PDA

Zobacz pełną wersję : Czym zasilić SB-800

MarcinJ
09-07-2007, 10:40
Witam
Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem owej lampy. Czytałem najpierw dużo na forum i rozmawiałem z fotografami. I szczerze mówiąc to każda osoba ma inne zdanie. Chciałem kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item211017322_bc_700_pomiar_pojemnosci_z_lcd_4x_aa _2700_sanyo.html
Ale znajomy fotograf który dużo używa lampy, stwierdził, że lepsze są zwykłe baterie.
Ponoć po serii zdjęć na akumulatorkach trzeba dać im odpocząć ok 1 min.
W przypadku baterii tego nie ma i na bateriach szybciej ładuje się lampa. Czy to prawda??
Ja teraz mam cztery baterie i w zależności od ustawień lampa ładuje się nieraz kilka - kilkanaście sekund.
Widziałem jak ten fotograf robi zdjęcia i lampa migała w odstępach ok 1 sekundy.
Od czego to zależy ??
Pozdrawiam

Tekla
09-07-2007, 10:48
Na bateriach czeka Cie bankructwo.Kup jakies akumulatorki o duzej pojemności.Ja używam GP i Energizer i wszystko śmiga.

madmips
09-07-2007, 10:53
ja od piątku jestem posiadaczem sb800 i zainwestowałem w akukulatorki GP 2600 dwa komplety, robiłem już fotki i nie napotkałem na opisane problemy, prawdopodobnie tamten fotograf ma akumulatorki o małej pojemności i w dodatku stare ;). Na razie mam dwa komplety po 4 szt. ale dokupię jeszcze 2 szt. i będę korzystał z zasilania na 5 akumulatorków...

MarcinJ
09-07-2007, 10:55
Długo ci się ładuje lampa po błyśnięciu ??

Ciacho
09-07-2007, 12:00
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy. Używam akku Camelion 2600 mAh i od trzech lat NIC ale to zupełnie NIC nie potwierdza powyższej opinii.Wręcz przeciwnie zamiast dać odpocząć lampie czasami wymieniam gorące akumulatorki na nowe zimne i od nowa błyskam seriami.Nigdy nie miałem żadnych problemów - lampy Sb 800 są nie do zdarcia.
Bez obaw trzeba mieć pecha żeby spalić tą lampę.

robertode
09-07-2007, 15:35
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy. Używam akku Camelion 2600 mAh i od trzech lat NIC ale to zupełnie NIC nie potwierdza powyższej opinii.Wręcz przeciwnie zamiast dać odpocząć lampie czasami wymieniam gorące akumulatorki na nowe zimne i od nowa błyskam seriami.Nigdy nie miałem żadnych problemów - lampy Sb 800 są nie do zdarcia.

nawet jak sufit jest za "hohoho" :) metrów ?

markB
09-07-2007, 18:28
Witam
Chciałem kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item211017322_bc_700_pomiar_pojemnosci_z_lcd_4x_aa _2700_sanyo.html
Ale znajomy fotograf który dużo używa lampy, stwierdził, że lepsze są zwykłe baterie.
W przypadku baterii tego nie ma i na bateriach szybciej ładuje się lampa. Czy to prawda??
Ja teraz mam cztery baterie i w zależności od ustawień lampa ładuje się nieraz kilka - kilkanaście sekund.
Widziałem jak ten fotograf robi zdjęcia i lampa migała w odstępach ok 1 sekundy.
Od czego to zależy ??
Pozdrawiam

Zestaw mi się podoba bo ma funkcję rozładowania. Jeśli chodzi o porównanie aku i zwykłych baterii to ja nie widzę specjalnych różnic. Teoretycznie to nawet z aku sb800 powinna sie nieco szybciej ładować. Z aku miałem jednak problemy, ale innego rodzaju. W zwykłych ładowarkach brakuje możliwości sprawdzenia czy aku jeszcze mają trochę mocy i nie można ich rozładować do końca. Przez to już pożegnałem się z jednym zestawem baterii, zaledwie po kilkunastu ładowaniach. Jednak to co masz zamiar kupić wygląda całkiem porządnie.

Jacek_Z
09-07-2007, 21:38

mieszanina prawdy i bzdur.
1. po serii zdjęć trzeba dać odpocząć lampie (obojetnie czym jest zasilana, bateriami czy akumulatorami) dokładne dane - instrukcja sb800 str 51.
2. lampa szybciej się ładuje na akku, a nie na bateriach - odwrotnie niż on twierdzi. Uczciwie zakładam, że naładowane akku i nowe baterie. instrukcja sb800 str 19.

komplet z allegro - dobra inwestycja. Jak dużo robisz to baterie cie zrujnują. I są gorsze. A akku się przydadzą w domu zawsze i do innych zastosowań.

MarcinJ
09-07-2007, 22:00
Dzięki serdeczne za odpowiedzi, kupiłem zestaw z Allegro + dodatkowy komplet 4 baterii.

robin102
11-07-2007, 12:11
Osobiście polecam ogniwa HFR ale bardzo trudne już w Polsce do kupienia lub jakieś inne konsumenckich marek, ale orginały. Mam HFR kilka kompletów . Ogniwka nie do zajeżdżenia, przynajmiej te u mnie.

Smurf
12-07-2007, 20:47
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy.
To chyba we Wrocławiu sa same bardzo niskie kościoły.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Ja prawdę powiedziawszy jeszcze nie spotkałem kościoła, w ktorym można skutecznie odbić błysk od sufitu.

Smurf
12-07-2007, 20:49
lampy Sb 800 są nie do zdarcia.
Na forum się tacy niestety trafiali.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

gregoire7
13-07-2007, 14:13
2. lampa szybciej się ładuje na akku, a nie na bateriach - odwrotnie niż on twierdzi. Uczciwie zakładam, że naładowane akku i nowe baterie. instrukcja sb800 str 19.

niekoniecznie, o ile bierzemy pod uwagę markowe ogniwa/nie chińszczyzna z kiosku 10szt/1zł) - baterie mają 1,5 a nie 1,2 V na ogiwo, rezystancja wewnętrzna baterii jest mniejsza od rezystancji wewnętrznej akumulatorka, a co za tym idzie maksymalny prąd obciążenia/prąd zwarcia jest większy dla baterii - przy nowych bateriach lampa może ładować się szybciej niż na akumulatorkach
względy ekonomiczne jednak przemawiają za akumulatorkami

MarcinJ
14-07-2007, 20:11
Jak na razie wszystko super, ładowarka sprawuje się dobrze. Wydaje mi sie, że na 4 akumulatorkach ładuje się ciut szybciej niż na 4 bateriach. Co do samej ładowarki, to tak jak opisywano tu na forum, warta zakupu.
Pozdrawiam