PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do grafiki i obróbki zdjęć - 4000 zł

KMarta
23-02-2022, 00:21
Hej! Głowię się od kilku dni nad nowym laptopem,którego potrzebuję. Ma być to laptop, nie mam w mieszkaniu miejsca na biurko i komputer z większym monitorem.
Chciałabym go używać do programów typu Lightroom, Illustrator i Photoshop, jednak stopuje mnie budżet. Mogę przeznaczyć około 4000 zł
Czytałam o laptopach dla fotografów, na co zwrócić uwagę i wpadł mi w oko sprzęt:

LENOVO IdeaPad Gaming 3 15ACH6 FHD Ryzen 5 5600H/16GB/512GB SSD/NVIDIA GeForce GTX1650 4GB
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-lenovo-ideapad-gaming-3-15ach6-82k20156pb-fhd-ryzen-5-5600h-16gb-512gb-ssd-gtx1650-4gb-win11h-czarny-shadow-black?gclid=CjwKCAiAsNKQBhAPEiwAB-I5zVZW652P745vH85HHFFS37JlHzwIrhiiMSmPmzjr9ocOh9Uv ATge5BoCFagQAvD_BwE

jednak dziś w sklepie jeden ze sprzedawców powiedział mi, że karta graficzna jest dość stara i lepiej w tej cenie wziąć mniej pamięci RAM, a nowszą kartę.

Podał także inny model, droższy o 300 zł

LENOVO IdeaPad Gaming 3 15ACH6 82K2014QPB FHD Ryzen 5 5600H/16GB/512GB SSD/NVIDIA GeForce RTX3050 4GB
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-lenovo-ideapad-gaming-3-15ach6-82k2014qpb-fhd-ryzen-5-5600h-16gb-512gb-ssd-rtx3050-4gb-win11h-czarny-shadow-black

Niby 300 zł ale czy rzeczywiście warto?
Początkowo miałam budżet 3000-3500 zł, jednak im dalej w las, tym zrobiło się drożej. Dlatego każdy dodatkowy koszt boli :)

Bardzo proszę o pomoc, może macie sprzęt godny polecenia? Lub co wybrać spośród moich propozycji?

Myszowor
23-02-2022, 08:31
Witaj.
Ja bym Ryzenów nie brał to po pierwsze, po drugie firma Lenovo dla mnie odpada bo ich obudowy nie wytrzymują długo, polecam poszukać w outletach sprzęt przeceniony, podam przykłady:
Asus 15,6" i5 karta 1650 :
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-zenbook-pro-15-ux535li-bn116t-fhd-i5-10300h-16gb-512gb-ssd-gtx1650ti-4gb-win10h-szary-pine-grey-2
HP 16" bardzo fajny i7 i karta 1660 :
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-pavilion-gaming-16-a0018nw-fhd-i7-10750h-8gb-512gb-ssd-gtx1660ti-6gb-win10h-64

LeonardZelig
23-02-2022, 08:39
Do Lightrooma GTX 1650 styknie.

kipcior
23-02-2022, 09:18
Ja bym po pierwsze nie brał Intela :) chyba że 12 generacji. I pod żadnym pozorem nie brać 11, bo to się grzeje jak głupie, co w lapku jest problemem.
Lenovo odpada, bo j.w. to Lenovo.
Ramu co najmniej 16GB, bo 8GB to był standard 10 lat temu.
https://www.x-kom.pl/p/712525-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-ryzen-5-16gb-512-win11x-gtx1650.html
Choć wybrałbym opcję z dyskiem 1TB, bo 512 na zdjęcia i fotoszopy to też nie brzmi za dobrze.

ostatni_wolny_login
23-02-2022, 09:23
Karta graficzna to obecnie najdroższy komponent komputera i ta zasada jest aktualna również w przypadku laptopa.
Osobiście nie korzystam więc niech poprawią mnie mędrsi jeśli się mylę, ale o ile Adobe potrafi do niektórych efektów/ transformacji wykorzystać kartę graficzną (https://photographylife.com/gpu-acceleration-in-lightroom) (ściśle: wykonać obliczenia na GPU), o tyle jej nie wymaga.
Znaczy to mniej więcej tyle że kupując laptopa go gier zmuszona jesteś posiadać w nim przyzwoitą grafikę, bo inaczej nie pograsz, podczas gdy zdjęcia obrobisz i na nie-gamingowym sprzęcie.

