Zobacz pełną wersję : [ Plener Jacka ] Plener wiosna 2022, nareszcie :)
Wszyscy wiemy, jak na organizacje imprez wpłynęła pandemia. W 2021 zrobiłem plener, ale malutki i krótszy, wtedy od piątku, celowo. W 2021 nie zrobiłem wcale. W 2022 mam zamiar zrobić, o ile sie pojawicie :)
Myślę, że tak, bo było już trochę zapytań o terminy i to kiedy brać urlopy. Dziękuję za zaufanie, bo jesteście zainteresowani nie znając miejsca, modelek, ceny.
Lubię wracać do miejsc sprawdzonych, świetnych. Była przerwa, więc możemy wracać. Branża turystyczna ostro ruszyła. Dwór Luboradza ma w maju dwa wolne terminy, w czerwcu żadnego. Ciechocinek odwrotnie - w maju żadnego terminu, w czerwcu jeden. Co wybierzecie? Robię ankietę. Cena nie będzie odgrywała roli w tym co wybierzecie, bo się różni o ... 20 zł.
Założenia:
Przyjazd w czwartek, po południu. Kolacja. Piątek i sobota po 2 sesje każdego dnia, niedziela sesja do obiadu. W ten sposób 5 grup będzie fotografowało 5 modelek. Wyjazd przed obiadem (lub indywidualnie zamówiony). Czyli tak jak zawsze u mnie.
20 fotografów, 5 grup. Czyli 4 fotografów ma modelkę na pół dnia. Trzy modelki do aktu, dwie ciuchowe. Modelki żądają z roku na rok zdecydowanie więcej kasy, a ja nie będą brał po taniości, tylko dziewczyny atrakcyjne, szczupłe, niewiele tatuaży (albo ich brak). Zamówię też makijażystkę (tylko muszę poznać termin).
Cena (obejmuje wszystko, modelki, 3 noclegi w pokoju 2-osobowym, wyżywienie 3 posiłki w ciągu dnia) -
Dwór Luboradza 1425 zł (ale dla tych co chcą pokój jedynkę na 3 dni drożej aż o 270 zł).
Ciechocinek 1445 zł (a pokój jedynka zdecydowanie taniej niż w Luboradzy, bo dopłata tylko 120 zł).
Osoby towarzyszące fotografom, albo fotografowie, którzy przyjadą towarzysko ;) bo były takie deklaracje na fejsie nie zrzucają sie na ekipę, płacą jedynie za noclegi i wyżywienie. Luboradza 660, Ciechocinek 680 zł. Te osoby niech jednak nie oddają głosu w ankiecie.
W 2019 się mieściłem poniżej tysiąca zł, ale teraz się już nie da, wszystko podrożało, a i grupy chcę zrobić 4 osobowe, a nie 5, co podnosi cenę, bo koszt ekipy rozkłada się na mniejszą liczbę fotografów. Patrząc na inne plenery, zaczynające sie w piątek wieczorem a kończące się w niedziele rano to u mnie nafotografujecie się wiele więcej, bo u mnie jest 2,5 dnia zdjęciowego a gdzie indziej często 1 dzień (piątek to tam przyjazd a niedziela wyjazd, sesja tylko w sobotę), za tysiąc zł, i ma się wtedy u nich nawet i 6 modelek, ale każdą na 1 godzinę. Czyli zanim się znajdzie miejscówkę, rozłoży sprzęt i podzieli czas z osobą, z jaką fotografuje w duecie to .. jest koniec sesji. Wiem, bo w 2021 pojechałem jako uczestnik na plener konkurencji :)
Rozstrzygnięcie kiedy i zarazem gdzie jedziemy musi zapaść szybko, szybko też muszę wpłacić kasę na zadatek (2 tygodnie).
Głosowanie będzie jawne, będą widoczne nicki, potrwa parę dni. Proszę by głosowały osoby zdecydowane na udział.
SMS do stałych bywalców puszczę jutro.
Są pytania? Śmiało.
http://www.dworpomorski.pl
Lista:
1. Xares - Beata - Bydgoszcz - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
2. passer - Jacek - Bydgoszcz - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
3. Garot65 - Jarek - Bydgoszcz - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
4. wilk325 - Tadeusz - Bydgoszcz - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
5. vorlon - Artur - Bydgoszcz - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
6. Oper - Piotr - Warszawa - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
+1 - Agnieszka, żona, jako towarzysząca - jest wpłata Piotra
7. Bluesette - Magda - Warszawa - pokój 1, jest wpłata całości
8. spiritus - Dawid - Warszawa - pokój 1, jest wpłata całości
9. fafniak - Marcin - Warszawa - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
10. Hesja - Sławek - Warszawa - jest zrzutka na modelki. Pokój raczej 1 ...
11. kashpir - Paweł - Warszawa - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
12. Daniel_Daniel - Daniel - Warszawa - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
13. freebie - Wojtek _ Warszawa - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości, NIE NOCUJE w sobotę ...
14. Anyth - Grzegorz - Rzeszów - pokój 2 osobowy (może dopłacić do 1), jest wpłata całości
15. Anihil - Sebastian - Białystok - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
16. Kaarool - Karol - Szczecin - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości, NIE NOCUJE w czwartek, pobyt od piątku rano,
17. h - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
18. Sunda - z fejsa - Maciej - Radom - pokój 1 osobowy, jest wpłata całości
19. Śprotek - Michał - Kielce - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości, przyjedzie już w środę
+1 Anna, żona, jest wpłata Michała
20. Robert S - Bydgoszcz - pokój 2 osobowy, jest wpłata całości
21. Igor - Piła - jest wpłata, wchodzi za hesję i freebie, o ile nie przyjadą.
TOP67 - Tomek - Wrocław - jest zrzutka na modelki, choć zapewne będzie jako towarzyszący i dostanie zwrot 105 zł
rezerwowi:
majkki - (kto to?) - brak kontaktu
spiritus
16-03-2022, 21:57
Kiedy jest ostateczny termin na decyzję?
