do tego Nikon Z50 i obiektyw Nikkor Z50 lub obiektywy 50mm innych producentów to się już robi niezła jazda.
To tak jakby Anglikom zaproponować Nikona w wersji "with", a Niemcom w wersji "mit" :)
No, niech jeszcze oprócz nazwy linii Z, zmienią kolory sprzętu na tęczowy, bo czarny kogoś urazi.
Litości.
No, niech jeszcze oprócz nazwy linii Z, zmienią kolory sprzętu na tęczowy, bo czarny kogoś urazi.
Litości.
Litości!! Jest to luźna dyskusja i rozmowa jest o literze Z a nie o kolorach. Nikon wybrał do oznaczenia neutralną literę Z, która w Polsce nie jest neutralna. Tyle i aż tyle.
Wind Mill
12-04-2022, 16:52
"Kolego, nie pis* b*dur. Jest to luźna dyskusja i ro*mowa jest o liter*e * a nie o kolorach. Nikon wybrał do o*nac*enia neutralną literę *, która w Polsce nie jest neutralna. Tyle i aż tyle." - tak chyba będzie poprawnie? ;)
"Kolego, nie pis* b*dur. Jest to luźna dyskusja i ro*mowa jest o liter*e * a nie o kolorach. Nikon wybrał do o*nac*enia neutralną literę *, która w Polsce nie jest neutralna. Tyle i aż tyle." - tak chyba będzie poprawnie? ;)
Geniusz!!!!
Nikon ma rynek PL tak daleko w tyle, że nawet im się instrukcji pełnych tłumaczyć nie chce, a mają zmieniać literkę na x tysiącach wyprodukowanych sztuk bo ktoś na forum tak napisał? Serio?
A za tego idiotę to zaraz kartka poleci.
cz4rnuch
12-04-2022, 17:34
Zakazać emisji Zorro!
https://www.zorro.com/general/zorros-statement-on-ukraine/
Zorro była kobietą! O!. :lol:
Ogarnąłem trochę. A jak mnie ktoś znowu zmusi do sprzątania przy co nieco dziś kulejącym forum, będę wnioskował o bana. :mrgreen:
Ja tylko przypominam, że jest znacznie więcej oznaczeń iż powyższa litera, 5?, to może zmieńmy alfabet?
maniak666
14-04-2022, 05:20
(...) oglądać obrazów Musorgskiego.(...) Zawsze twierdziłem,że na forum można dowiedzieć się czegoś nowego...Forum uczy, bawi, wychowuje :)
Na przykład tego, że Modest Musorgski nie tylko był muzykiem, pianistą i kompozytorem, co prawda bez formalnego wykształcenia, ale pasjonował się również malarstwem i sam podobno próbował tej dziedziny sztuki. Wsławił się miedzy innymi tym, że po śmierci swojego przyjaciela Wiktora Hartmanna stworzył nowatorskie, jak na tamte czasy, dzieło - obrazy z wystawy (zwane też obrazkami z wystawy). Po prostu zilustrował 10 obrazów Hartmanna swoją muzyką i tym samym stworzył coś, co jest obecnie uważane za jedno z pierwszych dzieł, które można zaliczyć do dzieł multimedialnych. Znawcy tematu uważają, że dopiero połączenie tych obrazów Hartmanna z muzyką Musorgskiego nadało całości niepowtarzalną wartość. Należy pamiętać, że stworzył to samodzielnie Modest Musorgski już po śmierci Hartmana. Dopiero wykonanie tej muzyki połączone z prezentacją obrazów stanowiło wartościowe i nowatorskie dzieło. Odwrotne działania podjął później Duda Gracz, który stworzył taką prezentację o walorach multimedialnych ilustrując swoimi obrazami muzykę Chopina. Te dzieła także powinno się oglądać i słuchać łączne, bo wtedy ich wartość znacznie wzrasta, co nie powinno nas dziwić w czasie zalewu multimediów.
Zacząłem edytować tego posta, ale niestety forumowy czas przeznaczony na edycję upłynął i zostało, jak zostało. Myślę, że teraz wszystko jest już jasne. I jednak można się czegoś z tego forum dowiedzieć.
maniak666
14-04-2022, 21:08
JK toć naskrobałem, że Forum uczy...:)
P.S Piąta próba napisania tego posta. Co się dzieje? Mieli, mieli,mieli...
Sądzę, że poniekąd znalazłem przyczynę problemu.:D https://fotoblogia.pl/17757,1-4-fotografow-ma-problemy-ze-zdrowiem-psychicznym-badania-nie-klamia?amp=1
Clickabaitowe tytuły na fotoblogii i WP to już poziom ścieków, nie rynsztoka...
Artykuł w skrócie:
"W USA wzrósł do 25% odsetek zawodowych fotografów z zaburzeniami lękowymi, związanymi z problemami z pracą wywołanymi Covidem". I jak się to ma do tytułu? Nijak...
Jak widać autora tego artykułu też dopadły zaburzenia psychiczne. :mrgreen:
Pracuje dla WP. To wystarczy. :mrgreen:
robin102
15-04-2022, 16:57
Też mam problem. Sony Z3 wstyd z kieszeni wyjąć przy ludziach :)