PDA

Zobacz pełną wersję : problem z heliosem 58 f2

mocnyvito
19-02-2022, 09:29
60439

kochani , dostałem od wujka (tak, tego) tytułowego heliosa , żeby nim sie troche pobawić w portrety (a sprzedaje nikkora 50 1,8 bo brak w nim duszy)

no ale do rzeczy , chodzi mi oczywiscie o ostrzenie na dalsze odległości

jako że miałem już przejsciówke bez soczewki , która mi została po beroflexie zacząłem najpierw od niej

beroflex 500mm z ta przejściówka bez soczewki działał super i ostrzył na nieskończoność
soligor macro też na tej przejściówce działa super (ale jako macro bo nie ostrzy na odległość , jednak myślałem że to nie kwestia przejściówki , tylko macro tak ma - myliłem sie ale o tym dalej)

no więc podpinam tegoż heliosa , i ostrzy może maksymalnie do PÓŁ metra albo i mniej

no ok , kupiłem zatem przejściówke z soczewką

i teraz sytuacja wygląda tak że ostrzy tak mniej więcej na kilkanaście metrów

uwaga zaznaczam że chodzi mi o PEŁNĄ DZIURE dla maksymalnego rozmycia tła

a więc do portretów takich od pasa w góre jest idealnie , ale już cała sylwetka żeby weszła w kadr (body dx) to jest tak powiedziałbym "na styk" , a zdjęcia takie jakby "dalsze portrety" sa niewykonalne , np samochód (duży suv) to odległość taka żeby sie zmiescil caly w kadrzy , jest juz poza głębią ostrości

i teraz pytanie :

czy

- 1 obiektyw jest jakis spsuty
- 2 przejściówka Ujowa
- 3 ten typ tak ma i trzeba sie do tego przyzwyczaić i brac na to poprawkę

wrzucam jako próbke zdjęcie udane (tzn w sensie ostrości , bo że przeswietleon itp to wiem , ale na szybko dałem jakies duże iso , a już nie obrabiałem go wogle)

dziekuje i pozdrawiam

bogdi64
19-02-2022, 10:38
akurat 50- 1,8d - to najbliższy kuzyn heliosa, helios może być na "pełnej dziurze dość ryzykownym wyborem, gdyż one zaczynały ładnie pracować od ok f4, więc może "brak duszy" to po prosu "nie taka obróbka", a dodatkowa soczewka w przejściówce (przypuszczam, że od przyjaciół z Chin) jeszcze pogarsza parametry tego szkła

mocnyvito
19-02-2022, 10:43
obawiam sie że nie zrozumiałeś posta

o brak duszy oskarżyłem nie heliosa a nikkora i nie 1,8 d a 50mm 1.8G af-s (czyli nóweczka)

a puszka jak widać w stopce to DX

poste
19-02-2022, 10:55
no więc podpinam tegoż heliosa , i ostrzy może maksymalnie do PÓŁ metra albo i mniej

no ok , kupiłem zatem przejściówke z soczewką

i teraz sytuacja wygląda tak że ostrzy tak mniej więcej na kilkanaście metrów
...
- 2 przejściówka Ujowa
...

Dokładnie opisałeś przygody z Nikonem plus zabawa z m42 oraz postawiłeś trafną diagnozę ;)

TOP67
19-02-2022, 11:17
Żadnych soczewek. Jedynie mechaniczne przejustowanie całego obiektywu (nie pojedynczych soczewek) daje stuprocentową jakość obiektywu. Ale w tym obiektywie nie da się tego zrobić, nie ma miejsca. Jedyna możliwość, to wymiana mocowania.

jurkarol
19-02-2022, 12:03
Na allegro jest kolega koesh, foto_siedem który przerabia m42 na Nikona - dalem Heliosa na przeróbkę mocowania i pewnie coś jeszcze trzeba, działa idealnie, żadne soczewki. To musi być 44M-4 i może -5, 44m-2 nie da rady ponoc

kazzi
19-02-2022, 12:53
Ta przejściówka z Beroflexa to czasem nie pierścień typu T-2 ? To jest taki łącznik, który miał umożliwiać podpinanie jednego obiektywu pod korpusy z różnymi mocowaniami.
Wewnątrz ma gwint m-42 lecz o nieco innym skoku i na siłę można wkręcić obiektyw z typowym m-42/1. Ma on ok 5mm grubości i jak to jeszcze połączyłeś z obiektywem to
nic dziwnego, że ostrzenie jest tylko na centymetry. Dostępne w handlu przejściówki bez soczewki są grubości ok 1 mm i umożliwiają wyostrzenie do kilku m. By uzyskać dalsze
odległości trzeba zmieniać mocowanie.

