PDA

Zobacz pełną wersję : Przejście z C-mount na Nikon F?

ostatni_wolny_login
27-01-2022, 23:55
Jako że zajmuję się amatorsko serwisem gratów wszelakich, zaopatrzyłem się u kitajców jakiś czas temu w "przemysłowy mikroskop".
W cenie była także kamera 60MPx nadająca się w zasadzie tylko do rzutowania na jakiś większy telewizor czy monitor.

Lubię także szukać alternatywnego zastosowania dla posiadanych już rzeczy, toteż przymierzyłem obiektyw kamery CCTV żeby zobaczyć jak sobie radzi ze zdjęciami - słabo.
Dzisiaj tak mi wpadło do głowy - a może jest taki adapter który do mikroskopowego obiektywu pozwoli "nakręcić" mojego d7100? :D
Myślę że jest o co walczyć - oceńcie sami.

Bohaterem tego odcinka jest pasek ledowy oparty o adresowalne ledy z rodziny ws2812b.
Jak zobie powiększycie zdjęcie to w kazdym oczku leda jest taka czarna kropka
59849

Tu ta sama kropka, czyli struktura tego układu

59850

Ligo
28-01-2022, 01:41
Czekaj, pomału, bo nie kumam... Co ma przelotka na CCTV do jakiegoś paska ledowego?

A poza tym niektóre obiektywy C-Mount kryją DX i niektórym taka zabawa się podoba.

ostatni_wolny_login
28-01-2022, 20:55
Spieszę z wyjaśnieniem Ligo

Jakiś pasek ledowy był obiektem zamieszczonych fotografii. W pierwszym przypadku zdjęcie robione telefonem, w drugim kamerą w moim kitajskim mikroskopie.
Chciałbym do tego mikoskopu (którego obiektyw kończy się gwintem c-mount) dorzucić bulbulator zakończony Nikonem F. Na tę przejściówkę chcę nadziać mojego d7100 i zobaczyć co z tego wyjdzie :D
Innymi słowy obiektyw ma niesamowite powiększenie, aparat ma niesamowite możliwości i chciałbym wyciągnąć to co najlepsze z dwóch światów ;)

OjTam
28-01-2022, 21:29
Jeśli już, to jakieś samoróbki.
Dlaczego? Bo odległość mocowania obiektywu c-mount to 17.5mm. Nikon F - 46.5mm. Czyli żeby to jakoś sensownie ostrzyło, obiektyw musiałby się znaleźć w środku aparatu. Do tego różne krycie klatki.

Przypuszczam że istnieją adaptery na m4/3 i Nikon 1.

Jak chcesz do makro to wykorzystać to kup dekielek do body, wytnij w nim dziurę i wklej szkiełko c-mount. ;)

I jeszcze taka mała ciekawostka. Istnieje adapter B4- Arri PL, który "cofa" obraz i dostosowuje go do większego przetwornika. Koszt? Tylko 17k PLNów. ¯\_(ツ)_/¯

Ligo
29-01-2022, 00:22
chciałbym wyciągnąć to co najlepsze z dwóch światów ;)
Masz pomysł, kombinuj.:-)

Tylko faktycznie z Nikonem i ogólnie z lustrzankami dość małe szanse, jak wyżej OjTam pisał. Co innego bezlusterkowce.

ostatni_wolny_login
29-01-2022, 02:39
Jeśli już, to jakieś samoróbki.
Jak chcesz do makro to wykorzystać to kup dekielek do body, wytnij w nim dziurę i wklej szkiełko c-mount. ;)

wierz albo nie, ale tak się składa że w jednym z moich antycznych obiektywów (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310320-Dwa-stare-obiektywy-z-bagnetem-F) brakowało dekla tylniego, a ta mogłem kupić tylko w zestawie z deklem do body. I tak kupowałem i myślałem "po cholerrę mi dwa" :D

Dlaczego? Bo odległość mocowania obiektywu c-mount to 17.5mm. Nikon F - 46.5mm. Czyli żeby to jakoś sensownie ostrzyło, obiektyw musiałby się znaleźć w środku aparatu. Do tego różne krycie klatki.
Ostrzenie akurat mam bardzo manualne - podnoszę zestaw obiektyw - kamera nad oglądanym obiektem ;p

no nic, przyjdą dekle to się pochwalę ;)

ostatni_wolny_login
01-02-2022, 00:08
59982 narazie bez rzeźbienia dziury w deklu, po prostu przyłożyłem body do obiektywu. Modelką jest oryginalna kamera z mikroszkopu :)