PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D850 na GWARANCJI. Bad pixele na matrycy. Faktura prawie 5 tysięcy !!!

Strony : [1] 2

ulmarsportphoto
14-02-2022, 15:11
Witam wszystkich serdecznie. Od 2008 roku użytkuję aparaty marki nikon. Do dnia dzisiejszego nie miałem przyjemności spotkania z serwisem Nikon. Niestety w związku z tym, że na matrycy zakupionego przeze mnie do fotografowania na zimowych zawodach sportowych aparatu Nikon D850 pojawiły sie bad pixele odesłałem aparat do serwisu i po kilku dniach otrzymałem taką zaskakującą odpowiedź. Dla mnie szok

Szanowna Pani / Szanowny Panie, z przykroscią informujemy, że naprawa nie może być wykonana w ramach
udzielonej gwarancji producenta, gdyż uszkodzenie sprzętu powstało wskutek przyczyn wyłączających gwarancję.

Wymiana matrycy
Wymiana wyklejek.
Z przykrością informujemy, że sprzęt wymaga części zamiennych, które nie są dostępne lokalnie w tej chwili.
Zamówienie do europejskiejgo centrum części / producenta zostało już wprowadzone w ramach priorytetu.
Wymagane części
128XK IMAGE SENSOR UNIT 1 3 043,45 23% 3 043,45 3 743,44
125XL SUB GRIP RUBBER UNIT 1 60,85 23% 60,85 74,85
125XM REAR RUBBER UNIT 1 25,82 23% 25,82 31,76
Robocizna
Naprawa - płatna 23% 572,00 703,56
Transport 23% 20,32 24,99
Do zapłaty: (PLN) 4 578,60

Co powiecie w tym temacie ?
Osobiście postanowiłem założyć sprawę sądową.
Temat jest dla mnie oczywisty. Uważam że NIKON Polska ewidentnie nie dotrzymuje warunków gwarancji.
Dodam tutaj, że aparat jest w stanie idealnym niemalże fabrycznym. Aparat praktycznie używany z jednym obiektywem. Nie ma żadnych brudów i paprochów. Szanuje sprzęt na którym pracuję.

Mariusz Stychno
ulmarsportphoto.com

W Polsce autor artykulów i zdjęć dla największego polskiego magazynu NTN Snow and more oraz autor na optyczne.pl
W Austrii autor zdjęć dla KSC Hahnenkamm Race oraz magazynu A1. W Szwajcari autor zdjęć dla magazynu Snowactive

marekawo
14-02-2022, 15:24
Sprawę o co? :-) Użytkujemy aparat to trzeba naprawiać.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 15:30
Na gwarancji proszę Pana 24 miesiące.. Nie obowiązuje ?

Zbyszek
14-02-2022, 15:33
Szanowna Pani / Szanowny Panie, z przykroscią informujemy, że naprawa nie może być wykonana w ramach
udzielonej gwarancji producenta, gdyż uszkodzenie sprzętu powstało wskutek przyczyn wyłączających gwarancję.
A sprecyzowali jakie były te przyczyny uszkodzenia?

ulmarsportphoto
14-02-2022, 15:38
Nie było fizycznego uszkodzenia matrycy. Szanuję sprzęt na którym pracuję. Poza tym pracuję na sprzęcie Nikon od 2007 roku. To jest ponad 14 lat. Używałem wiele aparatów tej firmy w podobnych warunkach. Akurat ten egzemplarz był przeznaczony tylko do zdjęć sportowych. Na matrycy w różnych miejscach pojawiły się czerwono fioletowe plamki. Stać mnie na nowe body ale nie dam się oszukiwać. Paradoksalnie ostatnio 10 lutego w optyczne.pl zamieszczony był mój artykuł w którym pozytywnie wypowiadałem się na temat tego body podczas pracy Pucharze Świata w narciarstwie alpejskim. Naprawdę przyznam, że jestem mocno zawiedziony w jaki sposób potraktował mnie Nikon. Do tego stopnia, że zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu. Naprawdę wstyd

poste
14-02-2022, 16:14
Czy podali jakieś przyczyny wyłączające gwarancję?
Trzeba z nimi trochę pokorespondować, wysłać pismo do centrali na Europę, wystawić wezwanie przedsądowe (prawnik), itd.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 16:22
A jakie mogą być przyczyny wyłączające gwarancję na bad pixele jesli matryca jest w idealnym stanie a sam aparat niemalże w stanie fabrycznym ? Ja chcę mieć sprawny aparat bo od tego zależy mój dochód. Samo wchodzenie w spór sądowy z Nikonem to dla mnie ostateczność. Ale jestem zdeterminowany i naprawdę poruszę ten temat gdzie tylko będę mógł.

poste
14-02-2022, 16:37
Nie odpowiadaj pytaniem, bo to nic nie wnosi. Nie sądzę, żeby ktoś tu bronił firmę, która nie chce wywiązać się z gwarancji. Nikon twierdzi, że gwarancja nie obejmuje bad pixels?

Kojocisko
14-02-2022, 16:39
A nie załapałeś się na jakieś lasery świecące na matrycę?

ulmarsportphoto
14-02-2022, 16:47
60302

Ten aparat nie był narażony na żadne lasery. Każde uszkodzenie matrycy można w ten sposób tłumaczyć. Od 14 lat pracowałem na różnych body. Teraz mam dwa body od nowości D850 i dwa D5 z drugiej ręki oraz trzy body D750 od nowości w demobilu D4S oraz D700 i nigdy nie występowały żadne takie atrakcje.
Problem w tym, że ja aparaty używam do pracy a nie do zabawy. Dla mnie liczy się każda chwila bo jestem w rozjazdach a tutaj takie zabawy i przeciwności dla kogoś kto wydaje na sprzęt naprawdę niemałe pieniądze. Jak się to ma w stosunku do osób które zawodowcami nie są. Nawet nie chcę myśleć.. Oczywiście ekspertyza pomimo gwarancji na mój koszt.. Nikon Polska widzę idzie na całość. Gratuluję

marekawo
14-02-2022, 17:41
Nie ma szans udowodnić takich rzeczy, to może być Pana wina tak samo w uszkodzeniu matrycy.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 17:58
Czyli obecnie gwarancja Nikon Polska jest nic nie warta. Każde uszkodzenie według serwisu to wina użytkownika ? Powiem tak.
W życiu przerobiłem sprzętu Nikona i Nikkora za grubo ponad 250 tysięcy złotych. Teraz gdy pojawiła się usterka Nikon Polska potraktował mnie oględnie powiedziałbym jak szmaciarza-amatora a nim nie jestem.

Kojocisko
14-02-2022, 18:01
Ja rozumiem rozgoryczenie autora, jednak kluczowe jest IMO dowiedzenie się od Nikona jaka jest przyczyna awarii ich zdaniem, zwłaszcza, że nie uznają naprawy w ramach gwarancji.
To jednak nie jest popularna usterka, więc diagnoza nie jest oczywista.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 18:09
Ja rozumiem rozgoryczenie autora, jednak kluczowe jest IMO dowiedzenie się od Nikona jaka jest przyczyna awarii ich zdaniem, zwłaszcza, że nie uznają naprawy w ramach gwarancji.
To jednak nie jest popularna usterka, więc diagnoza nie jest oczywista.

Przyczyną usterki są dwie lub trzy różowe plamy na matrycy. Aby pozbyć się odpowiedzialności Nikon może napisać, że narysowałem je czerwonym flamastrem i nie uznać reklamacji czy tak rozumujemy ? A tak w ogóle to nie powinienem tu gadać i opisywać całej historii tylko cieszyć się z dobrze przeprowadzonej naprawy. Zwłaszcza że za chwilę czekają mnie wycieczka na finał PŚ w Meribel. Masakra co się porobiło prze ta pandemię

Teu
14-02-2022, 18:09
Spróbuj wysłać do serwisu Nikona w Czechach. niczym nie ryzykujesz a może wezmą na klatę usterkę.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 18:10
A to chyba jedno bo o ile wiem aparaty i tak wysyłane są do Czech

Teu
14-02-2022, 18:13
FX są robione w PL. DX w Czechach.
Próbuj wysłać do Czech.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 18:16
FX są robione w PL. DX w Czechach.
Próbuj wysłać do Czech.

Nie. D750 na firmę robili mi w Czechach

A czy to teraz oznacza że jak nie zapłacę "firmie" Nikon Polska za ekspertyzę 90 zł to nie oddadzą mi sprzętu za 12500 zł ?

Kojocisko
14-02-2022, 18:24
Przyczyną usterki są dwie lub trzy różowe plamy na matrycy....

To jest akurat wynik usterki, pytanie co się stało, że plamy powstały.
Jeśli Nikon nie przedstawi przekonującej argumentacji, chyba bym skorzystał z usług prawnika.

Teu
14-02-2022, 18:47
Nie. D750 na firmę robili mi w Czechach

Tak. Mi robili w PL. 3 lata temu. ;)

ulmarsportphoto
14-02-2022, 18:49
Przeczytałem warunki gwarancji w książce serwisowej i na oficjalnej karcie gwarancyjnej "Nikon Europe Service Warrant Card " nie znalazłem powodu dla którego mój aparat nie podlegałby naprawie gwarancyjnej.

Zbyszek
14-02-2022, 18:58
Nie było fizycznego uszkodzenia matrycy.Przedstawiasz tylko Twój punkt widzenia i to taki ogólny unikając odpowiedzi na to jakie było stanowisko serwisu Nikona. Obstawiam że masz dokładną ekspertyzę. Wstawiłeś zdjęcie które ma ograniczoną rozdzielczość i trudno będzie ocenić co się stało. Jednak pomimo tego moim zdaniem to nie wygląda na badpiksele. Jeśli liczysz na pomoc musisz podać co napisał Ci Nikon w ekspertyzie.

Jacek_Z
14-02-2022, 18:58
Jak jesteś w NPS to powinieneś dostać inne body na czas naprawy.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 19:02
Jak jesteś w NPS to powinieneś dostać inne body na czas naprawy.
Akurat to jest mój prywatny aparat

Jacek_Z
14-02-2022, 19:42
No i ... jak Nikon ma to stwierdzić? Ząda wglądu w wykaz środków trwałych firmy czy co?
Ja część sprzętu kupowałem na firmę, ale część używane, bez rachunków, bez VAT, nie wprowadzałem na stan. Natomiast rejestrowałem go na stronie Nikona. Zdaję się, że tam wymagają tego by być profesjonalnym fotografem i posiadać określony sprzęt. Przynajmniej kiedyś nie było konieczne powiązanie sprzętu z firmą.
Może zaistnieć sytuacja, że profesjonalny fotograf pracuje na sprzęcie firmy, w której jest zatrudniony. Co wtedy z NPS? Nie ma do tego prawa? Bo nie ma sprzętu?

markB
14-02-2022, 20:53
Te plamki nie mają kształtu bad pixeli. Podpieram kolegów, którzy pisali, żeby Nikon przedstawił konkretny wniosek na temat przyczyn powstania tych różowych plamek (jeśli nie masz w garści dokładnej ekspertyzy).

TOP67
14-02-2022, 20:54

Jeśli jesteś pierwszym właścicielem, to spróbuj u sprzedawcy. Oni maja czasami większe przełożenie na dostawcę.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 21:18
Jeśli jesteś pierwszym właścicielem, to spróbuj u sprzedawcy. Oni maja czasami większe przełożenie na dostawcę.

Zapytuję Nikon Polska czy ten dokument wycenowy jest ostateczny. Czekam na odpowiedź i chętnie wszystkich poinformuję jak dalej potoczy się sprawa

- - - - kolejny post - - - - - -

Ale patrzcie tu "gdyż uszkodzenie sprzętu powstało wskutek przyczyn wyłączających gwarancję." nie ma ani słowa o niewłaściwym postępowaniu lub użytkowaniu. To taki nowy punkt który sobie Nikon Polska dodał do treści umowy gwarancyjnej

TOP67
14-02-2022, 21:28
Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta/importera. Zwykle jest korzystniejsza od przepisów krajowych. Te ostatnie nakładają obowiązki na sprzedawcę, a nie producenta.

markB
14-02-2022, 21:32
Bo to jest zawarte w punkcie 3 europejskiej gwarancji, gdzie Nikon zostawił sobie duże pole do interpretacji.

Zbyszek
14-02-2022, 21:50
Ale patrzcie tu "gdyż uszkodzenie sprzętu powstało wskutek przyczyn wyłączających gwarancję."Ale nie mogą napisać tylko tyle. Muszą jeszcze podać jakie są te przyczyny. To tak jakby policjant wystawił mandat za złamanie przepisów bez podania jakiego konkretnie. Takie coś faktycznie kwalifikuje się to na sprawę w sądzie.

ulmarsportphoto
14-02-2022, 22:18
Moim zdaniem Nikon uznał, że skoro kupiłem aparat za 14000 z gripem to jestem na tyle bogaty, że stać mnie na jego naprawę za 4,5 tysiąca i tyle. A gwarancja nie obowiązuje bo tak i już- coś się tam wpisze i frajer zapłaci

gremed
14-02-2022, 22:51
Moim zdaniem Nikon uznał, że skoro kupiłem aparat za 14000 z gripem to jestem na tyle bogaty, że stać mnie na jego naprawę za 4,5 tysiąca i tyle. A gwarancja nie obowiązuje bo tak i już- coś się tam wpisze i frajer zapłaci

Już nie szalejemy w co drugim poście z tymi kwotami :wink: To nie są jakieś porażające pieniądze w tej branży żeby dawać podstawy do postrzegania Cię jak krezusa. Tak jak koledzy piszą, na razie wiemy że nic nie wiemy. Daj znać jak w jakiś sposób uzasadnią swoją dezycję.

ulmarsportphoto
15-02-2022, 00:18
Już nie szalejemy w co drugim poście z tymi kwotami :wink: To nie są jakieś porażające pieniądze w tej branży żeby dawać podstawy do postrzegania Cię jak krezusa. Tak jak koledzy piszą, na razie wiemy że nic nie wiemy. Daj znać jak w jakiś sposób uzasadnią swoją dezycję.

No właśnie chyba Nikon Polska uznał mnie za krezusa którym nie jestem. A czym można uzasadniać niechęć wymiany matrycy na gwarancji ? Jakie Nikon Polska ma standardowe zagrywki ?

Teu
15-02-2022, 00:48
A czym można uzasadniać niechęć wymiany matrycy na gwarancji ?
Są cebulo-ludzie nagrywający dyskoteki czy inne hucpy z laserami a potem zgrywają ofiary? Koszt można uzasadnić kosztem materiałów, każdą roboczo godziną technika, amortyzacją środków trwałych, kosztem utrzymania infrastruktury i chęcią wygenerowania zysku.
Jak im się ROI nie bedzie sklejać to zamkną w pieruny oddział w PL, bo to nie jest działalność charytatywna.

ulmarsportphoto
15-02-2022, 09:36
A czy ja kupiłem aparat aby zapłacić za niego podwójnie n okresie gwarancji ? Może ja będę prowadził działalność charytatywną. A co to fotograf nie pracuje tylko się bawi ? Roboczogodziny fotografa to co nie liczą się ? Co to za dziwaczne podejście.wystapila wada w okresie gwarancji. Aparat kosztował 12500 a teraz dalsze koszty prawie 5 tysięcy. Ile jeszcze .Naprawie sprzęt za 5 tysięcy za chwilę wyłudza kolejna kase

ulmarsportphoto
15-02-2022, 10:37
Są cebulo-ludzie nagrywający dyskoteki czy inne hucpy z laserami a potem zgrywają ofiary? Koszt można uzasadnić kosztem materiałów, każdą roboczo godziną technika, amortyzacjom środków trwałych, kosztem utrzymania infrastruktury i chęciom wygenerowania zysku.
Jak im się ROI nie bedzie sklejać to zamkną w pieruny oddział w PL, bo to nie jest działalność charytatywna.
Od ładnych kilku miesięcy nie ma dyskotek i wesel.

Teu
15-02-2022, 10:38
Ja tam widzę pełno dyskotek i wesel w moim mieście.
Tak jak ktoś pisał - gwarancja to dobra wola producenta. Obciążenia prawne są na sprzedawcy, a nie na producencie.

Wysłane z mojego kalkulatora Casio przy użyciu Tapatalka

notdot
15-02-2022, 11:01
Od ładnych kilku miesięcy nie ma dyskotek i wesel.

ok, a pokażesz w końcu co napisali w serwisie? jaka jest według nich przyczyna tego uszkodzenia?
bo na razie rzucasz różne kwoty jakie wydajesz na aparaty i tyle, rozumiem, że się każdy by wkurzył w takiej sytuacji ale pokaż co ci napisali i tyle

ulmarsportphoto
15-02-2022, 11:05
ok, a pokażesz w końcu co napisali w serwisie? jaka jest według nich przyczyna tego uszkodzenia?
bo na razie rzucasz różne kwoty jakie wydajesz na aparaty i tyle, rozumiem, że się każdy by wkurzył w takiej sytuacji ale pokaż co ci napisali i tyle domysł się co się wpisuje jak serwis nie chce naprawić matrycy na gwarancji standardowa procedura nie poparta żadnym wpisem w dokumentach gwarancyjnych. Poza tym jest duży problem z komunikacją z serwisem bo nie odpowiadają na zapytania a to już jest bardzo niekulturalne A powiedzcie mi tak na chłopski rozum. Czy ja powinienem jako użytkownik wcale nie taniego body przeżywać takie przejścia. Aparat powinien zostać naprawiony bo nie przyczyniłem się w żaden sposób do wystąpienia usterki. To jest naprawdę paranoja

dranio
15-02-2022, 11:29
domysł się co się wpisuje jak serwis nie chce naprawić matrycy na gwarancji standardowa procedura nie poparta żadnym wpisem w dokumentach gwarancyjnych. Poza tym jest duży problem z komunikacją z serwisem bo nie odpowiadają na zapytania a to już jest bardzo niekulturalne A powiedzcie mi tak na chłopski rozum. Czy ja powinienem jako użytkownik wcale nie taniego body przeżywać takie przejścia. Aparat powinien zostać naprawiony bo nie przyczyniłem się w żaden sposób do wystąpienia usterki. To jest naprawdę paranoja

Skoro oskarżasz serwis o nieuczciwość to rzetelność wymaga przedstawienia dokładnych danych, czyli w tym przypadku opinii serwisu na wycenie naprawy. I to nie my (reszta forumowiczów) mamy się domyślać, co serwis mógł napisać.

brzezior
15-02-2022, 11:32
Też mam wrażenie, że kluczowe w tym przypadku jest to, dlaczego serwis odmówił naprawy gwarancyjnej.

eMGie
15-02-2022, 11:52
Czy w pierwszym poście jest dokładny cytat odpowiedzi serwisu?

