Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 2/2022 - GŁOSOWANIE
Cześć! :)
Przystępujemy do głosowania w 2 edycji zabawy. Mamy 13 prac zgłoszonych :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: spiritus
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - niedziela (30.01.2022)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
59842
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/197B88G9CRNfO4f-3-Y5Fh95H6p4LcvUR/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
59838
2
59837
3
59836
4
59835
5
59834
6
59833
7
59832
8
59831
9
59830
10
59829
11
59841
12
59840
13
59839
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
spiritus
27-01-2022, 22:54
Drugi :-D ??
marcin255
27-01-2022, 23:34
I podium zamknięte :p a tak przy okazji -fajna fotka.
Po 10 głosujących mamy:
2 prace na 1 miejscu.
4 prace na 2 miejscu.
1 pracę na 3 miejscu.
Różnice po głosie.
Jedna praca bez głosu.
Ale żeście się rozgadali, hoho hoooooo, normalnie nie mogę się przedrzeć przez ten nawał postów :)
16 głosów na dzień przed końcem nie wróży nic dobrego.
16 głosów
UŻYTKOWNICY, KTÓRZY PRZECZYTALI TEN WĄTEK: 27
¯\_(ツ)_/¯
-1 (mua) bo jutro zagłosuję. ;)
Po 22 głosujących:
1 miejsce - jedna praca.
2 miejsce - cztery prace.
3 miejsce - jedna praca.
Po głosie różnicy między miejscami.
Nie ma już pracy bez głosu.
siemalysy
30-01-2022, 00:17
Po 22 głosujących:
...
Nie ma już pracy bez głosu.
Czy się cieszyć, czy płakać? Co byłoby lepsze? Jeden głos, czy możliwość przytulenia żabci? ;)
Spokojnego wieczoru i nocy. Oby Was nie zwiało.
Jeden głos, czy możliwość przytulenia żabci? ;)
Źle zadane pytanie. Powinno być:
Jeden głos, czy możliwość przytulenia Różokreciorożca? xD
Żabek w TMT jest. Krecik sobie takiego stworka wymyślił...
Oby Was nie zwiało.
Kretom w norkach raczej nic nie grozi. Ci na zewnątrz mogą mieć gorzej. ¯\_(ツ)_/¯
siemalysy
30-01-2022, 00:23
Źle zadane pytanie. Powinno być:
Jeden głos, czy możliwość przytulenia Różokreciorożca? xD
Żabek w TMT jest. Krecik sobie takiego stworka wymyślił...
Kretom w norkach raczej nic nie grozi. Ci na zewnątrz mogą mieć gorzej. ¯\_(ツ)_/¯
Szlag... Zawsze to mylę...
Pisz
Różowego Stwora to nie pomylisz. ;)
:mrgreen:
siemalysy
30-01-2022, 00:25
Może zapamiętam :-D
Sierżant różokreciorożec focha nie strzeli, spoko, można go nazywać żabcią :D
Hm, no ok. Tylko dlaczego sierżant?
Bo odbył kurs przyspieszony w jednostce w Osace.
59898
To ja może nie będę wnikał, co i jak... Mniej wiesz, lepiej śpisz...
Kreck umie komende "zdechł Kret" :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/tur3-1.jpg
Z wątku (https://forum.nikoniarze.pl/threads/109144-Ko%C5%84kret?p=1406130#post1406130)
Siema!, podsumowanie nieco później niż o 21:45, muszę wyjść i na pewno nie zdążę wrócić do zakończenia ankiety.
Akurat dziś mozna powiedzieć, że Kreta wywiało :mrgreen:
Ważne, żeby go nie zalało. ;)
Krety to doskonali pływacy... chyba... przekonamy się później :mrgreen:
Jak go wywieje, zawieje i zaleje, to z tym pływaniem może być różnie. Chyba, że żaglówkę ma. ;)
Wtedy będzie wyglądał jak na zdjęciu z poprzedniej strony :D
Już jestem.
spiritus, nie wysłałeś wyróżnienia, to zamierzone, czy zapomniane? :D
Grzebałem w starych rzeczach dziadka, ech, na wspominki mnie wzięło.