lukasz_kk
23-02-2022, 13:25
Jeśli docelowo chcesz pozostać w bagnecie F, a jednocześnie bez frustracji pobawić się m42 albo innymi obiektywami manualnymi, to kup sobie najtańszego bezlusterkowca Canon M/Fujifilm X/Sony NEX/Samsung NX i odpowiednie przejściówki. Koszt to kilka stówek.

Jacek_Z
23-02-2022, 16:10
Jeśli docelowo chcesz pozostać w bagnecie F, a jednocześnie bez frustracji pobawić się m42 albo innymi obiektywami manualnymi, to kup sobie najtańszego bezlusterkowca Canon M/Fujifilm X/Sony NEX/Samsung NX i odpowiednie przejściówki. Koszt to kilka stówek. Cropy? On chce plastyki, zapewne pojętej jako płytka GO. Hm, zachodzę w głowę dlaczego na liście sie nie znalazł bezlusterkowiec marki Nikon. Zapewne przez cenę.

lukasz_kk
23-02-2022, 17:28
Ale autor wątku ma Nikona D5600, też crop. I tak, Nikon Z nie znalazł się na liście przez cenę, wydaje mi się że trudno będzie wyrwać używane Z50 za kilka stówek, zaś te które wymieniłem, najbardziej podstawowe modele sprzed kilku lat, owszem. Najtańszy pełnoklatkowy (bo plastyka tudzież płytka GO) bezlusterkowiec, który mi przychodzi do głowy to chyba Sony A7, koszt to jednak nie kilka stówek, a już znacznie więcej.

mocnyvito
23-02-2022, 22:05
koledzy absolutnie nie mam zamiaru kupowac nowego aparatu

Ligo
23-02-2022, 22:11
Ale przecież nikt nie mówi o nowym.;-)
Tylko akurat D5600 najmniej nadaje się do zabawy z np. M42.

mocnyvito
23-02-2022, 22:12
sprzedałem w sobote
takiego nikkorka
https://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=982&typ=2&moc=0&szukaj=Wyszukaj&sort=

i zostawiam tego od wujka

60549

60550

lukasz_kk
23-02-2022, 22:13
Może w domyśle chodziło o kolejny ;)

mocnyvito
23-02-2022, 22:14
Ale przecież nikt nie mówi o nowym.;-)
Tylko akurat D5600 najmniej nadaje się do zabawy z np. M42.

w sensie drugiego ;)

odzio
23-02-2022, 22:16
Na allegro jest kolega koesh, foto_siedem który przerabia m42 na Nikona - dalem Heliosa na przeróbkę mocowania i pewnie coś jeszcze trzeba, działa idealnie, żadne soczewki. To musi być 44M-4 i może -5, 44m-2 nie da rady ponoc
Może też za kilka stówek można kupić na alledrogo Heliosa z mocowaniem Nikon F a swojego pchnąć za 100zl? :) Pewnie koesh by sam doradził coś sensownego w temacie, skoro się tym zajmuje, niestety został zbanowany w imię moderacyjnego focha. Ale tak, jurkarol wg mnie podsunął najlepsze rozwiązanie. Przy okazji też dobre źródło wiedzy o starych manualnych obiektywach.