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:06
Czy w pierwszym poście jest dokładny cytat odpowiedzi serwisu?
A ja mam usilne wrażenie że panowie tu dyskutujący reprezentują serwis. Patrząc na pozostałe posty panów widać że pracujecie w tym serwisie albo dla niego. Już byście się nie wydurniali. To jest strasznie małostkowe i tak oczywiste. Nie proszę Panów proszę o natychmiastowy zwrot aparatu i spotkamy się sądzie. Poza tym naprawdę postaram się dokładnie opisać podejście Serwisu Nikon Polska w stosunku do klienta i to w wielu miejscach

gremed
15-02-2022, 12:13
A ja mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin kolejnego postu o charakterze bicia piany, w którym za kilka kolejnych stron już nikt nie bedzie wiedział o co chodzi. Autor pisze do nas jak do jakiegoś sądu, wyroczni ale w sumie to jest jego problem a dla nas bardziej ciekawostka.
Nie mamy żadnych danych, które dawałyby choć cień szansy na zajęcie obiektywnego stanowiska. Wiemy tylko ile tysięcy właściciel wydał na sprzęt i że za chwile ma jechać na finał PŚ w Meribel. Ale koszt zakupu sprzętu ani plany jego właściciela nie są wyznacznikiem tego, jaką odpowiedzialność ma na siebie wziąć producent. Bo wg tego toku rozumowania to klienta który wydał 12500 za aparat należy traktować inaczej niż tego, który kupił go za 2500. Nie ma tutaj znaczenia czy sprzęt zarabia na siebie czy kurzy się w szafce.
Jeśli autor pisze, że sprzętu on sam nie uszkodził to cóż można napisać poza tym, że - "tak, sprzęt powinien zostać naprawiony na gwarancji". Jeśli mimo to serwis odmawia to my napiszemy - "tak, nie mają prawa tak robić". Tyle. Co tu więcej dodawać. Nie mamy podstaw, żeby nie wierzyć autorowi ale tak samo nie mamy nic co by dawało nam pewność, że to uszkodzenie sprzętu nie powstało w wyniku jego zamierzonego lub przypadkowego błędu. Ot takie zwykłe rozkminki forumowe.
Mam nadzieję, że skoro już troche osób tutaj zainteresowało się tematem to dla przejrzystości sprawy poznamy wszystkie szczegóły korespondencji.

A ja mam usilne wrażenie że panowie tu dyskutujący reprezentują serwis. Patrząc na pozostałe posty panów widać że pracujecie w tym serwisie albo dla niego. Już byście się nie wydurniali. To jest strasznie małostkowe i tak oczywiste. Nie proszę Panów proszę o natychmiastowy zwrot aparatu i spotkamy się sądzie

Hahahahahahahahaha. Geniusz! Brawo
Polecam zarejestrować się na jakimś pudelku czy gdzieś podobnym miejscu, będzie łatwiej o "dyskusję" na poziomie. Do zobaczenia w sądzie!

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:19
A ja mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin kolejnego postu o charakterze bicia piany, w którym za kilka kolejnych stron już nikt nie bedzie wiedział o co chodzi. Autor pisze do nas jak do jakiegoś sądu, wyroczni ale w sumie to jest jego problem a dla nas bardziej ciekawostka.
Nie mamy żadnych danych, które dawałyby choć cień szansy na zajęcie obiektywnego stanowiska. Wiemy tylko ile tysięcy właściciel wydał na sprzęt i że za chwile ma jechać na finał PŚ w Meribel. Ale koszt zakupu sprzętu ani plany jego właściciela nie są wyznacznikiem tego, jaką odpowiedzialność ma na siebie wziąć producent. Bo wg tego toku rozumowania to klienta który wydał 12500 za aparat należy traktować inaczej niż tego, który kupił go za 2500. Nie ma tutaj znaczenia czy sprzęt zarabia na siebie czy kurzy się w szafce.
Jeśli autor pisze, że sprzętu on sam nie uszkodził to cóż można napisać poza tym, że - "tak, sprzęt powinien zostać naprawiony na gwarancji". Jeśli mimo to serwis odmawia to my napiszemy - "tak, nie mają prawa tak robić". Tyle. Co tu więcej dodawać. Nie mamy podstaw, żeby nie wierzyć autorowi ale tak samo nie mamy nic co by dawało nam pewność, że to uszkodzenie sprzętu nie powstało w wyniku jego zamierzonego lub przypadkowego błędu. Ot takie zwykłe rozkminki forumowe.
Mam nadzieję, że skoro już troche osób tutaj zainteresowało się tematem to dla przejrzystości sprawy poznamy wszystkie szczegóły korespondencji.

Hahahahahahahahaha. Geniusz! Brawo
Polecam zarejestrować się na jakimś pudelku czy gdzieś podbnym miejscu, będzie łatwiej o "dyskusję" na poziomie. Do zobaczenia w sądzie!

Poznamy pod warunkiem że Nikon Polska odniesie się do tej sprawy poważnie. Poza tym jak jesteś kolego taki majętny że uważasz że nie ma różnicy pomiędzy użytkownikami aparatu za 2500 a 12-13 tys zł i to jest i to bardzo dużą bo za naprawę tego droższego kupuje dwa nowe tańsze i wciąż mam używany Stary aparat za którego kolejna naprawę serwis znów może wyłudzić kolejne pieniądze. I nie zapędzają się. Dyskusje dokąd jadę robić zdjęcia bo zapewniam Cię że tam Cię nikt nie wpuści i się nie spotkamy. Poza tym będę zdecydowanie interweniował w centrali Nikona

Behaviour
15-02-2022, 12:20
Czytam dyskusję i mam usilne wrażenie, że autor z jakiegoś powodu nie chce ujawnić uzasadnienia odmowy naprawy w ramach gwarancji, a wymaga od serwisu złotych gór ponieważ od XX lat użytkuje sprzęt nikona a fotografia to jego źródło dochodu.

Tak z ciekawości, w którym roku było zakupione body i jaki okres napraw obejmuje gwarancja? Bo w tekście między wieloletnim użytkowaniem sprzętu nikona a setkami tysięcy złotych na niego wydanymi nie mogę tej informacji znaleźć. Chyba że Autor ma dożywotnią gwarancję, ale tego mogę nie wiedzieć bo w życiu kupiłem sprzęt nikona zaledwie na kilkanaście tysięcy złotych i jestem niegodzien.

eMGie
15-02-2022, 12:24
A ja mam usilne wrażenie że panowie tu dyskutujący reprezentują serwis. Patrząc na pozostałe posty panów widać że pracujecie w tym serwisie albo dla niego. Już byście się nie wydurniali. To jest strasznie małostkowe i tak oczywiste. Nie proszę Panów proszę o natychmiastowy zwrot aparatu i spotkamy się sądzie. Poza tym naprawdę postaram się dokładnie opisać podejście Serwisu Nikon Polska w stosunku do klienta i to w wielu miejscach

Hmmm... nie rozumiem odpowiedzi, w żadnym serwisie nie pracuję i nic wspólnego z Nikonem jako firmą nie mam. Chciałem mieć tylko pewność, czy to co napisałeś w pierwszym poście, to dokładna odpowiedz serwisu, czy jakiś skrót myślowy.
Ale w sumie nieważne.

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:26
Dyskusja na tym kto jest bogatszy nie m tubsensu. Oddałem aparat do naprawy gwarancyjnej. Nigdy nie użytkowałem tego egzemplarza w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem. A teraz mam się spierać . O co że miałem ważna gwarancję i mam błagać serwis o korzystna interpretację. Ludzie o czym wy gadacie ? W uzasadnieniu serwisu nie padło jedno słowo że to moje niewłaściwe użytkowanie przyczyniło się do usterki. Ani jedno słowo.

gremed
15-02-2022, 12:29
Poznamy pod warunkiem że Nikon Polska odniesie się do tej sprawy poważnie. Poza tym jak jesteś kolego taki majętny że uważasz że nie ma różnicy pomiędzy użytkownikami aparatu za 2500 a 12-13 tys zł i to jest i to bardzo dużą bo za naprawę tego droższego kupuje dwa nowe tańsze i wciąż mam używany Stary aparat za którego kolejna naprawę serwis znów może wyłudzić kolejne pieniądze. I nie zapędzają się. Dyskusje dokąd jadę robić zdjęcia bo zapewniam Cię że tam Cię nikt nie wpuści i się nie spotkamy

Ochłoń człowieku, ochłoń bo oprócz kasy na matrycę będziesz potrzebował jej na rehabilitacje po udarze. W dup.e mam gdzie Ty jedziesz i to czy mnie tam ktoś wpuści czy nie. Naprawdę. Nie musisz mnie o tym zapewniać. Również w tym samym miejscu mam Twoje problemy z matrycą. Po tym co prezentujesz w ostatnich wpisch mam wrażenie, że ta matryca zadomowiła się również w dup.ch pozostałych uczestników dyskusji. Masz tak wywalone w kosmos ego, że nawet nie starasz się zrozumieć tego o co chodzi w tym co napisałem. Gwarancja to jest gwarancja - każdy użytkownik oczekuje tego, że producent będzie się niej wywiązywał niezależnie od tego ile pieniędzy wydał na dany sprzęt.
P.S. Nie wiem czy za cenę tej naprawy kupisz takie dwa nowe aparaty z którymi wpuszczą Cię na finał PŚ w Meribel ;-)

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:35
Ochłoń człowieku, ochłoń bo oprócz kasy na matrycę będziesz potrzebował jej na rehabilitacje po udarze. W dup.e mam gdzie Ty jedziesz i to czy mnie tam ktoś wpuści czy nie. Naprawdę. Nie musisz mnie o tym zapewniać. Również w tym samym miejscu mam Twoje problemy z matrycą. Po tym co prezentujesz w ostatnich wpisać mam wrażenie, że ta matryca zadomowiła się również w dup.ch pozostałych uczestników dyskusji. Masz tak wywalone w kosmos ego, że nawet nie starasz się zrozumieć tego o co chodzi w tym co napisałem. Gwarancja to jest gwarancja - każdy użytkownik oczekuje tego, że producent będzie się niej wywiązywał niezależnie od tego ile pieniędzy wydali na dany sprzęt.
P.S. Nie wiem czy za cenę tej naprawy kupisz takie dwa nowe aparaty z którymi wpuszczą Cię na finał PŚ w Meribel ;-)

Ostatnie zdanie o cenie tej naprawy no jakbyś wyciagnal mi z ust. Dokładne podejście Serwisu Nikona. A brzmi tak.Jak taki z niego zawodowiec to niech płaci.Poza tym kolego nie jest to moje jedyne body. Ale jeśli tak zakończy się tą sprawą to będzie ostatnie a chętnie opiszę jak to jedyny polski fotograf akredytowany w PS został potraktowany przez polski serwis nikona. To już nawet nie chodzi o koszt naprawy. Powiem Ci tak że po pierwsze jeśli jakaś część nie podlega gwarancji. Lub jakiś określony rodzaj uszkodzenia nie jest uznawany jako podlegający gwarancji musi być to wyraźnie zaznaczone w treści umowy gwarancyjnej. W innym przypadku jedna ze stron czyli w tym przypadku serwis może sobie dowolnie interpretować co i kiedy będzie naprawiać a co nie. Serwis nie napisał że wina wynika wprost z niewłaściwego użytkowania.Atylko to może być podstawą do nieuznawania gwarancji. Koniec kropka.

gremed
15-02-2022, 12:43
chętnie opiszę jak to jedyny polski fotograf akredytowany w PS został potraktowany przez polski serwis nikona

Nie nie!!! Już nie trzeba. Daruj sobie i oszczędź swój cenny czas.
Myślę, że pracownicy serwisu Nikona przeczytali te posty i już szyją worki pokutne. Ale się wpieprzyli w bagno.
Miłego dnia mimo wszystko!

cz4rnuch
15-02-2022, 12:43
Również nie pracuję dla serwisu Nikona ani też dla ich marketingu (jeśli już to dla marketingu Sony :)), ale widzę w tym wątku to samo co inni "pracownicy". Kochany ulmarsportphoto, nie ciskaj się, bo to nie ma sensu, i nie zarzucaj nieszczerości innym (bez dowodów jest to podwójnie śmieszne, bo niektórzy z tych, którym zarzucasz kolaborację z Nikonem robią zdjęcia aparatami innych marek). Weź kilka głębokich wdechów, przeczytaj na spokojnie o co Cię pytało kilka osób i normalnie odpowiedz, bez złośliwości i tych wszystkich meandrów. Nie musisz się przed nikim tłumaczyć, po prostu udzielenie konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie (chodzi dokładnie o treść uzasadnienia Nikona) pozwoli innym rozeznać się w sytuacji i ewentualnie doradzić. Bo w tej chwili tylko ty znasz sytuację. Nie jesteś pierwszym, który ma problemy z wyegzekwowaniem gwarancji, jeśli tylko ktoś będzie miał podobne doświadczenie to pewnie Ci doradzi. No chyba, że założyłeś wątek by się wyładować to wtedy spoko. Każdy Ci przytaknie, że skoro wina nie leży po twojej stronie i jesteś tego pewny, a Nikon niczego Ci nie udowodnił oraz gwarancja nadal obowiązuje to racja jest po twojej stronie. Zresztą nawet osoby z którymi teraz kruszysz kopie napisało Ci to samo, tylko chyba tego nie zauważyłeś. Tylko, że zakładając, że faktycznie nie ma tu przedstawicieli Nikona to takie potwierdzenie z naszej strony nie jest dla Nikona wiążące. A i tobie nic nie da. Niestety.

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:49
Również nie pracuję dla serwisu Nikona ani też dla ich marketingu (jeśli już to dla marketingu Sony :)), ale widzę w tym wątku to samo co inni "pracownicy". Kochany ulmarsportphoto, nie ciskaj się, bo to nie ma sensu, i nie zarzucaj nieszczerości innym (bez dowodów jest to podwójnie śmieszne, bo niektórzy z tych, którym zarzucasz kolaborację z Nikonem robią zdjęcia aparatami innych marek). Weź kilka głębokich wdechów, przeczytaj na spokojnie o co Cię pytało kilka osób i normalnie odpowiedz, bez złośliwości i tych wszystkich meandrów. Nie musisz się przed nikim tłumaczyć, po prostu udzielenie konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie (chodzi dokładnie o treść uzasadnienia Nikona) pozwoli innym rozeznać się w sytuacji i ewentualnie doradzić. Bo w tej chwili tylko ty znasz sytuację. Nie jesteś pierwszym, który ma problemy z wyegzekwowaniem gwarancji, jeśli tylko ktoś będzie miał podobne doświadczenie to pewnie Ci doradzi. No chyba, że założyłeś wątek by się wyładować to wtedy spoko. Każdy Ci przytaknie, że skoro wina nie leży po twojej stronie i jesteś tego pewny, a Nikon niczego Ci nie udowodnił oraz gwarancja nadal obowiązuje to racja jest po twojej stronie. Zresztą nawet osoby z którymi teraz kruszysz kopie napisało Ci to samo, tylko chyba tego nie zauważyłeś. Tylko, że zakładając, że faktycznie nie ma tu przedstawicieli Nikona to takie potwierdzenie z naszej strony nie jest dla Nikona wiążące. A i tobie nic nie da. Niestety.

Bardzo mądre co piszesz. Ale powiem Ci jak to działa. Jeśli potencjalny użytkownik chce kupić nowy sprzęt zagląda tu i tam. Jeśli ta sprawa zakończy się niczym i mój sprzęt nie zostanie naprawiony na gwarancji. Niech widzi jak to się odbywa i jakie zasady stosuje Nikon Polska w stosunku do użytkowników..Może to spotkać każdego z nas. Naprawdę stać mnie na naprawę. Ale to wszystko nie grało jUz od samego początku. Czekam na odpowiedź z Serwisu i zobaczymy.Nie przesadzam

cz4rnuch
15-02-2022, 12:55
Skoro nadal nie chcesz odpowiedzieć na pytanie to zaczynam się domyślać o co chodzi. Chciałeś nagłośnić sprawę i tyle. Lub odreagować. Trzeba było tak od razu. Tyle, że nie wiem czy to dobry adres, bo to forum nie ma już takiej mocy jak kiedyś. Tu zostały już tylko dziadki :) Lepiej wrzuć to gdzieś na soszal midja. Tam są większe zasięgi. A tu raczej nie trzeba nikogo uświadamiać, bo polski serwis N. od dość dawna ma tu mieszane opinie :)

ulmarsportphoto
15-02-2022, 12:59
Jest to jedno z pierwszych miejsc gdzie potencjalni użytkownicy wchodzą aby sprawdzić to i owo . Powiedziałem że jeśli ta sprawa tak się zakończy nagłośnienia zdecydowanie bardziej. To dopiero początek. Czekam na reakcję polskiego serwisu. I od tego uzależniam dalsze działanie. Ale już widzę że polityka polskiego serwisu Nikon to zupełna odwrotność francuskiej fili tej firmy

crusiek
15-02-2022, 13:42
Można ten wątek podsumować krótko. Masakra.

brzezior
15-02-2022, 15:11
W sumie to zainteresował mnie ten wątek z jednego powodu: Jakie są uszkodzenia matrycy, które są wyłączone z gwarancji?
Ale chyba się tego nie dowiem...

ZbyszekS
15-02-2022, 15:11
.... Nikon Polska potraktował mnie oględnie powiedziałbym jak szmaciarza-amatora a nim nie jestem.

bez komentarza....

dranio
15-02-2022, 15:15
bez komentarza....

A ja skomentuję. Autorowi wydawało się, że jest pępkiem świata, któremu wszyscy powinni czyścić buty, aż pewnego dnia nastąpiło brutalne zderzenie z rzeczywistością. Skoro nie chce zacytować stanowiska serwisu, sprawa wygląda na niejednoznaczną.

Obrazek2000
15-02-2022, 15:17
Można go raczej zamknąć. Wątek znaczy.

OjTam
15-02-2022, 15:19
Ta, tak chyba najlepiej.
Jak autor będzie chciał coś SENSOWNEGO dodać, sugeruję PW.

ulmarsportphoto
16-02-2022, 23:34
Oto wyjaśnienia serwisu :
Szanowny Panie

"Informujemy, że serwis podtrzymuje stanowisko co do zewnętrznego charakteru przyczyny powstania usterki, objawiającej się nieregularnymi plamkami o różowawym zabarwieniu. Załączamy zdjęcia wykonane Pana aparatem pokazujące istotę problemu – oba zostały wykonane w tych samych ustawieniach i jak widać na zdjęciu „czarnym” w miejscu występowania kolorowych plam nie widać żadnych efektów w postaci plamek. Gdyby problem dotyczył struktury pikseli matrycy czyli tak zwanych „hot pikseli” to występowałyby one na obu zdjęciach. W tym przypadku uszkodzona jest struktura filtra matrycy (element mechaniczny nie elektroniczny), dlatego efekt będzie widoczny tylko w sytuacjach, kiedy przez uszkodzony filtr przechodzi światło (zdjęcie czarne zostało wykonane z dekielkiem zamiast obiektywu). Taka sytuacja może się zdarzyć gdy na matrycę padnie silnie skoncentrowana wiązka światła (statystycznie najczęstszą przyczyną jest laser, ale równie dobrze mógł to być silny refleks powstały w układzie optycznym obiektywu podczas fotografowania pod słońce)."

Czy ten filtr o którym mówi serwis to tzw. optyczny filtr dolnoprzepustowy, którego defacto według wszelkich znanych informacji nie ma w D850 ? Serwis moim zdanie brnie w ślepą uliczkę ? Jestem bardzo cierpliwy ale zaczynam się naprawdę niepokoić.