To trochę tak jakbyś kupowała samochód żeby jeździć po Polsce turystycznie, od zwiedzania zamków przez urocze wsie z bezkresem łąk po miejscowości górske, wszędzie gdzie prowadzi utwardzona droga, a jednak ktoś Ci wmawia że napęd na cztery koła i wyciągarka w takim aucie musi być bo w końcu "to auto turystyczne" :D

Osobiście obróbkę uskuteczniam na lenovo e595, do bólu biurowym sprzęcie i uważam że element na który warto zwrócić uwagę w sprzęcie to procesor oraz skuteczność systemu chłodzenia. Współczesne laptopy posiadają zaintegrowane w procesorze "karty graficzne", oczywiście mniej wydajne niż dedykowane, jednak wciąż pozwalające na wykorzystanie ich do mniej wymagających tytułów czy akceleracji (de)kodowania wideo. Sądzę więc że i z takiej formy przyspieszenia Adobe będzie w stanie skorzystać, a rozwiązanie nie pochłonie milionów monet.

Nie uważam też że sprzęt musi być nowy, a powiem nawet więcej że sobie jak i wszystkim którzy mnie pytają, a nie są zorientowani na granie polecam poleasingowe sztuki. Dlaczego? Bo sprzęt dedykowany do biznesu ma być przede wszystkim trwały i wydajny. Nic mnie tak nie wpienia jak wytarte klawisze, skrzecząca obudowa czy wręcz niedziałające porty, luźne gniazda i matryca działająca tylko w jednej pozycji. Uzywany sprzęt nie jest także obciążony "podatkiem od nowości", czyli taką cechą że choćby był największym gniotem na rynku to i tak producent musi zarobić na sprzedaży więc ceny będą odpowiednio wysokie.

https://amso.pl/product-pol-188479-HP-ZBook-Studio-G3-i7-6820HQ-15-6-1920x1080-Quadro-M1000M-Klasa-A-S-N-CND8052GVX.html
https://amso.pl/product-pol-176124-Dell-Precision-3510-i7-6700HQ-16GB-480GB-SSD-1920x1080-AMD-Radeon-HD-8830M-Klasa-A-Windows-10-Professional.html
https://amso.pl/product-pol-171522-HP-ZBook-15u-G3-i7-6500U-16GB-480GB-SSD-1920x1080-Radeon-R7-M265-Klasa-A.html
https://amso.pl/product-pol-140653-Lenovo-ThinkPad-P50-i7-6820HQ-16GB-240GB-SSD-1920x1080-nVidia-Quadro-M2000M-Klasa-A-Windows-10-Home.html
https://amso.pl/product-pol-133625-Dell-Precision-3520-i7-7820HQ-16GB-480GB-SSD-1920x1080-NVIDIA-Quadro-M620-Klasa-A-Windows-10-Professional.html

Oczywiście Amso to nie jedyna poleasingownia na rynku, ale sam kupiłem od nich taczkę sprzętu i uważam że sprzedają dobre sztuki; raczej chciałem też pokazać w jakich sprzętach i przedziałach cenowych możesz szukać laptopa.
Propozycje ode mnie to sprzęty starsze, ale nieustępujące wydajnością tym nowym z marketu, przy czym wykonane są z wyżej klasy materiałów i lepiej wyposażone.
i sam jestem tego najlepszym przykładem ;p po latach jechania na używkach chciałem kupić sobie fabrycznie nowy sprzęt. Nie mogę narzekać na wydajność bo pod kątem bebechów go brałem, no ale... Obudowa jest podle plastikowa, po półtorej roku (dośc intensywnej przyznam) eksploatacji miejscami trzeszczy, klawiatura błyszczy się jak nie powiem co komu a gniazdo ładowania jeszcze styka, ale wtyczka lata dość luźno. No i ta wydajność chłodzenia... Jak tylko zdechnie to biorę coś z serii P Thinkpada bo naprawdę nie stać mnie na kolejne dziadostwo.

