Zobacz pełną wersję : Czym zasilić SB-800
Witam
Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem owej lampy. Czytałem najpierw dużo na forum i rozmawiałem z fotografami. I szczerze mówiąc to każda osoba ma inne zdanie. Chciałem kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item211017322_bc_700_pomiar_pojemnosci_z_lcd_4x_aa _2700_sanyo.html
Ale znajomy fotograf który dużo używa lampy, stwierdził, że lepsze są zwykłe baterie.
Ponoć po serii zdjęć na akumulatorkach trzeba dać im odpocząć ok 1 min.
W przypadku baterii tego nie ma i na bateriach szybciej ładuje się lampa. Czy to prawda??
Ja teraz mam cztery baterie i w zależności od ustawień lampa ładuje się nieraz kilka - kilkanaście sekund.
Widziałem jak ten fotograf robi zdjęcia i lampa migała w odstępach ok 1 sekundy.
Od czego to zależy ??
Pozdrawiam
Na bateriach czeka Cie bankructwo.Kup jakies akumulatorki o duzej pojemności.Ja używam GP i Energizer i wszystko śmiga.
ja od piątku jestem posiadaczem sb800 i zainwestowałem w akukulatorki GP 2600 dwa komplety, robiłem już fotki i nie napotkałem na opisane problemy, prawdopodobnie tamten fotograf ma akumulatorki o małej pojemności i w dodatku stare ;). Na razie mam dwa komplety po 4 szt. ale dokupię jeszcze 2 szt. i będę korzystał z zasilania na 5 akumulatorków...
Długo ci się ładuje lampa po błyśnięciu ??
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy. Używam akku Camelion 2600 mAh i od trzech lat NIC ale to zupełnie NIC nie potwierdza powyższej opinii.Wręcz przeciwnie zamiast dać odpocząć lampie czasami wymieniam gorące akumulatorki na nowe zimne i od nowa błyskam seriami.Nigdy nie miałem żadnych problemów - lampy Sb 800 są nie do zdarcia.
Bez obaw trzeba mieć pecha żeby spalić tą lampę.
robertode
09-07-2007, 15:35
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy. Używam akku Camelion 2600 mAh i od trzech lat NIC ale to zupełnie NIC nie potwierdza powyższej opinii.Wręcz przeciwnie zamiast dać odpocząć lampie czasami wymieniam gorące akumulatorki na nowe zimne i od nowa błyskam seriami.Nigdy nie miałem żadnych problemów - lampy Sb 800 są nie do zdarcia.
nawet jak sufit jest za "hohoho" :) metrów ?
Witam
Chciałem kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item211017322_bc_700_pomiar_pojemnosci_z_lcd_4x_aa _2700_sanyo.html
Ale znajomy fotograf który dużo używa lampy, stwierdził, że lepsze są zwykłe baterie.
W przypadku baterii tego nie ma i na bateriach szybciej ładuje się lampa. Czy to prawda??
Ja teraz mam cztery baterie i w zależności od ustawień lampa ładuje się nieraz kilka - kilkanaście sekund.
Widziałem jak ten fotograf robi zdjęcia i lampa migała w odstępach ok 1 sekundy.
Od czego to zależy ??
Pozdrawiam
Zestaw mi się podoba bo ma funkcję rozładowania. Jeśli chodzi o porównanie aku i zwykłych baterii to ja nie widzę specjalnych różnic. Teoretycznie to nawet z aku sb800 powinna sie nieco szybciej ładować. Z aku miałem jednak problemy, ale innego rodzaju. W zwykłych ładowarkach brakuje możliwości sprawdzenia czy aku jeszcze mają trochę mocy i nie można ich rozładować do końca. Przez to już pożegnałem się z jednym zestawem baterii, zaledwie po kilkunastu ładowaniach. Jednak to co masz zamiar kupić wygląda całkiem porządnie.
mieszanina prawdy i bzdur.
1. po serii zdjęć trzeba dać odpocząć lampie (obojetnie czym jest zasilana, bateriami czy akumulatorami) dokładne dane - instrukcja sb800 str 51.
2. lampa szybciej się ładuje na akku, a nie na bateriach - odwrotnie niż on twierdzi. Uczciwie zakładam, że naładowane akku i nowe baterie. instrukcja sb800 str 19.
komplet z allegro - dobra inwestycja. Jak dużo robisz to baterie cie zrujnują. I są gorsze. A akku się przydadzą w domu zawsze i do innych zastosowań.
Dzięki serdeczne za odpowiedzi, kupiłem zestaw z Allegro + dodatkowy komplet 4 baterii.
robin102
11-07-2007, 12:11
Osobiście polecam ogniwa HFR ale bardzo trudne już w Polsce do kupienia lub jakieś inne konsumenckich marek, ale orginały. Mam HFR kilka kompletów . Ogniwka nie do zajeżdżenia, przynajmiej te u mnie.
Mam 3 szt Sb-800 uzywam je z Fuji S3 Pro i prawie zawsze odbijam w kościele światło od sufitu na maxymalnej mocy.
To chyba we Wrocławiu sa same bardzo niskie kościoły.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Ja prawdę powiedziawszy jeszcze nie spotkałem kościoła, w ktorym można skutecznie odbić błysk od sufitu.
lampy Sb 800 są nie do zdarcia.
Na forum się tacy niestety trafiali.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
gregoire7
13-07-2007, 14:13
2. lampa szybciej się ładuje na akku, a nie na bateriach - odwrotnie niż on twierdzi. Uczciwie zakładam, że naładowane akku i nowe baterie. instrukcja sb800 str 19.
niekoniecznie, o ile bierzemy pod uwagę markowe ogniwa/nie chińszczyzna z kiosku 10szt/1zł) - baterie mają 1,5 a nie 1,2 V na ogiwo, rezystancja wewnętrzna baterii jest mniejsza od rezystancji wewnętrznej akumulatorka, a co za tym idzie maksymalny prąd obciążenia/prąd zwarcia jest większy dla baterii - przy nowych bateriach lampa może ładować się szybciej niż na akumulatorkach
względy ekonomiczne jednak przemawiają za akumulatorkami
Jak na razie wszystko super, ładowarka sprawuje się dobrze. Wydaje mi sie, że na 4 akumulatorkach ładuje się ciut szybciej niż na 4 bateriach. Co do samej ładowarki, to tak jak opisywano tu na forum, warta zakupu.
Pozdrawiam