OjTam
16-02-2022, 23:38
Było to walnąć na PW, zamiast zakładać nowy wątek.
Sklejam, otwieram. Tylko grzecznie proszę.

I nie, nie chodzi o filtr dolnoprzepustowy. Raczej IR.

ulmarsportphoto
16-02-2022, 23:39
Filtr IR w D850 ??? !!!!! Panie moderatorze litości

Ligo
16-02-2022, 23:41
Taka sytuacja może się zdarzyć gdy na matrycę padnie silnie skoncentrowana wiązka światła (statystycznie najczęstszą przyczyną jest laser, ale równie dobrze mógł to być silny refleks powstały w układzie optycznym obiektywu
Laser możliwe, ale silny refleks?
Szkło Nikona?

OjTam
16-02-2022, 23:41
Inaczej - filtr odcinający IR.

ulmarsportphoto
16-02-2022, 23:42
Czyli nie wolno fotografować w słoneczny dzień ? Wybierać tylko pochmurne dni ? Ludzie naprawdę litości. A to zwykłe bad pixele które tak po prostu pojawiły się i tyle. Czyli sprawa się rozwiązała. Aparatu Nikon D850 nie można używać w słoneczny dzień bo blik z optyki uszkodzi filtr którego podobno nie ma. Ale nie znam się byc może jest tam jakiś filtr ale jeśli serwis pisze mi że uszkodzenia powstały w słoneczny dzień naprawdę przyznam, że jestem bardzo zaskoczony

OjTam
16-02-2022, 23:47
Laser możliwe, ale silny refleks?
Szkło Nikona?

Parę lat temu przy okazji jednego zaćmienia Słońca było parę przypadków uszkodzenia matryc czy przypalenia migawek.

Ligo
16-02-2022, 23:50
Ok, ale to nie refleks, tylko wystawienie matrycy na stosunkowo długotrwałe oddziaływanie Słońca.

OjTam
16-02-2022, 23:52
Ta, chodziło raczej o to, że nie tylko laser może matrycę przyjarać.

ulmarsportphoto
16-02-2022, 23:55
I Pan w to wierzy ? Od 14 lat użytkuję różne body w różnych warunkach. I teraz nagle mam nie robić zdjęć pod światło ? Rozumiem, że serwis zawsze ma rację gdy odmawia naprawy ? Moim zdaniem to co napisali świadczy że tak naprawdę nie wiedzą skąd uszkodzenie się wzięło i tyle. Ja uważam, że te plamy powstały w czasie gdy aparat nie był użytkowany po prostu leżał i czekał kilka miesięcy bo używałem inne body. Sprawdzałem poprzednie prace i wtedy nie było nic. Moim zdaniem takim stwierdzeniem serwis dyskwalifikuje użyteczność tego body. Takich punktów jest kilka nie jeden. Czyli naprawdę miałem pecha. Trzy razy bliki wpadały przez obiektyw ? Normalnie niesamowite. W żadnym z używanych dotychczas body pomimo wykonywania fotografii pod słońce nie wystąpiły takie wady. Body D5 używane w tych samych dniach zamiennie z D850 nie ma żadnych wad tego typu. Ludzie dajcie spokój. Jestem cierpliwy

Ligo
17-02-2022, 00:18
Ta, chodziło raczej o to, że nie tylko laser może matrycę przyjarać.
Musiałbyś pechowo wystawić lustrzankę na działanie słońca na wprost i jeszcze przy otwartej migawce, żeby promienie zogniskowały się na matrycy.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 00:27
Musiałbyś pechowo wystawić lustrzankę na działanie słońca na wprost i jeszcze przy otwartej migawce, żeby promienie zogniskowały się na matrycy.

Że niby po co miałbym to robić ? Pracuję na tym sprzęcie. Akurat ten egzemplarz idealnie zgrywał się ze szkłem więc starałem się nie używać go do niczego innego.

Ligo
17-02-2022, 00:30
To nie było do Ciebie, tylko do naszego kolegi drogiego zzieleniałego.:-)

TOP67
17-02-2022, 00:32
To nie jest takie trudne.
Słońce bez problemu potrafi przepalić migawkę. https://forum.nikoniarze.pl/threads/259828-Dziurawa-migawka-Nikon-D7100

W lustrzankach jest jeszcze o tyle lepiej, że normalnie drogę promieni przecina lustro. Ale w bezlusterkowcach można sobie wypalić dziurę w matrycy, po prostu odkładając nieszczęśliwie aparat. Może dlatego Nikon domyka lekko przysłonę przy wyłączaniu?

Ten sam problem dotyczy też dalmierzy. I to nawet najlepszych

https://youtu.be/dt0UsR-krgs

brzezior
17-02-2022, 10:08
Trochę dziwne uszkodzenie przy tym rodzaju fotografii. Rozumiem, że autor wątku raczej nie pracuje w trybie LV. Sprawa rzeczywiście jest dyskusyjna, moim zdaniem.

poste
17-02-2022, 10:55
Autor narzekał na pogodę na tych zawodach i nie chodziło o błękitne niebo i prażące słońce. Nie sądzę, żeby zdjęcie z czasem typu 1/5000s z zimowym słońcem w centrum kadru mogło cokolwiek uszkodzić w aparacie. Natomiast autor wątku zajmuje się także fotografią ślubną, co sam napisał, to może być trop jak powstało uszkodzenie (jednak laser?). Współczuję awarii, nie bronię Nikona bo sam miałem z nimi jakąś dziwną rozmowę swego czasu, gdzie sugerowali mi coś, czego nie zrobiłem, ale cóż... w tym wypadku serwis uzasadnił, że nie są to martwe pixele. Trzeba by to podważyć, udowodnić że to wada fabryczna lub powstała w toku normalnego użytkowania. Słońce w kadrze to norma, laser nie koniecznie ;)

TOP67
17-02-2022, 11:06
Jeśli ten defekt widać na każdym zdjęciu (co nie jest oczywiste), to autor mógłby odszukać pierwsze z nich i sprawdzić okoliczności.

Fajnie by było, gdyby wrzucił tutaj fotkę z defektem. Może inni mają podobnie?

Rafał_Sz
17-02-2022, 12:01
Nie wiem jak było w powyższym przypadku, ale tak, laser potrafi zniszczyć matrycę. Małe i słabe lasery pracujące w paśmie widzialnym są w miarę bezpieczne (na weselach czy dyskotekach). Lasery na dużych pokazach potrafią już wyrządzić szkody. A szczególnie niebezpieczne są lasery pracujące w podczerwieni. Przede wszystkim dlatego, że ich wiązka jest niewidoczna. Do tego niezwykle szybko nagrzewają powierzchnię na którą oddziałują. Dla tego typu wiązki zwykłe szkło jest jednak nie do przejścia, może zmatowić soczewkę ale dalej nie przejdzie. Ale raczej z ostatnim typem laserów autor kontaktu nie miał.

Uszkodzenie matrycy aparatu przez laser jest dosyć charakterystyczne, poniżej przykład "na żywo" jak to się dzieje.

https://youtu.be/X_VjGeNhTTc

https://youtu.be/qzyKLoEDb64

https://youtu.be/8bpyMST7eCA

cdc
17-02-2022, 12:18
Gdzie można zobaczyć te zdjęcia z różowymi plamkami?

ulmarsportphoto
17-02-2022, 12:50
Na pierwszej stronie. Ja idę do sądu. Jeśli prawnicy Nikona pokażą, że nie mogę robić tym body zdjęć w słoneczny dzień to wrzucę to na media społecznościowe i inne. Jestem bardzo cierpliwy. Przyznam, że mam znajomego redaktora w Dpreview gdzie też postaram się ten temat poruszyć. Szczególnie interpretację, że w słoneczny dzień mogą powstać takie efekty na tym body. Jeśli Nikon Serwis chce zaoszczędzić te 4,5 tysiąca myślę, że będą się mocno zastanawiać CZY WARTO było. Ale to dopiero po powrocie z Norwegii gdzie za tydzień będę focił zjazdy

cdc
17-02-2022, 13:06
Ta plamka zajmuje parę pikseli.

Jakim cudem twoje zdjęcia trafiły na optyczne.pl?
Oni wyłącznie prezentują pracę ambasadorów.

Teu
17-02-2022, 13:07
Drama.
Myślę że możesz rozczarować się efektem drogi sądowej z Nikonem.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 13:13
Zobaczymy

Ta plamka zajmuje parę pikseli.

Jakim cudem twoje zdjęcia trafiły na optyczne.pl?
Oni wyłącznie prezentują pracę ambasadorów.

Ambasadorów też tak traktują w NSP jak mnie ? Wciskają im kit aby nie zrobić na gwarancji ?
Jestem jedynym akredytowanym Z Polski na zawody FIS Pucharu Świata. Akredytacja nie wzięła się z powietrza. Zapytaj zorientuj się. Teraz w pandemii to w ogóle stało się piekielnie trudne bo na takich zawodach np. w Wengen jest akredytowanych 10 krotnie mniej dziennikarzy niż przed pandemią.

dranio
17-02-2022, 13:16
Zobaczymy

Jestem jedynym akredytowanym Z Polski na zawody FIS Pucharu Świata.

Świetnie, tylko co to ma do rzeczy?

cdc
17-02-2022, 13:24
Nie odpowiedziałeś.

Optyczne prezentuje tylko zdjęcia mające wspierać marketing danych marek
wykonane przez ich ambasadorów lub im podobnych.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 13:25
Świetnie, tylko co to ma do rzeczy?

Spróbuj dostać taką akredytację to się dowiesz co to znaczy i czym trzeba się wykazać. Głupie pytanie

Nie odpowiedziałeś.

Optyczne prezentuje tylko zdjęcia mające wspierać marketing danych marek
wykonane przez ich ambasadorów lub im podobnych.

Nieprawda. Optyczne to portal prezentujący nowości i naprawdę dobre rzetelne testy sprzętu.

cdc
17-02-2022, 13:28
To daj przykłady.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 13:32
To daj przykłady.

Przykład jest taki że Nikon Serwis Polska chce zarobić 4,5 tysiąca złotych za wszelką cenę udowadniając, że plamki na matrycy powstały z powodu fotografowania w jasny słoneczny dzień lub uszkodziło ja światlo lasera.. Ciekawe czy polski oddział przeprowadził test tej matrycy na podstawie którego wykazano że takie uszkodzenia to powodują. W sądzie będę prosił o taka ekspertyzę z wynikami testu przeprowadzonego na tej matrycy. Serwis nie może stwierdzać czegoś i zmuszać mnie do naprawy za 5 tysięcy na podstawie gdybania i opinii zawartych w internecie. Jak to nie pójdzie zrobię artykuł o Nikon Serwis PL i porozmawiam ze znajomym w Dpreview. Myśle, że się zgodzi na publikację. Myslę że przez jakiś czas polski serwis Nikona będzie sławny. Ale to wszystko na spokojnie. Bo pracy dużo jeszcze do końca sezonu A aparat leży u nich już kolejny dzień pomimo prośby o zwrot. Stał się zakładnikiem całej sprawy.. Paranoja

poste
17-02-2022, 13:40
Na Dpreview możesz założyć wątek z pytaniem o przyczynę tych plam. Sporo osób czytuje tamto forum, może cię czegoś dowiesz.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 13:44
Na Dpreview możesz założyć wątek z pytaniem o przyczynę tych plam. Sporo osób czytuje tamto forum, może cię czegoś dowiesz.

Będzie artykuł. Jeśli serwis tak to pozostawi i będzie przetrzymywał moje Body jako zakładnika. Ale powiem jedno Panowie z serwisu trafili na mocnego zawodnika. A ból jest taki że na dniach miałem składać zamówienie na Z9. I naprawdę nie wiem co teraz z tym robić. Bo jeśli pierwsza interwencja w serwisie kończy się takimi klockami to co będzie dalej trudno powiedzieć. Praktycznie każde uszkodzenie matrycy można tłumaczyć laserem albo blikiem słonecznym. A za matrycę w Z9 powiedzą z 15 tysięcy zł.

cdc
17-02-2022, 13:51
Znowu nie odpowiedziałeś -jakim cudem?
Gdzie przykłady?

A to przykłady, że optyczne prezentuje tylko zdjęcia mające wspierać marketing danych marek
L https://www.optyczne.pl/811.1-artyku%C5%82-%C5%9Awiat_makro_w_obiektywach_Laowa.html
O https://www.optyczne.pl/762.1-artyku%C5%82-Jak_powsta%C5%82y_zwyci%C4%99skie_zdj%C4%99cia__-_Tomasz_Szpila__Kangu_.html
O https://www.optyczne.pl/760.1-artyku%C5%82-Jak_powsta%C5%82y_zwyci%C4%99skie_zdj%C4%99cia_-_Marcin_Dobas__Wiecz%C3%B3r_na_Oceanie_Arktycznym_ .html
O https://www.optyczne.pl/507.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Wsiegda_gatow!.html
C https://www.optyczne.pl/656.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Psy_zaprz%C4%99gowe_Alaski.html
O https://www.optyczne.pl/505.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Panning_na_ulicach_Dublina.html
F https://www.optyczne.pl/500.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Na_wyspie_kanibali.html
F https://www.optyczne.pl/497.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Ty%C5%82em_do_za%C4%87mienia_s%C5%82o%C5%84ca.htm l
O https://www.optyczne.pl/486.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Maroko_w_trzech_planach.html
C https://www.optyczne.pl/485.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Smyki_z_Sudanu.html
O https://www.optyczne.pl/484.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_W_pogoni_za_jeleniem.html
O https://www.optyczne.pl/483.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Jezioro_meduz.html
O https://www.optyczne.pl/452.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Dzieciaki__temat_zast%C4%99pczy.html
F https://www.optyczne.pl/442.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_ciemna_strona_fotografii.html
itd https://www.optyczne.pl/index.html?art=all&strona=26

ulmarsportphoto
17-02-2022, 13:53
Znowu nie odpowiedziałeś -jakim cudem?
Gdzie przykłady?

A to przykłady, że optyczne prezentuje tylko zdjęcia mające wspierać marketing danych marek
L https://www.optyczne.pl/811.1-artyku%C5%82-%C5%9Awiat_makro_w_obiektywach_Laowa.html
O https://www.optyczne.pl/762.1-artyku%C5%82-Jak_powsta%C5%82y_zwyci%C4%99skie_zdj%C4%99cia__-_Tomasz_Szpila__Kangu_.html
O https://www.optyczne.pl/760.1-artyku%C5%82-Jak_powsta%C5%82y_zwyci%C4%99skie_zdj%C4%99cia_-_Marcin_Dobas__Wiecz%C3%B3r_na_Oceanie_Arktycznym_ .html
O https://www.optyczne.pl/507.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Wsiegda_gatow!.html
C https://www.optyczne.pl/656.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Psy_zaprz%C4%99gowe_Alaski.html
O https://www.optyczne.pl/505.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Panning_na_ulicach_Dublina.html
F https://www.optyczne.pl/500.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Na_wyspie_kanibali.html
F https://www.optyczne.pl/497.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Ty%C5%82em_do_za%C4%87mienia_s%C5%82o%C5%84ca.htm l
O https://www.optyczne.pl/486.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Maroko_w_trzech_planach.html
C https://www.optyczne.pl/485.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Smyki_z_Sudanu.html
O https://www.optyczne.pl/484.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_W_pogoni_za_jeleniem.html
O https://www.optyczne.pl/483.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Jezioro_meduz.html
O https://www.optyczne.pl/452.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_Dzieciaki__temat_zast%C4%99pczy.html
F https://www.optyczne.pl/442.1-artyku%C5%82-Historia_jednej_fotografii_-_ciemna_strona_fotografii.html
itd https://www.optyczne.pl/index.html?art=all&strona=26

No i jakie to ma przełożenie na serwis nikona ? Co Ty analizujesz ? Każdy z portali żyje z tego typu artykulów. Cała branża foto żyje ze sponsoringu. Nie ukrywam, że ja też często korzystam

cdc
17-02-2022, 14:00
Nie mogę się już doczekać artykułu na optyczne "Zmieniłem Nikona na Sony, bo serwis Nikona ssie".

Jakim cudem twoja twórczość tak szeroko została zaprezentowana na optyczne.pl jak nie jesteś niczyim ambasadorem?

dranio
17-02-2022, 14:01
Spróbuj dostać taką akredytację to się dowiesz co to znaczy i czym trzeba się wykazać. Głupie pytanie

Czyżbyś sugerował, że akredytowani na zawody Pucharu Świata FIS mają mieć specjalne prawa w serwisie Nikona?

andystar
17-02-2022, 14:05
Może w jakiś sposób został uszkodzony "hot mirror" znajdujący się przed matrycą (odcina podczerwień).
Może też coś stało się z promiennikiem podczerwieni kontrolującym migawkę w tym modelu.

Teu
17-02-2022, 14:17
Będzie artykuł. Jeśli serwis tak to pozostawi i będzie przetrzymywał moje Body jako zakładnika. Ale powiem jedno Panowie z serwisu trafili na mocnego zawodnika. A ból jest taki że na dniach miałem składać zamówienie na Z9. I naprawdę nie wiem co teraz z tym robić. Bo jeśli pierwsza interwencja w serwisie kończy się takimi klockami to co będzie dalej trudno powiedzieć. Praktycznie każde uszkodzenie matrycy można tłumaczyć laserem albo blikiem słonecznym. A za matrycę w Z9 powiedzą z 15 tysięcy zł.To dobrze że jesteś pewny siebie. Warto jednak pamiętać że pycha idzie przed upadkiem.
Wrzucisz proszę fotki pokazujące problem?

gremed
17-02-2022, 14:17
Ups. Autor znów popłynął ostro. I znów ta akredytacja o której my szaracy możemy pomarzyć...
Trochę dziwne, że mając tyle atutów, którymi można się pochwalić, wydając z ćwierć miliona na sprzęt Nikona zarejestrował się na Nikoniarzach akurat 14 lutego 2022 żeby zalać nas swoją sagą związaną z serwisem Nikona (i to w miejscu, gdzie większość użytkowników ma opinię o tym serwisie taką a nie inną). Co my tutaj możemy doradzić ? To już prędzej należy się zwrócić do jakiegoś FIS czy kto tam organizuje to turlanie się z górki na nartach żeby zadzwonili do tego Nikona bo jak nie naprawią tej matrycy to oni nie zakończą pucharu świata ;-)
Straszenie artykułami na portalach, sądami, social mediami... jakie to płytkie i żenujące. No i ta samoocena - "ale powiem jedno Panowie z serwisu trafili na mocnego zawodnika"...
Nikon w sądzie nie udowodni, że nie można robić zdjęć w słoneczne dni. Ale może udowodnić, że takie uszkodzenie może powstać po kontakcie z promieniami słonecznymi. To w zupełności wystarczy. I nawet akredytacja nie pomoże...

markB
17-02-2022, 14:21
To dobrze że jesteś pewny siebie. Warto jednak pamiętać że pycha idzie przed upadkiem.
Wrzucisz proszę fotki pokazujące problem?

