Zobacz pełną wersję : tryb A wybiera z krótkie czasy jak sobie z tym radzić?
Cześć!
Dziś, mimo kiepskiego obiektywu, próbowałem focić trochę naturę. Udało mi się trafić ładne jasne miękkie światło i ładnie wyeksponowaną ważkę (godz. ok 18 ). To coś na początki - czyli w sam raz dla mnie. W domu z przykrością stwierdziłem, że pomijając brak długości (max 55mm :/ ) to prawie każde zdjęcie wyszło poruszone. Z tego co rozumiem, jest to pewnie wina długości czasu naświetlania - strzelając przy 55mm aparat wybierał mi czasy rzędu 1/25. Strzelałem przy F5.6 - czyli największym możliwym otworze. Jestem przekonany, że światła było dość żeby zejść do 1/60, co jak rozumiem zapewniło by mi zamrożenie obrazu.
Czy to wina aparatu czy użytkownika? Wiem wiem, następnym razem będę strzelał na M... ;)
Jeśli fotki nie są przepalone, to aparat dobrze dobrał czas. Na drugi raz zrób sobie fotkę testową z czasem jaki wg. Ciebie powinien być i porównaj z programem aparatu. 1/25 to zdecydowanie za długo na ostrą fotkę ma 55mm, a na makro szczególnie. Mi przy foceniu stałką 50mm czasem 1/40 nie wystarcza. A staram się, oj staram!
P.S. Chyba chodziło Ci o ważki ?
A jakie ISO? :) Najniższe z możliwych mogło dać tak długi czas naświetlania.
Valdek_Tychy
09-07-2007, 09:55
Wstaw zdjęcie i na odstawie exif-u będzie można powiedzieć co jest nie tak
To jest najlepsze jakie udało mi się zrobić (exif załączony). Niestety te zdjęcia gdzie widać poruszenie wyraźnie zostały już usunięte.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh5.google.com/cmarchel/RpIntRM1JrI/AAAAAAAAAKA/yokQ6rh4kkw/s800/natura-3145.jpg)
Valdek_Tychy
09-07-2007, 15:51
I sprawa jest jasna, spójrz na fragment exifu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/8730/beznazwy1cl2.jpg)
na czerwono zaznaczyłem:
czas wykonania zdjęcia - godz.14:17 nie wiem jaka wtedy była pogoda (słonecznie-pochmurnie)
przysłona 7,1 i czas 1/15sek przy iso 200
ogniskowa po kropie 82mm
przy tej ogniskowej i czasie 1/15 sek. nie ma misia, nie zrobisz z ręki ostrego zdjęcia no chyba,że masz obiektyw VR
wniosek jest prosty: wyższe iso np.400 lub większy otwór przysłony np. 5,6 albo jedno i drugie i wówczas czas podskakuje do 1/30 może do 1/60 ale z drugiej strony do makro potrzeba dość przymkniętej przysłony (gł.ostrości) więc potrzeba lepszego światła albo np. statywu
czas wykonania zdjęcia - godz.14:17 nie wiem jaka wtedy była pogoda
mhm.. byłem przekonany, że było później.. Pochmurnie było.
ogniskowa po kropie 82mm
przy tej ogniskowej i czasie 1/15 sek. nie ma misia, nie zrobisz z ręki ostrego zdjęcia no chyba,że masz obiektyw VR
VR-a naturalnie nie mam ;) Czyli czasy naświetleń powinienem dobierać do długości ogniskowej po kropie? Tego nie wiedziałem.. jak się nad tym zastanowiłem to nawet to logiczne.
wniosek jest prosty: wyższe iso np.400 lub większy otwór przysłony np. 5,6 albo jedno i drugie i wówczas czas podskakuje do 1/30 może do 1/60 ale z drugiej strony do makro potrzeba dość przymkniętej przysłony (gł.ostrości) więc potrzeba lepszego światła albo np. statywu
Następnym razem zrobię zdjęcie próbne i zobaczę jak dobiera automat.. Dziwne to to, bo niby mam włączoną w aparacie opcję "auto iso" i jak widać, nie działa tak jak bym oczekiwał.. Tzn czasem zadziała (widać to dobrze po dziwnych czułościach np iso1420) i wtedy jest ok, a czasem nie i jest tak jak na obrazku.. Chyba to wyłączę, bo wolę powtarzalność wyników ponad jeszcze jeden automat..
Statyw już mam, ale żeby podłączyć statyw do takiego zdjęcia musiałbym mieć dłuższy obiektyw.. (na powyższym zdjęciu zbliżyłem się już bardzo blisko z aparatem i nie byłoby jak postawić statywu, tak żeby obiekt nie uciekł).
Dzięki za pomoc
sokrates
09-07-2007, 16:03
dałbym ISO800 f6,3, 1/50s czyli tryb M, włączony NEF. ew niedoświetlenie (myślę że max 0,3 - 0,5 EV) można podciągnąć podczas wołania.
dałbym ISO800 f6,3, 1/50s czyli tryb M, włączony NEF. ew niedoświetlenie (myślę że max 0,3 - 0,5 EV) można podciągnąć podczas wołania.
to długość naświetlania dobierać do ogniskowej przed czy po kropie? 55 czy 82mm?
Valdek_Tychy
09-07-2007, 17:05
mhm.. byłem przekonany, że było później.. Pochmurnie było.
taka godzina wynika z exifu chyba,że masz czas źle ustawiony na korpusie.
to długość naświetlania dobierać do ogniskowej przed czy po kropie? 55 czy 82mm?
jeśli nie masz ręki pewnej to stosuj zasadę długość ogniskowej = czas naświetlenia(+-) np 70m = 1/60sek
przy czym przy ogniskowych powyżej 150mm raczej dobieraj czas około 1,5 raza np. 200mm = 1/250-1/300
ogniskową licz po kropie bo w cyfrze mimo,że obiektyw ma np.30mm to masz faktycznie 45mm
Możesz spróbować jeszcze użyć wbudowanej lampki.