Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 3/2022
Siema! :)
Szybkie zerknięcie na to, co działo się w ostatniej edycji RAWek :)
Ostatnią edycję wygrał crusiek :)
Gratuluję wszystkim uczestnikom i dziękuję za udział.
W edycji nr 2/2022 wzięło udział 13 RAWkowiczów a zagłosowało 26 osób.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
60007
Startujemy zabawę nr 3 :D ;)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok dla zdjęcia poziomego. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 08.02.2022 o godzinie 21:30 (wtorek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanych rawów jest: paparapa - dziękuję :)
Plik DNG ( NIKON Z6 ) do pobrania: 60004
Plik NEF ( NIKON Z6 ) do pobrania: 60005
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
60006
Czas ..... start ! :)
Jacek_Z - Poprosimy o belkę :D
.
W sumie śmieszna sprawa, bo miałem "podobne" zdjęcie do wstawienia, ale nie chciałem się już znęcać z trudnymi RAWkami :)
Szkoda, że ten limit 50% kadru jest. Ta mewa aż się prosi... :lol:
paparapa
02-02-2022, 01:50
Szkoda, że ten limit 50% kadru jest. Ta mewa aż się prosi... :lol:
Oj bałwanek by się przydał.... Byłoby co robić. :lol:
Zapraszam do udziału w ankiecie / opinii.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/310382-Zabawa-w-Rawki-eksperymentalny-cykl-zabaw
Sima!
Na skrzynce mamy jedną pracę.
Zapraszam do udziału, proszę się nie wstydzić ;)
paparapa
03-02-2022, 10:30
Jak zwykle nie zawodzisz. :)
Ja też mam jedną pracę.... na pulpicie. Nabiera mocy.
I nic a nic się nie wstydzę. :)
Tym czasem kolejne 2 prace przybyly w odmety skrzynki zabawowej [emoji846]
Tym czasem kolejne 2 prace przybyly w odmety skrzynki zabawowej [emoji846]
to chyba trzeba się wziąć za robotę, patrząc się na "wyjściówkę", to ze trzy minuty roboty ;)
Aaaa siemalysy pamietam o xmp tulko jeszcze nie ogarnalem tematu
siemalysy
03-02-2022, 20:35
crusiek nie spieszy się :) Może być nawet za kilka dni :)
a wykasowanie brudnej matrycy będzie ingerencją, bo ponoć nie można usuwać istotnych fragmentów :) ?
A fuj!
brud matryczany jest najistotniejszy do skasowania :)
paparapa
04-02-2022, 12:13
a wykasowanie brudnej matrycy będzie ingerencją, bo ponoć nie można usuwać istotnych fragmentów :) ?
Wolałbym abyś nie kasował mojej matrycy. Zacna ci ona jest, i wara mi od niej. :mrgreen: Jak by nie było, to dość istotny element mojej puszki.
... i nie lękaj się użyć odpowiednich narzędzi, i wydłużyć czas obróbki tego pstryka do 6 minut. Abyś zdobył laur zwycięzcy, i ulżył doli tym,
co muszą co chwila wysyłać rawy do kierownictwa. :)
Good luck jak to mawiają ci z wielkiej sadzawki. Upsss zza wielkiej sadzawki. :)
matryca chyba ocalała, takiej mocy nie mam aby z niej zrobić lalkę voodoo, tak się "przyłożyłem" do tej plamki, że zeszło ze 4 minuty, laurów nie chcę - alergia na zielone i do tego złośliwy jestem i bym podesłał skan negatywu :) i po co WAM to ?
Cześć :)
Mamy pięć prac.
Zapraszam do zabawy :)
ostatni_wolny_login
06-02-2022, 20:54
Czegoś nie rozumiem.
Skoro zabawa w RAW to skąd wymóg rozmiaru zdjęcia? Moje rawki mają rozmiar 6Kx4K px, żeby zmieścić się w wymogach muszę wyrenderować JPGa.
Jeśli wyrenderuję - to czy nadal łapię się na wymóg ze ma być raw?
Trochę pojechałem z ekspozycją no i przydałoby się trochę pogmerać przy kolorach; jaki poziom "retuszu" zdjęcia jest dozwolony? Regulamin mówi żeby nie wciskać jakichś ramek i innych cudów, ale zakładając że nie dodam jakichś cringowych ozdobników to czy mogę wziąć udział?