Przykładowa fotka jest w poście nr 10, trzeba ją powiększyć, żeby zobaczyć te trzy różowe plamki.

jurkarol
17-02-2022, 15:20
To Nikon za marne kilkanaście tysięcy złotych. a nie Leica czy Hassellblad za x-dziesiąt tysięcy zł. i tyle hałasu...

notdot
17-02-2022, 15:35
Przykładowa fotka jest w poście nr 10, trzeba ją powiększyć, żeby zobaczyć te trzy różowe plamki.

a można zobaczyć fotkę na białej kartce a nie zrobioną na zawodach?

Teu
17-02-2022, 15:48
Tak się zastanawiam: mając sprzęt za nie małe pieniądze, używając go zawodowo w różnych warunkach, co kieruje ludzi aby nie zakupić ubezpieczenia?

andystar
17-02-2022, 15:56
Dobrze byłoby zrobić zdjęcie z założonym dekielkiem.

Jeśli nie jest uszkodzony "hot mirror" to mogą być tzw. zablokowane piksele. Zablokowały się akurat na czerwono.
Łatwo się tego pozbyć tworząc warstwę z tymi pikselami. W PS trzeba odjąć "ciemna klatkę" i po problemie.

TOP67
17-02-2022, 16:10
a można zobaczyć fotkę na białej kartce a nie zrobioną na zawodach?

A jaka będzie różnica? Akurat śnieg jest biały. Widać wyraźnie

Dobrze byłoby zrobić zdjęcie z założonym dekielkiem.
Jeśli nie jest uszkodzony "hot mirror" to mogą być tzw. zablokowane piksele. Zablokowały się akurat na czerwono.
Łatwo się tego pozbyć tworząc warstwę z tymi pikselami. W PS trzeba odjąć "ciemna klatkę" i po problemie.

Serwis to robił i nie ma takiego efektu. Poza tym kształt plamek jest bardzo niesymetryczny i dużo większy od pikseli. A odejmowanie klatki od każdego zdjęcia to trochę nieporozumienie. Zwłaszcza, że takich zdjęć zwykle się nie obrabia, tylko wysyła na gorąco.

Tak się zastanawiam: mając sprzęt za nie małe pieniądze, używając go zawodowo w różnych warunkach, co kieruje ludzi aby nie zakupić ubezpieczenia?

Myślisz, że z ubezpieczalnią było by łatwiej? Chyba wtedy lepiej spuścić aparat ze schodów.
Poza tym autor pewnie ma ubezpieczenie, ale chce uzyskać naprawę od Nikona.

Zbyszek
17-02-2022, 16:11
Tyle że to zdjęcie ma rozdzielczość 6000 x 4000 pikseli czyli jest przeskalowane. A z takim przeskalowanym zdjęciem trudno ocenić sytuację.

Spojrzyj na ten post: https://forum.nikoniarze.pl/threads/310533-Nikon-D850-na-GWARANCJI-Bad-pixele-na-matrycy-Faktura-prawie-5-tysi%C4%99cy-!!!/page3?p=4215243&viewfull=1#post4215243
Tam napisał:

Więc jest to sprzęt prywatny używany zawodowo a chyba nie można go tak ubezpieczyć.

W coś mi świta że warunki gwarancji są inne przy zakupie prywatnym a inne przy zakupie na firmę.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

TOP67
17-02-2022, 16:15
W coś mi świta że warunki gwarancji są inne przy zakupie prywatnym a inne przy zakupie na firmę.

W przypadku aparatów nie, ale odkurzaczy już tak.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 16:53
Myślę, że sprawa była już rozstrzygnięta zanim aparat znalazł się w serwisie. Reszta to dorabianie teorii do faktów. Myślę, że w związku z pandemią i oszczędnościami Polski Serwis Nikona nie naprawia już droższych matryc na gwarancji. Ciekawe czy w ogóle naprawia jakiekolwiek usterki w wyższych modelach. Sadzę że nie. Największy ból ogarnia mnie co z decyzją zakupu Z9 bo nie ukrywam, że na "papierze" body ma swoje zalety. Niestety niemożliwość fotografowania w słoneczne dni to coś czego nie mogę zaakceptować. Niektórzy tu piszą, że jestem pewny siebie. Tak jestem bo wydaję na sprzęt niemałe pieniądze. Dla mnie umowa gwarancyjna do tej pory była świętością teraz jest papierkiem do podcierania tyłka. I uważajcie użytkownicy bo i Was to spotka w kontakcie z serwisem takie samo podejście. Dla mnie to najzwyklejsze oszustwo nie poparte żadnymi konkretnymi faktami a żonglowanie przez serwis niemożliwością fotografowania pod światło to jest w ogóle dyskredytacja i niezrozumienie fotografii w ogóle. Dziś tj. 17.02 2022 roku o 13:03 poprosiłem o zwrot mojej własności. Przestrzegam Was zastanówcie się mocno gdy przyjdzie czas na zakup drogiego body przynajmniej od polskiego dystrybutora.

TOP67
17-02-2022, 17:10
Z9 ma akurat zasłonkę matrycy, więc przynajmniej gdy nie jest używany, to nie grożą mu takie przypadki. Chyba, że wyceluje się jasnym tele w słońce.

Co do felernego aparatu. Jeśli boje z Nikonem się nie powiodą, to najprawdopodobniej wystarczy wymienić filtr, https://www.ebay.com/itm/304349046848, albo całkiem go wyjąć i przerobić na IR.

Studio5s
17-02-2022, 17:17
Zdjęcia były robione przez LV czy z normalną migawką?

cdc
17-02-2022, 17:25
To może być uszkodzenie powłoki fazowej filtra IR.

dranio
17-02-2022, 17:26
Myślę, że sprawa była już rozstrzygnięta zanim aparat znalazł się w serwisie. Reszta to dorabianie teorii do faktów. Myślę, że w związku z pandemią i oszczędnościami Polski Serwis Nikona nie naprawia już droższych matryc na gwarancji. Ciekawe czy w ogóle naprawia jakiekolwiek usterki w wyższych modelach. Sadzę że nie. Największy ból ogarnia mnie co z decyzją zakupu Z9 bo nie ukrywam, że na "papierze" body ma swoje zalety. Niestety niemożliwość fotografowania w słoneczne dni to coś czego nie mogę zaakceptować. Niektórzy tu piszą, że jestem pewny siebie. Tak jestem bo wydaję na sprzęt niemałe pieniądze. Dla mnie umowa gwarancyjna do tej pory była świętością teraz jest papierkiem do podcierania tyłka. I uważajcie użytkownicy bo i Was to spotka w kontakcie z serwisem takie samo podejście. Dla mnie to najzwyklejsze oszustwo nie poparte żadnymi konkretnymi faktami a żonglowanie przez serwis niemożliwością fotografowania pod światło to jest w ogóle dyskredytacja i niezrozumienie fotografii w ogóle. Dziś tj. 17.02 2022 roku o 13:03 poprosiłem o zwrot mojej własności. Przestrzegam Was zastanówcie się mocno gdy przyjdzie czas na zakup drogiego body przynajmniej od polskiego dystrybutora.

Wszyscy się strasznie boimy, ja, przykładowo, nie będę mógł zasnąć z obawy o to, że na pewno polski serwis Nikona będzie próbował wyłudzić ode mnie pieniądze i przez to nie wpuszczą mmnie na zawody FIS (albo jakieś inne zawody).

Studio5s
17-02-2022, 17:46
Raczej jest to uszkodzenie filtra a dokładniej wypalenia w nim m dziur.
Tutaj przykład z D500. Zdjęcia robione zimą z obiektywem 300mm pod słońce.
W tym przypadku migawka + matryca.

60391

brzezior
17-02-2022, 18:29
No tak, ale słońce + obiektyw to nie laser. Trzeba czasu, żeby wypalić dziurę. Jakoś nie bardzo widzę możliwość uszkodzenia matrycy bez trybu LV.

ulmarsportphoto
17-02-2022, 20:08

60391

Przykład nieadekwatny. Nie ma nic wspólnego z moim aparatem. Szanuję sprzęt zresztą jego przebieg jest niewielki.

Z dużym prawdopodobieństwem w połowie marca będzie artykuł na Dpreview z opisem sytuacji. Wstępnie przesłałem znajomemu redaktorowi mały draft całej akcji. Zobaczymy jaki będzie efekt. Na pewno będzie to świetna reklama dla polskiego serwisu Nikona. Nie bawię się w półśrodki. Mam kontakty. Ciekawe jak zareaguje na to centrala Nikona no i oczywiście czcigodne grono klientów firmy.. Nikon na pewno zaoszczędzi na kosztach tej matrycy.

Wszyscy się strasznie boimy, ja, przykładowo, nie będę mógł zasnąć z obawy o to, że na pewno polski serwis Nikona będzie próbował wyłudzić ode mnie pieniądze i przez to nie wpuszczą mmnie na zawody FIS (albo jakieś inne zawody).

Warszawa ?

jjj
17-02-2022, 20:11
Tak mi się ...przypadkiem, przypomniało takie powiedzenie: "krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje"

Teu
17-02-2022, 21:32
Szanuję DPreview, nawet pomimo że należy do amazona. Chętnie poczekam do połowy marca aby przeczytać opisaną tam Twoją sprawę.

gremed
17-02-2022, 21:45
Mam kontakty. Ciekawe jak zareaguje na to centrala Nikona...
Będzie rabat na Z9 jak nic!

TOP67
17-02-2022, 21:53

Lepszy byłby termin realizacji jeszcze w tym roku :p

dranio
17-02-2022, 21:56

Skoro autor pisze, że ma kontakty, to szykuje się fala zwolnień w Nikonie (i to nawet w centrali). :p

Myszowor
17-02-2022, 23:31
Niestety serwis ma rację, powstałe plamy to wina użytkownika, laser, albo inne dziadostwo Ci to wypaliło, a teraz wymaganie wymiany na gwarancji raczej nie przejdzie, Sąd będzie droższy niż ta naprawa za 4 tysiące, szkoda zdrowia, strachy na lachy, tym Nikona nie zastraszysz niestety, pozostaje Ci uznać ich warunki.

Wujot
17-02-2022, 23:48
Sąd będzie droższy niż ta naprawa za 4 tysiące, szkoda zdrowia, strachy na lachy, tym Nikona nie zastraszysz niestety, pozostaje Ci uznać ich warunki.
TOP67 podał sposób naprawy i pewnie na luzie można się w tysiącu złotych zmieścić.

andystar
18-02-2022, 00:40
Autor jest właścicielem Ulmar-Studio w Nysie (fotografia ślubna i okolicznościowa) oraz (UlmarSportPhoto - fotografia sportowa).
Wygląda na to, że niestety laser na jakimś ślubie i weselu uszkodził matrycę.

Mimo wszystko lepiej, że trafił w matrycę a nie w oko fotografa. Aparat to tylko przedmiot, który łatwo naprawić

gremed
18-02-2022, 02:28
Autor jest właścicielem Ulmar-Studio w Nysie (fotografia ślubna i okolicznościowa) oraz (UlmarSportPhoto - fotografia sportowa).

Jak domniemywam w Nikonie też potrafią korzystać z wyszukiwarki Google. To może tłumaczyć konkretną odpowiedź jakiej udzielili. pasuje ona zarówno do pierwszej jak i do drugiej opcji.

slaweko
18-02-2022, 08:24

Mimo wszystko lepiej, że trafił w matrycę a nie w oko fotografa. Aparat to tylko przedmiot, który łatwo naprawić

Właśnie miałem o tym napisać...

poste
18-02-2022, 09:26
andystar Napisałem o tym na str 8, dwa posty niżej Rafał_Sz podał filmiki z uszkodzeniami matrycy od laserów. Wyglądają generalnie inaczej. Sam jestem ciekaw, co mogło być przyczyną tych plamek, ale od autora raczej się tego nie dowiemy.

notdot
18-02-2022, 10:17

panowie wyżej o laserach a przecież słońce w zimie też potrafi mocno zaświecić, odbić się od śniegu i przez soczewki jak źle trafi na matrycę to może nie wypali dziury w migawce ale w samej matrycy a właściwie na filtrze na matrycy może wypalić małą plamkę
pech, nic więcej, nie żebym bronił serwis (bo jeszcze zostanę posądzony że pracuję w Nikonie) ale nie ma tu większej filozofii

Studio5s
18-02-2022, 10:24
andystar Napisałem o tym na str 8, dwa posty niżej Rafał_Sz podał filmiki z uszkodzeniami matrycy od laserów. Wyglądają generalnie inaczej. Sam jestem ciekaw, co mogło być przyczyną tych plamek, ale od autora raczej się tego nie dowiemy.

Jako osoba prowadząca serwis sprzętu foto napiszę jeszcze raz:
W tym przypadku uszkodzeniu nie uległ przetwornik - matryca tylko wypaliły się dziury w filtrze przed matrycą.
Niestety filtr jest nieodzowną częścią matrycy zgodnie z dokumentacją serwisową.
Teraz informacja dla zobrazowania sytuacji.
Większość z nas bawiła się kiedyś soczewkami kierując je na słońce i podpalając kartki papieru skupioną wiązką światła.
To samo nastąpiło w tym przypadku.

brzezior
18-02-2022, 11:22
A czy skupiona wiązka światła może to zrobić w czasie 1/500 sekundy? Że laser to potrafi, to OK, ale z tym słońcem byłbym ostrożny - oczywiście co innego w bezlustrach i trybie LV.

poste
18-02-2022, 11:22
Studio5s Panie Rafale, czy używając aparatu w słoneczny dzień, robiąc zdjęcia krajobrazowe ze słońcem w kadrze można w ten sposób uszkodzić filtr przed matrycą? Czy takie uszkodzenia są właśnie domeną zabawy lub po prostu zdjęć tarczy słonecznej niewłaściwie robionych? Pytam, bo słońce w kadrze jest na setkach moich zdjęć i chciałbym wiedzieć, czy i jak powinienem uważać. Mam na myśli głównie bezlusterkowca, bo lustrzanką bez włączenia trybu lv to niemożliwe jest tego typu uszkodzenie?

jurkarol
18-02-2022, 11:34
Jak domniemywam w Nikonie też potrafią korzystać z wyszukiwarki Google. To może tłumaczyć konkretną odpowiedź jakiej udzielili. pasuje ona zarówno do pierwszej jak i do drugiej opcji.
Nie wydaje mi się, żeby Nikon na podstawie śledzenia i przypuszczeń mógł wydać taką ekspertyzę. To żadna podstawa a jeżeli by tak było to jest to buractwo. Może użytkownik ma taras i basen a zatem pewnie się opalał, ergo miał aparat na słońcu.

andystar
18-02-2022, 12:02
Jako osoba prowadząca serwis sprzętu foto napiszę jeszcze raz:
W tym przypadku uszkodzeniu nie uległ przetwornik - matryca tylko wypaliły się dziury w filtrze przed matrycą.
Niestety filtr jest nieodzowną częścią matrycy zgodnie z dokumentacją serwisową.
Teraz informacja dla zobrazowania sytuacji.
Większość z nas bawiła się kiedyś soczewkami kierując je na słońce i podpalając kartki papieru skupioną wiązką światła.
To samo nastąpiło w tym przypadku.

Rozebrałem i złożyłem kilkadziesiąt Nikonów przerabiając je na podczerwień (hot mirror wymieniałem na filtr podczerwony 720nm lub 590nm)
Przed matryca są filtry i w serwisie firmowym wymieniają cały zespół, ale w serwisie normalnym można wymienić sam uszkodzony filtr.

Na miejscu autora wątku oddał bym aparat właśnie do Studio5s i miał spokój.

notdot
18-02-2022, 12:29
przecież TOP67 pisał o tym już x stron temu, dał rozwiązanie
wypalenie filtra przed matrycą, masz tele i ostre mocne słońce to cię może trafić pech i tyle

eMGie
18-02-2022, 12:40
Tylko wtedy chyba można się pożegnać z resztą gwarancji ?

cdc
18-02-2022, 13:01
MZ dziura jest na powierzchni niebiesko-zielonego filtra IR, a nie w linkowanym przez TOP67 dolnoprzepustowym.
Nie wiem czy druga szybka OEM jest dostępna.

https://www.eos-magazine.com/Resources/cmoslowpass.gif

gremed
18-02-2022, 13:24
Nie wydaje mi się, żeby Nikon na podstawie śledzenia i przypuszczeń mógł wydać taką ekspertyzę. To żadna podstawa a jeżeli by tak było to jest to buractwo. Może użytkownik ma taras i basen a zatem pewnie się opalał, ergo miał aparat na słońcu.

Mi też się nie wydaje ale... To nie jakiś tam wielki Nikon tylko zapewne jeden konkretny człowiek, może dwóch. Nie wydaje się niczym niemożliwym, że sprawdzają w wątpliwych przypadkach co robi na co dzień właściciel.

Studio5s
18-02-2022, 15:22
Zastanawia mnie jeszcze jeden aspekt tej sprawy a mianowicie:
Czy klient otrzymał dokumentację techniczną w postaci zdjęć na podstawie której serwis odrzucił naprawę gwarancyjną?

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:00
Czy klient otrzymał dokumentację techniczną w postaci zdjęć na podstawie której serwis odrzucił naprawę gwarancyjną?

A w jakim celu moje body jest przetrzymywane w serwisie ? Poprosiłem o wysyłkę i zwrot . Nic żadnej informacji. Nic. Ignorancja całkowita. Serwis podjął decyzję że nie będzie naprawiał na gwarancji. Poprosiłem, o zwrot. I czekam na zmiłowanie. A moim zdaniem aparat będzie przetrzymywany do zakończenia okresu gwarancji. Serwis narusza wszelkie zasady. Po co ta dyskusja. Żadnemu użytkownikowi D850 nie wymieni matrycy na gwarancji bo jest droga i jest covid i sprzedaż spadła więc trzeba kombinować. A to spowoduje że firma straci jeszcze więcej.

Wybacz ale Twoje wypowiedzi sugerują ścisły związek z serwisem Nikona.

Przeczytaj moje posty a nie gdybaj. Mam kilka body a to nigdy nie było na żadnym weselu

andystar
18-02-2022, 16:06
Myślę, że watek powinien zostać zamknięty.

niedzielny_pstrykacz
18-02-2022, 16:08
Nie ma szans udowodnić takich rzeczy, to może być Pana wina tak samo w uszkodzeniu matrycy.

Ale to nie on ma udowadniać niewinność w sądzie tyko Nikon musi udowodnić klientowi że popsuł - domniemanie niewinności, jak to niby udowodni ? Trzeba takie praktyki tępić.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:09
Myślę, że watek powinien zostać zamknięty.

BO ? nie chcesz się dowiedzieć jak zakończy się sprawa ? Uciszenie to sposób na co ? Dlaczego chciałbyś zamykać. Czego się boisz ?

!AGresT
18-02-2022, 16:12
Sugerowanie Studio5s ścisłego związku z Nikonem paradne dość jest.
Z jednej strony rozumiem, że ktoś wkurza się na odrzucenie wniosku gwarancyjnego, jednak sposób w jaki to przedstawia daje dużo do myślenia.
Wątku bym (ponownie) nie zmykał, generuje jednak jakiś ruch na tym naszym półmartwym forum.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:12
Ale to nie on ma udowadniać niewinność w sądzie tyko Nikon musi udowodnić klientowi że popsuł - domniemanie niewinności, jak to niby udowodni ? Trzeba takie praktyki tępić.

