PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk autofocusa. Nikon 70-300 AF-P

Dawid2810
10-03-2022, 11:13
Cześć. Wczoraj zakupiłem Nikon 70-300 AF-P f/4-6.3G
Kiedy jest on podpięty do aparatu podczas kręcenia pierścieniem ostrości i przy manualnym ostrzeniu wydaje on taki mechaniczny, dość mocno słyszalny dźwięk. Przeczytałem na innych forach, że obiektyw ten jest raczej bardzo cichy, stąd moje zaniepokojenie. Czy mógłby ktoś, kto miał styczność z tym obiektywem powiedzieć jak to u niego wygląda, czy af jest w ogóle slyszalny?
Z góry dzięki za pomoc

Dawid2810
10-03-2022, 11:59
Cześć. Wczoraj zakupiłem Nikon 70-300 AF-P f/4-6.3G
Kiedy jest on podpięty do aparatu podczas kręcenia pierścieniem ostrości i przy manualnym ostrzeniu wydaje on taki mechaniczny, dość mocno słyszalny dźwięk. Przeczytałem na innych forach, że obiektyw ten jest raczej bardzo cichy, stąd moje zaniepokojenie. Czy mógłby ktoś, kto miał styczność z tym obiektywem powiedzieć jak to u niego wygląda, czy af jest w ogóle slyszalny?
Z góry dzięki za pomoc
i przy automatycznym ostrzeniu* poprawka

odzio
10-03-2022, 13:45
Kręceniem pierścieniem ostrości i automatycznym ostrzeniu? Czy pierścieniem wyboru ogniskowej? Przy poruszeniu pierścienia ostrości w trybach A/M i M/A obiektyw niemal błyskawicznie wyłącza silnik AF. W trybie manualnym oczywiście się nawet nie włącza. Jeśli chodzi o pierścień ogniskowej to oczywiście nieco słychać AF, ale jest to cichutkie, zresztą identyczne jak praca mechanizmu bez zmiany ogniskowej

PS. Trochę się pogubiłem, w tytule piszesz 70-300 AF-P, natomiast w opisie f/4-6.3G... AF-P ma na końcu "E", natomiast "G" jest przy AF-S. Ogólnie rzecz biorąc, mam AF-P, miałem AF-S i nie było tam niepokojących dźwięków

brzezior
10-03-2022, 13:45
Miałem przez chwilę przyjemność bawić się 70-300 DX AF-P i jest on bezgłośny i bardzo szybki. Miałem też przez około rok 18-55 AF-P i silnika nie słychać.

OjTam
10-03-2022, 13:48
PS. Trochę się pogubiłem, w tytule piszesz 70-300 AF-P, natomiast w opisie f/4-6.3G... AF-P ma na końcu "E", natomiast "G" jest przy AF-S. Ogólnie rzecz biorąc, mam AF-P, miałem AF-S i nie było tam niepokojących dźwięków

Bardziej, niż trochę. ;)
Wersja DX to dalej G, nie E. No i E jest f/5.6, nie 6.3.

Dawid2810
10-03-2022, 14:19
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.optyczne.pl/456.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-P_DX_70-300_mm_f_4.5-6.3G_ED_VR.html&ved=2ahUKEwj3tLvsv7v2AhWvpYsKHYfsCwYQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw1FqFUTTbNngmURU0AG1MdW

Chodzi o ten obiektyw, podczas pracy autofocusa w trybie automatycznym, jak i podczas gdy przełącze na MF i kręcę pierścieniem ostrości występuje delikatne, ale słyszalne dość głośno charczenie. Raczej twardy dźwięk niż piszczenie

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki za opinie. Ogólnie wszystko działa bez problemu szybko i dobrze ostrzy nie gubi się. Tylko ten dźwięk.. Nie wiem co myśleć teraz, szczególnie że zakupiony na popularnym serwisie ogłoszeniowym

ostatni_wolny_login
10-03-2022, 16:58
musiałbyś to chyba nagrać bo tak opisowo to coś między wybitym łącznikiem stabilizatora a nadwrażliwym uchem recenzującego.

Dawid2810
10-03-2022, 17:21
https://we.tl/t-bP2PY99kIp

Link do wetransfer.

ostatni_wolny_login
10-03-2022, 19:59
zaznaczam że nigdy nie miałem w rękach tego obiektywu.

Do tej pory rozbroiłem trzy obiektywy (wszystkie były i są sprawne :P), zwykle napęd oparty jest o koła zębate. Ten model to podobno był pierszy z autofokusem opartym o silnik krokowy. I dokładnie tak to co nagrałeś brzmi - jak mocno obciążony krokowiec.
Podobno pierścień od ostrości ma kręcić się jak w masełku - jeśli więc masełka brak to moja teoria będzie się spinać (choć nie będzie wyrocznią bo jednak Nikkory korzystają ze sprzęgieł i luźno chodzący pierścień fokusa nie musi korespondować z przytartym silnikiem).