a, no i jeszcze w budżecie poszukałbym jakiegoś przyzwoitego dysku zewnętrznego; osobiście nie widzę celu w płaceniu za 1TB SSD na pokładzie laptopa, gdzie większość tej pojemności będzie robić za magazyn NEFów z ostatnich lat (i pójdzie papa wraz z awarią dysku). Zrzcucić z aparatu na dysk komputera- jasne. Obrobić na komputerze - oczywiście. Trzymać NEFy na komputerze - po cholerę :D. Po obróbce przenosisz wszystko na zew. dysk zostawiając sobie conajwyżej wyrenderowane JPGi w ramach "galerii". Dlatego 240G uważam za wielkość wystarczającą.

kipcior
23-02-2022, 09:43
Sam mam poleasingowego Della z i7-7820HQ i oczywiście da się na tym pracować, do zastosowań biurowych jest spoko. Ale akurat trochę sprzętu przeze mnie przechodzi i to naprawdę ustępuje mocą. Ryzen 5600u ma potencjalnie dwa razy wyższą wydajność... To nie jest 10 czy 20%, tylko 100% w niewiele wyższej cenie. Do tego szybszy dysk NVMe. edit. Choć w sumie w moim lapku też NVMe jest ale nie każdy tak będzie miał.
A jeśli program jest w stanie korzystać z mocy karty graficznej to integra będzie bardzo daleko z tyłu.
Niestety w tym momencie poleasingi ze starymi Intelami nie są atrakcyjne.

ostatni_wolny_login
23-02-2022, 09:52
A jeśli program jest w stanie korzystać z mocy karty graficznej to integra będzie bardzo daleko z tyłu.
No właśnie tego nie jestem w stanie rzetelnie ocenić a tu byłoby kluczowe: o jakim spadku wydajności mówimy w scenariuszach: dGPU, iGPU, bez GPU?
Nie pytam procentowo, bo obróbka to nie jest proces ciągły, ale np "podgląd korekty HSV z dGPU: natychmiast, iGPU sekunda, CPU 3 sek".

NVME
Tam gdzie budżet jest ciasny wolałbym dorzucić do rzeczywistego przyrostu produktywności niż skrócenia czasu na uruchomienie systemu + oprogramowania.

kipcior
23-02-2022, 10:20
o jakim spadku wydajności mówimy w scenariuszach: dGPU, iGPU, bez GPU?

Nie sprawdzałem w oprogramowaniu Adobe. Za to w DxO jest opcja wyboru czy program ma korzystać z CPU czy GPU i zrobiłem test dla zapisu pliku z wykorzystaniem funkcji DeepPrime. Na 12700k, jakby nie było szybkim z GTX 1060, jakby nie było starym, nie pamiętam dokładnie ale to była różnica rzędu 20s vs 2minuty.

LeonardZelig
23-02-2022, 10:28
Lightroom korzysta ze wsparcia grafiki. Stąd wspomniane GFX1050 daje zauważalne wsparcie przy słabszym procesorze.

ostatni_wolny_login
23-02-2022, 10:33
No ale właśnie pytanie czym się do "zauważalne wsparcie" ce****e :mrgreen:
uważam że jeśli skróceniem reakcji na przesunięcie suwaka od jakiegoś efektu w poglądzie, z 3s do sekundy to mocno zastanowiłbym się nad sensem inwestowania w dGPU.

kipcior
23-02-2022, 10:47
Rzecz w tym, że to nie są 2s różnicy. Bo tym suwaczkiem majdasz w te i na zad i za każdym razem to są 2s. A potem kolejny suwak i kolejny, na końcu zapis i robią się z tego minuty. Masz 100 zdjęć i różnica zaczyna iść w godziny, a to tylko jedna sesja jest. To jest po prostu irytujące i nie ma komfortu pracy.

LeonardZelig
23-02-2022, 13:04
W przypadku samego i5 4440 na działanie pędzla trzeba było chwilę poczekać (kilka sekund na każde z działań). Po dołożeniu GFX 1050 opóźnienie w reakcji było nadal widoczne, ale na tyle małe, że nie przeszkadzało już w pracy. Z i5 12400 plus GFX 1050 opóźnień brak.

