Zobacz pełną wersję : Statyw do fotografowania z góry.
robertsloma.pl
30-01-2022, 18:27
Witam serdecznie. Szukam rozwiązań do zamocowania aparatu od góry by fotografować w pionie, jak najtańszym kosztem. Czy znacie jakies rozwiązania do tego typu fotografowania nie za kosmiczne pieniądze? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
statyw z łamaną kolumną centralną?
https://mitoya.pl/30126-thickbox_default/statyw-fotograficzny-156cm-mitoya-z-lamana-kolumna-glowica-kulowa-i-funkcja-monopodu.jpg
robertsloma.pl
30-01-2022, 19:15
statyw z łamaną kolumną centralną?
https://mitoya.pl/30126-thickbox_default/statyw-fotograficzny-156cm-mitoya-z-lamana-kolumna-glowica-kulowa-i-funkcja-monopodu.jpg
cena trochę wysoka, szukasz tańszych rozwiązań. :)
Zależy jak duże przedmioty chcesz fotografować.
Są kolumny do makro już z oświetleniem, a jeszcze taniej można przystosować kolumnę powiększalnikową. No chyba że musi być statyw, to jak notdot wyżej.
Kojocisko
30-01-2022, 19:25
Co do zasady ten statyw nic nie kosztuje, pytanie ile jest warty sprzęt, który chcesz na tym zamocować,
Zawsze można zrobić prostą konstrukcję z kilku listew 30x30, albo coś fotografowanego położyć na podłodze, a aparat mieć na krawędzi stołu/biurka.
Można użyć aluminiowej drabiny z deską położoną na szczeblach...
Można użyć dwóch krzeseł...
W obszarze DIY liczba rozwiązań jest olbrzymia.
robertsloma.pl
30-01-2022, 20:16
Zależy jak duże przedmioty chcesz fotografować.
Są kolumny do makro już z oświetleniem, a jeszcze taniej można przystosować kolumnę powiększalnikową. No chyba że musi być statyw, to jak notdot wyżej.
Dokładnie taka kolumna mnie interesuje, szukam kogoś kto ma doświadczenie w budowie takiej kolumny. Jakiś wzór schemat, jak wykonać z czego, gdzie szukać?
- - - - kolejny post - - - - - -
fajnie :) a tak powazniej potrzebuje konstrukcji do fotografowania pionowego na stole. Czasem cięzko opisać czego dokładnie się szuka, w tym przypadku bardziej chodzi mi o system zawieszenia aparatu nad stołem.
Wind Mill
30-01-2022, 20:29
Ile to jest wysoka cena a ile akceptowalna?
Bo bez tego określenia to można w nieskończoność...
DYI - Ile liczysz sobie za roboczogodzinę? Jeśli to doliczysz, to DIY wcale nie jest tańsze, a wręcz przeciwnie.
Kojocisko
30-01-2022, 20:41
DIY się tak nie liczy, bo chodzi o zabawę. Moja stawka to 250-300zł/h. Ale to nie oznacza, że uważam, że skręcenie szafki z IKEA kosztuje mnie 300zł :-), a zrobienie śniadania dziecku 80zł.
W tym projekcie jak ma być tanio, to najtrudniej zrealizować płynne regulowanie wysokości aparatu, o ile jest potrzebne.
potrzebuje konstrukcji do fotografowania pionowego na stole. Czasem cięzko opisać czego dokładnie się szuka, w tym przypadku bardziej chodzi mi o system zawieszenia aparatu nad stołem.
Tu masz kilka rozwiązań, może coś dopasujesz.
https://www.amazon.com/s?k=macro+stand&i=photo&rh=n%3A172282%2Cn%3A502394%2Cn%3A7161086011%2Cn%3A 3443921&dc&crid=2IHMEYVJ3AYW5&qid=1643567590&rnid=172282&sprefix=Macro+Stand%2Caps%2C148&ref=sr_nr_n_4
Chociaż i tak poszukałbym na aukcjach jakiegoś powiększalnika z kolumną w dobrym stanie. Albo popytać sąsiadów, wciąż wiele takich sprzętów zalega na strychach.
Kojocisko
30-01-2022, 20:48
To jest dobry zarys idei: https://www.amazon.com/MINI300-Digitizing-Documents-Photography-Megapixel/dp/B07T2TMJZ6/ref=sr_1_4?crid=2IHMEYVJ3AYW5&keywords=macro+stand&qid=1643568296&rnid=172282&s=electronics&sprefix=Macro+Stand%2Caps%2C148&sr=1-4
Przy regulacji wysokości zaciskaną śrubą - 2h roboty licząc projektowanie. Konstrukcja drewno lub aluminium. Lub łączona.
robertsloma.pl
30-01-2022, 21:07
Dzięki slicznie za inspiracje. Poszukam w tym temacie czegoś.
Dzięki slicznie :)
Wind Mill
30-01-2022, 21:10
DIY się tak nie liczy, bo chodzi o zabawę. Moja stawka to 250-300zł/h. Ale to nie oznacza, że uważam, że skręcenie szafki z IKEA kosztuje mnie 300zł :-), a zrobienie śniadania dziecku 80zł.