Ja mam udowadniać ?, że co, że nie robiłem zdjęć w pogodny dzień ? Przeczytałeś co napisał serwis ? Jak uzasadnił wystąpienie bad pixeli ? Po co moje body wciąż jest w serwisie ? To w obecnej chwili jest pytanie

cdc
18-02-2022, 16:13
Oczywiście ekspertyza pomimo gwarancji na mój koszt.. Nikon Polska widzę idzie na całość. Gratuluję https://forum.nikoniarze.pl/threads/310533-Nikon-D850-na-GWARANCJI-Bad-pixele-na-matrycy-Faktura-prawie-5-tysi%C4%99cy-%21%21%21?p=4215225&viewfull=1#post4215225

A czy to teraz oznacza że jak nie zapłacę "firmie" Nikon Polska za ekspertyzę 90 zł to nie oddadzą mi sprzętu za 12500 zł ? https://forum.nikoniarze.pl/threads/310533-Nikon-D850-na-GWARANCJI-Bad-pixele-na-matrycy-Faktura-prawie-5-tysi%C4%99cy-!!!/page2?p=4215235&viewfull=1#post4215235

A w jakim celu moje body jest przetrzymywane w serwisie ? Poprosiłem o wysyłkę i zwrot . Nic żadnej informacji. Nic. Ignorancja całkowita. Serwis podjął decyzję że nie będzie naprawiał na gwarancji. Poprosiłem, o zwrot. I czekam na zmiłowanie. A moim zdaniem aparat będzie przetrzymywany do zakończenia okresu gwarancji. Serwis narusza wszelkie zasady.

Nie chcesz zapłacić za ekspertyzę?
Jak wygląda regulamin serwisu na który się zgodziłeś?

niedzielny_pstrykacz
18-02-2022, 16:15
Ja mam udowadniać ?, że co, że nie robiłem zdjęć w pogodny dzień ? Przeczytałeś co napisał serwis ? Jak uzasadnił wystąpienie bad pixeli ?

Czy ty czytasz co piszę ze zrozumieniem ? napisałem że nie TY masz w sądzie obowiązek udowodnić niewinność tylko oni Tobie Twoja wine jeśli tak twierdzą. Takie przynajmniej obowiązuje "prawo" w kraju.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:22
https://forum.nikoniarze.pl/threads/310533-Nikon-D850-na-GWARANCJI-Bad-pixele-na-matrycy-Faktura-prawie-5-tysi%C4%99cy-%21%21%21?p=4215225&viewfull=1#post4215225

https://forum.nikoniarze.pl/threads/310533-Nikon-D850-na-GWARANCJI-Bad-pixele-na-matrycy-Faktura-prawie-5-tysi%C4%99cy-!!!/page2?p=4215235&viewfull=1#post4215235

Nie chcesz zapłacić za ekspertyzę?
Jak wygląda regulamin serwisu na który się zgodziłeś?

Regulamin wygląda tak kolego , że nie podpisałem tego punktu w formularzu zgłoszenia. Ani nie prosiłem o wstępny kosztorys. No teraz to już schodzicie już naprawdę z argumentacja poniżej pasa. Nawet formalnie Nikon SPL sam nie jest w stanie zrozumiec dokumentów które tworzy. Na szczęście wysłałem kopię wszystkich dokumentów również e-mailem i mam niezbity dowód który bez problemu przedstawię w sądzie. Niech aparat będzie zakładnikiem OK. Ale wymuszanie opłat na które użytkownik się nie zgodził na oficjalnym dokumencie to już przesada. Jeśli ktokolwiek z Was pisze, że nie stać mnie za zapłacenie ekspertyzy. Dajcie sobie na wstrzymanie. Kupiłem to body za 12500 tysiąca obiektywy za 120 tysięcy złotych a wy takie bzdury że aż strach. Jeśli ktokolwiek wyłudza ode mnie choćby złotówkę wypala mi to dziurę ale w mózgu

cdc
18-02-2022, 16:26
Przeczytałeś co napisał serwis ? Jak uzasadnił wystąpienie bad pixeli ?

To nie są bad piksele.

Pisali coś o bad pikselach?
Sprawdźmy:

Oto wyjaśnienia serwisu :
Szanowny Panie

"Informujemy, że serwis podtrzymuje stanowisko co do zewnętrznego charakteru przyczyny powstania usterki, objawiającej się nieregularnymi plamkami o różowawym zabarwieniu. Załączamy zdjęcia wykonane Pana aparatem pokazujące istotę problemu – oba zostały wykonane w tych samych ustawieniach i jak widać na zdjęciu „czarnym” w miejscu występowania kolorowych plam nie widać żadnych efektów w postaci plamek. Gdyby problem dotyczył struktury pikseli matrycy czyli tak zwanych „hot pikseli” to występowałyby one na obu zdjęciach. W tym przypadku uszkodzona jest struktura filtra matrycy (element mechaniczny nie elektroniczny), dlatego efekt będzie widoczny tylko w sytuacjach, kiedy przez uszkodzony filtr przechodzi światło (zdjęcie czarne zostało wykonane z dekielkiem zamiast obiektywu). Taka sytuacja może się zdarzyć gdy na matrycę padnie silnie skoncentrowana wiązka światła (statystycznie najczęstszą przyczyną jest laser, ale równie dobrze mógł to być silny refleks powstały w układzie optycznym obiektywu podczas fotografowania pod słońce)."

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:28
To nie są bad piksele.

Pisali coś o bad pikselach?
Sprawdźmy:

A papierosy to nie papierosy tylko fajki tak ?

czomolungma
18-02-2022, 16:33
Nikon w sądzie nie udowodni, że nie można robić zdjęć w słoneczne dni. Ale może udowodnić, że takie uszkodzenie może powstać po kontakcie z promieniami słonecznymi. To w zupełności wystarczy. I nawet akredytacja nie pomoże...

Kiepska metodologia. Załóżmy że żle zmontowali Ci aparat i na przykład któryś z elementów nie trzyma się prawidłowo. Według Twojej metodologii udawadniania winy nic złego nie zrobili bo na sali sadowej wezmą aparat, pieprzną o ziemię i udowodnią że takie coś mogło powstać przez klienta...:)

cdc
18-02-2022, 16:34
Zalinkowałem jak wyglądają filtry przed matrycą.

Twoja różowa plama zajmuję więcej miejsca niż jeden piksel i ma nieregularny kształt.

Wrzuć zdjęcie lub fragment z plamą w pełnej rozdzielczości.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:39
Kiepska metodologia. Załóżmy że żle zmontowali Ci aparat i na przykład któryś z elementów nie trzyma się prawidłowo. Według Twojej metodologii udawadniania winy nic złego nie zrobili bo na sali sadowej wezmą aparat, pieprzną o ziemię i udowodnią że takie coś mogło powstać przez klienta...:)

Teraz już nie mogą uszkodzić nic więcej bo jest korespondencja na którą powołam się w sądzie. A która świadczy tylko o tych trzech badpixelach

Zalinkowałem jak wyglądają filtry przed matrycą.

Twoja różowa plama zajmuję więcej miejsca niż jeden piksel i ma nieregularny kształt.

Wrzuć zdjęcie lub fragment z plamą w pełnej rozdzielczości.

A co to mnie obchodzi jaki kształt ma to uszkodzenie ? Czy wielkość czy kształt uszkodzonej sekcji to jeden z punktów zawartych w umowie gwarancyjnej dający podstawy do odmowy naprawy ? Po co to wymyślasz ? I po co za wszelką cenę brniesz w obronę "Nikoś" Serwis PL ? Powiesz ?

Hiszpan63
18-02-2022, 16:42
... które mogły powstać od laserów rozstawionych po całym torze narciarskim oraz na lini mety . Narciarze mają wszyte transpondery na wysokości kolan . Słupki i meta zczytują dane o prędkości osobnika i kto jest na linii mety . To kilkaset wiązek na całym torze na różnych wysokościach . Z grubsza od pasa do kostek.

Edit . tyczyło się powstałych badpixeli ...

cdc
18-02-2022, 16:43
ulmarsportphoto
Te różowe plamki były od początku jak kupiłeś D850?

Jacek_Z
18-02-2022, 16:52
W wątku się wypowiadają 2 osoby, które naprawiają aparaty i są KONKURENCJĄ dla NP. Studio5s i TOP67. Poczytaj co piszą jeszcze raz, na spokojnie.
Nie masz bad pikseli, a precyzja w określeniu wady ma bardzo istotne znaczenie.
Jeśli coś się zadziało z filtrem na matrycy to nie było to od nowości, bo wcześniej tego nie miałeś na zdjęciach. Ekspertyzy zapewne pozwolą wykazać, czy to jakaś wada materiałowa, która się uwidoczniła po czasie (watpię) i co by zapewne zrobili na gwarancji, czy też efekt zadziałania lasera lub skoncentrowanej wiązki światła słonecznego (wtedy zapewne nici z usługi gwarancyjnej). Najlepiej oddać wtedy aparat do innego serwisu, który wymieni tylko sam filtr, a nie całą matrycę.
Przepalanie matrycy ma miejsce nie tylko u Nikona, to samo ma miejsce w aparatach innych firm.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 16:55
... które mogły powstać od laserów rozstawionych po całym torze narciarskim oraz na lini mety . Narciarze mają wszyte transpondery na wysokości kolan . Słupki i meta zczytują dane o prędkości osobnika i kto jest na linii mety . To kilkaset wiązek na całym torze na różnych wysokościach . Z grubsza od pasa do kostek.

Edit . tyczyło się powstałych badpixeli ...

Humor to podstawa

W wątku się wypowiadają 2 osoby, które naprawiają aparaty i są KONKURENCJĄ dla NP. Studio5s i TOP67. Poczytaj co piszą jeszcze raz, na spokojnie.
Nie masz bad pikseli, a precyzja w określeniu wady ma bardzo istotne znaczenie.
Jeśli coś się zadziało z filtrem na matrycy to nie było to od nowości, bo wcześniej tego nie miałeś na zdjęciach. Ekspertyzy zapewne pozwolą wykazać, czy to jakaś wada materiałowa, która się uwidoczniła po czasie (watpię) i co by zapewne zrobili na gwarancji, czy też efekt zadziałania lasera lub skoncentrowanej wiązki światła słonecznego (wtedy zapewne nici z usługi gwarancyjnej). Najlepiej oddać wtedy aparat do innego serwisu, który wymieni tylko sam filtr, a nie całą matrycę.
Przepalanie matrycy ma miejsce nie tylko u Nikona, to samo ma miejsce w aparatach innych firm.

Aparat leżał nieużywany kilka miesięcy. Moim zdaniem to wtedy wystąpiło uszkodzenie lub tuż po uruchomieniu

cdc
18-02-2022, 16:56
Ludzie naprawdę litości. A to zwykłe bad pixele które tak po prostu pojawiły się i tyle.

A co to mnie obchodzi jaki kształt ma to uszkodzenie ?

Kształt i wielkość plamek wskazują, że to nie są bad piksele.

Behaviour
18-02-2022, 17:04
Autor prosi o porady a jak użytkownicy proszą o szczegóły bo CHCĄ jakoś pomóc są zasypywani kolejnym tekstem bez odpowiedzi na postawione pytania. Jak żyć?

ulmarsportphoto
18-02-2022, 17:06

A skąd to wiesz ? Z internetu ? Czy Ty też już miałeś mój aparat w ekspertyzie ? Szok jak łatwo szastać opiniami w obronie Serwisu Nikona. Zapytałem czy wielkość i kształt to warunki podważające bezpłatna naprawę zawarte w gwarancji nie odpowiedziałeś ? A ja CCi powiem nie ma ani słłowa w warunkach użytkowania ani o nie używaniu aparatu w słoneczny dzień, ani słowa o świetle lasera ani słowa o wielkości czy kształcie uszkodzeń.

czomolungma
18-02-2022, 17:11
Spróbuj wyslać do serwisu w Niemczech, wielu userów wysyłało nikony do innych serwisów kiedyś.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 17:13
spróbuj wyslać do serwisu w niemczech, wielu userów wysyłało nikony do innych serwisów kiedyś.

rada dobra ale nie wyślę bo polski serwis nikona wziął moją własność jako zakładnika czy wy rozumiecie i najprawdopodobniej będzie przetrzymywał do zakończenia okresu gwarancyjnego. Pierwszy dokument w sprawie naprawy wysłany 02.02. 2022

cdc
18-02-2022, 17:21
Proponuję zmienić tytuł wątku na "D850 Zakładnik bez powodu"

ulmarsportphoto
18-02-2022, 17:26
Wyślij swój i wtedy będziesz się śmiał kolego

cdc
18-02-2022, 17:34
A ja CCi powiem nie ma ani słłowa w warunkach użytkowania ani o nie używaniu aparatu w słoneczny dzień, ani słowa o świetle lasera ani słowa o wielkości czy kształcie uszkodzeń.

INSTRUKCJA OBSŁUGI NIKON D850

Zasady bezpieczeństwa
PRZESTROGA
• nie pozostawiać obiektywu skierowanego na słońce lub inne źródła silnego
światła.
światło zogniskowane przez obiektyw może spowodować pożar lub uszkodzenie
wewnętrznych części produktu. Podczas fotografowania obiektów pod światło
utrzymywać słońce w znacznej odległości poza kadrem. światło słoneczne
zogniskowane wewnątrz aparatu, gdy słońce znajduje się blisko kadru, może
spowodować pożar.

Fotografowanie w trybie podglądu na żywo
Podczas fotografowania w trybie podglądu na żywo unikaj
kierowania aparatu na słońce lub inne źródła silnego światła. Nieprzestrzeganie
tego środka ostrożności może spowodować uszkodzenie wewnętrznych
obwodów elektronicznych aparatu.

Zasady pielęgnacji aparatu i akumulatora:
Przestrogi
Nie pozostawiać obiektywu skierowanego na słońce: nie kieruj obiektywu przez dłuższy
czas na słońce lub inne silne źródła światła. Intensywne światło może spowodować
pogorszenie jakości matrycy lub spowodować na zdjęciach efekt w postaci białego
rozmazania obrazu.

https://download.nikonimglib.com/archive3/BepKs00bqoth04p1Xxu09lDvRD41/D850UM_EU(Pl)03.pdf

ulmarsportphoto
18-02-2022, 17:36
Fotografuję od 1994 roku. Nie rób ze mnie durnia kolego. Dokładne podejście serwisu. Fotograf to dureń z kasą którą musi płacić. A serwisanci mają wiedzę absolutną i wiedzą lepiej co robił z aparatem fotograf i oskarżają kogoś kto wykonał kilka milionów klapnięć, że nie zna się na użytkowaniu aparatu

dranio
18-02-2022, 17:45
Jeden, jedyny mądry, a reszta to głupcy, tudzież przekupieni przez serwis Nikona. Echhhh...

ulmarsportphoto
18-02-2022, 18:04
Jeden, jedyny mądry, a reszta to głupcy, tudzież przekupieni przez serwis Nikona. Echhhh...
A wypowiedzi co niektórych są niestosowne. Tylko dlatego że jestem pewny i przekonany do swoich racji. A nie pokorny kurczaczek. Zjadłem już zęby na różnych naciągaczach razi mnie takie postepowanie w serwisie Nikona. Potrafię zatrzymać się gdy policja kontroluje kierowców w sposób nieprzepisowy i żadam wyjaśnień

czomolungma
18-02-2022, 18:10
rada dobra ale nie wyślę bo polski serwis nikona wziął moją własność jako zakładnika czy wy rozumiecie i najprawdopodobniej będzie przetrzymywał do zakończenia okresu gwarancyjnego. Pierwszy dokument w sprawie naprawy wysłany 02.02. 2022

Zazwyczaj jest tak, że gwarancja przedłuża się o czas spędzony w serwisie, zatem jeśli przytrzymają 3 tygodnie i gwarancja się skończy to 3 tygodnie przedłużana jest.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 18:11
Zazwyczaj jest tak, że gwarancja przedłuża się o czas spędzony w serwisie, zatem jeśli przytrzymają 3 tygodnie i gwarancja się skończy to 3 tygodnie przedłużana jest.

Zazwyczaj. Ale nie w przypadku Nikon Serwis PL

gremed
18-02-2022, 18:13
Ten wątek wygląda tak nieprawdopodobnie, że aż niemożliwe wydaje się, że to jakaś prawdziwa historia.
Albo autor nie ma co zrobić z czasem i klepie sobie w klawiaturę co mu tam do głowy przyjdzie, albo buduje swoje ego podając po raz n-ty kwoty, które rzekomo wydał za aparat, albo nie ma się komu pochwalić, że ma akredytację na PŚ. Albo... nie wiem...
Bo czegoż może on od userów oczekiwać? Pisze takie brednie, że gdyby miał tego świadomość choćby w 10% to by się sam za głowę złapał. Pojawił się z kosmosu i zarzuca Studio5 "kolaborację" z Nikonem. To tylko jeden przykład.
Człowieku, Ty myślisz, że zarejestrowałeś się na forum przedszkolaków? Albo koła gospodyń wiejskich? (bez obrazy tychże gospodyń bo chyba tam merytoryki byłoby więcej w dyskusjach)
Każdy Twój wpis to pokazywanie swojej bezsilności i infantylności. W koło powtarzasz do nas pytania - "dlaczego twój zaje..ście drogi aparacik wciąż jest w serwisie?". A skąd my to k...a mamy wiedzieć? Weź telefon i zadzwoń i zapytaj! Mamy XXI wiek i jakieś formy komunikacji dawno zostały ustalone.
Jeśli nie chcą oddać a powinni to zadzwoń na 997 i zgłoś, że ukradli Ci sprzęt za piertyriald monet. Proste.
Uszkodziłeś sprzęt (ok, może nawet nie wiesz na którym weselu), poszedłeś na pewniaka, gwarancja, serwis i trafiłeś na większego cwaniaka. I teraz płacz. Siedemnasta strona płaczu dorosłego profesjonalisty, któremu ktoś zabrał zabawkę. Straszenie sądami, portalami, itp. Jeśli ktoś z Nikona dostanie ten wątek do przeczytania to bieżące naprawy opóźnią się o kilka dni zanim załoga dojdzie do siebie.
Uświadom sobie, że wśród Twoich rozmówców tutaj jest sporo osób, które wprawdzie nie mają akredytacji na PŚ, może nawet nie mają obiektywów za 120 tysięcy ale pojęcie o sprzęcie mają większe niż nawet Ty.
Dawno nie było tak komicznego wątku tutaj.
P.S. Teraz zauważyłem jeszcze jeden element komediowy, cytuję Autora: "Potrafię zatrzymać się gdy policja kontroluje kierowców w sposób nieprzepisowy i żadam wyjaśnień". Ups! To chyba wyczerpuje już znamiona jakiegoś obłędu.

notdot
18-02-2022, 18:14
Tylko dlatego że jestem pewny i przekonany do swoich racji.

