PDA

Zobacz pełną wersję : Foto IR z filtrem

ostatni_wolny_login
10-02-2022, 19:04
Kupiłem do mojej zabawki taki śmieszny nakręcany filterek "niby przepuszczający podczerwień".
zdecydowanie nie jest to Hoya :D (https://allegro.pl/oferta/filtr-ir-720-infrared-72mm-72-mm-ir720-jakosc-mf-10184008906?snapshot=MjAyMi0wMS0yMlQyMToyNjozOC4yM DdaO2J1eWVyO2RkZmYzNGEwMjM1YjFjMzQ5ODQ1MWMwZThlN2M 2M2ViZjQ2MjE1YWVhN2NlNThkOTlkMjExZTIyZjQwOGI2NTg%3 D)
Tam na aukcji widać jakiego rodzaju zdjęcia deklaruje sprzedawca.
Co mi wychodzi?
60163

pytanie: ten filtr to mogę sobie wsadzić do... pilota, czy ja coś robię nie tak? Dodam że balans bieli ustawiam w postprocessingu (rawtherapee), ale niewiele to zmienia. Nie umiem wyciągnąć żadnych fałszywych kolorów z tych zdjęć prócz czerwonego. Oczywiście jak pobawię się mikserem kanałów to wyciągam inne kolory, ale zdjęcie jest "silnie monochromatyczne".
Próbowałem przepalać zdjęcia (żeby mieć potem z czego schodzić), ale zamiast większej głębi pojawia mi sie niebieska smuga idealnie na środku zdjęcia :D

Czy mógłbym prosić kogoś kto miał styczność z tematem fotografii IR z filtrem (bez modyfikowania matrycy) o rzucenie okiem na surówkę? Nadaje się to do czegoś czy od razu inwestować w Hoyę?
Surówki jakich oczekiwałbym można zobaczyć tutaj (https://www.youtube.com/watch?v=bJFgcRIDLoE).

andystar
10-02-2022, 20:55
Bardzo podstawowa obróbka zdjęć w podczerwieni to:
- balans bieli ustawiamy na zielonym (np. trawa) - zieleń jest najjaśniejsza
- w programie graficznym:
kanał Red: czerwony na 0% a niebieski na 100%
kanał Blue: niebieski na 0% a czerwony na 100%

Ja przerabiam aparat (D70 i D70s) montując filtr IR na matrycy zamiast "hot mirror". Filtr przed obiektywem jest raczej najgorszym rozwiązaniem, bo to co przepuści filtr IR odetnie w większości hot mirror. Przy montażu filtra przed matrycą w wizjerze widać normalnie i czasy też są normalne np. 1/1000 .

Popatrz tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/308616-D70s-IR590-i-D70s-IR720-Fotografia-w-podczerwieni-r%C3%B3%C5%BCnice-w-filtrach?highlight=w+podczerwieni

markB
10-02-2022, 21:11
1. Zobacz tutaj: https://www.lifepixel.com/infrared-filters-choices co możesz uzyskać z filtra 720 nm.
2. Do fotografii IR z filtrem na obiektywie najlepsze są stare puszki, np. D70. Nowe mają zbyt silny filtr anty-IR na matrycy.
3. Reszta tak jak napisał andystar.

ostatni_wolny_login
10-02-2022, 21:36
Filtr przed obiektywem jest raczej najgorszym rozwiązaniem, bo to co przepuści filtr IR odetnie w większości hot mirror.
No właśnie w moim małym móżdżku zadział się taki tok myślenia: żaden filtr nie jest idealny, więc jeśli na matrycy jest taki który przepuszcza 2% IR, a ja wytnę filtrem na obiektywie 80% światła widzialnego, to wystarczy skompensować te skrajności długim naświetlaniem.
Zdecydowanie nie chcę modyfikować aparatu. Może kiedyś kupię jakiegoś złachanego Nikona z przebiegiem 250k klapnięć tak żeby nie było specjalnie żal :D

co do obróbki to mam podstawowe pojęcie (to co opisaleś), niemniej jak zajrzysz na RAWa to tam nie ma za bardzo "z czego" wyciągać kolorów.
Stąd też pytanie - czy moja technika jest zła, może za słabe słońce, za malo zieleni (do kalibracji WB)?