Ligo
23-02-2022, 22:18
Ja mam dwa, a nawet trzy. A nawet...
I jakoś żyję.:-)

odzio
24-02-2022, 01:23
Ja mam dwa, a nawet trzy. A nawet...
I jakoś żyję.:-)

Ale w tym przypadku to bez sensu, przynajmniej według mnie, raczej nie jest rozsądne noszenie dodatkowego body, żeby porobić zdjęcia Heliosem, a temat da się załatwić w stosunkowo niewielkich pieniądzach korzystając z jednego korpusu :)

Ligo
24-02-2022, 01:32
Ale w tym przypadku to bez sensu, przynajmniej według mnie, raczej nie jest rozsądne noszenie dodatkowego body, żeby porobić zdjęcia Heliosem
Szczerze, to nie wiem. Ostatniego Heliosa sprzedałem gdzieś tak pod koniec lat 80-ch. I jakoś wcale nie tęsknię, sorry.:-)

MstrG
24-02-2022, 14:56
odzio, masz ostrzeżenie na razie wzrokowe, jak widać nie tylko u mnie. Nie mam zamiaru w wątku o obiektywie czytać o tym jak to moderacja na nikoniarzach jest zła i niedobra. Następne takie posty (nie tylko w tym wątku oczywiście) będą nagradzane kartkami.
Masz jakieś zastrzeżenia jeśli chodzi o pracę moderatorów? Pisz do właściciela forum.

Temat posprzątałem.

mocnyvito
26-02-2022, 21:58
skasowało mi posta
napisze w skrócie

nie dostałem odpowiedzi

tak właśnie ma być bo ten typ tak ma , czy ja kupilem złą przejściówke ?

odzio
27-02-2022, 11:05
część moderacji skutecznie utrudnia prowadzenie dyskusji awanturami i offtopem :) Dawno temu rozważałem kupno adaptera z soczewką do D700, poczytałem w internetach i pooglądałem sample - odpuściłem, bo ta soczewka strasznie degraduje jakość. Wolałem kupić sobie stare nikkory Ai, też dają ten miło anagalogowy obrazek, ale to nie Helios, no i cena też wyższa. Jeśli chcesz Heliosa, to masz do usług rzeczonego koesha z foto siedem - jego strona na allegro (https://allegro.pl/uzytkownik/foto_siedem?string=helios). Albo kupujesz od niego przerobiony (ponoć wyselekcjonowany) obiektyw i własny sprzedajesz albo wysyłasz swój do przeróbki - wymieni w Heliosie dupkę i nie będziesz potrzebować adaptera :)

mocnyvito
27-02-2022, 11:50
60663

czyli tak na marginesie twojego posta moge wywnioskować , że działa mi poprawnie , tzn niepoprawnie ale tak ma wlasnie być

ok biore to na klate bo portety maluje piekne

jurkarol
27-02-2022, 13:05
skasowało mi posta
napisze w skrócie

nie dostałem odpowiedzi

tak właśnie ma być bo ten typ tak ma , czy ja kupilem złą przejściówke ?
Nie widzisz odpowiedzi? Od kilku dni są. Ze nie soczewka tylko przeróbka Heliosa typ 44m-4 i -5 - wtedy będzie ostro a nie jak na portrecie powyżej

Edit

No już odzio napisał powyżej, coś późno mi wysłało

mocnyvito
27-02-2022, 14:22
czyli tak ma być

odzio
27-02-2022, 23:59
Twoja decyzja, aczkolwiek, uważam, że szkoda że portret pani na powyższym zdjęciu nie ma żadnego ostrego punktu, byłby bardzo udany! Poważnie uważasz, że jeśli masz zamiar używać tego obiektywu, to nie warto za cenę dwóch flaszek wódki zrobić z niego użyteczne szkło?
Dla zasiania źarna wątpliwości wrzucam JPGi prosto z aparatu ze spaceru sprzed kilku godzin. Fakt, że to nie helios, tylko jego pierwowzór - biotar 58/2 na pełnej dziurze. Obiektyw dotarł do mnie w piątek, więc się dopiero poznajmy. W necie jest tyle dyskusji, który jest ostrzejszy, że prawdpodobnie wszystko sprowadza się do stopnia niechlujstwa/nietrzeźwości składającego dany instrument optyczny :) Na zdjęciu córki niestety ostrość siadła na nosie, czapce i szaliku, ale wrzucam, bo możesz zobaczyć tę właśnie ostrość. Niestety z Jej niespożytą energią AF-S słabo sobie radzi, a co dopiero moje nieporadne łapy i manualny pleśniak.

60667

60668