Tak czy inaczej według mnie masz conajmniej syf w trybach lub inne badziewie "przycierające" obrót napędu. Nie wiem jak bardzo okazyjna była cena zakupu, ale chyba czeka Cię zostawienie podatku w Rybniku na Narutowicza.
Albo narzędzia w dłoń i samodzielna diagnoza (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310713-Tamron-Nap%C4%99d-AF-%28PZD%29) :mrgreen:

Dawid2810
10-03-2022, 20:22
Samodzielna diagnoza odpada. Cena była w miarę standardowa. Jakie mogą być skutki pracy z tą usterka? Jaki może być koszt usługi? I jakiś kontakt bym prosił

ostatni_wolny_login
10-03-2022, 20:50
Jakie mogą być skutki pracy z tą usterka?
pogorszenie ostrzenia do momentu w którym nie będzie możliwe bez użycia srogiej dźwigni. Generalnie to jak z autem: jak coś zaczyna pukać na dziurach a Ty "naprawiasz" podgłaszając radio, no to koszty rosną, bo to co stukało tylko na dziurach wyrobiło jakąś większą część i teraz masz do naprawy przyczynę + konsekwencje.
Cena: nie mam pojęcia, ja u nich tylko czyściłem matrycę, ale od wejścia sprawiają wrażenie miejsca któremu można zaufać. Foto24 (https://www.serwisfoto24.pl/)

Niby mają formularz kontatkowy, ale jak będziesz im opisywał że "obiektryw robi grzżżżżrrrry przy ostrzeniu" to pewnie wycenią gdzieś między 10 a 1000 zł, dlatego skoro jesteś z Dąbrowy to proponuję tam podjechać; może akurat to co Ci się przytrafiło trapi te obiektywy i na poczekaniu Ci powiedzą jaka cena lub nawet ogarną.

TOP67
10-03-2022, 21:24
Ten obiektyw jest absolutnie bezgłośny przy pracy AF. Natomiast pierścień ostrości nie ma żadnego połączenia z mechanizmem i jedynie podaje impulsy do elektroniki. Nawet gdyby tam nasypać piachu, to nie ma to wpływu na działanie optyki.

poste
10-03-2022, 22:43
ostatni_wolny_login miałeś ten obiektyw w ręku :mrgreen:

krzysztofz24
10-03-2022, 22:54
ostatni_wolny_login miałeś ten obiektyw w ręku :mrgreen:

Post numer 9 na pierwszej stronie watku z wytluszczeniem i opisem jakei obiektywy AF-P mial autor z ktorego sie wysmiewasz, mimo ze staral sie pomoc.
Czasem wypada zajrzec na pierwsza strone watku a nie tylko czytac po lepkach:-)

To sie nazywa, karma. Jak sie chce kogos osmieszyc a samemu sie osmiesza;-)

TOP67
10-03-2022, 23:05
Do tej pory rozbroiłem trzy obiektywy (wszystkie były i są sprawne :P), zwykle napęd oparty jest o koła zębate.

Czyli rozbierałeś najprostsze obiektywy micro SWM. Te z silnikami pierścieniowymi nie mają żadnego trybiku czy sprzęgła, ani tym bardziej luzu. Nawet tak tanie jak 18-70 (kit od D70), AF-S 50/1.4, 70-300 VR.

Ten obiektyw faktycznie ma silnik krokowy, na którego osi porusza się jedna soczewka. I to cała mechanika. Pierwszy był AF-P 18-55 w dwóch wersjach.

poste
11-03-2022, 00:37
Post numer 9 na pierwszej stronie watku z wytluszczeniem i opisem jakei obiektywy AF-P mial autor z ktorego sie wysmiewasz, mimo ze staral sie pomoc.
Czasem wypada zajrzec na pierwsza strone watku a nie tylko czytac po lepkach:-)

To sie nazywa, karma. Jak sie chce kogos osmieszyc a samemu sie osmiesza;-)

Nie wiesz o co chodzi, ale oczywiście musiałeś znowu błysnąć.:roll: Słyszałeś takie powiedzenie o wódce i zakąsce?

ostatni_wolny_login
11-03-2022, 00:38
obiektywy AF-P mial autor z ktorego sie wysmiewasz,

Oj krzysztofz24, doszło tu do nieporozumienia i czuję się w obowiązku sprostować.
Po prostu ja twierdziłem że nigdy nie macałem tego obiektywu podczas gdy w rzecztwistości jakiś czas temu spotkałem się osobiście z poste, który akurat dał mi to szkiełko przymierzyć ;) Zupełnie wyleciało mi to z głowy bo zrobiłem może jedno zdjęcie zupełnie z dupy i oddałem na zasadzie "no fajny, ale nie w sprawie tego obiektywu sie widzimy" ;P

