PDA

Zobacz pełną wersję : Amatorska fotografia sportowa, zamian Nikona D7100

malyd77
18-02-2022, 15:16
Witam

Interesuje się fotografią sportową głównie piłką nożną. Od kilku lat 7-8 mam Nikona D7100 i obiektyw Sigma 70-200 2.8 wersja II.

Zastanawiam się nad zmianą. Generalnie sprzęt jest ok ale przydały by się z 3 kl/s więcej w serii, lepsza czułość na poziomie ISO 3200 lepszy AF. Nie wiem czy to wina obiektywu czy warunków atmosferycznych (stadion, sztuczne oświetlenie) ale ostre zdjęcia wychodzą w granicach 20,25 metrów od obiektywu i wtedy gdy zawodnicy na biegają wprost na obiektyw.

Co amatorskiego zamiast D7100. D500. A może kupić uzywke d700.?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

bogdi64
18-02-2022, 16:09
chyba chodzi TYLKO o wymianę - D700 ma 5 kl/s, a D7100 6 kl/s - piszesz, że chcesz więcej a podajesz przykład mniej ? - fakt, że 7100 ma mały bufor, z tym troszkę ciężko przy "szybkim" sporcie, do tego 3200 z D700 nie będzie lepszy niż z D7100, co do AF, to D7100 ma "specyficzny" i tu może być lepiej w D700, ale to też w zależności od obiektywu,
D7100 używałem z sigmą 70-200, nikorem 80-200 i 70-210, według mnie, sigma naj mniej precyzyjna

malyd77
18-02-2022, 21:31
Dziękuję Ci za komentarz. Z tym D700 chodziło mi raczej o jakość AF.

Moje zdjęcia z tego zestawu można zobaczyć na fb

https://www.facebook.com/dawid.szczech.31

To jest mój profil i tu większość zdjęć z D7100 i Sigma 70-200 2.8

OjTam
18-02-2022, 21:36
Ryjbuk i do tego bez zalogowania nie można zobaczyć. No strrrasznie śmieszne... -,-

ostatni_wolny_login
22-02-2022, 15:10
Generalnie sprzęt jest ok ale przydały by się z 3 kl/s więcej w serii, lepsza czułość na poziomie ISO 3200 lepszy AF.

Skoro siedzisz 8 lat w fotografii to pewnie spuścisz w kiblu mojego posta, no ale jakbym nie napisał to by mnie rozsadziło :D. Przez niecałe dwa miesiące jak intensywnie siedzę w temacie, tak posiadając d7100 mogę poradzić co następuje:
AF-S zamiast AF-C. I robienie zdjęcia pomimo braku potwierdzenia ostrości (opcja a1 i/lub a2, ustaw na przycisk). W zdjęciach seryjnych organoleptycznie dowiodłem że przed kazdym ujęciem aparat ostrzy, mimo że nie musi. Nie wiem jak wygląda piłka kopana z tej drugiej strony obiektywu, ale wydaje mi się że jednokrotne ustawienie ostrości i odpalenie 7 strzałów w serii nie wymaga ostrzenia co ujęcie. Przenieś też ostrzenie na przycisk AE-L/AF-L zamiast na półspust migawki (opcja f4).

Dużo też zależy od karty - wiadomo że żaden nośnik zgodny ze standarem SD nie ma startu do prędkości bufora, ale np ja gdy cykam ptaki to też nie duszę spustu żeby zrobić 100 klatek tylko 3-4, odpuszczam na sekundę aż ptak się obróci tą bardziej reprezentatywną częścią ku mnie, co daje czas na zejście 1-2 rawów z bufora na kartę. Niemniej mam wtedy tylko 2 zdjęcia w buforze czyli 5 do wykonania na szybkości. I widzę różnicę w opychaniu bufora na kartę 16G a na kartę 32G. Generalnie im większa pojemność tym krócej bufor spływa. nie bez znaczenia jest także stopień zapełnienia karty danymi.