KMarta
23-02-2022, 15:20
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D świat sprzętu komputerowego mnie niestety przerasta i chociaż czytałam wszystkie odpowiedzi kilka razy, to nie wszystko jest dla mnie jasne :D
Moze inaczej - za co warto zapłacić i jakich parametrów szukać, a co nie będzie tak istotne podczas pracy w programie typu lightroom czy illustrator?
Wcześniej wspomniana szybkość suwaków- Bardzo ważna w mojej ocenie.
Wiem,że nie mogę przebierać,bo ogranicza mnie budżet 4000 zł i chciałabym iść w nowy sprzęt, nieużywany. Jakbym sie znala to mogłabym wyselekcjonować i dobrze wybrać używkę, a tak to boję się,że kupie bubel :)

mgl
23-02-2022, 15:46
Moze inaczej - za co warto zapłacić i jakich parametrów szukać...

Grafika ważna - i ważne, by była dedykowana a nie zintegrowana, wówczas będzie miała własną szybką pamięć zamiast podbierać RAM z systemu. Ale co najważniejsze to matryca - ilość wyświetlanych kolorów i ich odwzorowanie, możliwość kalibracji sprzętowej. W pracy z grafiką i fotografią to podstawa. Trudno będzie w zakładanej kwocie znaleźć laptopa z przyzwoitą matrycą, prędzej ultrabook ale te znowu mają słabe zintegrowane karty graficzne (w takiej cenie) Trudna sprawa bez przyzwoitego zewnętrznego monitora.

KMarta
23-02-2022, 15:49
Na profesjonalny sprzęt przyjdzie jeszcze czas, na razie muszę się zadowolić czymś w moim budżecie :D mam nadzieję sie rozwijać i z biegiem czasu inwestować sprzęt na miarę moich umiejętności- czy to aparat czy komputer:)

ostatni_wolny_login
23-02-2022, 15:51
W przypadku używek polecam właśnie wszelakie poleasignownie (wspomniane amso, delllow, kuzniewski).
niemniej w zakupach komputerów, tak jak w trójkącie jasności (iso, migawka, przysłona) masz trójkąt satysfakcji: cena, trwałość/ jakość wykonania, osiągi. Wymagając osiągów od taniego komputera idziesz w marketowe strucle kolokwialnie mówiąc :p

kipcior
23-02-2022, 16:08
za co warto zapłacić i jakich parametrów szukać, a co nie będzie tak istotne podczas pracy w programie typu lightroom czy illustrator?

W tym budżecie:
Procesor - AMD Ryzen 5 5600 (H lub U)
Ram - co najmniej 16GB
Monitor - IPS, ale tu cudów do fotografii nie będzie i nie ma się co oszukiwać.
Grafika - GTX 1650 lub nowsza i droższa 3050. Jeśli któraś ma "Ti" w nazwie to jeszcze lepiej.
Dysk - NVMe zwane też "SSD M.2 PCIe" im większe tym lepsze. 480-512GB to takie absolutne minimum. Zakładam, ze masz dysk zewnętrzny na USB, bo jak nie to też trzeba będzie kupić.

Jak znajdziesz model laptopa to możesz szukać recenzji na notebookcheck.pl (lub net), szczególnie pod kątem matrycy.

Lenovo lepiej nie, choć cenowo może być najlepsze. Tylko to z czegoś wynika i wolałabyś się o tym nie przekonać jak się skończy gwarancja...

KMarta
23-02-2022, 18:54
Ogromne dzięki za wskazówki! :))

arturdebicki
23-02-2022, 21:28
Używam Affinity (W10) i Darktable (L OpenSuse T) na MSI 17,3 i7 9gen + 32GB + Samsung 970 (NVME) + 16xxTi, używam też czasem starszego o rok MSI z 16GB i dyskiem nie NVME i Nvidią 1050. Mam też Asusa G751 z Samsungiem 960 (także nie NVME) 32GB RAM, procesor i7 4 gen, NVIDIA 970, programy te same (Affinity W8/10 i L - Fedora - Darktable). Te szczegóły po to, żeby był jasny kontekst odpowiedzi.