59951
Przy okazji znalazłem starego śmietka, pierwszy aparat za własną kasę :D Ciekawe czy jeszcze działa....
59950
- - - - kolejny post - - - - - -
Podsumujmy :)
1 miejsce na podium zajął crusiek
2 miejsce zajął paparapa
3 miejsce zajął Bartek
Autor wyróżnił pracę nr 2
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 crusiek
59952
#2 paparapa
59953
#3 Bartek
59954
#PRACA WYRÓŻNIONA - lukasz_kk
59966
Przyjemnego wieczoru! :)
spiritus
31-01-2022, 04:43
crusiek jak można jeszcze wyróżnić to #2
Mam zarąbiste problemy z zasięgiem w obecnym miejscu.
lukasz_kk
31-01-2022, 10:57
#PRACA WYRÓŻNIONA - lukasz_kk
O, milusio :D Skorzystam z zachęty do napisania kilku słów o obróbce: jakoś szczególnie się nie znęcałem nad tym RAWkiem. Już nawet dokładnie nie pamiętam, którymi suwaczkami ruszałem. Na pewno WB, ekspozycja ogółem plus światła, cienie, odszumianie i chyba HSL na niektórych kolorach, ale musiałbym sprawdzić. Za to widzę, że jako jedyny wpadłem na pomysł ucięcia w całości trawy, która moim zdaniem nic nie wnosi do zdjęcia. No i wyrównałem wszystko do linii asfaltu, co z uwagi na perspektywę raczej przekrzywiło całość w prawo, aniżeli wyprostowało, ale nie rzuca się to bardzo w oczy :)
paparapa
31-01-2022, 12:29
Za to widzę, że jako jedyny wpadłem na pomysł ucięcia w całości trawy, która moim zdaniem nic nie wnosi do zdjęcia. No i wyrównałem wszystko do linii asfaltu, co z uwagi na perspektywę raczej przekrzywiło całość w prawo, aniżeli wyprostowało, ale nie rzuca się to bardzo w oczy :)
Moim zdaniem, ale oczywiście podkreślam moim, trawa wnosi bardzo wiele do tego zdjęcia. Dla mnie jest to.... kadrowa niefrasobliwość. :)
Tak, też uważam, że kadr sporo traci na obcięciu trawy.
Dlatego np ściąłem trawkę tylko trochę i nie wyciągałem jej, żeby nie wywalczyła atencji :)
paparapa
31-01-2022, 18:51
Tak, też uważam, że kadr sporo traci na obcięciu trawy.
Dlatego np ściąłem trawkę tylko trochę i nie wyciągałem jej, żeby nie wywalczyła atencji :)
O Ciebie też to nie przekonuje. :)
Jeśli chodzi o obróbkę.... Obiektywy do zetki, a zwłaszcza stałki mają pewną kolorystyczną manierę. Ci co mają te aparaty to pewnie to zauważyli. :)
Głównie się skupiłem na tym aby dym i ogień nie wyglądały jak wycięte z papieru, a sprawiały naturalne wrażenie. Wiązało się to ze zmniejszeniem kontrastu. Chyba nikt tak nie podszedł do tematu.
Gdy zobaczyłem w głosowaniu pozostałe prace, to szczęka mi opadłą. Moje dzieło wyglądało jak szara zabiedzona myszka. :). Bez wyrazu, bez blasku.
Te czernie czarniejsze od czarnego :), wysokie kontrasty i brak subtelności w niektórych pracach, spowodowały iż pomyślałem, że przesadziłem i zbłądziłem na manowce...... :mrgreen:
Mi się miło obrabiało, postawiłem na szarość dymu i w miarę zdjęcie zafarbów.
Wydawało mi się, że dym powinien być mięsisty, a czerwień ognia dawać czadu, tak jak i światła bomb straży, ale żeby to nie niosło się po całym zdjęciu.
Nie chciałem też zbyt rozjaśniać... kontrastów w zasadzie nie ruszałem, bo i tak było dość mocno. Jedno co, to się biłem z myślami, czy nie rozmemłać bardziej tła/dymu, w sumie chyba lepiej by było.
Trochę powalczyłem o skupienie na postaciach, dając lekką winietę i rozjaśniając gradientem kołowym postacie.