Ten temat do którego linkowałeś (https://forum.nikoniarze.pl/threads/308616-D70s-IR590-i-D70s-IR720-Fotografia-w-podczerwieni-r%C3%B3%C5%BCnice-w-filtrach?highlight=w+podczerwieni") (nie wiem czemu pokazał się dopiero w oknie edycji odpowiedzi) już widziałem, to mnie zainspirowało do zaryzykowania stówki na filtr :P

markB, dzięki za linka, spróbuję poedytować tamte surówki z 720nm, ale już na pierwszy rzut oka widzę że chyba to nie ze sprzętem jest problem tylko z operatorem ustrojstwa.

andystar
10-02-2022, 21:49
Oryginalna HOYA IR720 średnicy 77mm kosztuje ponad 300 zł. Ja przerobione D70 lub D70s sprzedaję po 600 zl.
Najważniejsze przy przeróbce to możliwość używania krótkich czasów i możliwość kadrowania wizjerem.

Próbowałem z tym RAWem i się poddałem.

ostatni_wolny_login
10-02-2022, 23:42
Ja przerobione D70 lub D70s sprzedaję po 600 zl.

Dzięki za ofertę, poćwiczę jeszcze z nakręcanym filtrem i jak wymięknę to się odezwę ;)

Próbowałem z tym RAWem i się poddałem
Dziękuję serdecznie, teraz mam motywację żeby nie bawić się w półśrodki i "testowanie" na widoku z balkonu tylko żeby zebrać się i kulnąć w jakiś lepszy plener ;).
Masz jakieś uwagi? w sensie- prześwietliłem ? za duży kontast (wszak kawał jasnego bloku i kawał ciemnego podwórka)?

andystar
11-02-2022, 00:14
Idzie wiosna więc w podczerwieni będą fajne krajobrazy.

ostatni_wolny_login
16-02-2022, 12:20
Wołam normo: 1, 2 i 3 to Hoya r72, 4,5 i 6 to Seagull (podróbka Hoyi)

A do wszystkich pozostałych którzy próbowali mi tu pomóc - MAM ROZWIĄZANIE :D
Otóż ta ohydna flara przez środek zdjęcia zniknęła w momencie... założenia pokrywki na wizjer i komponowania kadru w całości przez LV. Czasy macie w EXIFach, jak komuś zależy to mogę podrzucić RAWki, tutaj tylko zgrubnie ustawiłem WB żeby wyglądało jako tako:)

1
60361
2
60362
3
60363
4
60364
5
60365
6
60366

teraz mogę umrzeć spełniony :D

spiritus
16-02-2022, 18:58
teraz mogę umrzeć spełniony :D

Ty może tak, ale dlaczego zabiłeś bezbronną rybę do zdjęcia? xD

ostatni_wolny_login
16-02-2022, 20:14
Parafrazując klasyka polskiego kina, historii tej ryby i tak nie zrozumiesz ;d

60370

Dex
17-02-2022, 11:34
Nie zauważyłem tego fisza :mrgreen: a teraz to jeszcze koteła ubił :roll:

Gdybyś sie zdecydował na puche a nie zabawe z filtrem, to polecam andystar bo mam od niego puszeczke i jednak wygoda focenia z ręki, na normalnych czasach to jest to ;)

MrBlacker
12-11-2023, 19:09
Witam wszystkich na forum

Na początek odświeżę wątek.

Chciałem ostatnio pobawić się filtrem IR, ale niestety mój D7200 bez przeróbki do tego się niestety nie nadaje.
Stąd pomysł na zakup osobnego body D70s, którym chyba nawet bez przeróbek da się osiągnąć całkiem niezłe efekty z filtrami IR - poprawcie jeśli się mylę.
Docelowo myślałem o jego przeróbce na full spectrum, aby pobawić się nie tylko filtrami IR - pytanie czy warto robić taką "full" przeróbkę czy pozostać tylko przy IR?

