PDA

Zobacz pełną wersję : Flickr - nowe ograniczenie do 50 prywatnych zdjęć dla darmowych kont (marzec 2022)

PiKa
03-04-2022, 01:09
Cześć,

z https://blog.flickr.net/en/2022/03/17/flickr-forever-2022/

we’re limiting free accounts to 50 non-public photos (e.g. photos marked as private, friends, family, or friends and family.)
[...]
The above changes mean that for free accounts, photos over the 50 non-public photo limit or any moderate or restricted photos will be at risk of deletion.

Nie wiem od kiedy - w moim koncie pokazuje wciąż limit 1000 zdjęć

Jakie są teraz darmowe alternatywy dla Flick ?

crusiek
03-04-2022, 09:26
Ale to chodzi tylko o zdjęcia niepubliczne... masz takie ?

61471

Zdjęcia publiczne nadal będą z normalnym limitem.

jest 500px.

Jest google photos :)

PiKa
03-04-2022, 09:38
Tak, właściwie wszystkie mam niepubliczne. Trzymam tam prywatne albumy i co najwyżej udostępniam wybranym osobom przez linka

crusiek
03-04-2022, 09:48
Aha... no to słabo. Ja tam mam tylko publiczne z kolei.
Chyba najlepszą alternatywą jest w takim razie google photos. oczywiście do pewnego momentu, bo tam z kolei jest limit połączony 15 GB przestrzeni.
Mają też najtańsze plany powyżej darmowego limitu.

PiKa
03-04-2022, 10:02
500px ma limit wrzucania zdjęć dla darmowych kont - max 7 zdjęć na weekend.

- - - - kolejny post - - - - - -

A czy do zdjęć w google photos można linkować bezpośrednio? Tzn link bezpośrednio do JPG

Z tego co pamiętam był z tym problem, między innymi dlatego zacząłem używać Flickr

crusiek
03-04-2022, 10:13
Hotlinki mogą zadziałać ale nie ma gwarancji, że nie zniknie po kilku dniach, bo linki są dynamiczne, więc udostępnienie znajomym ok, ale już jako link statyczny do strony niekoniecznie.

Kiedyś to się robiło przez dysk Google, bo zdjęcia tam były widoczne i można było zrobić link statyczny, ale chyba w 2019 zrezygnowali z tego.

matbe
03-04-2022, 11:32
Tak, właściwie wszystkie mam niepubliczne. Trzymam tam prywatne albumy i co najwyżej udostępniam wybranym osobom przez linkaDo prywatnych zdjęć są wirtualne dyski, one drive, Google, Dropbox, mega.
Ja korzystam z Dropbox do udostepniania zdjęć "bliskim".

PiKa
03-04-2022, 12:59
Bezpłatny Dropbox to niestety tylko 2 GB miejsca

OjTam
03-04-2022, 13:08
imgur.com sobie sprawdź.
Limitu pojemności (raczej) nie ma - 600 plików na tą chwilę. Plików, bo można grafiki i filmy.
Limit jest nałożony na transfer, ale... mnie się nie udało dobić, a na jednym pliku miałem przeszło 6GB. ;)
W ustawieniach możesz sobie wybrać, czy plik ma się automatycznie jako niepubliczny ładować.
Opcji udostępniania jest sporo.

Darmowe konta mają limit na rozdzielczość zdjęcia, ale nie wiem, jaki. 24mpix przechodzi.
Do tego kasuje exif i zmienia nazwy plików, na ciąg znaków alfanumerycznych.

cz4rnuch
03-04-2022, 13:19
Ja na imgurze mam 3,5 tysia zdjęć. Korzystam od kilku lat. Do wrzutek na forum jak znalazł, ale ja mało wymagający jestem :) Z minusów to w weekendy czasami jest duży ruch na serwerach i może być problem z zalogowaniem. Innych problemów nie zauważyłem.

robcio.m
03-04-2022, 14:36
Dla użytkowników sprzętu Apple jest za darmo 5 GB ich chmury (jakby nie patrzeć 5 GB to około 1000 jpegów po 5 MB każdy).

