Zobacz pełną wersję : D600 i obiektywy DX
Witam, czy do tego body mogę podpiąć szkła ktore odecne kryja matryce DX? Są to 35G 1.8 i 70-300 VR ED. Nie chciałbym nic uszkodzić :)
lukasz_kk
03-03-2022, 08:48
Możesz, ten pierwszy na bliskich odległościach ostrzenia i przy otwartej przysłonie nawet w miarę kryje pełną klatkę. Jest trochę winiety, ale łatwej do skorygowania w Lr czy w innym programie do obróbki. A 70-300 to wersja AF-P czy AF-S? Jak AF-S, to jest to obiektyw pod FX i będzie działał bez problemu. W przypadku wersji AF-P musisz mieć wgrane najnowsze oprogramowanie w aparacie aby obiektyw zadziałał, no i tu już będzie winieta raczej niemożliwa do skorygowania.
brzezior
03-03-2022, 12:15
Oczywiście możesz też ustawić aparat w tryb DX i wtedy będzie wszystko OK (bez winiety) - oprócz tego, że aparat będzie robił zdjęcia niższej rozdzielczości (około 10-12 MPX).
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeśli to ten NIkkor 70-300 z Twojej stopki, to on jest FX.
70-300 jest to AF-S IF czyli jest ok :) zamiast tej 35 chyba kupie 50 mm 1.4 i na szeroki kat marzy mi sie coś z zakresu 17-50 dla fx
Jako szeroki polecam nowego Tamrona 17-35/2.8-4.0
Zdecydowanie odradzam nikonowskie 50/1,4. Albo AF-S 50/1.8 albo Sigmy.
brzezior
08-03-2022, 00:05
A ja tam lubię moją nikonową 50/1,4D. Daje taki trochę analogowy obraz.
60821
A czemu nie 50 od nikona? Pytam serio bo ja od zawsze siedzialem w cropach i teraz swiat pelnej klatki jest dla mnie nowością. A co powiesz na nikonowska 18-35 3,5-4,5 ? Wiem że swiatlo takie sobie, ale bardzo fajnie obrazuje, w mojej jest do kupienia jako używka
A czemu nie 50 od nikona? Pytam serio bo ja od zawsze siedzialem w cropach i teraz swiat pelnej klatki jest dla mnie nowością. A co powiesz na nikonowska 18-35 3,5-4,5 ? Wiem że swiatlo takie sobie, ale bardzo fajnie obrazuje, w mojej jest do kupienia jako używka
Nie dla Nikkorów 50 mm ze światłem 1.4. Chodzi konkretnie o te modele. AF-S jest gorszy od AF-S 50/1.8, którego znowu polecam. Cierpi na shift focus, jest bardzo wolny i mniej ostry od 1.8. AF 50/1.4 to znowu staroć. Jak koniecznie chcesz mieć światło 1.4, to w Sigmach.
18-35 też miałem i bardzo chwalę.
Nie dla Nikkorów 50 mm ze światłem 1.4. Chodzi konkretnie o te modele. AF-S jest gorszy od AF-S 50/1.8, którego znowu polecam. Cierpi na shift focus, jest bardzo wolny i mniej ostry od 1.8. AF 50/1.4 to znowu staroć. Jak koniecznie chcesz mieć światło 1.4, to w Sigmach.
18-35 też miałem i bardzo chwalę.
Ja glownie celuje w szkla już w wbudowanym silnikiem. Swiatla 1.4 mieć nie muszę, ale jasna stałka w moim komplecie musi sie znaleźć a celuje wlasnie w 50 mm 1.8 G lub 1.4 G, oba AF-S
Kupiłem to szkło (18-35) niedawno, jakiś rok temu, jak była promocja. Wziąłem w góry i jestem zachwycony, co jest dla mnie mocne, bo mam silną tendencję do wydłużania ogniskowej i zawężania kadru.
Kupiłem to szkło (18-35) niedawno, jakiś rok temu, jak była promocja. Wziąłem w góry i jestem zachwycony, co jest dla mnie mocne, bo mam silną tendencję do wydłużania ogniskowej i zawężania kadru.
Zadam trywialne pytanie, 18-35 kryje pełną klatkę czy aparat z tym szukałem pracuje w trybie DX? To samo pytanie do tamrona 17-35 bo bardzo mocno zastanawiam sie nad tymi szklami
Oba kryją pełną klatkę.
Z tym, że jakbyś brał nikorra, to wersję G, a z Tamronem może być problem, bo już go chyba nie produkują. I kupuj nową wersję, z Di OSD w nazwie.
Tamron 17-35 jest zdecydowanie pełnoklatkowy.
Oba kryją pełną klatkę.
Tamronem może być problem, bo już go chyba nie produkują. I kupuj nową wersję, z Di OSD w nazwie.
Jak to nie produkują? To nowy model.
Jak to nie produkują? To nowy model.
Wiem. Ale... Popatrz po sklepach. Albo całkiem zniknął, albo niedostępny.
Na stronie tamron.eu (https://www.tamron.eu/pl/obiektywy/do-lustrzanek/)też go nie ma.
Było info jakiś czas temu, że T ze względu na problemy z dostępnością elektroniki zamyka linie produkcyjne kilku szkieł.
Teraz to mam dylemat. Mam dwa typy N18-35 ED IF lub tego tamrona co kolega wczesniej polecił 17-35.. oba jako używki są w podobnych cenach, ale te światło przemawia za tamronem bo czesto zdarza mi sie eksplorować wnętrza starych zabudowań
Miałem obydwa i zostawiłem Tamrona. Nawet dla tego milimetra warto.