Zobacz pełną wersję : D7500 - priorytet ostrość/spust migawki w AF-C...
Pytanie: dlaczego w trybie priorytetu ostrości + AF-C aparat rejestruje ujęcia nawet jeśli są nieostre (AF mam przypisany do tylnego przycisku AE-L/AF-L, ale nawet przy standardowym przypisaniu AF do spustu migawki priorytet ostrości dla AF-C wydaje się "nie działać")?
Pytanie: dlaczego w trybie priorytetu ostrości + AF-C aparat rejestruje ujęcia nawet jeśli są nieostre (AF mam przypisany do tylnego przycisku AE-L/AF-L, ale nawet przy standardowym przypisaniu AF do spustu migawki priorytet ostrości dla AF-C wydaje się "nie działać")?
Najwyraźniej powód nieostrości leży gdzie indziej. Aparat uznaje, że "złapał" ostrość i wyzwala migawkę. Może ostrość jest nie tam gdzie być powinna?
Bo taka jest zasada działania back button focus. Używa się go np. do przekadrowywania i w momencie robienia zdjęcia ostrość jest już w innym miejscu. Spust powinien zawsze pozwolić zrobić zdjęcie.
Jaki masz ustawiony punkt AF? Pojedynczy czy grupowy? Z tego co pamiętam, to grupowy ignorował ostrość, a pojedynczy blokował.
Jezu, wstyd się przyznać, ale to moja wina, wynikająca ze złych ustawień w menu. :( Priorytet ostrzenia na przycisku AE-ON dla AF-C (pojedyncze/seria) jednak działa. Dla AF-S i AF-C, zarówno priorytet migawki lub ostrości, testowany na pojedynczym punkcie AF również. W połączeniu z blokadą ekspozycji na w-połowie-wciśniętym-przyciskiem-migawki - chyba nie potrzeba mi niczego więcej.
Na marginesie, AF w D7500 jest zaiste szybki, w porównaniu do D70. ;)