Zaznaczałem wytłuszczeniem autorowi Dawid2810 żeby nie brał moich słów jako kogoś kto mówi na podstawie własnych doświadczeń z użytkowania tego konkretnego modelu; to co napisałem wynika z mojego doświadczenia z innymi szkłami TOP67 wyjaśnił mnie szybciutko że z tym doświadczeniem to mogę strugać eksperta, ale w innym wątku :mrgreen:) i z elektrotechniką ogólnie.
TOP67

Ten obiektyw faktycznie ma silnik krokowy, na którego osi porusza się jedna soczewka
Znaczy się co, silnik liniowy? W którymś momencie musi nastąpić przełożenie ruchu obrotowego na ruch postępowy segmentu z soczewką/ grupą; no chyba że faktycznie stepper tam jest liniowy. Nie rozbierałem tej konstrukcji, więc nie wiem.

Te z silnikami pierścieniowymi nie mają żadnego trybiku czy sprzęgła,
Jak więc realizowana jest cecha dzięki której pierścień ostrości możesz przekręcić o więcej niż 360 gradusów w dowolnym kierunku, a mimo to przednia soczewka nie wyjedża poza zakres swojej pracy? Ja taki mechanizm który sprzęga element napędzający z elementem napędzanym w sposób umożliwiający niezależne i rozłączne w momencie przekroczenia określonego momentu siły (np w sytuacji osiągnięcia krańcowej pozycji elementu napędzanego) nazywam sprzęgłem właśnie.

krzysztofz24
11-03-2022, 01:36
Oj krzysztofz24, doszło tu do nieporozumienia i czuję się w obowiązku sprostować.
Po prostu ja twierdziłem że nigdy nie macałem tego obiektywu podczas gdy w rzecztwistości jakiś czas temu spotkałem się osobiście z poste(...).

A to przepraszam:-);-)

TOP67
11-03-2022, 08:35
Znaczy się co, silnik liniowy? W którymś momencie musi nastąpić przełożenie ruchu obrotowego na ruch postępowy segmentu z soczewką/ grupą; no chyba że faktycznie stepper tam jest liniowy. Nie rozbierałem tej konstrukcji, więc nie wiem.

Nie. Zwykły krokowiec w którym oś jest śrubą, a soczewka nakrętką.

Jak więc realizowana jest cecha dzięki której pierścień ostrości możesz przekręcić o więcej niż 360 gradusów w dowolnym kierunku, a mimo to przednia soczewka nie wyjedża poza zakres swojej pracy? Ja taki mechanizm który sprzęga element napędzający z elementem napędzanym w sposób umożliwiający niezależne i rozłączne w momencie przekroczenia określonego momentu siły (np w sytuacji osiągnięcia krańcowej pozycji elementu napędzanego) nazywam sprzęgłem właśnie.

Nic nie jest nigdy rozłączane. Wszystko opiera się na tarciu. Po prostu po jak soczewka dojdzie do końca zakresu, to pierścień dalej się ślizga. Można by to porównać do ciągłej pracy na półsprzęgle. Ale nic nigdy nie jest przełączane, załączane czy rozłączane (a to jest idea sprzęgła).

Dawid2810
11-03-2022, 10:29
Dziękuję wszystkim za pomoc. Sprzedawca zgodził się na zwrot, także problem z głowy

jacekni
11-03-2022, 10:38
Miałem podobną sytuację z uzywanym Nikkorem 24-70/2.8, który nabyłem na Allegro. Z tym, że tutaj tylko podczas zmiany ogniskowej było słychać podejrzane dźwięki i dodatkowo jeszcze różne opory podczas tej zmiany. Raz większe raz mniejsze i zrobiłem co też zrobiłeś, zwróciłem, a nawet wymieniłem na inny, na szczęście poprawnie dzialajacy, bo w komisie były dwa takie same. Sprzedawca nie robił na szczęście żadnych problemów

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

odzio
11-03-2022, 14:57
Dawid2810, tak z ciekawości co odpisał sprzedający po poinformowaniu go o tym mankamencie? Robił problemy, czy od razu przyjął obiektyw?

PS. Temat raczej do serwisu niż optyki :)

Dawid2810
11-03-2022, 22:09
Przyjął bez problemu, ba nawet przeprosił

andystar
12-03-2022, 00:00
Nic w tym dziwnego. Znakomita większość ludzi to są normalni i uczciwi.

Dawid2810
12-03-2022, 16:28
Jasne :) Zamówiona kolejna sztuka. Mam nadzieję że tym razem bez żadnych przygód

andystar
12-03-2022, 21:00
Najbezpieczniej to kupować w polskich sklepach lub komisach internetowych, a jeśli na allegro to tylko jeśli jest wyraźnie zaznaczona możliwość zwrotu.