ale przecież nie masz racji twierdząc że to bad piksele, tak samo nie masz racji że w warunkach użytkowania aparatu nie ma ani słowa o tym by aparat nie wystawiać na słońce tak samo nie masz racji że wszyscy są w zmowie z nikonem albo że się nie znają
niektórzy tutaj też mają drogi sprzęt, też fotografują od nastu czy dwudziestu kilku lat, niektórzy też mają doświadczenie z fotografowaniem na imprezach sportowych
ale to nie są żadne argumenty ku temu żeby ciebie traktować inaczej
poza tym próbujesz obrazić nas a jak ci piszemy co my na ten temat wnioskujemy to się obrażasz, przy okazji pokazałeś jedno zdjęcie, my aparatu nie widzieliśmy, doradzamy co umiemy, a ty się obrażasz
już kilka razy rożne osoby ci pisały podobne wnioski, osoby które zajmują się naprawami aparatów od X lat, ale ty swoje
pisaliśmy ci też że rozumiemy oburzenie i też się wkurzalibyśmy na taką sytuację i wiemy że sprzęt potrafi swoje kosztować, ale czego ty od nas oczekujesz?
jesteś rozgoryczony, ok, każdy by był, ale wyluzuj bo nie do nas powinieneś mieć pretensje,
serwis nikona napisał ci swoją opinię, chcesz walczyć, idź do sądu, twoje prawo, ale nie pisz do nas z takim oburzeniem na nas, bo my ci aparatu nie popsuliśmy ani nie odmawiamy ci jego naprawy
doradzamy że to nie są bad piksele i że wada mogła powstać od ostrego światła które zostało zogniskowane przez teleobiektyw, a ty się na nas obrażasz

ulmarsportphoto
18-02-2022, 18:27
Kolego Gremed zadowolony jesteś że mnie obrażasz. Nazywasz osoby które kupują sprzęt Nikona i w przypadku awarii wysyłają go serwisu Cwaniakami ? Proszę o wyjaśnienie

ale przecież nie masz racji twierdząc że to bad piksele, tak samo nie masz racji że w warunkach użytkowania aparatu nie ma ani słowa o tym by aparat nie wystawiać na słońce tak samo nie masz racji że wszyscy są w zmowie z nikonem albo że się nie znają
niektórzy tutaj też mają drogi sprzęt, też fotografują od nastu czy dwudziestu kilku lat, niektórzy też mają doświadczenie z fotografowaniem na imprezach sportowych
ale to nie są żadne argumenty ku temu żeby ciebie traktować inaczej
poza tym próbujesz obrazić nas a jak ci piszemy co my na ten temat wnioskujemy to się obrażasz, przy okazji pokazałeś jedno zdjęcie, my aparatu nie widzieliśmy, doradzamy co umiemy, a ty się obrażasz
już kilka razy rożne osoby ci pisały podobne wnioski, osoby które zajmują się naprawami aparatów od X lat, ale ty swoje
pisaliśmy ci też że rozumiemy oburzenie i też się wkurzalibyśmy na taką sytuację i wiemy że sprzęt potrafi swoje kosztować, ale czego ty od nas oczekujesz?
jesteś rozgoryczony, ok, każdy by był, ale wyluzuj bo nie do nas powinieneś mieć pretensje,
serwis nikona napisał ci swoją opinię, chcesz walczyć, idź do sądu, twoje prawo, ale nie pisz do nas z takim oburzeniem na nas, bo my ci aparatu nie popsuliśmy ani nie odmawiamy ci jego naprawy
doradzamy że to nie są bad piksele i że wada mogła powstać od ostrego światła które zostało zogniskowane przez teleobiektyw, a ty się na nas obrażasz

Tak samo jak nie mam racji, że zwykły użytkownik powinien mi sprzyjać bo może zdarzyć mu się coś podobnego.? Forum opanowane jest przez ludzi z serwisu nikona.. Ktokolwiek zdrowy na umyśle, myślący że kiedy kiedykolwiek mu się coś takiego przytrafi nie wyrażałby się w ten sposób. Chyba, że masochiści. Kończę te zabawę. Dostałem informację o zwrocie aparatu. Aparat naprawię w serwisie niemieckim. Ale tej sprawy tak nie zostawię

andystar
18-02-2022, 18:37
Autor wątku nie dopuszcza myśli, że może nie mieć racji.
Przeczytałem jego artykuł na optycznych: https://www.optyczne.pl/853.1-artyku%C5%82-Puchar_%C5%9Awiata_w_Narciarstwie_Alpejskim_w_obie ktywie_zawodowego_fotografa.html.
Warto przeczytać łącznie z komentarzami.
Czytając to odniosłem wrażenie, że jest najlepszy w tym co robi i zawsze ma rację.

Krzysztofh
18-02-2022, 18:43
Śledzę ten wątek od początku jak to czytam to powoli dochodzę do wniosku, że tu niedługo nie serwis będzie potrzebny autorowi wątku tylko lekarz. Tak się zakręcił, że jest zdania że wszyscy na tym forum co raczyli coś doradzić są w zmowie z nikonem. Przypomina mi się tekst z Vabank II, jak to wszyscy w kamienicy byli w zmowie i ciężko było znaleźć alibi. Teraz i ja jestem w zmowie z nikonem, a jakże też mam dwie puszki nikona i parę obiektywów, chociaż nie za 120k zł.

gremed
18-02-2022, 18:53
Kolego Gremed zadowolony jesteś że mnie obrażasz. Nazywasz osoby które kupują sprzęt Nikona i w przypadku awarii wysyłają go serwisu Cwaniakami ? Proszę o wyjaśnienie
...
Aparat naprawię w serwisie niemieckim
Na szczęście mogę pozostać głuchy na Twoje prośby co najmniej tak jak serwis Nikona na Twoje groźby. Zresztą... Gdyby czytanie ze zrozumieniem nie było Ci obce to pewnie być zauważył, że nie nazwałem Cię cwaniakiem ;-)
P.S. Uważaj bo z Niemcami to historycznie też nie bardzo było nam po drodze.
Mam nadzieję, że dowiemy się niebawem ile głów poleciało w Nikonie za te plamki weselne.
A w DE to naprawisz na gwarancji czy za ojro?

andystar
18-02-2022, 18:54
Tak samo jak nie mam racji, że zwykły użytkownik powinien mi sprzyjać bo może zdarzyć mu się coś podobnego.? Forum opanowane jest przez ludzi z serwisu nikona.. Ktokolwiek zdrowy na umyśle, myślący że kiedy kiedykolwiek mu się coś takiego przytrafi nie wyrażałby się w ten sposób. Chyba, że masochiści. Kończę te zabawę. Dostałem informację o zwrocie aparatu. Aparat naprawię w serwisie niemieckim. Ale tej sprawy tak nie zostawię

Myślę, że autor wątku naprawi aparat w Niemczech (gdzie zapłaci pewnie ponad 1000 euro) ale już o tym się nie dowiemy.

gremed
18-02-2022, 18:56
Autor wątku nie dopuszcza myśli, że może nie mieć racji.
Przeczytałem jego artykuł na optycznych: https://www.optyczne.pl/853.1-artyku%C5%82-Puchar_%C5%9Awiata_w_Narciarstwie_Alpejskim_w_obie ktywie_zawodowego_fotografa.html.
Czytając to odniosłem wrażenie, że jest najlepszy w tym co robi i zawsze ma rację.

Przeczytałem. To lepsze niż ten wątek. Polecam każdemu do popołudniowej kawki.
Oczywiście - jeden z tematów w komentarzach autora to... Tak! Akredytacja!!!!!!!!

notdot
18-02-2022, 18:59
Forum opanowane jest przez ludzi z serwisu nikona..
:D:D:D:D:D:D

cdc
18-02-2022, 19:05
-Jak nazwa wskazuje.

Serwisanci Canona mają swoją deskę.

Zbyszek
18-02-2022, 19:19
Albo autor nie ma co zrobić z czasem i klepie sobie w klawiaturę co mu tam do głowy przyjdzie, albo buduje swoje ego podając po raz n-ty kwoty, które rzekomo wydał za aparat, albo nie ma się komu pochwalić, że ma akredytację na PŚ. Albo... nie wiem...
Myślę że autor wątku wie w jakiej sytuacji powstały te plamy na matrycy. Świadczy o tym fakt że ignoruje nasze prośby o jakieś rzetelne informacje dzięki którym można by ustalić co mogło być przyczyną problemu. Najzwyczajniej go to nie interesuje. Wysłał aparat do serwisu myśląc że sytuacja jest nieoczywista i naprawią mu na gwarancji ale to się nie udało. W dodatku naprawa okazała się bardzo kosztowna. Wobec tego postanowił narobić "smrodu" serwisowi Nikona i stąd ten watek. Niestety trafił na racjonalnych ludzi i to go jeszcze bardziej wyprowadziło z równowagi. Myślał że łatwo i bez problemu damy się wciągnąć w tą grę żeby pomóc mu zepsuć opinię serwisowi Nikona.

Na koniec dodam (żeby było jasne dla autora wątku) że nie jestem serwisantem Nikona i nigdy nim nie byłem ani nie pracuję bądź nie pracowałem dla Nikona. Jestem elektronikiem i byłem serwisantem różnego sprzętu wiem jak to wygląda "z drugiej strony".

Rafał_Sz
18-02-2022, 19:24
Forum opanowane jest przez ludzi z serwisu nikona

Sugeruję powstrzymać się z niedorzecznymi wpisami.

Czy kolega ma coś jeszcze do dodania czy można zamykać wątek?

josio86
18-02-2022, 19:31
"Wiatr i śnieg rozgrzał też do czerwoności mojego sąsiada z jednej z dużych agencji. Stary i wysłużony sprzęt uniemożliwiał mu zrobienie dobrej fotki. Może dlatego nie był zbyt rozmowny. Na szczęście ja dysponowałem naprawdę sprawnym zestawem. Ale miejsce - cóż… w tym roku było wolniej na ostatnim skoku i było nieco nudno. Można powiedzieć, że zrobiłem wszystko co mogłem. Ujęcia zawodników wpadających na metę też mają swój urok."

Ten fragment dobry - gość nie robił zdjęć bo miał stary i wysłużony aparat ;P

jurkarol
18-02-2022, 19:33
Cebulactwo najwyższej próby.

TOP67
18-02-2022, 20:13

A skąd to wiesz ? Z internetu ? Czy Ty też już miałeś mój aparat w ekspertyzie ?

Bo tak mówią osoby, które się na tym znają, m.in. ja. Zajmuję się naprawą aparatów i wymieniłem wiele takich filtrów. Kolor, kształt i wielkość uszkodzenia ewidentnie wykluczają badpixele. Wszelkie uszkodzenia samej matrycy mają regularny kształt (punkt, linia, prostokąt). Jeśli jest to punkt, może mieć różne kolory (zależnie w jaki kolor filtru bayera trafi). Jeśli jest ich więcej, to są białe albo czarne, a jedynie na brzegu mogą mieć kolor. Jak sobie wyobrażasz, że uszkodzony został co czwarty sensel z kilkunastu koło siebie?

Uszkodzenie nie jest zatem elektroniczne, a mechaniczne (fizyko-chemiczne). Pod wpływem temperatury odbarwiła się warstwa napylona na filtrze. Zapewne widać to gołym okiem w odbiciu światła od powierzchni filtra.

Jedyne uszkodzenie, które może powstać podczas leżenia aparatu, to rozwój grzybów, pleśni itp. Ale wtedy niebyło by różowe.

P.S.

Nie mam nic wspólnego z Nikonem, poza tym że jestem dla serwisu małą konkurencją. Co prawda nic nie znaczącą przy ich obrotach, ale to przeze mnie musieli zrobić pierwszą akcję serwisową D750. Na całym świecie!

Chociaż tak naprawdę, to dzięki mnie wiedzieli jak ją zrobić.

Nikkoś
18-02-2022, 20:42
Proszę nie zamykać wątku, wspaniała rozrywka, czyta się wspaniale :-)

brzezior
18-02-2022, 20:51
A ja też ciekawy jestem co na to serwis niemiecki...

Myszowor
18-02-2022, 21:10
Aparat jest zakładnikiem bo nie zapłaciłeś za ekspertyzę, o opłacie na pewno Cię informowano, próbujesz naciągnąć Serwis na darmowe usługi ?
Pozdrawiam - nie serwisant Nikona.

sufenta
18-02-2022, 21:16
Post autora 14.2, 17:09 "przyczyna usterki są dwie lub trzy różowe plamy na matrycy." Brawo!

jo44
18-02-2022, 21:55
Zwłaszcza komentarzami użytkownika voyager100.

:-P

lukasz_kk
18-02-2022, 22:38
A ja jestem ciekaw czy autor wątku, jak już pójdzie do sądu, zezna pod przysięgą, że ostatnie zdjęcie przed dłuższym schowaniem aparatu było OK, a kolejne już nie.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:06

Powiem Ci tak. Popracujesz 10 lat na stokach dostaniesz akredytację w Wengen albo Kitz albo Garmisch będziesz miał prawo komentować. Gadać może każdy, zrób coś pokaż swoje dokonania i komentuj. Bo siedzieć przy komputerze i obrażać tych którzy ciężko pracują może teraz każdy.

Zobaczcie jak rozmawiamy ani jeden z Was się nie przedstawił. Ani jeden z krytykujących nie ma imienia i nazwiska. Proszę przedstawcie się wtedy porozmawiamy. Łatwo Wam się kryć tchórze za nickami ? Żaden z Was nie ma imienia i nazwiska TO ŁATWO JEST RZUCAĆ OBELGAMI ? Proszę przedstawcie się . Co to za rozmowy ? Mądrale. Proszę piszcie pod własnym nazwiskiem.

Ligo
18-02-2022, 23:08
Popracujesz 10 lat na stokach dostaniesz akredytację w Wengen albo Kitz albo Garmisch będziesz miał prawo komentować.
Kolego - z całym szacunkiem, ale daj na wstrzymanie.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:12
andystar, capo-di_tutti-capi, gremed itd itd itd. Każdy z tych nicków to może być jedna osoba. Przedstawcie się proszę. Napiszcie na emaila i przedstawcie się. Mnie już znacie. Żaden z Was tego nie zrobi bo łatwo klepać mordą bez odpowiedzialności co ? łatwo. Co anonimowość pomaga w krytyce koledzy prawda ? Pomaga ? Proszę chcecie rozmawiać o dokonaniach i oceniać to napiszcie kto ocenia. Łatwo jest ukrywać się za monitorkiem ?

Kolego - z całym szacunkiem, ale daj na wstrzymanie.
Z kim rozmawiam przedstaw się. Jesteś w stanie ? No proszę. Rozmowa się zmieni zupełnie jak się poznamy.

gremed
18-02-2022, 23:13
Powiem Ci tak. Popracujesz 10 lat na stokach dostaniesz akredytację w Wengen albo Kitz albo Garmisch będziesz miał prawo komentować. Gadać może każdy, zrób coś pokaż swoje dokonania i komentuj. Bo siedzieć przy komputerze i obrażać tych którzy ciężko pracują może teraz każdy.

Zobaczcie jak rozmawiamy ani jeden z Was się nie przedstawił. Ani jeden z krytykujących nie ma imienia i nazwiska. Proszę przedstawcie się wtedy porozmawiamy. Łatwo Wam się kryć tchórze za nickami ? Żaden z Was nie ma imienia i nazwiska TO ŁATWO JEST RZUCAĆ OBELGAMI ? Proszę przedstawcie się . Co to za rozmowy ? Mądrale. Proszę piszcie pod własnym nazwiskiem.

Znów te akredytacje nieszczęsne... Teraz problem nicków... (sporą część użytkowników możesz zidentyfikować bez problemu, to tak na marginesie)
Ale wracając do tematu - na ile Niemiec wycenił naprawę? Zdradzisz?

cdc
18-02-2022, 23:13
Jutro zawody drużynowe. Nie masz akredytacji?

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:16
Znów te akredytacje nieszczęsne... Teraz problem nicków... (sporą część użytkowników możesz zidentyfikować bez problemu, to tak na marginesie)
Ale wracając do tematu - na ile Niemiec wycenił naprawę? Zdradzisz?

Przestaw się kolego bo widzę że anonimowo łatwo się rozmawia. Łatwo rzucać obelgami anonimowo ?

slaweko
Przepraszam bardzo, czy na sali jest lekarz? :-)

gremed
andystar, capo-di_tutti-capi, gremed itd itd itd. Każdy z tych nicków to może być jedna osoba. Przedstawcie się proszę. Napiszcie na emaila i przedstawcie się. Mnie już znacie. Żaden z Was tego nie zrobi bo łatwo klepać mordą bez odpowiedzialności co ? łatwo

Z kim rozmawiam przedstaw się. Jesteś w stanie ? No proszę. Rozmowa się zmieni zupełnie jak się poznamy.

Zażyj leki człowieku w ciut większej dawce bo odlatujesz... Serio! O jakiej odpowiedzialności mówisz? Za co? Jak się rozmowa zmieni jak się poznamy? Ochłoń.
Połowa forum ma polew z Ciebie a Ty dalej brniesz?
Ochłoń, prześpij się i wróć jak chcesz bo widać, że sporo możesz się tutaj nauczyć.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:18
Zażyj leki człowieku w ciut większej dawce bo odlatujesz... Serio! O jakiej odpowiedzialności mówisz? Za co? Jak się rozmowa zmieni jak się poznamy? Ochłoń.
Połowa forum ma polew z Ciebie a Ty dalej brniesz?
Ochłoń, prześpij się i wróć jak chcesz bo widać, że sporo możesz się tutaj nauczyć. Rozmawiasz ze mna, oceniasz i nie życzę sobie obelg. Przedstaw się i zobaczymy jak zmieni się twój ton kolego. jesteś w stanie ?

dranio
18-02-2022, 23:18

Cóż, napisałem pod artykułem jeden komentarz, w którym pośrednio broniłem autora. :-P Niniejszym przyznaję, że się jednak myliłem. :oops:

Obrazek2000
18-02-2022, 23:19
Nie rozumiem autora wątku. Napisał, dostał wiele rozsądnych odpowiedzi a w zamian obraża. Sam zaczynam odbierać to jako próba zastraszenia Nikona, po tym jak autor nieroztropnie zniszczyli sobie aparat. Ten wątek już nic nie wnosi, oprócz coraz gorszego zachowania założyciela tego tematu.

sruba
Na razie chłopie to Ty obrażasz wszystkich dookoła...

Ligo
Oczywiście. Nazwisko pewnie nic Ci nie powie, ale jest na forum parę moich zdjęć.
Poza tym kilka lat na liście płac Gazety Wyborczej, tylko daleko wcześniej, zanim Ty zacząłeś być profi.

gremed
Rozmawiasz ze mna, oceniasz i nie życzę sobie obelg. Przedstaw się i zobaczymy jak zmieni się twój ton kolego

Gdybyś był choćby minimalnie bystry to byś to już dawno odkrył. Dobranoc. Życzę Ci szczerze zakończenia problemów ze sprzętem i udanych zdjęć w przyszłości.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:22
Nie rozumiem autora wątku. Napisał, dostał wiele rozsądnych odpowiedzi a w zamian obraża. Sam zaczynam odbierać to jako próba zastraszenia Nikona, po tym jak autor nieroztropnie zniszczyli sobie aparat. Ten wątek już nic nie wnosi, oprócz coraz gorszego zachowania założyciela tego tematu.

