Zobacz pełną wersję : Tamron 24-70mm f/2.8 di vc usd g2
Witajcie :) zwracam sie z prośbą do bardziej doswiadczonych użytkowników. Chciałbym pozbyć się 35mm DX która została mi po D90 na rzecz jasnego zooma pod FX. Zakres 24-70 myślę że będzie odpowiedni. Myślę nad tamronem jak w tytule od jednego z moderwtorow. Lub AF-S NIKKOR 24-70 mm 1:2,8G ED. Na korzyść tamrona przemawia stabilzacja ale jak z obrazkiem ? Szkla szukam z rynku wtórnego i są w podobnej cenie. A może coś innego ?
Lukasz_85
23-03-2022, 12:54
Mam i używam/ałem. Przeszedłem na Z, jedynie zostawiłem sobie ten obiektyw z D750 jako backup. Zrobiłem nim dużo zdjęć. Stabilizacja pomaga, lepsza niż w wersji G1. Niestety mój Tamron był 3 razy w serwisie. Mają one na szczęście 5 letnią gwarancje. Zapytaj czy jeszcze ten sprzedawany ma jeszcze gwarancję. Nikkor pewnie lepszy, ale bez stabilizacji.
Kojocisko
23-03-2022, 14:27
Używałem Tamrona G2 bez przygód przez pond cztery lata. Jeszcze bardziej niż stabilizację, ceniłem sobie, że jest mniejszy niż Nikkor.
Tamron podobno ładniej miesza tło niż Nikkor. Ale IMO co wybierzesz, to będzie OK.
Nikkor ma z pewnością szybszy i celniejszy AF, ale to nie oznacza, że Tamron ma wolny i niecelny AF. Nikkor po prostu jest najszybszy.
Ma tą G2-wójkę, mieszkam trzydzieści parę km od Ciebie, więc jeśli chcesz, możesz podjechać do mnie, sprawdzić jak się sprawuje w praktyce. Jak coś, napiszPW.
Podbijam.... obiektyw już sporo krąży po świecie.
Jak ta G2 sobie radzi, może ktoś podrzucić jakieś obrazki lub ktoś ma porównanie z Nikkorem (starszym bez VR) ?