PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [wspinaczka] W kryształowym pałacu...

sruba
20-02-2022, 23:09
Co prawda nie mieliśmy akredytacji, więc nie wiem, czy się liczy, ale jakoś udało nam się wejść i zrobić kilka amatorskich fotek ;-P Szwajcarskie lodospady.

1.

60487

ostatni_wolny_login
20-02-2022, 23:17
Panie, co pan. Tu info o kilku amatorskich fotkach, tam załączony jakiś trailer wpisu, do tego w stylu blockbustera Warner Brothers :D

Ligo
20-02-2022, 23:18
Co prawda nie mieliśmy akredytacji, więc nie wiem, czy się liczy
Na pewno nie.:mrgreen:;-)

Zajefajne!

siemalysy
20-02-2022, 23:27
Wow!

Robi wrażenie. Bardzo mi się podoba :) Fajne zdjęcie.

krzysztofz24
20-02-2022, 23:52
Dobreeee...wiecej:-)

kipcior
21-02-2022, 00:02
Zdjęcie świetne, ale właściwie jak żeś je zrobił?

Wujot
21-02-2022, 00:10
Co prawda nie mieliśmy akredytacji, więc nie wiem, czy się liczy, ale jakoś udało nam się wejść i zrobić kilka amatorskich fotek ;-P Szwajcarskie lodospady.

To powinieneś wstawić do działu fotografia z drona. ;)

!AGresT
21-02-2022, 00:15
Co prawda nie mieliśmy akredytacji, więc nie wiem, czy się liczy,

To zależy, ile zapłaciłeś za aparat.

sruba
21-02-2022, 00:25
Zdjęcie świetne, ale właściwie jak żeś je zrobił?

Dziękuję :-) Logistyka jest ogólnie dość skomplikowana, zwłaszcza w zimie na lodach, bo tutaj już trzeba naprawdę uważać żeby czegoś nie zrzucić na siebie albo na modela i ogólnie bywa czujnie. Wspinanie lodowe należy do jednej z najbardziej niebezpiecznych odmian wspinaczki, ja na szczęście jeżdżę z Krzyśkiem Rychlikiem, najlepszym wspinaczem lodowym w Polsce, więc absolutnie polegam na jego ocenie sytuacji i razem konsultujemy co się da zrobić a co nie. Dość często zresztą Krzysiek hamuje moje śmiałe wizje ;-P Generalnie trzeba mieć pojęcie o technikach linowych i wspinaczce (ja sam się już długo wspinam, więc to pomaga, ale nie jest to warunek absolutnie konieczny, ważne, aby znać i umieć operować sprzętem i mieć jakieś górskie obycie). W tym przypadku było jednak relatywnie łatwo jak na zimę, to miejsce to kanion, więc można było obejść od góry i wejść na krawędź skały i lodu, założyć stanowisko i zjechać na linie.

- - - - kolejny post - - - - - -

To powinieneś wstawić do działu fotografia z drona. ;)

Ale ja nie mam drona :-D

To zależy, ile zapłaciłeś za aparat.

No, mam taki sam jak ten co się zepsuł od leżenia, ale dużo tańsze obiektywy... jeden to stary 80-200/2.8, bardzo nieprofesjonalnie...

Wujot
21-02-2022, 00:54
Ale ja nie mam drona :-D

No, mam taki sam jak ten co się zepsuł od leżenia, ale dużo tańsze obiektywy... jeden to stary 80-200/2.8, bardzo nieprofesjonalnie...

Czyżby red bull? ;)

Tak się zastanawiam na ile w Twoich tematach sprawdziłaby się mała GO. Akurat niekoniecznie w tym planie.

Istotne jest też czy byłeś powyżej 2000 m npm :) :) :)

sruba
21-02-2022, 01:02
Czyżby red bull? ;)

Tak się zastanawiam na ile w Twoich tematach sprawdziłaby się mała GO. Akurat niekoniecznie w tym planie.

Istotne jest też czy byłeś powyżej 2000 m npm :) :) :)

Sam oceń ;-) ale to też amatorszczyzna, bo wspomnianym staruszkiem... Do 2000 było blisko, ale było -10 i byłem w rakach, więc nie wiem...

2.

60493

Ligo
21-02-2022, 01:15
Skóra mi cierpnie od samego patrzenia...

Wujot
21-02-2022, 08:53
Sam oceń ;-) ale to też amatorszczyzna, bo wspomnianym staruszkiem... Do 2000 było blisko, ale było -10 i byłem w rakach, więc nie wiem...