Odszumianie zrobiłem w Topaz Denoise AI, i chyba tutaj trochę przesadziłem z ostrością, w takim sensie, że wyeksportowałem zdjęcie jeszcze dodatkowo wyostrzone :D
Teraz natomiast zastanawiam się co by tutaj zarzucić, myślałem o tym, aby dać pewną panoramę, ale miałem z nia duży kłopot w składzie i się obawiam, że by sporo osób poległo...
Może coś śłitaśnego poszukam dla odmiany ;)
Jak ktoś ma ochotę coś dać do zabawy, to też chętnie przyjmę :)
spiritus
31-01-2022, 20:54
Szczerze to wyróżnienie chciałem dać pracy, która zostawi niebieską poświatę błysków, czyli jak na oryginale. Noo niestety prawie wszyscy poszli w szary dym... a szkoda.
A ja sie zastanawialem czy calkiem zostawic zielone swiatlo latarki [emoji23]
siemalysy
31-01-2022, 21:04
crusiek jak obrabiałeś w Lr i masz gpx-a, to podrzuć proszę. Chętnie bym przeanalizował Twoją obróbkę.
Cos tam mam, choc czesciowo na tifie robione po odszumianu ale mogę udostępnić, nie ma klopotu xD
siemalysy
31-01-2022, 21:15
Miałem na myśl xmp rzecz jasna. To tak przy okazji, nie spieszy się :)
Xmp, gpx, co tam chcesz to sie zalatwi [emoji846]
paparapa
31-01-2022, 22:01
Mi się miło obrabiało, postawiłem na szarość dymu i w miarę zdjęcie zafarbów.
Wydawało mi się, że dym powinien być mięsisty, a czerwień ognia dawać czadu, tak jak i światła bomb straży, ale żeby to nie niosło się po całym zdjęciu.
Nie chciałem też zbyt rozjaśniać... kontrastów w zasadzie nie ruszałem, bo i tak było dość mocno. Jedno co, to się biłem z myślami, czy nie rozmemłać bardziej tła/dymu, w sumie chyba lepiej by było.
Trochę powalczyłem o skupienie na postaciach, dając lekką winietę i rozjaśniając gradientem kołowym postacie.
Odszumianie zrobiłem w Topaz Denoise AI, i chyba tutaj trochę przesadziłem z ostrością, w takim sensie, że wyeksportowałem zdjęcie jeszcze dodatkowo wyostrzone :D
Teraz natomiast zastanawiam się co by tutaj zarzucić, myślałem o tym, aby dać pewną panoramę, ale miałem z nia duży kłopot w składzie i się obawiam, że by sporo osób poległo...
Może coś śłitaśnego poszukam dla odmiany ;)
Jak ktoś ma ochotę coś dać do zabawy, to też chętnie przyjmę :)
Obrazek z zetek jest dość "ostry". Różni się nieco od tego z luster. :)
Szczerze to wyróżnienie chciałem dać pracy, która zostawi niebieską poświatę błysków, czyli jak na oryginale. Noo niestety prawie wszyscy poszli w szary dym... a szkoda.
A nie masz wrażenia, że tego niebieskiego było ciut za dużo?
spiritus
31-01-2022, 23:47
A nie masz wrażenia, że tego niebieskiego było ciut za dużo?
Nie. Trzy wozy pożarnej, dwa policyjne i jeden nasz... miało prawo być niebiesko ;)
Planuję odpalić dzisiaj RAWki, ale coś mnie łamie, nie wiem czy się nie walnę do wyrka jednak..
siemalysy
01-02-2022, 21:14
Odpocznij. RAWki poczekają. Jak nie dziś, to jutro. Jak nie jutro, to pojutrze.
Trzymaj się i zdrówka :)
paparapa
01-02-2022, 22:23
Jak najbardziej. :)
Odpocznij. RAWki poczekają. Jak nie dziś, to jutro. Jak nie jutro, to pojutrze.
Trzymaj się i zdrówka :)
Jak najbardziej. :)
Ramy dadę, trzeba być twardym kretem :D ;)
Zapraszam do nowej zabawy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310380-Zabawa-w-RAWki-3-2022) :)