W tym projekcie jak ma być tanio, to najtrudniej zrealizować płynne regulowanie wysokości aparatu, o ile jest potrzebne.
Otóż w powyższym przypadku tak się liczy. ;)
Mowa jest o cenie, nie o zabawie. ;)
Policz, rozrysuj, poszukaj materiałów, kup materiały - nawet ze stawką godzinową kasjerki w Biedrze, kupić gotowy statyw może wyjść sporo taniej. ;)
Inna sprawa, to aktualne ceny.
W kwietniu 2021 za ten wynalazek (https://pl.kentfaith.com/search_KF09.085/KF09.085_kamp;f-concept-tm2515t-profesjonalny-60-calowy-statyw-do-aparatu-poziome-aluminiowe-statywy-przeno%C5%9Bny-monopod-z-g%C5%82owic%C4%85-kulow%C4%85-360-stopni-p%C5%82ytka-szybkiego-zwalniania-do-aparat%C3%B3w-canon-nikon-sony-dslr) płaciłem 321 zł plus 1,35 zł za przewalutowanie transakcji.
Teraz śpiewają sobie 597 pln. :o
Kojocisko
30-01-2022, 21:18
.....
Policz, rozrysuj, poszukaj materiałów, kup materiały - nawet ze stawką godzinową kasjerki w Biedrze, kupić gotowy statyw może wyjść sporo taniej. ;)...
A) mam pewnie ze >40 lat praktyki modelarza lotniczego
B) moja pierwsza robota, to było robienie szybkiego oprzyrządowania "z niczego" do produkcji jednostkowej pakietów akumulatorów.
C) jak mi włączysz stoper, to za godzinę wyjdę z garażu z działającym rozwiązaniem, tylko nie będzie pomalowane :-).
Ale co do zasady masz rację, błędy i jednostkowe kupowanie materiałów de facto kosztuje majątek. Choć frajda bezcenna.
Wind Mill
30-01-2022, 21:40
Dzięki slicznie za inspiracje. Poszukam w tym temacie czegoś.
Dzięki slicznie :)
Mam nadzieję, że się pochwalisz efektem. :)
A) mam pewnie ze >40 lat praktyki modelarza lotniczego
B) moja pierwsza robota, to było robienie szybkiego oprzyrządowania "z niczego" do produkcji jednostkowej pakietów akumulatorów.
C) jak mi włączysz stoper, to za godzinę wyjdę z garażu z działającym rozwiązaniem, tylko nie będzie pomalowane :-).
Ale co do zasady masz rację, błędy i jednostkowe kupowanie materiałów de facto kosztuje majątek. Choć frajda bezcenna.
Wiesz, ja sam lubię dłubać i używam sporo rzeczy tymi rencami hand made, ale gdy ktoś pyta o cenę to należy sobie zdać sprawę z wszystkich kosztów. :)
Dzięki slicznie za inspiracje. Poszukam w tym temacie czegoś....
Jak DYI to na całego! Coś z innej branży, ale może będzie przydatne?
Dosztukować tylko szybkozłączkę ArcaSwiss, et voila! ;)
Jeśli tylko zakres tego statywu będzie pasował do potrzebnych odległości aparat - obiekt (stół - obiektyw).
https://allegro.pl/oferta/stojak-statyw-wiertarki-wiertarski-400-mm-stolowy-10665440384
Wind Mill Masz rację , że należy w cenę wliczyć również czas ktory musisz poswięcić na własnoreczne wykonanie przedmiotu, jednak pod jednym warunkiem, że w dowolnej chwili w tym samym czasie możesz zarabiać te pieniądze o ktorych piszesz, co zdarza się dość żadko. Niewielu jest takich którzy w wolnym czasie mogą postanowić, że teraz sobie popracujeę za 100 czy 300 zł/godz zamiast oglądać telewizję.
ZbyszekS
30-01-2022, 22:09
A nie prościej kolumnę lub nawet całego Krokusa z demobilu za ok. 50-80 pln i do tego sanki do makro? Albo może masz statyw, w którym da się odwrócić centralną kolumnę o 180 stopni tj. do góry nogami - i aparat masz nad stołem.
ale pokazałem tylko przykład, możesz kupić tańszy statyw w dodatku używany
ale jak tam sobie chcesz ;)
Krzysztofh
31-01-2022, 17:55
Jak nie masz dwóch lewych rąk to kup sobie to widać na zdjęciu z #2 posta, aby nie uszkodzić body i sanki do których mocujesz płytkę arca swiss zamocuj np. na jakimś profilu aluminiowym, który kupisz w dowolnym kształcie w OBI czy innym tego typu sklepie za kilkanaście złotych. Ten profil zamocuj do jakiejś konstrukcji drewnianej i taniej już się nie da, zachowując bezpieczeństwo sprzętu.
Ale docelowo jak to ma być dłuższa zabawa, to nic rozsądnego statywu nie zastąpi.