PDA

Zobacz pełną wersję : Winieta na granicy niebo - obiekt

Kadziu
08-03-2022, 21:59
Fotografując kontenery zauważyłem, że tam, gdzie tłem było niebo, na niektórych kontenerach widać swego rodzaju winietę. Zdjęcia z załączników są po delikatnej obróbce w nikon nx-d, ekspozycja, temperatura, winieta, natomiast na dziewiczym rawie również to występuje. Chciałbym się dowiedzieć jak nazywa się to zjawisko, czym jest to spowodowane (liczę na trochę konkretniejszą odpowiedź niż tłem), czy są jakieś sposoby zapobiegania temu zjawisku, jak się go pozbyć.
60846
60847
60848

Ligo
08-03-2022, 22:25
Światło pada z góry i chociaż jest rozproszone, to nigdy idealnie równomierne.
A tutaj masz rant na górze kontenera, który daje jakiś cień.
Tak to wygląda moim zdaniem, chociaż mogę się mylić.

Kadziu
08-03-2022, 22:40
Wydaje mi się to mało prawdopodobne. O 7 rano w marcu światło nie pada z góry, gdyby nie pełne zachmurzenie, to byłoby widać, że fotografuję stronę naświetloną. Mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi. "Cień" robi się tylko w miejscach, gdzie tłem jest niebo.

60850
60851
Na tym zdjęciu jest to niezauważalne.
60852
Z kolei na tym zdaje się, że wychodzi nawet na lewym boku.
60853
60854

lukasz_kk
08-03-2022, 23:13
A jesteś pewien, że w NX-D widzisz "dziewiczy" RAW? Bo widzę, że masz włączone Active D-Lighting, a NX-D do niby nie ruszanego RAW aplikuje ustawienia aparatu, które w teorii powinny wpływać tylko na JPG. ADL na pewno trochę gasi światła i wyciąga cienie, napisałeś, że sam też korygowałeś lekko ekspozycję (pytanie czy suwakiem od EV, czy poszczególne składowe tj. światła, cienie etc.).

Sądzę, choć mogę się mylić, że ten efekt to skutek zgaszenia światła na niebie. Odwrotny efekt występuje, gdy wyciągasz cienie z obiektów będących na jasnym tle, wówczas wokół tego obiektu powstaje obwódka jeszcze bardziej rozjaśniająca tło.

Kadziu
08-03-2022, 23:42
Nie jestem pewien. Jeśli na rawie bez obróbki również to widać, to nie sądzę, żeby sposób w jaki potem bawiłem się ze zdjęciem miał znaczenie aczkolwiek dodałem ekspozycji suwakiem od EV. W linku poniżej znajduje się archiwum z rawem. Domyślam się dlaczego to powstaje natomiast chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej. Konkretnie tego o co pytałem w pierwszym poście. Czym to konkretnie jest, jak z tym walczyć, czy jest to kwestia tylko i wyłącznie warunków, czy komputer za to odpowiada.

https://eu07.pl/userfiles/23148/DSC_2425.7z

lukasz_kk
09-03-2022, 00:41
Poznęcałem się trochę nad tym RAWem i nie udało mi się osiągnąć efektu jak u Ciebie, z takim zastrzeżeniem, że ja wywoływałem w Lightroom Mobile, bo nie chciało mi się siadać do komputera :D Bezpośrednio po otwarciu pliku również takiego efektu nie zauważyłem. Wydaje mi się, że to Capture NX-D coś od siebie dodaje, tylko nie wiem co :) EXIF nie kasowałem, więc możesz sobie podejrzeć.

60855

Kadziu
09-03-2022, 08:42
Istotnie. W lightroomie również u mnie jest w porządku. Dziękuję za naprowadzenie. Kamień z serca można powiedzieć. Jednocześnie proszę o pomoc gdzie można się tego pozbyć w oprogramowaniu nikona. Przeglądałem różne opcje i jeszcze nie wpadłem na to, co może krzaczyć.

ajt
09-03-2022, 09:03
Na początek proponuję wyłączyć w body "Active D-Lighting", bo jest ustawione na Normal, czyli tak "średnio". Być może w NX-D przekłada się to jakoś na Clarity, które daje podobny efekt.

Kadziu
09-03-2022, 16:00
Istotnie. Clarity jest parametrem którego szukałem. Aż mi głupio, że sam na to nie wpadłem. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.