Rozważ też zmianę pól AF z 51 do 11 - znów z mojego doświadczenia aparat szybciej ogarnia ostrzenie wybranego pola jeśli tych pól jest mniej.

ostre zdjęcia wychodzą w granicach 20,25 metrów od obiektywu
Przysłona? Generalnie poszedłbym na jakieś ósmoligowe rozgrywki poćwiczyć różne ustawienia, nawet takie najbardziej z dupy na pierwszy rzut oka, bo jednak współczesne aparaty to niesłychanie skomplikowana maszyneria i nie zdziwiłbym się gdyby zmiana metody pomiaru światła przełożyła się na ostrość :D. Ja juz nauczyłem się że soft piszą ludzie, a ci z natury są omylni.

Sigma 70-200 2.8 wersja II. Ostrość nie na śrubokręt, prawda? :D bo wiesz, nie wiem jak Twoje doświadczenia ale w moich szkłach jest spora bezwładność tego mechanizmu, silnik jeszcze kręci gdy AF potwierdza że jest ostro, więc ostrość jest przestrzelona, więc silnik gwałtownie cofa , AF zdąży potwierdzić a grupa jeszcze się kręci i obiektyw "nawala" przód tył. Trwa to dziesiątą część sekundy, ale to ta 1/10 decyduje czasem o dobrym ujęciu. Tak dzieje mi się w, kiepskiej jakości notabene, Tamronie 28-200, ale nauczyłem się po prostu tego obiektywu.

A, jeszcze jedno, bo pewnie trzaskasz RAWy. 14bitowa głębia brzmi mega profesjonalnie, ale póki nie wyciągasz jakichś detali z cienia na mocno niedoświetlonym zdjęciu to 12bit w zupełności wystarcza, a i zajmuje mniej na karcie, a co ważniejsze - w buforze (+1klatka).

Jochen
23-02-2022, 16:43
Jeśli poważnie myślisz o zmianie, to bardzo dobrą opcją jest D500 - świetny AF, bardzo dobre wysokie ISO, 10 kl/sek i bardzo pojemny bufor (200 RAWów). W porównaniu z D7100 mocno odczuwalna różnica. Z bardziej budżetowych rozwiązań ciekawą opcją jest D300s (można znaleźć w dobrym stanie i w fajnej cenie). Szybko i pewnie ostrzy, bardzo dobre śledzenie ostrości, seria trochę szybsza niż D7100, a i bufor bardziej pojemny. Dużo używałem do piłki nożnej i nie narzekałem. Jedyny minus to jakość zdjęć przy wysokim ISO, najlepiej się sprawdza w przyzwoitym świetle.
Gdybym był w Twojej sytuacji, to bym się pewnie porozglądał za D3s, bo tu miałbyś wszystko, co potrzebne. Mega wytrzymały i pancerny korpus, gdy się poszuka, to można znaleźć w przyzwoitym stanie i dobrej cenie. Bardzo dobry AF, świetne wysokie ISO, 9 kl/sek, pojemny bufor - no i znakomita ergonomia. To jest wciąż sprzęt o ogromnych możliwościach.
Tak naprawdę wszystko się sprowadza do tego jaki przewidujesz budżet na zmianę i na ile D7100 nie spełnia Twoich oczekiwań. Często bywa tak, że lepszy, jaśniejszy obiektyw załatwia sprawę. Powodzenia!

malyd77
23-02-2022, 23:12
Skoro siedzisz 8 lat w fotografii to pewnie spuścisz w kiblu mojego posta, no ale jakbym nie napisał to by mnie rozsadziło :D.

Dziękuję za Pana komentarz. Pomimo tego że zdjęcia na piłce robię już bardzo długo nie spuszczam w kiblu (tak jak Pan napisał) sensownych wiadomości za co serdecznie dziękuję.

Przez niecałe dwa miesiące jak intensywnie siedzę w temacie, tak posiadając d7100 mogę poradzić co następuje:
AF-S zamiast AF-C. I robienie zdjęcia pomimo braku potwierdzenia ostrości (opcja a1 i/lub a2, ustaw na przycisk). W zdjęciach seryjnych organoleptycznie dowiodłem że przed kazdym ujęciem aparat ostrzy, mimo że nie musi. Nie wiem jak wygląda piłka kopana z tej drugiej strony obiektywu, ale wydaje mi się że jednokrotne ustawienie ostrości i odpalenie 7 strzałów w serii nie wymaga ostrzenia co ujęcie. Przenieś też ostrzenie na przycisk AE-L/AF-L zamiast na półspust migawki (opcja f4).