Korci mnie od dawien dawna pojechać do Ciebie na plener i się w końcu czegoś dowiedzieć... ale wiecznie coś, taka praca :/
Obecnie w mojej firmie ze względu na to co się dzieje mamy wstrzymane urlopy aż do odwołania - cała firma. Ciężko nawet nadgodziny odebrać (a mam ich prawie 100).
Więc ja jako pierwszy chętny zapisuję się na... rezerwę xD
Jutro pójdą SMS i to spowoduje prawdopodobnie dużo deklaracji. Jeśli wyraźnie od początku będzie faworyzowany jeden termin to szybko zapadnie decyzja że to wtedy. No i wtedy zaczyna się zbieranie ludzi (i wpłat). Kiedy dobijemy do 20 uczestników - wybacz ale tego nikt nie przewidzi :)
Carlos_lo
17-03-2022, 09:10
ja zdecydowanie termin czerwcowy, w Ciechocinku, pozdrawiam i namawiam:) steknilem sie za Waszymi pyszczkami i usmiechami
Bardziej Ciechocinek, ale do Dworu też pojadę :D
Chętny :D
cybulski
17-03-2022, 19:48
Witam,
Ciechocinek, czerwiec, jedynka :)
Luboradza dla mnie dwa razy dłuższa czasowo droga, aczkolwiek tam nie byłem. z galerii obiektu niezbyt widać jakie są wnętrza.
Zdecydowany :grin:, proszę o wpisanie na listę, każda opcja terminu i miejsca jest ok :grin:
Stawiam na Ciechocinek. Ale... u mnie też ze względu na sytuację urlopy są wstrzymane do odwołania. Mam nadzieję, że do czerwca, to się już skończy
Luboradza :) , w czerwcu niestety odpadam :(
Zaglosowalem, ale dostosuję się do większości. Jesli wypadnie na Ciechocinek, To poprosze o 1kę.
Rozesłałem informację. Sporo osób odpisało mi w SMS, że jadą, że każdy termin. Więc chyba będzie dobrze :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Witam,
Ciechocinek, czerwiec, jedynka :)
Luboradza dla mnie dwa razy dłuższa czasowo droga, aczkolwiek tam nie byłem. z galerii obiektu niezbyt widać jakie są wnętrza.
Tam są 3 obiekty. Główny, taki bardziej nowoczesny, a w nim basen, jacuzi i trzy sauny (do naszej dyspozycji, w cenie pokoju). Drugi to stary dwór, miejsce sesji w retro wnętrzach.
cybulski
17-03-2022, 22:29
Termin 26-29 Luboradza też się pisze na jedynke gdyby ten wygrał.
poczekam aż terminy sie trochę wyklarują
Carlos_lo
17-03-2022, 23:05
czyli jak zwykle znow beda 2 terminy;)
Piszę się na Ciechocinek. Najprawdopodobniej +1, ale jeszcze nie na 100%
Ciechocinek był ostatnio - niech będzie Luboradza i najlepiej w maju bo w czerwcu już sezon w pełni :)
Chętnie się z Wami napiję! aaaa i zdjęcia jakieś też oczywiście porobię... może :P
pokój 1-ka poproszę jak coś :)))
Pisze się obojętnie czy Ciechocinek, czy Luboradza i na jedynkę
Najchętniej Luboradza, najlepiej w maju, tak czy siak stanę na uszach żeby pojechać cokolwiek postanowicie...
Ja chciałbym jedynkę - termin, postaram się dostosować
Jacek_Z
Osobiście optuję za Luboradzą i pierwszym terminem.
Przy założeniu, że to przejdzie: czy możemy mieć jakikolwiek (choćby śladowy) wpływ na wybór modelek?
Zasadniczo chodziłoby mi o uniknięcie atrakcji typu sztuczne rzęsy czy wypomadowane na czarno brwi, na rzecz względnej naturalności lub stylu który nie będzie przerysowany.
W obecnych czasach jest o to coraz trudniej, dlatego wolę zapytać...
Decyzja - Dwór Luboradza od 19 do 22 maja.
Wieczorem napiszę więcej.
Decyzja - Dwór Luboradza od 19 do 22 maja. Osoby, które TU zaznaczyły taką opcję, mam więc nadzieję, że pojadą to:
1. anihil
2. Anyth
3. freebie
4. Garot65 Jarek
5. majkki
6. oper
7. passer
8. TOP67 (albo fotograf albo towarzysko)
9. vorlon
10. wilk325
11. kashpir Paweł
12. hesja
13. KaarooL
są jeszcze osoby z fejsa i z SMS, zaraz dopiszę
Pola i Marcin
nickt - Tomek
Beata Gil (Bydg)
Marek2502 (Inowroclaw)
fafniak - niedługo decyzja, na 90% tak :)
rezerwa spiritus :)
Katrina i Edyta J - dla towarzystwa :)
Do Dworu dzwoniłem, zaklepano nam miejsca, mam im napisać mail by mieli dokument i odpiszą do kiedy wpłacić zadatek. Ale to będzie krótki termin (tydzień - dwa) i w takim to terminie będę chciał wpłaty od Was. Minimum zrzutka na ekipę (modelki itd) - czyli 765 zł, a do maja za swoje noclegi i wyżywienie w pokoju 2-osobowym 660 zł, albo gdy ktoś chce pokój jedynkę to 930 zł.
Jeśli jedzie ktoś jako osoba towarzysząca to wpłata za noclegi/wyżywienie do maja.
Oczywiście najlepiej od razu wpłacić za siebie i za ekipę, matematyka jest prosta, każdy sobie doda odpowiednie dwie pozycje.
