PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowo rozmazane zdjęcie w ruchu

ostatni_wolny_login
06-02-2022, 09:38
Wczoraj wybrałem się w końcu z moją szklarnią w teren. Wizyta w pszczyńskim parku obfitowała w potencjalnie fajne ujęcia, no ale jak sami pewnie wiecie zobaczyć dobry kard a uchwycić dobry kard to różnica jak między widzieć a zobaczyć :P
Pomijając różnej wagi grzechy i zbrodnie których się dopuściłem, popełniłem dziwną kaczkę w ruchu.

Żeby możliwie jasno wyjaśnić na czym polega moje pytanie, zaczniemy od mojego kota łapiącego patyczek kosmetyczny.
60072
Kot jest rozmazany "zgodnie z logiką", energicznie ruszał sie podczas robienia zdjęcia przez co i patyczek i łapy są "gładko rozmazane". Nie sposób wydzielić poszczególnych łap, pazurów ani skrajnych punktów patyczka.

Tymczasem kaczka
60071

Skrzydło też uległo rozmazaniu, ale ewidentnie da się wyróżnić pojedyncze "fazy" ruchu o dość wyraźnych krawędziach. Swoisty "duch" :D
Pytanie: skoro migawka otworzyła się "naraz" na wybrany okres czasu, to dlaczego w tym czasie zapisało się conajmniej 12 faz ruchu skrzydła? Wszystko byłoby jasne gdyby skrzydło składało się z dominującego burego upierzenia, z białym i niebieskim pasem rozmazanymi po trasie ruchu.
Nie wnikałem nigdy w sposób odczytu matrycy, ale mam teorię że mimo otwarcia migawki na określony interwał, jest ona czytana matrycowo, "rzędami", czyli jedna grupa pikseli, potem kolejna i tak od powiedzmy prawej do lewej, ale nigdy "cała naraz", na zasadzie że całe 24 miliony piksely w jednym momencie trafiają do bufora.

Dobrze kombinuję czy wynalazłem kolejną wadę obiektywu czy co tam? :D W razie potrzeby mogę dorzucić NEFa

poste
06-02-2022, 10:43
Podaj czasy na zdjęciach.
Wygląda to tak, kaczka machnęła kilka razy skrzydłami w czasie ekspozycji, kot wykonał jeden ruch. Moim zdaniem to cała "tajemnica" ;).

Wind Mill
06-02-2022, 12:02
A to nie będzie przypadkiem rolling shutter od elektronicznej migawki?

tbogdanowicz
06-02-2022, 15:19
Przychodzą mi do głowy dwa powody takiego wyglądu zdjęcia:
1. Może to po prostu poszczególne pióra?
2. Kaczka energicznie otrzepywała skrzydła, zmieniając stopień ich rozpostarcia i to to co się zarejestrowało, to po prostu skrajne pozycje poszczególnych "trzepnięć".

bogdi64
06-02-2022, 16:15
usunięty exif, to nie pomaga przy ocenie, na pierwszej fotce początek kanapy jest "ostry", jak dla mnie coś "namieszałeś" w ustawieniach, drugie zdjęcie wygląda mi na włączony HDR w aparacie, lub zbyt długi czas naświetlania i problem z af

ostatni_wolny_login
06-02-2022, 20:19
Podaj czasy na zdjęciach.

f/5.6
1/50s
iso 320

A to nie będzie przypadkiem rolling shutter od elektronicznej migawki?
No właśnie też tak coś mi się czuje, ale mówię zapytam mędrszych bo to było moje pierwsze wyjście w teren od zakupu aparatu.

Przychodzą mi do głowy dwa powody takiego wyglądu zdjęcia:
1. Może to po prostu poszczególne pióra?
2. Kaczka energicznie otrzepywała skrzydła, zmieniając stopień ich rozpostarcia i to to co się zarejestrowało, to po prostu skrajne pozycje poszczególnych "trzepnięć".
Teorię z pojedynczymi piórami obala moim zdaniem prześwitująca przez to skrzydło woda.

usunięty exif, to nie pomaga przy ocenie, na pierwszej fotce początek kanapy jest "ostry", jak dla mnie coś "namieszałeś" w ustawieniach, drugie zdjęcie wygląda mi na włączony HDR w aparacie, lub zbyt długi czas naświetlania i problem z af
Dodaję RAWa - z tego co się orientuję (ale mogę być w błędzie) nie da się włączyć HDR w opcjach aparatu przy wyborze formatu NEF.

60076

Behaviour
06-02-2022, 20:38
"2. Kaczka energicznie otrzepywała skrzydła, zmieniając stopień ich rozpostarcia i to to co się zarejestrowało, to po prostu skrajne pozycje poszczególnych "trzepnięć"."

Kaczki właśnie w takiej pozie "otrzepują się" bądź rozprostowują skrzydła.

ostatni_wolny_login
06-02-2022, 20:57
No okej, ale pytaniem było "(...) dlaczego w tym czasie zapisało się conajmniej 12 faz ruchu skrzydła? Wszystko byłoby jasne gdyby skrzydło składało się z dominującego burego upierzenia, z białym i niebieskim pasem rozmazanymi po trasie ruchu. "

tbogdanowicz
06-02-2022, 21:15
f/5.6

Teorię z pojedynczymi piórami obala moim zdaniem prześwitująca przez to skrzydło woda.

Właśnie ta prześwitująca woda, to dowód że skrzydło zasłaniało wodę tylko przez część czasu naświetlania.

poste
06-02-2022, 21:33
Oczywiście że to zwykłe trzepotanie skrzydłami, to jest długi czas. Porób w jakimś parku zdjęcia kaczek z różnymi czasami to się przekonasz.

Zbyszek
06-02-2022, 22:11
No okej, ale pytaniem było "(...) dlaczego w tym czasie zapisało się conajmniej 12 faz ruchu skrzydła? Wszystko byłoby jasne gdyby skrzydło składało się z dominującego burego upierzenia, z białym i niebieskim pasem rozmazanymi po trasie ruchu. "To nie jest 12 faz ruchu tylko zarejestrowało się około 12 lotek w fazie powrotnej ruchu skrzydła. W tej fazie między lotkami występują odstępy.