PDA

Zobacz pełną wersję : D600 FEE na niektórych obiektywach

RMC
23-02-2022, 22:30
Takie szybkie pytanie. Zakupiłem dość mocno używaną D600 (duży przebieg) i jak podłączam swoje obiektywy to jakby nie każdy stykał - wywala błąd Fee. Zastanawiam się czy to wina aparatu, coś w ustawieniach (nie resetowałem więc może poprzedni właściciel coś przełączył :)) czy może moje obiektywy są dla niego za stare.

Nikkor AF 50 1.8 D działa bez żadnego problemu cały czas
Nikkor 80-200 2.8 / Tokina 24-70 2.8 niby działają ale na wyświetlaczu/wizjerze szybciutko miga na zmianę właściwa wartość przesłony/Fee
No a np. Sigma 18-35 1:3.5-4.5 czy Tokina 28-70 1:2.8-4.0 cały czas wyświetlają Fee.

Sprzęt mnie grosze kosztował no ale może to nie usterka a coś banalnego.

Aaa :) oczywiście wszystkie wymienione obiektywy na reszcie mojego sprzętu - D700 / D2x działają bez problemu.

Ligo
23-02-2022, 23:08
Na początek to weź jakiś izopropanol i dobrze wyczyść styki.

RMC
24-02-2022, 22:00
Wyczyszczone ale to nie było to. Wygląda, że znajdujący się w aparacie taki plastikowy pierścień z bolczykiem (przełącznik F-min?) nie powraca sam na swoje miejsce. Jak go się przesunie ręcznie i później założy inny obiektyw już działa ok.
Ciekawe, że 50 1.8 to nie przeszkadzało a innym tak. No ale ważne, że działa.

TOP67
24-02-2022, 22:06
Wygląda to na problemy z symulatorem przysłony. Sprawdź czy lekkie przesunięcie go dalej rozwiązuje problem.
Możesz też przestawić w menu sterowanie przysłoną na pierścień, a nie kółko.

Ten pierścień to właśnie symulator. Powinien się dać swobodnie przesuwać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i sam powracać.

RMC
24-02-2022, 22:13
Wygląda to na problemy z symulatorem przysłony. Sprawdź czy lekkie przesunięcie go dalej rozwiązuje problem.
Możesz też przestawić w menu sterowanie przysłoną na pierścień, a nie kółko.

Ten pierścień to właśnie symulator. Powinien się dać swobodnie przesuwać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i sam powracać.

Przesuwa się tak jak piszesz - w lewo, w miarę luźno. Ale właśnie sam nie powraca. Muszę go ręcznie pchnąć na pozycję startową :)

TOP67
24-02-2022, 22:43
Zatem sterowanie pierścieniem odpada.

RMC
25-02-2022, 09:30
To jakaś "gruba" robota by to naprawić?

W sumie jak niedogodność polega tylko na konieczności ruszenia pierścienia to pewnie poczekam z serwisem, chociaz kto wie :)

TOP67
25-02-2022, 09:34
Wygląda to na problem ze sprężynką odciągającą lub zbyt dużymi oporami. Może po prostu wpadło trochę piasku?

RMC
27-02-2022, 18:24
Wygląda to na problem ze sprężynką odciągającą lub zbyt dużymi oporami. Może po prostu wpadło trochę piasku?

Tak właśnie mi to wygląda. Jakby sprężynka nie ciągnęła z powrotem. Ciężko przesadnie się ten pierścień nie rusza, ale nie ma co uktywać w innych moich aparatach chodzą płynniej. No nic, poobserwuję, może się rozrusza jeszcze.

RMC
04-03-2022, 00:01
Problem sam się rozwiązał :) Parę razy poruszałem tym nieszczęsnym pierścieniem w obie strony i ożyło. Teraz działa tak samo płynnie jak w innych moich sprzętach. Coś widać faktycznie go przyblokowało albo był nierozruszany.