Jacku, jadę. Ale ponieważ ekipa zapowiada się rewelacyjnie, a Kasia chce przyjechać towarzysko, to ja na razie też. Nie będę blokował miejsc dla fotografów. Ale gdyby ktoś się wykruszył w ostatniej chwili, to dołączę.
Carlos_lo
22-03-2022, 22:27
trudno, ten termin dla mnie ni w kij ni w oko;)
Jacek_Z przelew na to samo konto co zawsze?
Tak, to samo, wieczorem wyślę do wszystkich PW z danymi. Mam nadzieję, że mi dziś odpowiedzą na maila i podam termin do kiedy wpłaty.
Jacku kashpir i Paweł Materac to ta sama osoba :D
I również jedynkę poproszę
Jadę, poproszę o numer konta.
Jadę (covid przerobiony, 3x Pfizer). Czekam na nr konta.
Jacku - daj szansę na weryfikacje paru spraw. Jednak na 90% jadę
potrzebuję kilku dni.
Jedynka
Liczę, że nas jest 19, jeśli pojedzie fafniak i TOP67 w roli fotografa. Spiritus, przyjedź, niech cie poznam (poznamy) będzie nas 20. :)
Jacku. szukaj jeszcze kilku osób, bo w obecnych czasach każdemu może coś wypaść i nawet ze mną nie będzie 20. spiritus przyjeżdżaj.
spiritus
23-03-2022, 19:57
Jacku. szukaj jeszcze kilku osób, bo w obecnych czasach każdemu może coś wypaść i nawet ze mną nie będzie 20. spiritus przyjeżdżaj.
Chętnie ale co jak mam urlopy wstrzymane i w każdej chwili mogę zostać oddelegowany
Tomek, tak, ja też wolę mieć zapas. Nawet wiem gdzie szukać :) i to nawet w swoim mieście (początkowo wśród absolwentów kursów jakie prowadzę/prowadziłem).
Poszły PW do 15-tu osób (bo inni są z fejsa itp). Konto jak zwykle, mój telefon znacie, jak ktoś ma nowy numer telefonu to niech mi napisze.
Oczywiście się rypnęłem pisząc kilka postów wyżej o terminie do maja. Wpłaćcie część albo całość do KWIETNIA.
Rozmawiam z dziewczynami, ceny poszły w górę jeszcze bardziej niż zakładałem. Fakt, że celuję w górną półkę, dziewczyny ładne, szczupłe, naturalne. Pamiętacie z pleneru w zamku z Tucznie (rok 2015) Darię? Teraz jest mega profesjonalną dziewczyną, https://www.instagram.com/dariabronsart/ ale za pozowanie to ona chce za jeden dzien tyle, ile ja planowałem dawać za 3 dni. Zakładając zrzutkę 765 zł to na te górną półkę nie wystarczy. Ona mi sugerowała bym podniósł cenę od każdego o 50 zł, jeśli ją chcemy. Obawiam się, że inne też będą wymagały więcej i ta zrzuta na modelki nie powinna wynosić 765 tylko 850 czy 900 zł.
Zawsze mam problem od czego zacząć ruszając z projektem nowego pleneru. Robię tak - szukam miejsca i terminu, zakładam pewne ceny ekipy, potem zbieram uczestników przedstawiając im cenę/termin, a potem organizuję modelki. Jak niedoszacuje to mam mały problem. Sęk w tym, że jak będę ustalał z Wami termin i miejsce, to pensjonaty chcą zadatku w ciągu krótkiego czasu, a ja w takim czasie nie zorganizuje modelek. W efekcie nie będę mógł Wam podać jaka jest cena za całość imprezy, a tylko za Wasze noclegi z wyżywieniem. Składu modelek też Wam nie dam rady pokazać, bo skoro dopiero je będę szukał to nie pokażę Wam wcześniej ani portfolio, ani nie będę znał ceny.
Dylematy organizatora ;)
Można się jeszcze dopisać, czy się spóźniłem?
I małe pytanie, jest jakaś szansa na indywidualną pracę z modelką czy zdjęcia powstają wspólnie jakoś? Bo byłby to mój pierwszy raz na jakimkolwiek plenerze
Można, jest nas aktualnie 19, potrzeba 20. W sumie mogą być i 2 osoby, jak/jeśli TOP67 pójdzie do rezerwy ;)
Jest 5 sesji foto, każda z inną modelką (bo modelek jest 5). Jedna w piątek pomiędzy śniadaniem a obiadem (prawdopodobnie pomiędzy 9 a 13, czyli 4 godziny), druga między obiadem a kolacją (prawdopodobnie między 15 a 19 lub od 16 do 20). Tak samo w sobotę dwie sesje, w niedziele tylko sesja do obiadu, piąta. W ten sposób zrobisz zdjęcia każdej z pięciu modelek. W grupie liczącej czterech fotografów. Nie samemu. Macie na to 4 godziny, dzielicie się pracą, czasem. Tak jak sobie uzgodnicie, sprawiedliwie. Generalnie ludziska robią zdjęcia naprzemiennie. Ktoś foci, ktoś trzyma blende, pozostała dwójka sobie "plotkuje" albo mysli co tu robić dalej bądź podgląda sesje, robi backstage itp. To sporo czasu. Jak ma się swoje pomysły to spokojnie da radę je realizować. Oczywiście nie można zdominować całego czasu przeznaczonego dla grupy, matematyka jest prosta - 4 godziny dla 4 osób czyli na ciebie przypada godzina. Choć w tym czasie jest też przebierania sie modelki, zmiana miejscówki itp. Pierwszego dnia wszyscy "szaleją" z sesjami, ale ostatniego to już mają dosyć i się obijają ;) Czyli są spełnieni.
fafniak był od 2012 u mnie 7 razy, TOP67 jeszcze więcej (12), ale on generalnie przyjeżdżał ... towarzysko, by sobie z nami pogadać. No i robi świetne backstage, relacje lądujące w sieci tego samego dnia. Z tego wniosek, że źle nie jest, bo by nie wracali. Większość uczestników ma zaliczone kilka edycji (4-5) i to często dlatego, że nie pasował im określony termin.