Coraz to nowi aninimowi obrońcy serwisu Nikona

dranio
18-02-2022, 23:25

Nie pogrążaj się.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:35
Gdybyś był choćby minimalnie bystry to byś to już dawno odkrył. Dobranoc. Życzę Ci szczerze zakończenia problemów ze sprzętem i udanych zdjęć w przyszłości.
Dobra już wiem Pan Grzegorz Rębacz i inaczej się rozmawia. Nie rozumiem kolego po co ci ta wojna ze mną i dlaczego tak bronisz decyzji serwisu. Powiedz Grzegorzu co złego zrobiłem, że wysłałem po raz pierwszy w życiu na gwarancji uszkodzony aparat do serwisu ?
Powiedz tak na chłopski rozum. Jaką masz motywację ?

Na razie chłopie to Ty obrażasz wszystkich dookoła...

Gdzie ? Choć jedno obraźliwe słowo Panie Marcinie gdzie padło ?

Oczywiście. Nazwisko pewnie nic Ci nie powie, ale jest na forum parę moich zdjęć.
Poza tym kilka lat na liście płac Gazety Wyborczej, tylko daleko wcześniej, zanim Ty zacząłeś być profi.

Gazety Wyborczej hmm..

Obrazek2000
18-02-2022, 23:39
Proszę, zamknijcie ten wątek... toż to są "Bareizmy" normalnie ;-)

brzezior
18-02-2022, 23:43

Ale wtedy się nie dowiemy, czy serwis niemiecki miał takie samo zdanie, co polski i temat pozostanie bez rozstrzygnięcia kto miał rację :)

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:43
Zamknijcie wątek zamknijcie wątek po co tak krzyczysz ?

gremed
18-02-2022, 23:44
Dobra już wiem Pan Grzegorz Rębacz i inaczej się rozmawia. Nie rozumiem kolego po co ci ta wojna ze mną i dlaczego tak bronisz decyzji serwisu. Powiedz Grzegorzu co złego zrobiłem, że wysłałem po raz pierwszy w życiu na gwarancji uszkodzony aparat do serwisu ?
Apeluję do Ciebie - ochłoń. Jaka wojna? Jaka obrona serwisu?
Odpocznij, przemyśl tę dyskusję, wróć jutro. I może nawet nieraz jeszcze podyskutujemy. Naprawdę...

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:44
Ale wtedy się nie dowiemy, czy serwis niemiecki miał takie samo zdanie, co polski i temat pozostanie bez rozstrzygnięcia kto miał rację :)

Ciekawszy będzie artykuł na Dpreview. Ale to pod koniec marca

dranio
18-02-2022, 23:45

Spiski, wszędzie spiski! 8-):idea::p

Obrazek2000
18-02-2022, 23:45
Żebyś już bardziej sobie nie zaszkodził...

andystar
18-02-2022, 23:48
Do czasu wydania werdyktu przez Niemców jeśli postów będzie przybywało w dotychczasowym tempie to serwer tego nie wytrzyma i styki mu się spalą.

ulmarsportphoto
18-02-2022, 23:52
Apeluję do Ciebie - ochłoń. Jaka wojna? Jaka obrona serwisu?
Odpocznij, przemyśl tę dyskusję, wróć jutro. I może nawet nieraz jeszcze podyskutujemy. Naprawdę...

Wyraźna zmiana podejścia. A wczesniej nie chciał Pan dyskutować tylko wpuszczał jakieś truizmy w obronie serwisu i lżenie mi. Tylko po co. Ja Ci Grzegorzu pracy nie zazdroszczę ani ci jej nie zabiorę. A Ty zanim zabierzesz mi to trochę czasu potrwa i trochę pokonanych zimą kilometrów.

brzezior
18-02-2022, 23:55
Ciekawszy będzie artykuł na Dpreview. Ale to pod koniec marca
Artykuł będzie z użyciem znajomości. A druga ekspertyza będzie obiektywna. Ale Dpreview też chętnie poczytam.

Ligo
18-02-2022, 23:59
Gazety Wyborczej hmm..
Wbrew temu co Ci się wydaje, pewien poziom był wymagany.
Niezależnie, jaką opcję gazeta dzisiaj reprezentuje, bo to osobny temat.;-)

ulmarsportphoto
19-02-2022, 00:00
Artykuł będzie z użyciem znajomości. A druga ekspertyza będzie obiektywna. Ale Dpreview też chętnie poczytam.

Wrócę z finału PŚ wtedy będę wiedział co i jak. W tej chwili czekam na zwrot Body. Gdy aparat wróci od razu idzie do niezależnego serwisu na ekspertyzę. Od tego będzie zależało dalsze postępowanie. Jedyne czego jestem pewien to, że ten egzemplarz nigdy nie był narażony na działanie żadnych laserów i nigdy nie fotografowałem pod słońce w sposób jaki mi zarzuca serwis.

andystar
19-02-2022, 00:14
Gdy aparat wróci od razu idzie do niezależnego serwisu na ekspertyzę. Od tego będzie zależało dalsze postępowanie. .

I to jest właściwe podejście.

To tak jak z poważną chorobą. Nie można polegać na opinii tylko jednego lekarza.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 00:16
Wbrew temu co Ci się wydaje, pewien poziom był wymagany.
Niezależnie, jaką opcję gazeta dzisiaj reprezentuje, bo to osobny temat.;-)

Nie mówię nic złego. Praca w dużej gazecie. Jak najbardziej doceniam. Dlatego nie rozumiem dlaczego chronisz naciągaczy z serwisu. Aparat powinien być naprawiony bezwarunkowo. A jak by Ci gazeta powiedziała że nie dostaniesz wypłaty bo trzeba zapłacić za naprawę twojego body, które uszkodziłeś byłbyś zadowolony. I powiedzieliby Ci ,że stało się to gdy robiłeś zdjęcia pod światło. Ludzie to jest zwykłe naciagactwo i robienie z fotografa idioty.. Całe lata robiłem zdjęcia pod światło. Koronawirus - straty , niska sprzedaż i poziom serwisu niestety adekwatny czyli niski

Ligo
19-02-2022, 00:31
dlaczego chronisz naciągaczy z serwisu. Aparat powinien być naprawiony bezwarunkowo.
Nieprawda, nikogo nie chronię.
Z tym "bezwarunkowo" to jest różnie i właśnie tutaj to wychodzi. Jest słowo przeciw słowu. Ty upierasz się, że twoja racja jest twojsza. Może tak, a może nie. Nie mnie to oceniać.

Ale widziałeś oceny dwóch kolegów zajmujących się tym profesjonalnie?

ulmarsportphoto
19-02-2022, 00:33
Nieprawda, nikogo nie chronię.
Z tym "bezwarunkowo" to jest różnie i właśnie tutaj to wychodzi. Jest słowo przeciw słowu. Ty upierasz się, że twoja racja jest twojsza. Może tak, a może nie. Nie mnie to oceniać.

Na gwarancji jeśli nie było fizycznego uszkodzenia bezwarunkowo. Jesteśmy zawodowcami. Aparat popracuje jeszcze kilka lat . Serwis jeszcze by zarobił po gwarancji dlatego nie rozumiem. Ale ja tego tak nie zostawię obiecuję

dranio
19-02-2022, 00:49
Na gwarancji jeśli nie było fizycznego uszkodzenia bezwarunkowo.

Ależ wszystko wskazuje, że było. I na tym można zakończyć ten nieszczęsny wątek.

Wujot
19-02-2022, 02:39

Mylisz się, nikt nie musi pracować 10 lat aby mieć prawo do komentarza. Zaskoczę Cię nawet może tym, że zawodowi krytycy artystyczni wykonują swój zawód nie malując obrazów, nie lepiąc ceramiki ani wykonując zdjęć. Prezentując coś w przestrzeni publicznej automatycznie podlegasz krytyce artystycznej.

Nie mniej jednak nazywam się Wiesław Jurewicz. Pomijając, że w zamierzchłej przeszłości pracowałem trochę w reporterce sportowej to z Twojej branży w 2008 roku popełniłem album o żużlu. Zrobiłem go, bo miałem dość sztampowych fotografów sportowych, którzy podobnie jak i Ty nie byli w stanie niczego zauważyć. Poszedłem do prezes WTS i powiedziałem, że żużel jest pokazywany beznadziejnie i że mógłbym zrobić coś innego. I uwierzyli mi. Widziałem parę lat temu jakieś bibliofilskie sztuki mojej książeczki po 2000 zł (to za trochę ponad stu stronnicową, niewielkiego formatu, pozycję). Miłe. Okładkę i mikro recenzję zobaczysz http://www.ksiazki-zuzlowe.com/?631,smak-zuzla . Czy moje kompetencje jako fotografa sportowego są wystarczające abym mógł dostąpić zaszczytu napisania komentarza krytycznego???

Przyznasz, że to debilne ;)

Wobec tego (a wydaje się, że wątek uszkodzenia zjada już swój ogon) pozwolę sobie dokonać oceny Twojej pracy w Kitz.

- nijak nie widać tutaj 10 lat doświadczenia sportowego
- kadry są chaotyczne, ze zbędnymi śmieciami wizualnymi
- nie znasz specyfiki jazdy na nartach, nie potrafisz się ustawiać i wykorzystać konfiguracji terenu, nie rozumiesz mechaniki ruchu narciarza
- twierdzę, że za 10 zawodów schowasz ze wstydem prezentowaną serię bo jest co najwyżej mierna

Aby była jasność, klasyczną, "imprezową" fotografię sportową uważam, za beznadziejny nudny temat. Zbyt kocham fotografię aby mógł pakować się w tak nudny temat. Ale tak jak to robi sruba , którego nawiasem mówiąc tutaj potraktowałeś z buta, to co innego. Tam już wypracowanie pozycji do zdjęcia już jest mega sztuka. I porównując Cię do niego to jesteś w żłobku a tam jest habilitacja. Wszedłeś tu na forum z poczuciem że jesteś wyjątkowy ale umiejętności masz malutkie. Popatrz na fotografię wspinaczkową sruba i zobaczysz gdzie jesteś. Dokładnie pod ścianą albo na dojściówce.

Ponieważ tak głośno chcesz nas tutaj bliżej poznać to zapraszam Cię do mojego wątku na forum gdzie znajdziesz kilkaset realizacji (w tym i takie co znalazły się w zbiorach muzealnych) https://forum.nikoniarze.pl/threads/274205-Stolikowy-advertorial-i-edytorial Aby była jasność od trzech lat nie zajmuję się już fotografią zawodową. Trochę mi się znudziła a przede wszystkim nie byłem w stanie z niej godziwie żyć. Nie mniej jednak będziesz mógł ocenić z jakiej pozycji i doświadczeń dokonałem oceny Twojej twórczości.

Ktoś przypomniał tutaj, że pycha idzie przed upadkiem. Posyp głowę popiołem bo mimo, że to forum bardzo przygasło to jest tutaj całkiem sporo osób, których warto posłuchać.

Pozdro

Jacek_Z
19-02-2022, 03:25
andystar, capo-di_tutti-capi, gremed itd itd itd. Każdy z tych nicków to może być jedna osoba.
Nie jest, nie wolno mieć kilku kont. Inne IP itd.

Forum opanowane jest przez ludzi z serwisu nikona..

Widzisz, dobrze by było mieć jakąś wiedzę na temat tego forum, jego historii i związków z NP. Burzliwych, zakończonych wymuszoną przez NP zmianą nazwy domeny forum! Bo kiedyś nazywało się ono inaczej. nikon.org.pl https://www.fotomaniak.pl/22997/forum-nikonorgpl-kolejna-ofiara-nikon-polska/
I kiedyś na naszym forum tak pojechano po serwisie Nikona, że informowano o tym na wykopie, chyba na optycznych też. Jeden z naszych użytkowników założył stronę www (juz jej nie ma) poświęconą opiniom o serwisie Nikona (prawie wszystkie były krytyczne). Zarzut że sprzyjamy serwisowi Nikona jest naprawdę śmieszny. Zarejestrowałeś się tu w tym miesiącu i kopiesz ludzi, na oślep. Ochłoń.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 07:31
Mylisz się, nikt nie musi pracować 10 lat aby mieć prawo do komentarza. Zaskoczę Cię nawet może tym, że zawodowi krytycy artystyczni wykonują swój zawód nie malując obrazów, nie lepiąc ceramiki ani wykonując zdjęć. Prezentując coś w przestrzeni publicznej automatycznie podlegasz krytyce artystycznej.

Nie mniej jednak nazywam się Wiesław Jurewicz. Pomijając, że w zamierzchłej przeszłości pracowałem trochę w reporterce sportowej to z Twojej branży w 2008 roku popełniłem album o żużlu. Zrobiłem go, bo miałem dość sztampowych fotografów sportowych, którzy podobnie jak i Ty nie byli w stanie niczego zauważyć. Poszedłem do prezes WTS i powiedziałem, że żużel jest pokazywany beznadziejnie i że mógłbym zrobić coś innego. I uwierzyli mi. Widziałem parę lat temu jakieś bibliofilskie sztuki mojej książeczki po 2000 zł (to za trochę ponad stu stronnicową, niewielkiego formatu, pozycję). Miłe. Okładkę i mikro recenzję zobaczysz http://www.ksiazki-zuzlowe.com/?631,smak-zuzla . Czy moje kompetencje jako fotografa sportowego są wystarczające abym mógł dostąpić zaszczytu napisania komentarza krytycznego???

Przyznasz, że to debilne ;)

Wobec tego (a wydaje się, że wątek uszkodzenia zjada już swój ogon) pozwolę sobie dokonać oceny Twojej pracy w Kitz.

- nijak nie widać tutaj 10 lat doświadczenia sportowego
- kadry są chaotyczne, ze zbędnymi śmieciami wizualnymi
- nie znasz specyfiki jazdy na nartach, nie potrafisz się ustawiać i wykorzystać konfiguracji terenu, nie rozumiesz mechaniki ruchu narciarza
- twierdzę, że za 10 zawodów schowasz ze wstydem prezentowaną serię bo jest co najwyżej mierna

Aby była jasność, klasyczną, "imprezową" fotografię sportową uważam, za beznadziejny nudny temat. Zbyt kocham fotografię aby mógł pakować się w tak nudny temat. Ale tak jak to robi sruba , którego nawiasem mówiąc tutaj potraktowałeś z buta, to co innego. Tam już wypracowanie pozycji do zdjęcia już jest mega sztuka. I porównując Cię do niego to jesteś w żłobku a tam jest habilitacja. Wszedłeś tu na forum z poczuciem że jesteś wyjątkowy ale umiejętności masz malutkie. Popatrz na fotografię wspinaczkową sruba i zobaczysz gdzie jesteś. Dokładnie pod ścianą albo na dojściówce.

Ponieważ tak głośno chcesz nas tutaj bliżej poznać to zapraszam Cię do mojego wątku na forum gdzie znajdziesz kilkaset realizacji (w tym i takie co znalazły się w zbiorach muzealnych) https://forum.nikoniarze.pl/threads/274205-Stolikowy-advertorial-i-edytorial Aby była jasność od trzech lat nie zajmuję się już fotografią zawodową. Trochę mi się znudziła a przede wszystkim nie byłem w stanie z niej godziwie żyć. Nie mniej jednak będziesz mógł ocenić z jakiej pozycji i doświadczeń dokonałem oceny Twojej twórczości.

Ktoś przypomniał tutaj, że pycha idzie przed upadkiem. Posyp głowę popiołem bo mimo, że to forum bardzo przygasło to jest tutaj całkiem sporo osób, których warto posłuchać.

PozdroWarto posłuchać i co zrobić ? Nie oddawać aparatu do serwisu ? Czy zgadzać się na płatną naprawę na gwarancji ? Bo gadasz gadasz i nic z tego nie wynika w temacie poza protestem, że ktoś czuje się pewny siebie i swoich dokonań i umiejętności a według Ciebie nie powinien. Pokaż swoje dokonania. Da Ci to prawo oceny. Uważam,że tylko dokonania dają prawo do oceny innych. Robisz zdjęcia produktowe i jakieś fotomontarze. Jakim prawem oceniasz kogoś kto robi sport ? Jesteś dobry zarabisz w tym co robisz ? Dobrze. Wątek ciekawy podoba mi się ale nie mi go oceniać. Chociaż fotografowałem 3 lata chleby,ciastka i bułki. Gdybyś miał awarię sprzętu a Nikon wpychałby Ci, że to laser albo słońce ;pomógłbym Ci. Dlatego nie rozumiem co popycha takich spełnionych jak Ty do walki z innymi spełnionymi z dokonaniami. Zazdrość ? Ile razy byłeś kolego na pucharze świata w narciarstwiwe alpejskim ? Przy całej trasie ustawione są 2-3 metrowe siatki malkontencie. Tylko w telewizji wydaje Ci się że se przyjdziesz i się ustawisz gdzie chcesz. Bo transmisje są robione z 20-30 metrowych wież na które foto nie ma dostępu. To co gadasz jest tak płytkie i widać że masz zerowe pojęcie o fotografowaniou PŚ w narciarstwie. To co piszesz jest typowym błędem kogoś kto nigdy nie był i widział zawody w tv. Jeśli jesteś zawodowcem nie powinieneś wyrażać się o czymś o czym nie masz pojęcia. Narciarze poruszają się z prędkościami do 140 km/h. Czasami pracujesz na wysokości 2 tys metrów w temp -10 stopni. Masz miejsce w którym zawodnik znajduje się przez ułamek sekundy. Kadry chaotyczne ze śmieciami ?. To co mam przygotować co jest w tle za zawodnikiem, To nie jest twój garaz że zaplanujesz. Jak to przeczytałem śmiać mi się chce. Popełniasz typowy telewizyjny błąd amatora . Ale o czym ja dyskutuję gadam z kimś kto fotografuje ubrania i warzywa i ocenia fotografowanie sportu ekstremalnego w którym nie ma powtórek.
Twoim sposobem ocenie twoje prace. Tanie photoshopowe fotomontarze. Zero inwencji. Pełno tego typu rzeczy w różnych serwisach. Może to zrobić każdy.

gremed
19-02-2022, 08:13
Wyraźna zmiana podejścia. A wczesniej nie chciał Pan dyskutować tylko wpuszczał jakieś truizmy w obronie serwisu i lżenie mi. Tylko po co. Ja Ci Grzegorzu pracy nie zazdroszczę ani ci jej nie zabiorę. A Ty zanim zabierzesz mi to trochę czasu potrwa i trochę pokonanych zimą kilometrów.

Żadna zmiana podejścia. Ani o ułamek nie zmnieniło się moje podejście do tego co piszesz i jak piszesz. Ani trochę nie miałem zamiaru i nie mam nadal bronić albo krytykować jakiś tam serwis. Mam to głęboko w d..pie. Dyskutować z Tobą jak nie chciałem tak nie chcę nadal. Piszę to po to, żebys przypadkiem do swoich "dokonań" nie dopisał tego w postaci ujarzmienia jakiegoś tam uczestnika dyskusji na forum. Nie możesz mi zazdrościć pracy bo nie wiesz co robię. Fotografia to nie jest moja praca. Gdybyś wiedział, to może (powtarzam - może) byś dojrzał do myśli, że to jednak mi będzie łatwiej zabrać Tobie pracę niż odwrotnie.
Nastał kolejny dzień a Twój sposób dyskusji nie zmienił się ani trochę. Do swojego zapewne bogatego CV możesz dopisać fakt zaistnienia na tym forum tym wątkiem. Dawno nie było tutaj czegoś takiego.