Szczerze mówiąc nie widziałem znaczącej różnicy w pracy w obu programach między tymi laptopami (rozpiętość 5 lat, chociaż dysk i pamięć wymieniane). Przyznaję i zaznaczam, że nie mam doświadczenia w pracy z Adobe (używałem parę razy wersji demo). Chodzi mi o to, że jeśli mowa o komfortowej obróbce zdjęć to nie uważam, że trzeba szukać wysilonego komputera z bebechami najnowszej generacji.

Szkoda że stacjonarny nie wchodzi w grę.

Ligo
23-02-2022, 21:46
Rozumiem, że jest mało miejsca, ale jeśli wystarczy na laptop, to chyba lepszym pomysłem byłoby przyjrzenie się Macowi Mini, który zajmuje tyle miejsca, co puszka sardynek.;-)

Do tego przyzwoity monitor, np. Nec EA245 i można działać. Monitor da się powiesić na ścianie, a patenty pokazywał ostatnio kolega sokolnik na wątku obok.

arturdebicki
23-02-2022, 22:34
Rozumiem, że jest mało miejsca, ale jeśli wystarczy na laptop, to chyba lepszym pomysłem byłoby przyjrzenie się Macowi Mini, który zajmuje tyle miejsca, co puszka sardynek.;-)

Do tego przyzwoity monitor, np. Nec EA245 i można działać. Monitor da się powiesić na ścianie, a patenty pokazywał ostatnio kolega sokolnik na wątku obok.

U mnie w robocie koleżanka pracuje na takim ustrojstwie, używa Photoshopa i chwali sobie pracę na nim.

Ja mniej, bo zajmuję się siecią w której jest to cudo :-)

misie0077
17-03-2022, 01:45
Laptop laptopem ale jeszcze pytanie jaki potężne pliki raw ma ten laptop przetwarzać bo do matrycy 12mpix to nie potrzeba cudów

mmxphoto
29-12-2022, 10:50
Cześć! Co wybrałaś? Na co się zdecydowałaś?
Ogólnie to podpinam się pod temat. Szukam lapka głównie do obróbki zdjęć (Lightroom - RAWy) do max 5000 zł + raz na jakiś czas w coś zagrać.
Obecnie korzystam z lekko upgradowanej, leciwej już TOSHIBY Satelite PRO R50B (Intel Core i5, 16 GB ramu, dysk SSD, zintegrowana grafika) i zdążyłem się przyzwyczaić, że LR po godzinie się zaczyna przycinać. W domu podpinam pod monitor. Często obrabiam zdjęcia na lapku w terenie i dla tego zastanawiam się mocno nad tym https://tiny.pl/w1j69
Parametry jak moje potrzeby raczej OK.
Jak byście go ocenili? Jakaś alternatywa?

sokolnik
29-12-2022, 18:58
Cześć! Co wybrałaś? Na co się zdecydowałaś?
Ogólnie to podpinam się pod temat. Szukam lapka głównie do obróbki zdjęć (Lightroom - RAWy) do max 5000 zł + raz na jakiś czas w coś zagrać.
Obecnie korzystam z lekko upgradowanej, leciwej już TOSHIBY Satelite PRO R50B (Intel Core i5, 16 GB ramu, dysk SSD, zintegrowana grafika) i zdążyłem się przyzwyczaić, że LR po godzinie się zaczyna przycinać. W domu podpinam pod monitor. Często obrabiam zdjęcia na lapku w terenie i dla tego zastanawiam się mocno nad tym https://tiny.pl/w1j69
Parametry jak moje potrzeby raczej OK.
Jak byście go ocenili? Jakaś alternatywa?