Dodam jeszcze, że czasami da się namówić modelkę na zdjęcia poza godzinami (o świcie lub przy zachodzie). A oprócz modelek zdarzało się namówić na zdjęcia np. wizażystki lub osoby towarzyszące.
Super. A jeszcze jedno pytanie, jakieś sprzęty typu blenda czy lampy będą na miejscu?
I drugie, czy dałoby radę się z kimś zabrać autem z większego miasta po drodze? Bo będę jechał z Kielc komunikacją publiczną ile nie jestem pewny czy do tej miejscowości cokolwiek dojeżdża :-)
Nie widzę nikogo z Krakowa, więc najszybciej możesz dojechać do Warszawy i tam się z kimś umówić. Ja będę jechał z Wrocławia, najprawdopodobniej sam. Masz bezpośredni pociąg o 7:52.
Ostatecznie ktoś Cię odbierze np. z Wałcza
Super. A jeszcze jedno pytanie, jakieś sprzęty typu blenda czy lampy będą na miejscu?
Prawie każdy ma blendę, więc w grupie są ze 2-3 blendy. Choć często mają 5w1 małe, 90 czy 120 cm. Ja polecam zakupić srebrno-białą 180 cm. To jest tanie.
Z lampami sprawa jest gorsza, ale część osób przywozi lampy reporterskie, statyw, parasolkę. Inni z kolei przywożą lampy LED. Na pewno wśród tych 20 osób znajdzie się kilka tego typu sprzętów. Czy w Twojej grupie? Nie wiem. Na razie nie robimy podziału na grupy. Aha - czasami ktoś ma lampy i sterowanie, ale systemowe, dajmy na to Canona i wtedy użytkownikowi Nikona ciężko to synchronizować.
Podróż - z Warszawy zapewne nie będzie problemu. Jak sądzę to z Rzeszowa jedzie anyth, ma cie po drodze.
spiritus
25-03-2022, 08:06
Ale zaraz zaraz... jaki canon na plenerze organizowanym z forum nikona? xD
Normalnie :) Można popatrzeć na Canony, Sony, czasami Fujifilm. Bywa średni format (oper foci Haselem, Marek miewał Mamiyę RB). Te plenery starowały na nikoniarzach, ale przez lata to część ludzi zmieniła system albo w ogóle była dwusystemowa (ci co mają sredni format mają też mały obrazek). No i forum nikona czytają użytkownicy innych systemów. Zawsze tu byli ludzie z innymi aparatami.
Często podczas plenerów są prowadzone rozmowy o sprzęcie który używa kto inny. I mozna sie nim pobawić, potestować. Podpiąć czyjeś obiektywy.
Znaczy się tak, ja też mam blendę a nawet dwie, coś z lamp też by się znalazło. Niestety pierwszym etapem mojej podróży musi być pociąg więc sami rozumiecie jak to wygląda. Stąd pytałem, czy na miejscu ktoś czegoś użyczy :-) zresztą widzę, że w tym miejscu sporo pięknego naturalnego światła jest :-)
Do Warszawy jestem w stanie spokojnie dojechać, do Wrocławia też, więc jeśli ktoś by mnie zgarnął byłoby świetnie.
spiritus
25-03-2022, 09:44
Normalnie :) Można popatrzeć na Canony, Sony, czasami Fujifilm. Bywa średni format (oper foci Haselem, Marek miewał Mamiyę RB). Te plenery starowały na nikoniarzach, ale przez lata to część ludzi zmieniła system albo w ogóle była dwusystemowa (ci co mają sredni format mają też mały obrazek). No i forum nikona czytają użytkownicy innych systemów. Zawsze tu byli ludzie z innymi aparatami.
Często podczas plenerów są prowadzone rozmowy o sprzęcie który używa kto inny. I mozna sie nim pobawić, potestować. Podpiąć czyjeś obiektywy.
Jacek, ja ironizowałem :D
Do Warszawy jestem w stanie spokojnie dojechać, do Wrocławia też, więc jeśli ktoś by mnie zgarnął byłoby świetnie.
Jak się załapię na ostatnią chwilę na plener to będę jechał swoim z Warszawy to będę mógł zabrać jakieś 2 osoby
Jacek_Z Nie pozostaje mi nic innego tylko prośba byś dopisał mnie do listy fotografów :-)
Gdyby była możliwość też prosiłbym o jednoosobowy pokój :-)
Co do Hasela to miałem raz w ręce....
Cudowny. Najbardziej podobało mi się to, jaki ma jasny, czysty i duży wizjer... Magia. Wtedy miałem Pentacona Sixa więc różnica była jak stąd do gwiazd
Gdyby była możliwość też prosiłbym o jednoosobowy pokój :-)
Błąd. Najlepsze są pokoje trzyosobowe :D
Błąd. Najlepsze są pokoje trzyosobowe :DNo na pewno, ale jako, że będzie to mój pierwszy raz to jednak 1 :-) zawsze możemy gdzieś się zintegrować poza pokojem, co mam nadzieję nastąpi :-)
Errata : jednak dwójka, bo połówka też chce ze mną jechać. W sensie nie jako fotograf tylko osoba towarzysząca Jacek_Z Poproszę o PW z dalszymi informacjami :-)
Niby może trzymać blendę, ale lepiej jej wykup SPA. :D
Niby może trzymać blendę, ale lepiej jej wykup SPA. :DNiee, ona nie z tych ą ę:-)
Jechała ze mną 2 lata temu w lutym do Warszawy rano, marzła, cały dzień pomagała w wynajętym studio w sesji, później wymarzliśmy czekając na flixbusa, nie marudziła, choć sama jest bardzo chora. Spa jej się należy choćby za tamto ale wspiera mnie i chętnie pomoże w sesji :-) poza tym też chce na te parę dni zmienić otoczenie na coś pięknego
Nie trzeba SPA. Basen, jacuzi i 3 sauny są w cenie.
