Zobacz pełną wersję : Nikon d3100 problem z zachodzącym słonkiem przy 600mm
mam Nikona d3100 i obiektyw Sigma 150-600 C; pytanie brzmi: jak pozbyć się tego ciemnego pierścienia (zdjęcia poniżej przy 600mm) wokół tarczy słonecznej (ten sam problem pojawia się przy zdjęciach Księżyca w pełni)? próbowałem różnych konfiguracji ISO, przysłony i czasu ale nie mogę trafić na właściwy zestaw parametrów. Jeśli temat gdzieś już wcześniej się pojawił to proszę o wskazanie wątku
6116361164
To prosto z puszki czy wołane czymś? Jeśli to pierwsze, proponuję sprawdzić z wyłączonym D-lighting. Jeśli to drugie, parametr Clarity może dawać taki efekt. Niedawno był taki wątek, może chodzi o to samo:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/310744-Winieta-na-granicy-niebo-obiekt
zdjęcia prosto z aparatu, bez obróbki; dziękuję za podpowiedź, będę sprawdzał z wyłączonym D-lighting
parametr Clarity w Lightroomie ten efekt jeszcze bardziej pogłębia:
61168
Miałem na myśli to, że (może nie w każdym programie) w przypadku otwierania pliku raw, clarity potrafi domyślnie ustawić się na jakąś niezerową wartość, zależną od ustawień aparatu zapisanych w EXIFie.
Jeśli jest to jpg już z gotowym efektem, to można próbować go zniwelować ustawiając clarity na minus.
to jpg z gotowym efektem, który widać gołym okien na wyświetlaczu aparatu; tak samo jest gdy plik zapisuje się do formatu raw; a ustawienie clarity na minus (np. w lightroomie) nie pomaga; myślę że to może być wina tego D-lighting (był ustawiony na ON); będę testował przy najbliższej okazji z wyłączoną tą funkcją
61169
wyłączenie D-lighting pomogło :lol: dziękuję za podpowiedź
61202
61203
61204