Może taki:
https://www.x-kom.pl/p/1097266-notebook-laptop-156-gigabyte-g5-me-i5-12500h-32gb-512960-rtx3050ti-144hz.html

elanek
31-12-2022, 18:17
Ponad 2,5 roku kupiłem na allegro Lenovo Thinkpad P52s, i7 gen.8, 512 i 16 GB, IPS, mat, dotyk, dwie baterie, NVIDIA® Quadro® i 2 GB pamięci GDDR5 VRAM. 4599 na raty 0%. Podobno jakiś outlet z USA, zamówienia nie zrealizowane. Wychodził wtedy z oferty, ale u Kuźniewskiego był za jakieś 9 koła. Były mocniejsze w podobnej cenie, ale uważam, że dobrze zrobiłem. Praca wzorowa, głównie CS6 i Capture One 22. Pamiętam jak miałem D850 - pliki o najwyższych parametrach potrafiły go spowolnić, ale nie za bardzo.
Szukałbym jakieś z outletu niż gamingowe.
Potem jeszcze u tego sprzedawcy kupiłem dwa świetne lapki Dell dla rodziny. Pełen zachwyt.

sokolnik
31-12-2022, 18:34
Ponad 2,5 roku kupiłem na allegro Lenovo Thinkpad P52s, i7 gen.8, 512 i 16 GB, IPS, mat, dotyk, dwie baterie, NVIDIA® Quadro® i 2 GB pamięci GDDR5 VRAM. 4599 na raty 0%. Podobno jakiś outlet z USA, zamówienia nie zrealizowane. Wychodził wtedy z oferty, ale u Kuźniewskiego był za jakieś 9 koła. Były mocniejsze w podobnej cenie, ale uważam, że dobrze zrobiłem. Praca wzorowa, głównie CS6 i Capture One 22. Pamiętam jak miałem D850 - pliki o najwyższych parametrach potrafiły go spowolnić, ale nie za bardzo.
Szukałbym jakieś z outletu niż gamingowe.
Potem jeszcze u tego sprzedawcy kupiłem dwa świetne lapki Dell dla rodziny. Pełen zachwyt.

ja z laptopami z allegro mam złe wspomnienia ale to było coś w okolicy 10 może 12 lat temu... 2 laptopy Acer i w obu nie działało WIFI... teraz pewnie jest lepiej jeśli chodzi o sklepy ale byłbym ostrożny z laptopami zza granicy... bo potem się okazuje że jakieś moduły powykręcane, pozamieniane na inne gorsze najczęściej przecież.

elanek
02-01-2023, 01:53
ja z laptopami z allegro mam złe wspomnienia ale to było coś w okolicy 10 może 12 lat temu... 2 laptopy Acer i w obu nie działało WIFI... teraz pewnie jest lepiej jeśli chodzi o sklepy ale byłbym ostrożny z laptopami zza granicy... bo potem się okazuje że jakieś moduły powykręcane, pozamieniane na inne gorsze najczęściej przecież.

Pewnie się komuś zdarzyło. U wybranego sprzedawcy (żaden krzak), trzy fantastyczne lapki w super cenach, śmigają już od kilku lat. Może sprzęt z USA jest po prostu lepszy?

haszz
27-01-2023, 15:17
Dołaczę się do tematu bo mój dziadek (jak w linku poniżej z tym że z 12GB RAM) o ile jeszcze na Photoshopie przy obróbce raw'ów 24pmx daje radę, zrobienie grafiki też się napoci ale ogarnie o tyle już jak chcę obrobić jakieś klipy video z wakacji to mam ultra kłopot.
https://www.x-kom.pl/p/123112-notebook-laptop-173-dell-inspiron-7720-i7-3630qm-8gb-1000-fhd.html
Zastanawiałem się czy można go w jakikolwiek sposób odświeżyć? Nie mam wielkiego pojęcia o kompach więc jeśli kogoś rozbawię to ok, śmiech to zdrowie :) zastanawiałem się czy tu jest w ogóle opcja zmiany karty graficznej, wymiany procka? Służy mi lata bez jęknięcia i żal mi się z nim rozstawać bo to wół roboczy i niezniszczalny ale... już nie nadąża :(

\\

kipcior
27-01-2023, 15:51
Tzn masz tam dalej HDD?
Do video potrzebujesz RAMu. Dużo. Dwa razy tyle.
Ale tak generalnie to po prostu do takich zastosowań nowy sprzęt jest potrzebny. Z serii 12 Intela (i nic poniżej) albo AMD. Ten już swoje przepracował, jako sprzęt biurowy jest ok ale to tyle.