Wysłałem ci PW z danymi.
Cześć....
Będę jechał z Warszawy samochodem - Ford Mondeo Combi, więc mogę kogoś zabrać... paka duża, nawet walizka modelki się zmieści.... ;)
Cześć....
Będę jechał z Warszawy samochodem - Ford Mondeo Combi, więc mogę kogoś zabrać... paka duża, nawet walizka modelki się zmieści.... ;)A dałbyś radę zabrać dwie osoby, mnie i moje drugie pół? O której planujesz wyjazd z Warszawy?
jadę na 100%
Teraz pytanie na serio.
płatnośc tak jak kiedyś na miejscu ? Czy trzeba jakąś zaliczke im wysłac ?
Do mnie te 765 zł jako zadatek, że na pewno sie pojedzie i to jest zarazem zrzuta na ekipę. Reszta może być później (ale jednak najpozniej tak ze 2 tygodnie przed plenerem.)
Oni wystawią fakturę, prosze mi zgłaszać kto chce. Bo jak oni zaksięgują dużą wpłatę za X osób to potem nie wystawią FV na małe kwoty (nie mając wpłat w małych wysokościach).
UWAGA - do tej pory dostałem przelewy od 8 osób, czekam na resztę do końca miesiąca, czyli .. zostały 3 dni. Zróbcie to od ręki.
Jacku. Może przenieść listę chętnych do pierwszego postu i zostawić tylko aktualne dane, łatwiej będzie się zorientować ew. nowym osobom.
Tak zrobię, zaznaczając dokonane wpłaty. Dam sobie jeszcze 1 dzień, chyba podzwonię do osób, które nie wpłaciły a milczą. Lubię widzieć na czym stoję.
Jacek_Z
Wczoraj puscilem info we wiadomosci prywatnej.
Bluesette
30-03-2022, 11:47
Cześć....
Będę jechał z Warszawy samochodem - Ford Mondeo Combi, więc mogę kogoś zabrać... paka duża, nawet walizka modelki się zmieści.... ;)
Mogę dołaczyć? 1 osoba, ale z dwiema walizkami, bo jak zwykle ciuchy do stylizacji będę wiozła :)
Napisz proszę skąd ruszasz i o której godzinie :)
Aaaaa, kiedy robiłeś serwis klimatyzacji? Bo ja alergik jestem z horrendalnym uczuleniem na grzyby pleśniowe, które sobie potrafią mieszkać w klimatyzacji jak się ją serwisuje rzadziej niż raz na rok...
Mogę dołaczyć? 1 osoba, ale z dwiema walizkami, bo jak zwykle ciuchy do stylizacji będę wiozła :)
Napisz proszę skąd ruszasz i o której godzinie :)
Aaaaa, kiedy robiłeś serwis klimatyzacji? Bo ja alergik jestem z horrendalnym uczuleniem na grzyby pleśniowe, które sobie potrafią mieszkać w klimatyzacji jak się ją serwisuje rzadziej niż raz na rok...To już będzie nas 3 chętnych na przejazd :-)
Bluesette
30-03-2022, 19:12
Zmieścimy się ;)
Zmieścimy się ;)I wcześniej zintegrujemy, ja jadę pierwszy raz to trochę będę nowy :-)
I wcześniej zintegrujemy, ja jadę pierwszy raz to trochę będę nowy :-)
... ale w pojazdach nie wolno uprawiać alkoholizacji integrującej !!!
jak dobrze, że ja starej daty jestem :P
niestety będę za kierownicą sam, ale gdybym nie był to........ :D
... ale w pojazdach nie wolno uprawiać alkoholizacji integrującej !!![emoji3][emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]
to nie wiem czy jechać ;)
może pójdę pieszo :)
Kilka dni temu w pierwszym poście, na dole, umieściłem listę z osobami które jadą, wpłatami, listą osób towarzyszących (5?!!!) oraz listą rezerwową bądź tych, którzy sie deklarowali, ale siedzą cicho a wpłat nie dokonali.
Przy każdej (prawie) osobie jest info o miejscowości, można się umawiać na wspólny transport, choć chciałbym dodać niektórym modelki i makijażystkę do samochodu (na teraz Warszawa).
Modelki są w trakcie załatwiania.
Hej Jacek
Sorki za brak odpowiedzi ale jakoś tu praktycznie nie zaglądam.
Niestety odpadam.
Bawcie się dobrze i udanych kadrów wszystkim ?
Myślę, że w cztery osoby w combi jakoś przetrwamy te kilka godzin.... ;)
Z Warszawy chciałbym wyjechać przed korkami (czyli dobrze by było, żeby w okolicach 14-ej być już na rogatkach zachodnich stolicy) ale jak wiadomo... czasoprzestrzeń jest w ciągłym ruchu, więc zobaczymy jak będzie.... :)
Przez kilka dni nie dało się wejść na forum. Proponuję utworzyć alternatywny kanał kontaktowy. Chyba najlepiej grupę na FB. Tu jest ogólna o plenerach https://www.facebook.com/groups/1530755080503870
Warto też pozapisywać sobie telefon do Jacka, a jemu wysłać swój numer.
Mam telefony do wszystkich i wszyscy mają do mnie. Mam grupę w telefonie, jak coś to będę wysyłał SMS do wszystkich. Nie ma nic pilnego, do pleneru miesiąc.
Piszę krótko, bo ... pewnie nie uda mi się wysłać tego posta. Już niejeden raz pisałem elaboraty, na darmo :(
Od wczorajszego wieczoru jest jakby lepiej, trzymam kciuki :)
Czy dołączyć do grupy na FB można "na wszelki wypadek" ? :)
Grupa o której pisałem, w telefonie to .. jest grupa w mojej książce telefonicznej, dzięki temu mam łatwe wysyłanie SMS do grupy ludzi, do niej nie dołączysz.