RAWa ściągasz i wywołujesz w dowolnym programie (w ramach regulaminu). Czyli obrabiasz go sobie wesoło np w darktable i jak już stwierdzisz: tak, to jest to :) eksportujesz do jpga, który to jotpeg ma mieć określone dla wybranego formatu rozmiary nie przekraczające pewnych wartości :)
Takiego jpg przy eksporcie pozbawiasz EXIFa a plik podpisujesz swoim nickiem i ślesz na konkursową skrzynkę :)
Takiego jpg przy eksporcie pozbawiasz EXIFa - jestem zdyskwalifikowany ? :shock:
Nie, ale możesz mieć kable podgryzione. ;)
Takiego jpg przy eksporcie pozbawiasz EXIFa - jestem zdyskwalifikowany ? :shock:
Nieee :)
Nie jest to wymóg, od dawien dawna używam skryptu w powershellu, który wywala całego exifa i przywraca tylko inforrmacje o colorspace i orientacji.
Nie mniej jednak, warto do zabawy takiego exifa wywalić już na etapie eksportu :)
Krecik raz takiego copyrighta w EXIF zostawił, że przeżył DWA czyszczenia. Miszcz. xD
Przypominam, zasady zabawy są w regulaminie.
RAWki do zabawy obrabiamy z 1 wątku, nie swoje wybrane.
Jak wygląda przebieg zabawy można podglądać w historycznych wątkach.
Podpisujemy prace ksywą z forum.
W chwili obecnej mam dwie prace, z którymi nie wiem co mam zrobić.... wysłałem na maila powiadomienia, mam nadzieję, że użytkownicy przeczytają przed głosowaniem i prześlą poprawki.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/310380-Zabawa-w-RAWki-3-2022?p=4213677&viewfull=1#post4213677
Jak tak dalej pójdzie, regulamin i instruktaż trzeba będzie robić w formie obrazkowo-filmowej... :(
To to jakoś znajomo wygląda...
W chwili obecnej mam dwie prace, z którymi nie wiem co mam zrobić....
Cóż, została przeszło doba, może się odezwą. A jak nie, to kosz...
Regulaminowo mam 7 prac.
Mało, została doba.
Jeśli 2 prace się poprawią będzie 9.
siemalysy
07-02-2022, 19:49
Jak wygląda przebieg zabawy można podglądać w historycznych wątkach.
W chwili obecnej mam dwie prace, z którymi nie wiem co mam zrobić.... wysłałem na maila powiadomienia, mam nadzieję, że użytkownicy przeczytają przed głosowaniem i prześlą poprawki.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/310380-Zabawa-w-RAWki-3-2022?p=4213677&viewfull=1#post4213677
Że jak Panie Kierowniku? Wysłał ktoś swoje zdjęcie?
"Widocznie miał swoje ładniejsze" :mrgreen:
siemalysy
07-02-2022, 20:40
"Widocznie miał swoje ładniejsze" :mrgreen:
Narcyz jakiś :-P
paparapa
07-02-2022, 23:34
Pewnie zamiast do tematycznych przyszły do nas. Może gołąb listonosz oszalał....:mrgreen:
To przez te wichury :mrgreen:
Kretołakowniku, jak tam skrzynka?
Jak sie obudza prace to je policze, na razie śpią.
No to budź, na co czekasz? xD
Sam bym sie kimnal, dlatego tez pierwsze zdjecie z listy musze najpierw poslac do szanownego stopocalujacego kierownika tmt.
Możesz sie pomylić i wysłać zdjęcie jakiejś fajnej blondyneczki albo rudzielca :D
Rudzielca jeszcze bym mial...
Wiesz Dex... Nie jestem pewien, czy chcę zobaczyć rudzielca wykopanego przez Kreta. ;)
Mam tez szatynke, ale jest najlepsza, zara podesle
- - - - kolejny post - - - - - -
Dex, specjalnie dla Ciebie, ruda oraz dwie szatynki! Wykopane już dawno.
60111
60112
Ha, wiedziałem. :mrgreen: xD
Nornique, zbierasz w norce truchło innych zwierzątek? :roll:
Zapasy na zimę i na spotkania z kolegami na plenerach :)
siemalysy
08-02-2022, 20:30
Fajny ten RAWek :) Ale tak samo jak fajny, to wredny... Można popłynąć w złą stronę i zrobić potworka :-D Obawiam się, że mi to się przydarzyło ;)
Zapasy na zimę i na spotkania z kolegami na plenerach :)
Nawsuwają się takich specjałów a później psują to i owo po "spożyciu" :roll:
Właśnie Krecie. Przyznaj się, czym eMGiego częstowałeś, że tego Tamronika rozwalił, co? ;)
Teraz wiadomo skąd ten pijany łabędź na plaży :roll:
Właśnie Krecie. Przyznaj się, czym eMGiego częstowałeś, że tego Tamronika rozwalił, co? ;)
No właśnie nic nie było :-) może dlatego ? A szkiełko się naprawia.
