PDA

Zobacz pełną wersję : Długa seria autoportretów - jak utrzymać kadr?

Falco
05-03-2022, 11:51
Cześć Wszystkim,
planuję wykonać długą serię prostych autoportretów. Pomysł to statyw, ściana, taboret i ujęcie portretowe.
Chciałbym uzyskać możliwie identyczną kompozycję, tak aby sylwetka w podobny sposób wypełniała kadr. Będę zmieniał lokalizację a więc i wysokość siedziska będzie różna. Mało tego, w podróży skorzystam z innego statywu, większy wyłącznie w domu. Reasumując, w różnych warunkach chcę uzyskać możliwie podobną kompozycję, kadr na tle ściany robiąc zdjęcie ze statywu.

Do głowy przychodzi mi jedynie opracowanie wzorcowego zdjęcia, zmierzenie odległości, wysokości itp. i odtwarzanie tego za każdym razem.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś praktyczne porady?

pozdrawiam,
Adrian

Kojocisko
05-03-2022, 11:56
Tethering - podgląd ujęcia na laptopie/tablecie. Lub, jeśli twój aparat da się sterować z aplikacji mobilnej, wyzwalanie migawki z aplikacji przy podglądzie kadru.

Jacek_Z
05-03-2022, 12:56
Dokładnie. Jaki masz aparat? Rób zdjęcia używając Snap Bridge - apka Nikona do sterowania aparatem i zrzucania zdjęć na telefon.

Wujot
05-03-2022, 14:04
Cześć Wszystkim,
planuję wykonać długą serię prostych autoportretów. Pomysł to statyw, ściana, taboret i ujęcie portretowe.
Chciałbym uzyskać możliwie identyczną kompozycję, tak aby sylwetka w podobny sposób wypełniała kadr. Będę zmieniał lokalizację a więc i wysokość siedziska będzie różna. Mało tego, w podróży skorzystam z innego statywu, większy wyłącznie w domu. Reasumując, w różnych warunkach chcę uzyskać możliwie podobną kompozycję, kadr na tle ściany robiąc zdjęcie ze statywu.

Do głowy przychodzi mi jedynie opracowanie wzorcowego zdjęcia, zmierzenie odległości, wysokości itp. i odtwarzanie tego za każdym razem.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś praktyczne porady?

pozdrawiam,
Adrian

Nie robiłem autoportretów ale większe serie zdjęć kulinarnych według wspólnej aranżacji. Wydaje mi się, że podstawą jest to co już napisałeś - odtworzenie geometrii. O ile z aparatem jest to w miarę łatwe (na przykład sznurek z ciężarkiem) o tyle gorzej z siedziskiem bo różne taborety, krzesła mogą wymuszać różne pozycje i nie wiadomo co mierzyć. Podstawowe jest pytanie czy masz kogoś do pomocy?

Wypracowałbym jakąś metodologię. Musisz utrzymać dwa stałe parametry:
- odległość aparat - model
- stały kąt fotografowania (lub po prostu stała wysokość fotografowania względem twarzy)
Używałbym obiektywu stałoogniskowego oraz poziomicy i dalmierza laserowego. Z wysokości nosa "poprowadziłbym" poziomą linię w stronę statywu. Tak aby padała ona na określony punkt na statywie. Mamy w ten sposób stałą odległość w poziomie i w pionie. Obiektyw należałoby oczywiście w czasie pomiarów mieć zasłonięty.

Falco
13-03-2022, 19:19
Cześć,
dzięki za pomoc. Wstępnie nie wygląda to tak źle. Mam D750 więc korzystam z aplikacji na telefonie lub komputerze. Efekt jest powtarzalny i jest ok :) Jako inżynier zmierzę się jeszcze z problemem w sposób bardziej kontrolowany ;)

pozdrawiam
AS