Grupa na FB dotycząca tego pleneru - nie założyłem jej jeszcze (założę, zastanawiam się czy tajna czy nie).
Jest grupa ogólna - Plenery i warsztaty Jacka - zapraszam :) https://www.facebook.com/groups/1530755080503870
Grupa na FB dotycząca tego pleneru - nie założyłem jej jeszcze (założę, zastanawiam się czy tajna czy nie).
Na razie grupa zamknięta. Jak pojawią się foty, to zmienisz na tajną.
Jacku. Mam prośbę bo przyznam ze nie mogę pojąć tego że musze wpłacić za hotel przed wykonaniem usługi.
Konieczna jest zaliczka czy całosć wpłaty ?
przyznam ze nie mogę pojąć tego że musze wpłacić za hotel przed wykonaniem usługi.
Nigdy nie rezerwowałeś czegoś np. na booking?
Zawsze płaci się przed wykonaniem usługi. A jeśli płatność jest na miejscu, to i tak trzeba podać dane karty do pobrania całej kwoty. Mnie bardziej interesuje do kiedy mogę odwołać rezerwację i ile mi zwrócą.
Nigdy nie rezerwowałeś czegoś np. na booking?
Zawsze płaci się przed wykonaniem usługi. A jeśli płatność jest na miejscu, to i tak trzeba podać dane karty do pobrania całej kwoty. Mnie bardziej interesuje do kiedy mogę odwołać rezerwację i ile mi zwrócą.
W dużych systemach rezerwacyjnych nie było innego wyjścia
Zwrócą, o ile powiadomię o rezygnacji minimum 7 dni przed plenerem. Czyli rezygnacja do 12 maja - zwrot kasy. Potem (po 12.05) wymagana jest zapłata za zamówioną (a nie za wykorzystaną) ilość miejsc.
Uwaga - Warszawa będzie miała do zabrania 1 lub nawet 2 osoby (modelka ze Śląska dojedzie albo do Tomka do Wrocławia, albo do Warszawy).
Aha - na ten moment mamy 3 osoby w rezerwie + ewentualnie Tomek. Czyli jeśli teraz sie ktoś wycofa to nie ma problemu, mam zastępstwo, zwrot całości kasy itd.
Uprzedzam jednak, że gdy ktoś się rozmyśla w ostatniej chwili to .. ci co byli chętni na zastępstwo już często nie mogą (porobią sobie w międzyczasie inne plany).
spiritus
24-04-2022, 17:34
Jak się miejsce zwolni to będę miał auto na dojazd jak coś to 3 osoby z Warszawy mógłbym zgarnąć.
jACKU TO JAKIE KOBITY JADĄ JAKO MODELKI ?
Zajrzyj na grupę FB. Tam pewnie będzie pełniejsza informacja.
jACKU TO JAKIE KOBITY JADĄ JAKO MODELKI ?
Brodate ;)
A tak serio to świetne i bardzo różnorodne. Lat od 18- do... 32. Ścięta na chłopczyce, inna z włosami za tyłek ;) a jeszcze inna z naturalnymi loczkami.
Lini dam na fejsie, do ich Instagrama.
Drodzy, czy ktoś z Was planuje jechać dzień wcześniej do Luboradzy ???
UWAGA - na grupie na fejsie są podane modelki z linkami do ich zdjęć na instagramie. Czekaliście na to. Mam nadzieję, że się podobają. Ponieważ modelki też sa na tej grupie to krytykujcie je ewentualnie tutaj ;)
Jacku, dostałeś moje pw?
A i dałoby radę wrzucić @ Instagramowe modelek tu? Nie używam ig ale mam Barnistę na Androidzie
https://f-droid.org/en/packages/me.austinhuang.instagrabber/
więc mógłbym rzucić okiem.
Sytuacja mi się komplikuje, nie dość że muszę być w niedzielę w Warszawie, to nie wiem o której i czy uda mi się wyjechać w czwartek. Zatem jeżeli ktoś czeka na miejsce w rezerwie to jestem skłonny odstąpić...
Przed chwilą podobną sprawę zgłosił mi hesja, szanse przyjazdu ocenił na 30%. W dodatku nasz rezerwowy już nim nie jest, zorganizował sobie co innego w tym terminie.
Czyli robimy drugi nabór, szukamy dwóch chętnych, ewentualnie jedno miejsce zajmie Tomek jako fotograf.
Wiem, nie zapełnisz sobą dwóch miejsc ;) będę szukał 2.
spiritus
04-05-2022, 16:58
Dobra, to tak jak już Jacek wie dołączam do zacnego grona szkolonych ;)
Tak jak pisałem, jadę z Warszawy więc albo się mogę z kimś zabrać (torba foto i walizka kabinowa) albo mogę jechać swoim i kogoś zabrać. 3 osoby powinno wejść (jednak może być problem z bagażami bo nie mam dużego bagażnika).
Drodzy, ja i Anne Shirley jedziemy jednak PKP. Ze Szczecinka nas zgarną, a z powrotem będziemy tylko potrzebować podrzucenia do Szczecinka.
Ech, gdybym mógł prowadzić samochód. Wziąłbym pewnie dwie tony stylizacji i parę lamp. Dream, dream, dream :)
Drodzy, ja i Anne Shirley jedziemy jednak PKP. Ze Szczecinka nas zgarną,
Umówiłeś się z kimś konkretnym? Kto Was zgarnie?
Umówiłeś się z kimś konkretnym? Kto Was zgarnie?W tą zgraną nas z Luboradzy a wewtą zobaczymy, jak będzie w niedzielę [emoji3]
No tak, ty jedziesz dzien wcześniej.
