PDA

Zobacz pełną wersję : Brak zapisu zdjęć nikon d5000

Fotonik88
06-02-2022, 14:14
Mam problem …
Użytkuję nikona D5000, mam go już sporadycznie od około 3 lat i nigdy nie było żadnego problemu . Aparat przestał zapisywać zdjęcia po naciśnięciu spustu migawki wyświetla się komunikat ,, folder nie zawiera zdjęć ,, nie mam pomysłu co można więcej zrobić

- resetowałam aparat
- zmieniałam w ustawieniach folder na bieżący
- sprawdzałam migawka , matryca , lustro wszystko działa
- przebieg migawki 66 tyś. ( żywotność ok. 100 tyś . )
- wsadzane było kilka kart SD w celu sprawdzenia czy to wina karty .
- formatowane karty i w komputerze i w aparacie .

Może ktoś miał podobny problem i wie co można z tym zrobić.

Obiektyw i karty używane te same od początku .

poste
06-02-2022, 14:30
Gniazdo karty jest uszkodzone??

Fotonik88
06-02-2022, 15:58
Karty czyta normalnie widzi że jest .

Hiszpan63
06-02-2022, 17:27
A lustro w trybie LV się podnosi ?? ... się okaże , że padła płyta główna ...

ostatni_wolny_login
06-02-2022, 20:33
mam mierne doświadczenie w aparatach (oblatuję pierwszą lustrzankę w życiu), ale po przygodach z kompaktami wyrokuję, iż albo wybrałaś jakiś egzotyczny przyrostek nazwy zdjęcia (zamiast klasycznego "DSC___" postawiłaś na "Poruszające-zdjęcie___"). Jeśli nie - firmware mógł się sypnąć.
Komunikat sam w sobie powinien wystąpić wyłącznie w trybie odtwarzania; za instrukcją

Folder wybrany do odtwarzania nie zawiera zdjęć. Wybierz folder zawierający zdjęcia z menu Folder odtwarzania lub włóż kartę pamięci zawierającą zdjęcia
także jego wystąpienie w trybie klackania fotek jest niepokojące.

poste
06-02-2022, 21:43
Jest podgląd zdjęcia po zrobieniu? Spróbowałbym jednak jeszcze wykluczyć kwestię karty, to jednak aparat sprzed paru lat i z nowszymi kartami o większej pojemności może być problem. Oczywiście żadnego microSD nie wkładasz?

Fotonik88
06-02-2022, 22:01
Nie ma podglądu zdjęcia wyskakuje sam komunikat a co do karty używam tych co od początku pracowania z aparatem

poste
06-02-2022, 22:44
Dopytuję bo widziałem sporo problemów wynikających z dziwnych kart. Może być jakiś grubszy problem, skoro nie masz podglądu po zrobieniu zdjęcia (o ile oczywiście jest ustawiony).

ostatni_wolny_login
07-02-2022, 21:34
Nie ma podglądu zdjęcia wyskakuje sam komunikat a co do karty używam tych co od początku pracowania z aparatem

i tu może być pies pogrzebany. Skoro kartę masz juz długo to mogla najzwyczajniej w świecie paść.
Co do innych kart, znalazłem informację że 32GB to max dla d5000.

Zaopatrz się w karty o pojemnościach 4-16G, koniecznie SD lub SDHC, nie SDXC bo z tymi Twoj aparat sobie nie radzi.
A, no i oczywiście markowe karty (na próbę nawet mogą być µSD w przejściówce do pełnego formatu), bo kupić oryginalną kartę wcale nie jest tak prosto.

OjTam
07-02-2022, 21:38
Zaopatrz się w karty o pojemnościach 4-16G, koniecznie SD lub SDHC, nie SDXC bo z tymi Twoj aparat sobie nie radzi.

Wiesz co? Pokaż mi proszę kartę SDXC o pojemności mniejszej niż 32GB.

ostatni_wolny_login
07-02-2022, 21:39
Wiesz co? Pokaż mi proszę kartę SDXC o pojemności mniejszej niż 32GB.

Wykluczam wszystkie możliwe przypadki w jednym poście (włącznie z podróbami ;))

OjTam
07-02-2022, 21:41
Jak 4-16, to SD też odpadają. ;)
Google twierdzi, że D5000 jest kompatybilny z kartami do 32GB.

No i mSD z adapterem odpuściłbym, nawet na próbę. Chyba że się już ma, to można niby zerknąć.