PDA

Zobacz pełną wersję : tryb AF-C z dynamicznym wyborem pola

MapaLogistic
05-04-2022, 09:30
może mógłby mi ktoś w sposób rzeczowy od strony teoretycznej i praktycznej wytłumaczyć jak działa AF-C z dynamicznym wyborem pola i czym różni się od AF-C jednopolowego, praktycznie robiąc zdjęcia nie widzę żadnej różnicy, śledzenie 3D działa zgodnie z instrukcją i jest OK, aparat to D7500

TOP67
05-04-2022, 11:31
Różnica jest w sposobie rozpoznawania obiektu. W trybie 3D do śledzenia używany jest czujnik RGB pomiaru światła. W pozostałych tylko czujniki AF.

MapaLogistic
05-04-2022, 14:07
OK dzięki, ale jaka jest różnica w teorii i w praktyce pomiędzy AF-C jednopolowym a AF-C z dynamicznym wyborem pola. Praktycznie robiąc zdjęcia nie widzę żadnej różnicy między tymi ustawieniami, w obu przypadkach jest tak że jeżeli obiekt opuści wybrane pole AF to aparat w sposób ciągły ustawia ostrość na obiekt który akurat znalazł się w wybranym polu, natomiast wg instrukcji - ,,jeśli obiekt na chwilę opuści wybrane pole AF aparat ustawi ostrość w oparciu o informacje z sąsiadujących pól AF,, jak to rozumieć teoretycznie i praktycznie

TOP67
05-04-2022, 14:33
Przecież w instrukcji jest napisane jasno.

W trybie jednopolowym tylko wybrane pole mierzy odległość. Jeśli obiekt porusza się przód/tył, to AF nadąża za nim. Ale jeśli opuści wybrane pole, to po ustalonym czasie, aparat znajdzie inny obiekt w obrębie tego pola.
A trybie dynamicznym, jeśli obiekt opuści pole, to będzie dalej śledzony przez sąsiednie pole, które ma najmniejszą różnicę odległości. Ale może się zdarzyć, że będzie kilka takich pól i może zostać wybrane złe. Dlatego wymyślono tryb 3D, w którym śledzi się dodatkowo kolor i kształt obiektu.

MapaLogistic
05-04-2022, 18:21
Zrobiłem jeszcze kilka testów i chyba rzeczywiście kluczem jest odległość między obiektami mierzona w osi obiektywu, i tak jeżeli ta odległość jest niewielka to aparat ostrzy na obiekt znajdujący się aktualnie w wybranym polu uznając że jest to ten sam obiekt tylko nieznacznie zmieniający swoją pozycję w stosunku do aparatu. Natomiast jeżeli ta odległość jest znaczna to aparat ostrzy na pierwotnie wybrany obiekt mimo że nie jest on w wybranym polu uznając że dalszy obiekt jest nieistotny. Tak to chyba należy rozumieć. Na forum jest sporo praktyków robiących zdjęcia ptakom w locie czy na pokazach lotniczych, może się ktoś wypowie jakiego trybu używa. TOP67 dzięki za naprowadzenie na wątek ,,różnica odległości,,

Zbyszek
05-04-2022, 18:37
Na forum jest sporo praktyków robiących zdjęcia ptakom w locie czy na pokazach lotniczych, może się ktoś wypowie jakiego trybu używa.Ja w takich sytuacjach zdjęciowych zdecydowanie używam trybu 3D.

MapaLogistic
06-04-2022, 18:56
Ja w takich sytuacjach zdjęciowych zdecydowanie używam trybu 3D.

a jak masz wtedy ustawiony priorytet na spust migawki czy na ostrość

Zbyszek
06-04-2022, 19:04
a jak masz wtedy ustawiony priorytet na spust migawki czy na ostrość
Częściej używam priorytetu migawki i fotografuję serią ale niekiedy lepiej sprawdza się priorytet ostrości.