Jacku, na którą zwołujesz zbiórkę w czwartek?
Większość modelek dotrze najwcześniej o 20.
Chciałbym właśnie zrobić kolacje na 20.00. Wolałbym jeszczcze wcześniej, ale zdaje sobie sprawę, że część osób nie zdąży na 19.00.
Zalecam przyjazd zdecydowanie wcześniej. Ja będę na miejscu w okolicach obiadu. Trzeba się zakwaterować, nowi niech się zapoznają z terenem itp
No i trzeba się napić przed kolacją
https://www.youtube.com/watch?v=EHqrBYfsPII
Mam takie proste pytanie, ale może ktoś kto był wie i napisze, czy tam można będzie kupić wodę mineralną po w miarę ludzkiej cenie?
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
spiritus
16-05-2022, 17:03
Właśnie, jak ze sklepem itp itd?
Sama Luboradza to trzy domy i dwór. Sklepy są w Barwicach. Przy samym wyjeździe jest Biedronka. Samochodem 6 km.
- - - - kolejny post - - - - - -
W samym Dworze sprzedają napoje w recepcji, ale ceny raczej restauracyjne.
Jacek wspominał, że tam właśnie krucho ze sklepami. Curcze, trzeba będzie się w wodę zaopatrzyć, tyle, że pociągiem wiózł nie będę.
Z tego, co dziś się pytałem telefonicznie, czajników w pokojach nie ma, jest na recepcji do dostania, ale ile ich jest na cały hotel, tego nie wiem.
Mamy tam całodzienne wyżywienie, więc czajniki nie są niezbędne. Jak ktoś nie może wytrzymać o 5 p.m., to kupuje.
Musisz przetrwać pierwszy dzień, a jak dojadą nasi, to podskoczyć do sklepu.
W sumie, to woda z kranu nie jest trująca. Kup sobie butelkę z filtrem i używaj. W sobotę moja żona nabierała wody ze strumyka i dalej żyje.
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/butelki-filtrujace
spiritus
16-05-2022, 17:41
Mamy tam całodzienne wyżywienie
Z alkoholem czy bez? :D
Jak bez to czy chociaż kawa 24/7 wliczona czy kupić właśnie własną? :)
To nie All Inclusive, tylko 3 posiłki. Ale kawę można kupić w recepcji.
Z alkoholem czy bez? :D
Jak bez to czy chociaż kawa 24/7 wliczona czy kupić właśnie własną? :)Dobre pytanie, czy w tym wyżywieniu jest woda / herbata, butelka filtrująca też jest jakimś rozwiązaniem [emoji3]
Ok, TOP67 napisał już odpowiedź o tym.
Ale bomba z tym spaniem w tym dworze Jacek jesteś wielki [emoji106][emoji106][emoji106][emoji106]
Co do tego z kim chcę być w grupie, to nie wiem, bo jadę pierwszy raz a wszyscy są fajni [emoji3]
Może dobrze z żeby nowe osoby były podzielone z tymi, które już były? Żeby nie było grupy czterech nowych osób.
Ładujecie już akumulatory? [emoji3]
W ogóle myślicie, że dwa en el 15 starczą na jeden dzień? [emoji3]
Co do tego z kim chcę być w grupie, to nie wiem, bo jadę pierwszy raz a wszyscy są fajni [emoji3]
Może dobrze z żeby nowe osoby były podzielone z tymi, które już były? Żeby nie było grupy czterech nowych osób.
Zawsze w każdej grupie jest co najmniej jedna osoba już nieco ogarnięta ;)
W ogóle myślicie, że dwa en el 15 starczą na jeden dzień? [emoji3]
Zależy, ile się będziesz w ekranik wgapiał :D IMO spokojnie starczy, a w przerwie pomiędzy sesjami (obiad, malowanie modelki) można się podładować, a nawet ładować w trakcie sesji jeśli sesja jest w pokoju. Jeśli dobrze pamiętam to cały dzień opędzałem na jednym enelu (D850).
Ale bomba z tym spaniem w tym dworze Jacek jesteś wielki [emoji106][emoji106][emoji106][emoji106]
Miałem 192 cm, ale się już kurczę ;)
Akku w lustrzance wystarczy, w bezlustrze - zależy od używania aparatu, ale myślę że tak. No ile ty chcesz robić tych zdjęć? :)
Od pewnego czasu więcej piszemy na grupie na fejsie. Zamkniętej, prywatnej.
Zawsze w każdej grupie jest co najmniej jedna osoba już nieco ogarnięta ;)
Zależy, ile się będziesz w ekranik wgapiał :D IMO spokojnie starczy, a w przerwie pomiędzy sesjami (obiad, malowanie modelki) można się podładować, a nawet ładować w trakcie sesji jeśli sesja jest w pokoju. Jeśli dobrze pamiętam to cały dzień opędzałem na jednym enelu (D850).Dzięki za nadzieję, na dwóch chyba uciągnę, wieczorem będzie ładowanko [emoji3]
Miałem 192 cm, ale się już kurczę ;)
Akku w lustrzance wystarczy, w bezlustrze - zależy od używania aparatu, ale myślę że tak. No ile ty chcesz robić tych zdjęć? :)
Od pewnego czasu więcej piszemy na grupie na fejsie. Zamkniętej, prywatnej.Wiem wiem, Ania ma fejsa i czasem przesyłam jej coś by napisała ode mnie [emoji3]
W ogóle pozdrawiamy Was z pociągu, jedzie się nawet ok, nie ma tłoku [emoji3]
Jutro damy znać czy Luboradza jeszcze stoi [emoji3]
Powiedz, że Ty z pleneru, zakwaterowanie w dworze i łoże małżeńskie. Bo inaczej obcy faceci będą spali że sobą :)
Fakt. Modelek dla wszystkich nie starczy
Dobrze, że wiozę aż trzy ;)
Dasz radę trzem? Nie bądź taki, odstąp jakąs kolegom.