A może. A może Kret zapodał w taki sposób, że nie pamiętasz? ;)
Krecie hokus-pokus...
Nie napisze nic wiecej bez kretwokata xD
O, jeszcze mu mało, krewetkokota by chciał. Co za perwersje.
paparapa
08-02-2022, 21:46
Fajny ten RAWek :) Ale tak samo jak fajny, to wredny... Można popłynąć w złą stronę i zrobić potworka :-D Obawiam się, że mi to się przydarzyło ;)
Coś w tym jest co piszesz. Oj łatwo, a nawet , za łatwo przegiąć pałę. :) Dlatego tu trafił.
Latwo, latwo i to na kilku poziomach przeginania paly...
Co Wy macie z tą mewą srebrzystą!!!!??? (czy tam czerwonodziobą w zależności od obróbki ;) ;) )
siemalysy
08-02-2022, 22:09
A tam była jakaś mewa? ;)
Ta mewa robi to zdjęcie. Ot, tajemnica. xD
To chyba mewa siwa.
Nic bardziej mylnego :)
Wędruje po kadrze jakby miała owsiki...
To ptak. Wolno jej. Jest wolna. Jak... no tak... ptak. ;)
siemalysy
08-02-2022, 22:22
Aż jestem ciekaw tych prac. Po powyższym wnioskuję, że będzie trochę mewich klonów :-P
paparapa
08-02-2022, 22:31
Latwo, latwo i to na kilku poziomach przeginania paly...
Co Wy macie z tą mewą srebrzystą!!!!??? (czy tam czerwonodziobą w zależności od obróbki ;) ;) )
Mewa jest taka jak wyjdzie. :) Ja się tam nie znam na kolorach mew...
:) ....
Nic bardziej mylnego :)
Wędruje po kadrze jakby miała owsiki...
Widać wykreowaliśmy nowy gatunek mewy owsikowej. . :mrgreen:
Drzwiczki zostały zamknięte, bęben maszyny losującej został zwolniony.
https://thumbs.gfycat.com/CharmingDimwittedBonobo-size_restricted.gif
Zapraszam do głosowania (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310458-Zabawa-w-RAWki-3-2022-GŁOSOWANIE) :)
ostatni_wolny_login
09-02-2022, 20:57
o matkobosko, teraz zrozumiałem jakiego rawka obrabiamy ... dejcie link do usunięcia konta xD
o matkobosko, teraz zrozumiałem jakiego rawka obrabiamy ... dejcie link do usunięcia konta xD
Spoko, nie myli się tylko ten, kto nic nie robi, czy jakoś tak :D
Możesz się zrehabilitować przy następnych RAWkach :D
ostatni_wolny_login
Le Nornique, znany również jako crusiek przegryza kable od neta, pogadaj, może kasacja nie będzie potrzebna a tylko odcięcie :mrgreen: Robi też podkopy, upija łabędzie, morduje niewinne nornice... "lata, gada, pełen serwis" xD
Witaj w tych dziwniejszych odmętach forum xD
ostatni_wolny_login
09-02-2022, 22:55
Dex, szczerze rozbawiło mnie upijanie łabędzi :D. Niemniej uwazam że nawet lepienie pierogów z ruskich i przegryzanie szynką z babuni nie może równiać się zbrodni zabierania głosu nie na temat, za co się kajam.
Temat: obróbcie rawa z pierwszego postu
mła: obrabia swojego rawa i cieszy dupę że bierze aktywny udział w żyćku forum xD
Dla takich jak ja nie ma już zbawienia; jest za to dedykowany kocioł w piekle.
ostatni_wolny_login i myślisz, że to tak łoooooo, wpadne sobie do kociołka? I już? Odkupienie gotowe? :mrgreen: Trzeba się bardziej postarać :-P
[Zawiera lokowanie produktu] Jeszcze masz Tematyczne ;) [/zawierało lokowanie produktu] tam też można coś podesłać, do jutra masz czas :D Link masz u góry na belce ;)