haszz
27-01-2023, 17:20
tak też myślałem, dzięki chociaż mnie nie pocieszyłeś :wink:

kipcior
27-01-2023, 17:28
No ale jeśli miałbyś tam HDD to byłby dramat i oczywiście zmiana by dużo dała. Do biura ;)

haszz
27-01-2023, 19:56
przeglądałem pobieżnie lapki 16''-17'' z Ryzen 5 i 7 i z tego co widzę sporo z nich jest ze zintegrowaną kartą graficzną.

kipcior
27-01-2023, 20:52
To już tylko kwestia budżetu ;)

haszz
30-01-2023, 16:34
wziąłem sobie Wasze rady do serca i szukam zarówno laptopów jak i skrzynek z monitorem (chociaż nie wiem czy żona się zgodzi bo nie bardzo mam gdzie to postawić :)
Gównie obróbka RAW 24mpx i jakieś pliki graficzne w PSD (max 70cm/100cm do druku) i czasami jakeś klipy z wakacji (ostatnio w HitFilm)

Jeżeli chodzi o laptopy to z tego co wiedzę w tym budżecie mam do wyboru dwie opcje:

Laptop Lenovo Legion 5 15ACH6H (wiem, że pisaliście, że są z nimi problemy ze wsparciem po skończeniu gwarancji)
4594 zł
15,6" IPS /// AMD Ryzen™ 7 4800H, 8 rdzeni, 2,9GHz - 4,2 GHz /// GeForce RTX 2060 6 GB GDDR6 / RAM: 16GB /// 512GB SS
https://tiny.pl/wll1s

Dell G15
4199 zł
15,6" WVA FullHD /// AMD Ryzen 5 5600H /// 16 GB RAM /// SSD 512 GB /// Nvidia RTX 3050 - 4 GB ///
https://tiny.pl/wllj5

no i używane, polisingowe stacje robocze z roczną gwarancją (możliwość przedłużenia do 36mc) + używany monitor

Dell Precision T7810 / Xeon Octa Core E5-2667 v3 / 64Gb / 1TB SSD / Quadro m4000 8GB / Win 10 Pro
4305 zł
https://tiny.pl/wlljv

Dell Precision T7810 /2x Xeon E5-2667 V3 / 64GB / 480GB SSD /M4000 8GB/ Win 10 Pro
3629 zł
https://tiny.pl/wlljz

Dell Precision T5610/ 2xE5-2650 v2/ 128Gb / 512 SSD / DVDRW/Quadro 4000 2GB/Win 10 Pro
2589 zł
https://tiny.pl/wllp4

Monitor używany EA245WMi 799 zł
https://tiny.pl/wlllh

co byście wybrali?

RMC
31-01-2023, 10:23
W tym Twoim laptopie to jest zwykłe HDD (jak pytało pare osób wcześniej)? Jak tak to sama wymiana na SSD da dużą poprawę komfortu używania.

Ogólnie to bym się nie zgodził, że to taki staroć :) Ja od czasu do czasu bawię się w prosty montaż filmów na latopie z i5 + 6GB RAM (Shotcut) i w układaniu aż takiej tragedii nie ma. Owszem liczyć później to mu schodzi z godzinę, dwie ale to mi jakoś mniej przeszkadza. Przenoszę się na drugi PC a ten sobie niech mieli. No ale standardy są różne, komputer jaki by nie był i tak jest za wolny :)

haszz
31-01-2023, 12:36
System stoi na SSD 256 Goodram, wymieniłem rok temu a HDD zostawiłem tylko na dane, dzisiaj zamówiłem 1TB SSD i jutro podmienię. Dokupiłem też RAM żeby było już zatankowane do pełna czyli 16GB. Zobaczymy czy będzie różnica.
Przy okazji znalazłem fajny test porównawczy dot tego czy jest konieczność inwestowania w dedykowaną kartę graficzną czy można sobie pozwolić na zintegrowaną AMD. To tak w kwestii budowania skrzynki. Mam nad czym myśleć ;)
https://www.youtube.com/watch?v=2BWioq0xA9I