Jutro damy znać czy Luboradza jeszcze stoi [emoji3]
Jak tam na miejscu?
Kto nie przyjechał, niech żałuje. A na zachętę, kilka fotek z backstage https://forum.nikoniarze.pl/threads/311510-Luboradza-2022-backstage
Żałuję, ale taki został wybrany termin. Ja nie mogłem w maju. Chyba, że w czerwcu Jacek jeszcze coś zorganizuje, albo po wakacjach...
Zazdroszczę wam ?
Luty to plener gdzieś na drugim końcu świata ;), o ile go zrobię, z ceną powyżej 10k (znacząco?), dla niewielu, powiedzmy 8 osób.
U nas zastanawiam sie nad plenerem w drugiej połowie sierpnia, nad morzem (pamiętacie Łebę?), obsada tez niekoniecznie 20 foto, może 3 foto na modelkę, czyli 15 osób?
Ja po plenerze na razie siedzę cicho, zarobiony jestem. Odrabiam opuszczone w czwartek i piątek zajęcia, uczniowie, którzy dostali nieklasyfikację albo oceny 1 biegają w koło donosząc zaległe rzeczy, no i jednocześnie są próby egzaminów zawodowych, a w pierwszych dniach czerwca będą właśnie te egzaminy i komisje, w których siedzę.
Zastanawiam sie w jakim terminie zrobić plener za rok, bo maj i czerwiec w szkołach, gdzie sa matury i egzaminy zawodowe (i wystawianie wpierw propozycji ocen, a potem ocen) to jest taki młyn, że głowa mała.
Luty dla mnie za drogi, a chciałbym spotkać starych znajomych. Druga połowa sierpnia lub wrzesień byłoby świetnie. Trzymam kciuki ✊️
Jacku - chciałem ci oficjalnie podziękować za dobór naprawdę fajnych modelek
Pomijam tą początkującą ale reszta - naprawdę dobra!
OLA i ALA - the best
Karina mnie zachwyciła, podobnie jak dwie które wymieniłeś.
Kalina - miałem nadzieję że widząc inne się wciągnie, ale na razie nici z tego. Może za 2 lata coś z niej będzie. Ma potencjał na zrobienie dużych rzeczy w beauty, w reklamie, ciekawe sesje ale ... Zawsze się wkurzam jak dziewczyny z ogromnym potencjałem i urodą nie robią tego co się im mówi. Kwestia charakteru (i poglądów modelki) to 50% powodzenia, nie jedynie uroda.
KArinie jest śliczną kobietą i umie pozować ale gdzieś brakuje ekspresji w/na twarzy
63303
Poproszę Was o zdjęcia modelek i backstage w większych rozmiarach niż dajecie na fejsa. Wyślijcie mi na pocztę albo lepiej poprzez wetransfer.com (bo mam nadzieję na wiele zdjęć). Chcę uaktualnić album z plenerów i być gotowym na kolejny album, ale taki ze zdjęciami na całą stronę. Jak dostanę trochę zdjęć to uaktualnię projekt jaki oglądaliście na plenerze i będzie można sobie zlecić jego wydrukowanie.
Ale fajne zdjęcie, na FB śledzę od żony co się tam dzieje, super te TOP67-owe backstage, i fajne zdjęcie grupowe :)
Co do modelek - fajnie było spotkać każdą, ale mój głos the best otrzymują:
1. Ala - za realizację wizji fotografa i brak marudzenia, choć były trudne warunki, za empatię twórczą i nić porozumienia w czasie sesji. To dla mnie najważniejsze, co mi z ekspresji, gdy modelka się foszy;
2. KaLina - naturalna, spokojna, łagodna i zrealizowałem wszystkie pomysły, które chciałem. Nie ma się co dziewczynie dziwić, że nie wykonuje zadań, z którymi aktorzy na którymś roku szkoły aktorskiej mają problemy, skoro pozuje od 4 miesięcy.
Mnie odpowiada właśnie rozmowa na sesji, porozumienie, brak ględzenia, dziewczyna konkretnie określiła swój zakres pozowania i tego się trzymała. W czasie sesji wykonywała to, czego od niej oczekiwałem i było super, cała trójka, ja Ania i Kalina wyszliśmy z sesji zadowoleni :)
Niczego nie ujmując pozostałym, mój głos na w/w :)
bo jak próbujesz lwicę wsadzić do klatki i grać kociaka to może nie wyjść ;) taka "figura" ;)
bo jak próbujesz lwicę wsadzić do klatki i grać kociaka to może nie wyjść ;) taka "figura" ;)
Złotymi literami :)
Dokładnie, każdy z nas ma swoje emocje, fotograf, modelka, ja nie zrobię super zdjęć punk-rockowych, choć nie próbowałem, ale nie mam tego w sercu i to nie moja bajka.
Tak samo modelka, jeśli ma w sercu kotkę, nie da się z niej zrobić lwicy po chwili.
Jak mnie wkur.ia, jak każą dzieciorom śpiewać dorosłe piosenki w konkursach typu Voice cośtam czy od opola cośtam. Dorosła piosenka wymaga przeżycia, wiedzy o czym się śpiewa, tych samych emocji, ewentualnie geniuszu aktorskiego.
A tu co - melizmaty, ozdobniki, i śpiew na to jaka ja jestem ********a gwiazda - bo pani w Emdeku kazała piać - to się pieje.
To teraz popatrzmy na Edytę Geppert, Ewę Demarczyk czy Violettę Villas, czy choćby Ryśka Riedla. Przeżycie, śpiew duszą.
To samo w świecie modelingu, aktorstwa, recytacji poezji.
Jacek dobrał 5 modelek, każda inna i każdy fotograf mógł znaleźć nić porozumienia w swoim temacie :)
I to było super :)