Zobacz pełną wersję : Nikon Z50 - jaki wyzwalacz radiowy?
Witam serdecznie,
Od kilku dni jestem posiadaczem Nikona Z50. Niestety, z lampą SB 910 nie współpracują dotychczasowe wyzwalacze radiowe yongnuo YN622N. Działają tylko wtedy kiedy lampa jest zdjęta ze stopki aparatu i wyłącznie w trybie A. Tryb TTL nie funkcjonuje.
W związku z tym czy czy pod ten korpus będzie współpracować Phottix Odin TTL? Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek w tej materii doświadczenia?
Informacji w internecie, jak i u producenta w zasadzie nie ma żadnej...
Popatrz na stronce YN czy aktualizacji nie było.
LeonardZelig
06-02-2022, 19:44
Używam z Quadralite Navigatorem X - działa.
Używam z Quadralite Navigatorem X - działa.
Dziekuję
Pozwolę sobie podbić wątek.
Szukam rozwiązania dla Nikona Z50 zdalnego wyzwalania lampy SB-600 z pełną kontrolą i-TTL
Przyszedłem niedawno do systemu Z z lustrzanki d7100; gdzie był klasyczny system commander/sterownik wbudowany w body, sterujący kanałami i grupami zgodnych lamp za pomocą lampy wbudowanej.
Sądziłem, że znajdę na rynku wyzwalacz, który podłączony na sanki Z50 spełni mi podobną rolę. A tu piszecie, że YN622N nie działa w trybie i-TTL a RF-603II N chyba w ogóle nie obsługuje i-TTL.
Jest jakieś tanie, sensowne wyjście?
Odpowiem innym i sobie sam, co ustaliłem. Sterownik YN-622N-TX zakładamy na sanki naszego bezlusterkowca. Ustawień dokonujemy na samym kontrolerze tzn. kanał, grupę oraz TTL. Na sanki drugiego kontrolera (tego bez wyświetlacza - YN622N II) wpinamy dowolną lampę systemową np. SB-600 uprzednio ustawiamy na nim ten sam kanał i grupę co w sterowniku z wyświetlaczem. Na lampie pozostawiamy tryb TTL, nie ustawiamy żadnych opcji pracy zdalnej.
Urządzenia łączą się i aparat oraz lampa zachowują się identycznie, jakby lampa wpięta była bezpośrednio w sanki aparatu. Wszystkie tryby działają prawidłowo. Nawet zoom i SS. Możemy zapomnieć o obu wyzwalaczach, Stają się czarą skrzynką łączącą aparat i lampę zdalnie.
Czyli rozwiązaniem jest YONGNUO YN622N-KIT i-TTL. Oczywiście droga jest tu radiowa, a dla lustrzankowców i trybu Commander jest optyczna. Dlaczego w systemach Z pozbyto się trybu optycznego Commander w lampie wbudowanej ?
Może ktoś wie ...
Wada wyżej opisanego zestawu YN622N jest taka, że na wyzwalaczu na aparacie nie można już umieścić lampy. Taką możliwość daje opcja dwóch sterowników bez ekranu. Ale wówczas są problemy z konfiguracją tego urządzenia na aparacie. Jakieś kombinacje przycisków, przytrzymywanie ich itd. Czy jednak lampa na aparacie jest potrzebna skoro błyskamy zdalnie? Czy jest potrzebny np. zoom w lampie zdalnej ? To raczej pytania retoryczne.
Dlaczego w systemach Z pozbyto się trybu optycznego Commander w lampie wbudowanej ?
Może ktoś wie ...
Bo już ładnych parę lat temu Nikon zdecydował się na wyzwalanie radiowe jako zdecydowanie nowocześniejsze, dające większe możliwości i mniej zawodne (wypuścił wtedy na rynek lampę SB5000). W systemie Z odcięto się od pewnych spraw z lustrzanek.
Po drugie w najniższych modelach lustrzanek nie było trybu Commander.
Przy okazji - Nikon zdał się na współpracę z Profoto i nie będzie robił swoich lamp reporterskich. SB5000 była strasznie droga, Profoto to tez nie tania marka. Najlepiej wejść w Quadralite Stroboss V1 albo niższe modele (i sterowanie jej Navigatorem).