Dziękuję, słyszałem o tym przeniesieniu AF pod przycisk AE-L/AF-L. Będę musiał spróbować. Jest Pan pewnie swojej tezy dotyczącej trybu Af-s AF-C.?

Dużo też zależy od karty - wiadomo że żaden nośnik zgodny ze standarem SD nie ma startu do prędkości bufora, ale np ja gdy cykam ptaki to też nie duszę spustu żeby zrobić 100 klatek tylko 3-4, odpuszczam na sekundę aż ptak się obróci tą bardziej reprezentatywną częścią ku mnie, co daje czas na zejście 1-2 rawów z bufora na kartę. Niemniej mam wtedy tylko 2 zdjęcia w buforze czyli 5 do wykonania na szybkości. I widzę różnicę w opychaniu bufora na kartę 16G a na kartę 32G. Generalnie im większa pojemność tym krócej bufor spływa. nie bez znaczenia jest także stopień zapełnienia karty danymi.

Zdjęcia robię w jpge, nie cisnę spustu migawki żeby zapchać bufor, góra 3-4 klatki

Przysłona? Generalnie poszedłbym na jakieś ósmoligowe rozgrywki poćwiczyć różne ustawienia, nawet takie najbardziej z dupy na pierwszy rzut oka, bo jednak współczesne aparaty to niesłychanie skomplikowana maszyneria i nie zdziwiłbym się gdyby zmiana metody pomiaru światła przełożyła się na ostrość :D. Ja juz nauczyłem się że soft piszą ludzie, a ci z natury są omylni.

Wiesz nie chce wyjść na gbura ale w życiu sfotografowałem około 200 meczów piłkarskich w różnych warunkach i przy różnych temperaturach i przy różnym świetle. Po zmroku przy sztucznym świetle najczęściej ustawiam tak aby mieć czas 1/1250s czyli przysłona max 3.5, ISO 1600 lub większe Af-s pomiar światła matrycowy.

ostatni_wolny_login
24-02-2022, 00:19
Pan
dziwnie tak, w internecie przywykłem że wszyscy jestesmy na Ty, niezależnie od wieku, stopnia czy stażu, ale jeśli to Cię/ Pana razi to dostosuję się ;P.

Jest Pan pewnie swojej tezy dotyczącej trybu Af-s AF-C.?
Zdecydowanie. Różnica między trybami S i C jest taka, że S przestaje korygować ostrość w zmieniającym się otoczeniu, gdy C dopóki trzymasz półspust/ AE-L dopóty ostrzy.
Zrób sobie prosty test.
Ustaw AF-S i stojąc powiedzmy trzy metry od drzewa wyostrz na pień tak, żeby w wizjerze uzyskac potwierdzenie (charakterystyczna kropka w lewym- dolnym rogu). Nie puszczając półspustu przenieś pole widzenia przed drzewo, kierując aparat w dół. Zauważ że dopóki trzymasz półspust, dopóty aparat jest przekonany ze ostrość jest OK i nie podejmuje korekt, mimo ze w wizjerze masz mydełko Fa.
Ten sam test w trybie AF-C wyostrzy na pień, zjechanie aparatem w dół spowoduje pojawienie się strzałki wyostrzania do momentu kiedy aparat uzna że warto "postawić kropkę" ;)

W zależności od ustawień a1/a2 aparat nie pozwoli lub pozwoli wykonać zdjęcie mimo "braku kropki". Znów - nie wiem jak wygląda "sytuacja podbramkowa", ale jeśli aparat w ferworze akcji traci czas na "doostrzanie" lub przynajmniej kalkulacje czy "nadal jest ostro" to tu doszukiwałbym się braku wydajności.

Zdjęcia robię w jpge
Tutaj tez jakość ma wpływ na zapełnianie bufora. JPG w jakości "fine" wchodzi 9 do bufora, "medium" 14 a "small" 24. Przykładowo bawiąc się z kotem, rzucam mu chrupkę, gdy on do niej leci ja mam juz przygotowany aparat na "medium". z tych 14 zdjęć na pewno trafią się dwa do których będę chciał wracać :P. Przekładając na Twoją profesję - nie wiem czy bardziej liczą się serie 3-4 zdjęć w zacnej jak na JPG jakości, czy zadowoli Cię 10 w niższej, ale obejmujących dłuższą chwilę. To już sam musisz dobrać.