Sync.com pozwala za darmo przechowywać 5GB (dokumenty, grafiki, filmy, paczki zip / rar) i udostępniać innym użytkownikom tej platformy (wtedy nawet się dostaje bonus 1GB jak na Twoje zaproszenie ktoś sobie założy nawet darmowe konto). Dodatkowo można udostępniać niezalogowanym poprzez generowany link (np. rodzinie paczkę zdjęć z jakieś uroczystości urodziny itp.)

Google Photos ma ten problem, że dokonuje resizu i rekompresji zdjęć jeśli mają ponad 16mpix.

imgbb limit na plik 32 MB, dla mnie to nie jest w 100 procentach pewny serwis pod kątem tego, że nie mówi nic o backupach itd. Ale do wrzucania zdjęć np. na fora które nie mają swojego hostingu wystarczy

Sam google w ramach gmaila daje za darmo 15 GB ale jest to dzielone między usługi (i nie ma tu rekompresji jak w google photos, to zupełnie inne przestrzenie na dane).

500px darmowy pakiet nadaje się bardziej na portfolio najlepszych zdjęć niż masowe udostępnianie bo można udostępnić jedno zdjęcie dziennie.

Są jeszcze dyski chmurowe jak mega (20 GB free) czy pcloud (10 GB free) ale z nich nie korzystałem to nie wiem jak tam z hotlinkowaniem i łatwością udostepniania

tomkep
03-04-2022, 14:45
Moim zdaniem onedrive z Office 365 Personal albo Home. Nawet w standardowej cenie 429,99zł za rok jest to chyba najlepszy deal na przechowywanie danych w chmurze, bo można mieć do 6 kont po 1TB każde podpięte do jednej subskrypcji, czyli w sumie 6TB. Co daje trochę ponad 70zł za 1TB na rok. A dostęp do Office 365 można potraktować wtedy jaki ekstra bonusik :).

robcio.m
03-04-2022, 14:51
płatnych usług w tym zakresie jest sporo, natomiast autor tematu skłania się ku darmowej alternatywie, jeśli miałby płacić równie dobrze można zapłacić za subskrypcje flickr'a którego dobrze zna.

Natomiast masz rację sama oferta cena ilość gb wygląda dobrze :)

TOP67
03-04-2022, 18:53
Nawet w standardowej cenie 429,99zł za rok

Mam to od lat i kupuję doładowania za 250 zł (np. na Amazon). Regulamin pozwala na udostępnienie licencji 5 osobom i nie ma warunku, że musi to być rodzina. Można zatem mieć 1TB i Office za 42 zł rocznie.

tomkep
03-04-2022, 19:32
Tak, cenę da się wyrwać dużo lepszą, niż to co oferuje Microsoft. A najbardziej mi się śmiać chciało, jak zaczęli mi to oferować w pracy w promocji dla pracowników - w standardowej cenie. Czyli tak za 60-70% drożej niż tak jak piszesz - na wolnym rynku.

PiKa
04-04-2022, 07:29
Mam to od lat i kupuję doładowania za 250 zł (np. na Amazon). Regulamin pozwala na udostępnienie licencji 5 osobom i nie ma warunku, że musi to być rodzina. Można zatem mieć 1TB i Office za 42 zł rocznie.

Czyli ktoś kupuje sobie za 430 zł z potem sprzedaje 5 osobom po 250 zł? Niezły zarobek :)

TOP67
04-04-2022, 07:55
Czyli ktoś kupuje sobie za 430 zł z potem sprzedaje 5 osobom po 250 zł? Niezły zarobek :)

Umiesz czytać ze zrozumieniem?
Amazon sprzedaje za 250 zł pakiet dla 6 osób. Ten sam, który Microsoft sprzedaje po 430.