P.S. A Twoje zdjęcia narciarzy, które przeglądnąłem są takie sobie. Kadrowanie trochę słabo wygląda. Zbyt dużo przeszkadzajek w tle.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 08:15
Prośba do admina o zamknięcie wątku. Nie mam czasu dyskutować o fotografowaniu narciarstwa alpejskiego z kimś kto nie zrobił jednego zdjęcia w tym temacie. A to w większości tak wygląda. Ogólnie efekt dyskusji jest taki. Nie oddawać aparatu do serwisu a jeśli już to zgadzać się na płatne naprawy w okresie gwarancyjnym. Nie dyskutować z oceną serwisu. Nie fotografować w słoneczne dni. Nie fotografować podczas wesel i wszelkiego rodzaju imprez gdzie świecą światła. Aparat trzymać na półce. A były nawet opinie ,że serwis nie może robić darmowych gwarancyjnych bo by musiał się zwijać z Polski. W reklamach aparat może wszystko. Aż się sprzeda. Gdy już jest u klienta jest bezużyteczny

gremed
19-02-2022, 08:17
Aparat trzymać na półce

Nieeeeeee!!!!! Nie rób tego. Jeden gość opisywał na forum przypadek, że trzymał aparat na półce i wyszły różowe plamki na matrycy.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 08:25
Nieeeeeee!!!!! Nie rób tego. Jeden gość opisywał na forum przypadek, że trzymał aparat na półce i wyszły różowe plamki na matrycy.

Po co to piszesz ? Bawi Cię to ? Masz jakieś argumenty poza takimi ?

Zbyszek
19-02-2022, 08:34
Pokaż swoje dokonania. Da Ci to prawo oceny. Uważam,że tylko dokonania dają prawo do oceny innych.
To ja zmierzę Cię, Twoją miarą. Pokaż swoje dokonania w serwisowaniu urządzeń elektronicznych a w szczególności aparatów fotograficznych. Według Twoich kryteriów, TYLKO TAKIE dokonania dają Ci prawo do oceny serwisu Nikona.

gremed
19-02-2022, 08:51
Po co to piszesz ? Bawi Cię to ? Masz jakieś argumenty poza takimi ?

Szczerze? Trochę tak. Od 23 stron trwa tutaj niezła zabawa.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 08:57
Szczerze? Trochę tak. Od 23 stron trwa tutaj niezła zabawa./
Sam to napędzasz . Temat do zamknięcia. Aparat podobno w poniedziałek będzie wysłany. Nie wiem po co był tak długo w serwisie skoro praktycznie wynik ekspertyzy był znany jeszcze przed jej dokonaniem. Uważam, że serwis w momencie złożenia dokumentów powinien napisać, że matryca nie podlega darmowej wymianie. Zaoszczędziłbym czas. Każda awaria tego elementu byłaby uznana przez polski serwis
'Nikosia" jako spowodowana niewłaściwym użytkowaniem.

Tak czy siak opinia o usłudze pójdzie w świat. Bierzcie to pod uwagę kupując drogie body czy jeszcze droższą optykę od Nikona. Raczej nie macie co liczyć na bezpłatną naprawę w przypadku droższych modeli. Serwis dobuduje teorię do usterki. Winny zawsze użytkownik. Do tego tutaj zaraz pojawią się serwisowi klakierzy. Zły użytkownik na niczym się nie zna za to Serwis super. Wiedza doświadczenie kultura i podejście do klienta na najwyższym poziomie.

sufenta
19-02-2022, 09:06
Akredytacji się nie dostaje, lecz ja kupuje https://www.dv-p.org/?page=gns_users&action=dsp_new_gns_user

ulmarsportphoto
19-02-2022, 09:10
Akredytacji się nie dostaje, lecz ja kupuje https://www.dv-p.org/?page=gns_users&action=dsp_new_gns_user

Żałosne. Naprawdę co jeden to lepszy. Legitymacja prasowa kolego to nie akredytacja

gremed
19-02-2022, 09:15
To nie będzie tego procesu z Nikonem? Poddajesz się?

sufenta
19-02-2022, 09:24
myli się kolega po raz kolejny https://www.dtb.de/presse/akkreditierung

TOP67
19-02-2022, 09:57
/Aparat podobno w poniedziałek będzie wysłany.

Jak aparat wróci, zrób prosty test i wstaw tutaj dwa zdjęcia białej kartki zrobione obiektywem 50 mm na pełnej przysłonie (1.4-1.8) oraz maksymalnie domknięty. Jeśli to są badpixele, to kształt plamek powinien być identyczny. Ale zapewne pierwsza będzie większa i nieostra, a druga mniejsza, ostra i ciemniejsza, co ewidentnie wyklucza badpixele. No bo jakim cudem nagle te na brzegach zmartwychwstają? Piszę to ja - telepatyczny serwisant, prorok.

Jeśli jesteś zawodowcem nie powinieneś wyrażać się o czymś o czym nie masz pojęcia. Narciarze poruszają się z prędkościami do 140 km/h. Czasami pracujesz na wysokości 2 tys metrów w temp -10 stopni. Masz miejsce w którym zawodnik znajduje się przez ułamek sekundy. Kadry chaotyczne ze śmieciami ?. To co mam przygotować co jest w tle za zawodnikiem, To nie jest twój garaz że zaplanujesz. Jak to przeczytałem śmiać mi się chce. Popełniasz typowy telewizyjny błąd amatora . Ale o czym ja dyskutuję gadam z kimś kto fotografuje ubrania i warzywa i ocenia fotografowanie sportu ekstremalnego w którym nie ma powtórek.
Twoim sposobem ocenie twoje prace. Tanie photoshopowe fotomontarze. Zero inwencji. Pełno tego typu rzeczy w różnych serwisach. Może to zrobić każdy.

Zapewniam Cię, że Wiesiek zna się na nartach, a na wysokości 2 tys. m dopiero zdejmuje kapcie i zakłada buty do dalszej wspinaczki. I to jego zjazdy są niepowtarzalne.
A takie fotomontaże robił jeszcze zanim powstał Photoshop, tylko operując światłem i multiexpozycją.

cz4rnuch
19-02-2022, 10:13
Top, w twojej stopce jak wół stoi "naprawy Nikon". To w zasadzie tak jakbyś się przyznał do tej kolaboracji :) Dziwię się w sumie, że wam się jeszcze chce na serio tłumaczyć coś koledze, który tylko w tym wątku wiele razy pokazał gdzie ma wasze zdanie. Pokazał też, że wyciąganie wniosków i czytanie ze zrozumieniem tego co tu piszecie też nie jest jego mocną stroną. A wszystko to w narcystycznym sosie i popitką z teorii spiskowych. Mnie to już nawet nie interesuje finał tej historii z serwisem, choć wcześniej byłem ciekaw co z tego wyniknie. Ale niezdrowa ciekawość każe mi tu co jakiś czas zaglądać i słabo się robi na widok tego shitstormu. Zamknięcie tego wątku to serio będzie przysługa dla kolegi, bo z każdym wpisem wystawia sobie coraz gorsze świadectwo. Najwyżej się otworzy gdy już będzie wiadomo jaki jest wynik śledztwa dziennikarskiego i batalii sądowej to kolega dopisze epilog.

Wujot
19-02-2022, 10:27
Zazdrość ? Ile razy byłeś kolego na pucharze świata w narciarstwiwe alpejskim ? Przy całej trasie ustawione są 2-3 metrowe siatki malkontencie. Tylko w telewizji wydaje Ci się że se przyjdziesz i się ustawisz gdzie chcesz. Bo transmisje są robione z 20-30 metrowych wież na które foto nie ma dostępu. To co gadasz jest tak płytkie i widać że masz zerowe pojęcie o fotografowaniou PŚ w narciarstwie. To co piszesz jest typowym błędem kogoś kto nigdy nie był i widział zawody w tv. Jeśli jesteś zawodowcem nie powinieneś wyrażać się o czymś o czym nie masz pojęcia. Narciarze poruszają się z prędkościami do 140 km/h. Czasami pracujesz na wysokości 2 tys metrów w temp -10 stopni. Masz miejsce w którym zawodnik znajduje się przez ułamek sekundy. Kadry chaotyczne ze śmieciami ?. To co mam przygotować co jest w tle za zawodnikiem,
.

Po kolei, nie tylko byłem na zawodach pucharowych ale nawet jechałem taką trasą (w Val d Isere). Przygotowaną, zalodzoną i z trzema siatkami. I byłem mokry ze strachu. Wiem czym się różni jazda amatorów od zawodowców. Gdybyś interesował się narciarstwem to na wszystkich podstawowych forach (SF, SO i KN) jestem pod tym samym nickiem co tutaj. I byśmy się znali! Krytyki dokonuję poprzez porównanie do średniego poziomu zdjęć sportowych, które dobrze znam. Ta seria co ją pokazałeś bardzo od nich odbiega. Wiem, że warunki były niesprzyjające ale ewidentne błędy, które popełniasz widać, bo jesteś początkujący. Co też widać. Nie widzę też dużych szans abyś się dłużej się utrzymał. I to nie dlatego, że się nie nauczysz. Bo się nauczysz - to nic trudnego. Podstawowe jest, że z odległości Polski taki temat jak w Kitz zajmuje Ci trzy dni czasu a fotografowi z Insbrucka, Landeck czy Bergano - pięć godzin. Przy niepomiernie mniejszych kosztach. A Kitz to bardzo bliska lokalizacja. Do takiego Zermatt jest dużo, dużo dalej. Twoja praca musiałaby być 4x droższa od lokalsów. Po 10 zawodach dotrze to do Ciebie z całą siłą. Na razie czapeczka co ją dostałeś i pierwszy raz założone raki oraz mityczna wysokość 2000 m npm są afrodyzjakiem. Ale spowszednieje Ci to.

Dopuszczam możliwość, że się utrzymasz się dłużej. Choć oceniam ją jako mało prawdopodobną. Także przez to, że nie przyjmujesz krytyki (a to najlepsze co mógłbyś zrobić). Ja swoje zdjęcia pokazywałem nie tylko dyrektorowi artystycznemu ale szerokiemu gronu bliższych i dalszych znajomych. I te opinie były dla mnie najcenniejsze. Typu - "super zdjęcie bo jest żółte, a ja lubię żółty kolor". Zachowujesz się jak oblężona twierdza zamiast zadać pytanie: dlaczego uważasz, że się źle ustawiam? Może byś się czegoś dowiedział.

Nie mniej jednak życzę Ci abyś został prawdziwym guru fotografii narciarskiej i udowodnił nam swoimi pracami, że jesteś świetny.

notdot
19-02-2022, 10:54
ja tylko czekam (o ile auto będzie miał dość odwagi żeby to pokazać) co napisze serwis Nikona z Niemiec czy inny serwis niezależny
bo obstawiam, że napiszą to samo co serwis w Polsce, a wtedy autorowi żyłka chyba pęknie
i żadna akredytacja nie pomoże

Jurek Ż
19-02-2022, 11:00
On tylko chce mieć rację. Ta racja go określa i daje mu poczucie panowania nad własnym życiem i bycia ponad innymi. :D

Nikkoś
19-02-2022, 11:18
Pokaż swoje dokonania. Da Ci to prawo oceny. Uważam,że tylko dokonania dają prawo do oceny innych. Robisz zdjęcia produktowe i jakieś fotomontarze. Jakim prawem oceniasz kogoś kto robi sport ? Jesteś dobry zarabisz w tym co robisz ? Dobrze. Wątek ciekawy podoba mi się ale nie mi go oceniać.

Popatrz jak się myliłem, ja myślałem że zawodowy fotograf robi zdjęcia dla zwykłego "Kowalskiego", bo to Kowalski jest głównym odbiorcą.
Jako amatorowi, moje zdjęcia wydają się najlepsze, ale bardziej zależy mi na ocenie innych ludzi.
Trochę pokory zawodowcu, mamy prawo a wręcz musimy oceniać Twoją pracę abyś zaistniał .
Mam nadzieję że nie zamkniecie wątku, bo też walczyłem z Nikonem i jestem ciekawy jak to się zakończy.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 11:53
Po kolei, nie tylko byłem na zawodach pucharowych ale nawet jechałem taką trasą (w Val d Isere). Przygotowaną, zalodzoną i z trzema siatkami. I byłem mokry ze strachu. Wiem czym się różni jazda amatorów od zawodowców. Gdybyś interesował się narciarstwem to na wszystkich podstawowych forach (SF, SO i KN) jestem pod tym samym nickiem co tutaj. I byśmy się znali! Krytyki dokonuję poprzez porównanie do średniego poziomu zdjęć sportowych, które dobrze znam. Ta seria co ją pokazałeś bardzo od nich odbiega. Wiem, że warunki były niesprzyjające ale ewidentne błędy, które popełniasz widać, bo jesteś początkujący. Co też widać. Nie widzę też dużych szans abyś się dłużej się utrzymał. I to nie dlatego, że się nie nauczysz. Bo się nauczysz - to nic trudnego. Podstawowe jest, że z odległości Polski taki temat jak w Kitz zajmuje Ci trzy dni czasu a fotografowi z Insbrucka, Landeck czy Bergano - pięć godzin. Przy niepomiernie mniejszych kosztach. A Kitz to bardzo bliska lokalizacja. Do takiego Zermatt jest dużo, dużo dalej. Twoja praca musiałaby być 4x droższa od lokalsów. Po 10 zawodach dotrze to do Ciebie z całą siłą. Na razie czapeczka co ją dostałeś i pierwszy raz założone raki oraz mityczna wysokość 2000 m npm są afrodyzjakiem. Ale spowszednieje Ci to.

Dopuszczam możliwość, że się utrzymasz się dłużej. Choć oceniam ją jako mało prawdopodobną. Także przez to, że nie przyjmujesz krytyki (a to najlepsze co mógłbyś zrobić). Ja swoje zdjęcia pokazywałem nie tylko dyrektorowi artystycznemu ale szerokiemu gronu bliższych i dalszych znajomych. I te opinie były dla mnie najcenniejsze. Typu - "super zdjęcie bo jest żółte, a ja lubię żółty kolor". Zachowujesz się jak oblężona twierdza zamiast zadać pytanie: dlaczego uważasz, że się źle ustawiam? Może byś się czegoś dowiedział.

Nie mniej jednak życzę Ci abyś został prawdziwym guru fotografii narciarskiej i udowodnił nam swoimi pracami, że jesteś świetny.

Żadna trasa zjazdowa na świecie poza Streif nie jest udostępniana dla amatorów. Po co wymyślasz te bajki Profesjonalisto. Na trasie w Valdisere męskie zjazdy się nie odbywają. Tylko rezerwowo bardzo rzadko. Napisz jeszcze, że jeźzdziłeś po Lauberhorn i już zrobisz z siebie zupełnego durnia. Zawody slalomowe to jest kolego inna bajka. Dalsze dywagacje to twoja fantastyka. I znowu oceniasz chociaż nie zrobiłeś ani jednego zdjęcia na trasie zjazdowej PŚ prawda ? Tacy specjaliści są najmądrzejsi.

Wujot
19-02-2022, 12:08
Żadna trasa zjazdowa na świecie poza Streif nie jest udostępniana dla amatorów. Po co wymyślasz te bajki.

Zamiast wyciągnąć z mojego postu istotne wnioski to komentujesz coś o czym nie masz pojęcia. Teoria jedno a życie drugie. Mam świadków-współtowarzyszy. Nawet na forum o tym kiedyś napisaliśmy. Było to w Daille tak z 10 lat temu. Inne przygody z trasami pucharowymi też były. Mówię tu o trasie przygotowanej pod zawody lub po zawodach. Bo co do zasady to WSZYSTKIE trasy FIS owskie są dostępne na co dzień dla amatorów. Myślisz, ze ktoś specjalnie wycina lasy pod zawodników???

Nie masz najmniejszego pojęcia o branży, nie masz umiejętności fotograficznych ale stanąłeś w odbitym blasku i poczułeś się wielki. OK. Pompuj swoje ego. Nie jesteś jakimś wyjątkiem bo coraz więcej takich jak Ty widzę. Kiedyś było pojęcie Homo Sovieticus, ciekawe jaką nazwę socjolodzy na to zjawisko ukują.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 12:12
Zamiast wyciągnąć z mojego postu istotne wnioski to komentujesz coś o czym nie masz pojęcia. Teoria jedno a życie drugie. Mam świadków-współtowarzyszy. Nawet na forum o tym kiedyś napisaliśmy. Było to w Daille tak z 10 lat temu. Inne przygody z trasami pucharowymi też były.

Nie masz najmniejszego pojęcia o branży, nie masz umiejętności fotograficznych ale stanąłeś w odbitym blasku i poczułeś się wielki. OK. Pompuj swoje ego. Nie jesteś jakimś wyjątkiem bo coraz więcej takich jak Ty widzę. Kiedyś było pojęcie Homo Sovieticus, ciekawe jaką nazwę socjolodzy na to zjawisko ukują.

Nie fantazjuj. Trasy zjazdowe są przygotowywane wyłącznie pod zawody. Poza zawodami niebezpieczne odcinki są zamykane. Mogłeś jechać fragmentem trasy nic więcej. Nie ma wyjatków .Nawet nie widziałeś takiej trasy jako kibic bo nie masz pojęcia o skali trudności. Wybierz się do Wengen albo Kitz i zrozumiesz że aby przejechać tą trasą nie wystarczą dobre narty. Mogłeś zjechać po którejś z tras mając pozwolenie "piste" wyłacznie w tygodniu zjazdowym. Ale takie pozwolenia dostają wyłącznie zawodowcy. Trasy są zaopatrzane w czasie zawodów nierzadko w kilku metrowe siatki ochronne. A Ty tak sobie jeździłeś. Bez siatek po trasie zjazdowej. Jeśli ktoś nigdy nie był może tak fantazjować. Ja byłem na wielu zawodach i jak czytam takie przepraszam za wyrażenie "debilizmy" to naprawdę nie wiem co Ci to daje. Zazdrość prowadzi to tak głupich zachowań że aż strach.

cdc
19-02-2022, 12:23
ulmarsportphoto
Jakim cudem na optyczne.pl powstał artykuł o tobie?

Znajomości czy kasa?

ulmarsportphoto
19-02-2022, 12:28
ulmarsportphoto
Jakim cudem na optyczne.pl powstał artykuł o tobie?

Znajomości czy kasa?

To nie jest artykuł o mnie ? Co ty też jeździłeś trasą zajazdową ?

Obrazek2000
19-02-2022, 12:51
Proponuję, żeby ktoś, kto ma konto na optycznych, dał linka do tej dyskusji. Niech świat pozna ultraidiotę.

ulmarsportphoto
19-02-2022, 12:53
Proponuję, żeby ktoś, kto ma konto na optycznych, dał linka do tej dyskusji. Niech świat pozna ultraidiotę.

Wiesz, że nie obrażasz anonimowej osoby. Admina proszę o natychmiastowe zawieszenie tego konta. Nie obraziłem ani jednej osoby na tym forum. Tak zachowuje się ktoś kto nie ma żadnych innych argumentów.