Wiesz nie chce wyjść na gbura ale w życiu sfotografowałem około 200 meczów piłkarskich w różnych warunkach
Tu nawet nie zamierzam dyskutować - dla mnie to jasne że masz dużo większe doświadczenie w swojej niszy i nie neguję tego. Mówię tylko że gdybym miał takie potrzeby jak Ty to przekopałbym wszystkie opcje aparatu, włącznie z nazewnictwem plików, byleby tylko namacalnie przekonać się że żadna z pozoru nie związana z tematem opcja nie ma wpływu na to na czym mi zależy.

OjTam
24-02-2022, 00:35
OWL ustawienie AF-S przy foceniu czegoś dynamicznego to niezbyt mądry pomysł.
Najsensowniej ustawić AF-C z pojedynczym polem na tylny guzik ODPINAJĄC jednocześnie af od spustu. Priorytet na spust i można klepać nawet bez potwierdzenia ostrości.

Co do samej zamiany puszki. Przy obecnych cenach D3s można się mocno zastanowić nad kupnem. Albo nad D4, jak coś więcej kasy jest.

ostatni_wolny_login
24-02-2022, 01:10
Nie twierdzę że mam dobre pomysły :P. Wyobrażam sobie jednak taki kadr
https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/1F36/production/_118109970_livreal.jpg

Hansmillery fussballery biegną prostopadle do fotografa - na przestrzeni 6-7fps panowie przemieszczą się na tyle nieznacznie że nie wyjdą poza obszar fokusa.
Chociaż, jak czytam teraz strone 58 instrukcji obsługi:

Tabela poniżej przestawia przybliżoną szybkość rejestracji zdjęć z całkowicie naładowanym akumulatoerm EN-EL15, w trybie ciągłego AF, w manualnym trybie eskpozycji lub w trybie automatyki ekspozycji z preselekcją czasu, z czasem otwarcia migawki 1/250s lub krótszym i watościami domyślnymi dla pozostałych ustawień.

dx | jpg | 6fps
1.3x | jpg | 7fps

Ja to rozumiem tak ze Nikon deklaruje że niezależnie czy AF-S czy AF-C, użytkownik wytrzaska ze 6-7 fps.

Ligo
24-02-2022, 01:41
Dobra fota. Wygląda, jak z jakieś trzysety f2.8, albo lepiej.
Sam robiłeś? Bo jeśli to z sieci, to sugerowałbym raczej linkowanie, żeby się ktoś nie czepnął, że jumane. Ot, taki zwyczaj...

ostatni_wolny_login
24-02-2022, 01:53
Przecież jest zalinkowane, w tagach
[ img]adres-obrazka[/img] ;)poza tym mamy doradzić opowi albo sensowne ustawienia (mła) albo wydajniejsza puszkę (tła) ^_-

Ligo
24-02-2022, 02:06
A kto tam wie, co poeta miał na myśli...;-)
Mnie się wyświetla fota, więc traktuję jak fotę.

Jacek_Z
24-02-2022, 02:57
Ja to rozumiem tak ze Nikon deklaruje że niezależnie czy AF-S czy AF-C, użytkownik wytrzaska ze 6-7 fps.
Nie. Napisano, że w trybie ciągłego AF. Czyli AF-C.
Domyślnie (w menu to mozna zmienić, ale nie doradzam tego) tryb AF-S ma priorytet ostrości, co oznacza, że może w ogóle nie pozwolić zrobić zdjęcia, lub pozwolić zrobić np jedno.

Proponujesz niesamowicie dziwną rzecz, tryb statyczny do focenia celów w ruchu. Jak piłkarze nie będą biegli prostopadle to będziesz przełączał tryb z AF-S na AF-C i potem z powrotem, odwrotnie? Jak dryblują to ciągle zmieniają kierunek ruchu. Nie nadążysz zmieniać trybów pracy AF :)

TOP67
25-02-2022, 17:29

Ale nie dopisali, że tylko przez sekundę, bo potem zapcha się bufor.

Oprócz D500, polecił bym D7500. Matryca ta sama co w D500. 8fps i bufor na kilkadziesiąt RAW (a nie 6 jak w D7100).