PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z50 - jaki wyzwalacz radiowy?

cellkam
06-02-2022, 18:11
Witam serdecznie,

Od kilku dni jestem posiadaczem Nikona Z50. Niestety, z lampą SB 910 nie współpracują dotychczasowe wyzwalacze radiowe yongnuo YN622N. Działają tylko wtedy kiedy lampa jest zdjęta ze stopki aparatu i wyłącznie w trybie A. Tryb TTL nie funkcjonuje.

W związku z tym czy czy pod ten korpus będzie współpracować Phottix Odin TTL? Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek w tej materii doświadczenia?

Informacji w internecie, jak i u producenta w zasadzie nie ma żadnej...

OjTam
06-02-2022, 18:29
Popatrz na stronce YN czy aktualizacji nie było.

LeonardZelig
06-02-2022, 19:44
Używam z Quadralite Navigatorem X - działa.

cellkam
06-02-2022, 23:18
Używam z Quadralite Navigatorem X - działa.

Dziekuję

Legal
17-08-2024, 15:52
Pozwolę sobie podbić wątek.
Szukam rozwiązania dla Nikona Z50 zdalnego wyzwalania lampy SB-600 z pełną kontrolą i-TTL

Przyszedłem niedawno do systemu Z z lustrzanki d7100; gdzie był klasyczny system commander/sterownik wbudowany w body, sterujący kanałami i grupami zgodnych lamp za pomocą lampy wbudowanej.
Sądziłem, że znajdę na rynku wyzwalacz, który podłączony na sanki Z50 spełni mi podobną rolę. A tu piszecie, że YN622N nie działa w trybie i-TTL a RF-603II N chyba w ogóle nie obsługuje i-TTL.

Jest jakieś tanie, sensowne wyjście?

Legal
21-08-2024, 13:25
Odpowiem innym i sobie sam, co ustaliłem. Sterownik YN-622N-TX zakładamy na sanki naszego bezlusterkowca. Ustawień dokonujemy na samym kontrolerze tzn. kanał, grupę oraz TTL. Na sanki drugiego kontrolera (tego bez wyświetlacza - YN622N II) wpinamy dowolną lampę systemową np. SB-600 uprzednio ustawiamy na nim ten sam kanał i grupę co w sterowniku z wyświetlaczem. Na lampie pozostawiamy tryb TTL, nie ustawiamy żadnych opcji pracy zdalnej.
Urządzenia łączą się i aparat oraz lampa zachowują się identycznie, jakby lampa wpięta była bezpośrednio w sanki aparatu. Wszystkie tryby działają prawidłowo. Nawet zoom i SS. Możemy zapomnieć o obu wyzwalaczach, Stają się czarą skrzynką łączącą aparat i lampę zdalnie.

Czyli rozwiązaniem jest YONGNUO YN622N-KIT i-TTL. Oczywiście droga jest tu radiowa, a dla lustrzankowców i trybu Commander jest optyczna. Dlaczego w systemach Z pozbyto się trybu optycznego Commander w lampie wbudowanej ?
Może ktoś wie ...

Legal
21-08-2024, 15:02
Wada wyżej opisanego zestawu YN622N jest taka, że na wyzwalaczu na aparacie nie można już umieścić lampy. Taką możliwość daje opcja dwóch sterowników bez ekranu. Ale wówczas są problemy z konfiguracją tego urządzenia na aparacie. Jakieś kombinacje przycisków, przytrzymywanie ich itd. Czy jednak lampa na aparacie jest potrzebna skoro błyskamy zdalnie? Czy jest potrzebny np. zoom w lampie zdalnej ? To raczej pytania retoryczne.

Jacek_Z
21-08-2024, 16:53
Dlaczego w systemach Z pozbyto się trybu optycznego Commander w lampie wbudowanej ?
Może ktoś wie ...
Bo już ładnych parę lat temu Nikon zdecydował się na wyzwalanie radiowe jako zdecydowanie nowocześniejsze, dające większe możliwości i mniej zawodne (wypuścił wtedy na rynek lampę SB5000). W systemie Z odcięto się od pewnych spraw z lustrzanek.
Po drugie w najniższych modelach lustrzanek nie było trybu Commander.
Przy okazji - Nikon zdał się na współpracę z Profoto i nie będzie robił swoich lamp reporterskich. SB5000 była strasznie droga, Profoto to tez nie tania marka. Najlepiej wejść w Quadralite Stroboss V1 albo niższe modele (i sterowanie jej Navigatorem).