]

Bardzo ładne. Że spytam się niedyskretnie, Czy podczas Twoich sesji jakieś loty się zdarzyły?

kipcior
21-02-2022, 09:33
W tym przypadku było jednak relatywnie łatwo jak na zimę, to miejsce to kanion, więc można było obejść od góry i wejść na krawędź skały i lodu, założyć stanowisko i zjechać na linie.

To nieco wyjaśnia :) Bo już miałem wizję, że wspinasz się z lustrzanką na szyi, jedną ręką trzymasz się czekana, a drugą robisz pstryk ;) Trochę jak z tym kamerzystą na stadionie, co biegł szybciej od zawodników ;)

notdot
21-02-2022, 10:10
#1 świetna bo też widać skalę i wysokości dzięki osobom na dole i na "ścianie"
przy czym nie mam akredytacji więc nie wiem czy mogę komentować ;)

sruba
21-02-2022, 10:42
Bardzo ładne. Że spytam się niedyskretnie, Czy podczas Twoich sesji jakieś loty się zdarzyły?

Jeśli chodzi o wspinanie sportowe w skałach to loty nie są niczym zwyczajnym, więc jest ich sporo... zwłaszcza, że dla mnie najkorzystniej jest, kiedy ktoś patentuje drogę, bo mam wtedy dużo powtórek i mogę dograć zarówno moment jak i kadr. Inaczej sprawa się ma np w czeskich piachach, a zwłaszcza w lodzie, obie aktywności są niebezpieczne i konsekwencje lotów mogą być bardzo poważne. W przypadku lodów Krzysiek wspina się na poziomie WI6 (więcej nie ma), co oznacza, że lód jest na tyle delikatny, że niekontrolowane uderzenie może doprowadzić do urwania się sopla, a asekuracja jest raczej dość iluzoryczna, bo w takim przypadku osadzona jest właśnie... na tym soplu... ponadto - nawet na łatwiejszych liniach, lepiej asekurowalnych, loty w lodzie są niebezpieczne z definicji, ponieważ masz na sobie ostre raki (zahaczenie o cokolwiek może skutkować złamaniami) i czekany... z tego powodu raczej obaj stosujemy się do pierwszej zasady wspinania w lodzie - "w lodzie się nie lata" :-)

To nieco wyjaśnia :) Bo już miałem wizję, że wspinasz się z lustrzanką na szyi, jedną ręką trzymasz się czekana, a drugą robisz pstryk ;) Trochę jak z tym kamerzystą na stadionie, co biegł szybciej od zawodników ;)

Nie, to raczej nierealne ;-) nawet jeżeli się wspinam, to z aparatem w plecaku, a i tak finalnie po to, żeby zawiesić poręczówkę i fotografować z liny, wtedy mogę się skupić na foceniu i dopracowywać kadr. Do podchodzenia na linie służą specjalne przyrządy samozaciskowe, tzw. "małpy".

#1 świetna bo też widać skalę i wysokości dzięki osobom na dole i na "ścianie"
przy czym nie mam akredytacji więc nie wiem czy mogę komentować ;)

Dziękuję, to tylko zapowiedź większego materiału, staram się zróżnicować kadry, aby pokazać i plan ogólny, skalę całości jak i trochę zbliżeń. Ale fakt, bardzo lubię szeroki kąt (choć używam nieprofesjonalnego ;-P ), odpowiednio użyty nadaje całości przestrzeni i dynamiki.

notdot
21-02-2022, 13:35
Dziękuję, to tylko zapowiedź większego materiału

no to czekamy

morzon
21-02-2022, 13:45
Miazga, serio!

sruba
21-02-2022, 22:31
Miazga, serio!

Dzięki bardzo :-) Będę sukcesywnie obrabiał materiał, i wrzucę jeszcze kilka już jako cały set.

crusiek
22-02-2022, 18:57
No, w końcu doczekałem się, żeby z komputera obejrzeć zdjęcia, coś pięknego :) Miazga (ale że bez akredytacji? ;) ) :)

Adam_S_Maj
22-02-2022, 19:32
Taki rodzaj fotografii dosłownie zatyka dech w piersiach - podziwiam i zazdraszczam.

Wujot
22-02-2022, 22:06
No, w końcu doczekałem się, żeby z komputera obejrzeć zdjęcia, coś pięknego :) Miazga (ale że bez akredytacji? ;) ) :)

Ale w rakach (profesjonalnych) - chyba. ;)

sruba
23-02-2022, 09:45

Dzięki bardzo :-)

Taki rodzaj fotografii dosłownie zatyka dech w piersiach - podziwiam i zazdraszczam.

Dziękuję, bardzo miło :-)

Ale w rakach (profesjonalnych) - chyba. ;)

No tak, w tym temacie było już profesjonalnie :-D