andystar
12-11-2023, 19:19
Żeby z D70s lub D70 było "full spectrum" to nie wystarczy wyjęcie "hot mirror". Trzeba w miejsce hot mirror założyć filtr przepuszczający UV, pasmo widzialne i IR. Przy przeróbce na IR wkłada się filtr IR o wymaganych właściwościach. Ja używałem 590 nm i 720 nm.
Przerobiłem na IR i Full spectrum ok 100 sztuk.
Jeśli nie założy się filtra nie ma możliwości wyregulowania AF
Jeden full spectrum mam wystawiony na allegro: https://allegrolokalnie.pl/oferta/nikon-d70-full-spectrum-657

MrBlacker
12-11-2023, 19:28
Tak widziałem właśnie i czytałem opinie o Tobie w tym temacie (wszystkie pozytywne). :)
Myślałem o IR w kontekście różnych zakresów czyli przeróbka na stały IR chyba odpada.
Pytanie czy na początek bez przeróbki z D70s da się pobawić filtrem IR?

andystar
12-11-2023, 20:01
Tak, ale tylko na statywie.
Popatrz w internecie co robi przeróbka na Full spectrum plus filtr aerochrome

MrBlacker
12-11-2023, 20:07
Rozumiem, że po przeróbce bez problemów z ręki będzie można robić fajne fotki?

andystar
12-11-2023, 20:28
Po przeróbce na IR fotografuje się jak normalnym aparatem. W wizjerze widać normalnie, czasy normalne.
Przy full spectrum zależy jaki filtr założysz. Jak np. IR to w wizjerze nic nie widać.
Fotografuje się tylko w RAW i potem obróbka. Poczytaj jak to się obrabia. Jak nie opanuje się obróbki to nic z tego nie wyjdzie.

MrBlacker
12-11-2023, 20:32
Dzięki za szczegółowe informacje.

chemik74
12-11-2023, 22:33
Rozumiem, że po przeróbce bez problemów z ręki będzie można robić fajne fotki?

Niezupełnie, jeszcze potrzebujesz obiektyw bez efektu hotspot.

andystar
12-11-2023, 23:23
Ja z obiektywami Nikkor które mam nie doświadczyłem tego efektu.
Tu jest sporo o efekcie Hotspot:
https://www.youtube.com/watch?v=sD5iJeHcLJE

markB
13-11-2023, 12:12
IMO najlepiej przerobić aparat na taki z filtrem IR, np. 590 nm, który to (590 nm) daje chyba najwięcej możliwości w postprodukcji. Tak jak wyżej andystar napisał, po przeróbce na fiull spectrum i założeniu filtra IR, aparat "ślepnie", chociaż z drugiej strony fajnie jest poużywać różnych filtrów IR i UV. D70 bez przeróbki z filtrem IR to mordęga - nie dosyć, że trzeba dźwigać statyw, to jeszcze trzeba tracić czas na dobieranie ekspozycji, a kadr trzeba ustalić przed założeniem filtra.

pysson
13-11-2023, 13:09
Niezupełnie, jeszcze potrzebujesz obiektyw bez efektu hotspot.

To akurat mały problem nastarcie.

Bardziej przyda się dobrze ustawiony WB i właściwy profil dla aparatu w programie do obróbki.
To tak na początek :)

Zdecydowanie polecam kanał Roba Shea na YT oraz jego blog.
Można tam też znależć odpowiednie profile.

chemik74
13-11-2023, 15:14
Mnie jasna dziura na środku irytuje, więc wolę bez hotspotu a profil sam sobie jestem w stanie zrobić.

andystar
13-11-2023, 16:30
Pokaż jakieś zdjęcie z "hot spotem" i napisz czym było zrobione.

chemik74
13-11-2023, 21:40
Zasadniczo nie przechowuję takich fot, ale parę udało mi się znaleźć. Wszystko z 6II FS i z filtrem 720 nm.
Tu ten efekt jest najbardziej widoczny bo to składanka (+ Z 24-70/4S, czyli obiektyw teoretycznie bez hotspotów)

77235

tu nie rzuca się tak w oczy ale jest (+Z 20/1.8S)
77236

te dwa poniżej robione w prawie identycznych warunkach (+ Z 24-17/4S)

77237
Po konwersji na cz-b praktycznie nie widać:
77238