Zobacz pełną wersję : [ Nikon Nikkor Z ] Nikkor Z 400/2.8 TC VR S
No i jest.
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-z-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/nikkor-z-400mm-f-2-8-tc-vr-s
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/01/400_2.8_TC_angle5.low_.jpg
Schemat optyczny:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/01/Nikon-NIKKOR-Z-400mm-f2.8-TC-VR-S-mirrorless-lens-desing-diagram-2-550x363.png
25 soczewek w 19 grupach (w tym 7 soczewek w 4 grupach we wbudowanym telekonwerterze, 2 soczewki ED, 2 soczewki fluorytowe, 1 soczewka Super ED, 1 soczewka SR, soczewki z powłokami Meso Amorphous i ARNEO oraz soczewka przednia z powłoką fluorową)
Waga: 2950g. Prawie kilogram lżejszy od FL.
Cena: 69.999 PLNów.
Kojocisko
19-01-2022, 16:03
Internet mówi, że na czarnym rynku nerka kosztuje ok. 260 tys. zł. Więc mimo wzrostu cen, nadal wystarczy sprzedać jedną ;-).
Piękne szkło. Z Z9 będzie to wspaniałe combo.
Dobrze, że go nie potrzebuję...
misiak76
19-01-2022, 18:06
Bym się pobawił nim. Piękny trzeba przyznać. Z tego co piszą to jest bardzo cichy. Z Z9 to nawet nie słychać kiedy zdjęcia się robi. Po takiej wizycie w lesie lub na zawodach zdjęcia będą liczone w dziesiątkach tysięcy [emoji28]
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Obiektyw marzenie! Waga i wbudowany TC bomba! ;)
No i f2.8 a nie ciemnica w postaci f4 :-P Zupełnie inny DOF.
O Bożenko! Jaki leciutki...
Biorę!!! :grin:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
... kredyt! :lol:
lukasz_kk
19-01-2022, 20:41
Miałem napisać, że cena gigant, ale później sprawdziłem cenę "czterysetki" pod bagnet F, której nie znałem. Relatywnie chyba nie aż tak drogo, biorąc pod uwagę wbudowany TC, niższą wagę i pewnie co najmniej tak samo dobrą jakość obrazu.
Piękna rzecz, choć nie dla każdego.
Bo choćby nawet cena była z 10 razy niższa, to kto to będzie nosił i używał na co dzień?;-)
Kojocisko
19-01-2022, 21:58
Za 7kpl (1,4k$), to bym kupił choćby żeby raz do roku użyć :-)
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
To nie jest czasem pierwszy obiektyw f/2.8 i pierwsza stałka z wbudowanym TC?
Kojocisko
19-01-2022, 22:50
Chyba pierwsza. Stałki 400/2,8 Nikkor F, Sony i Canon nie mają TC. TC jest w AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR
TC jest w AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR
A także w Canonowskiej 200-400 i Olku 150-400. To to wiem. Tylko że to zoomy f/4.
Patrząc tak po necie, faktycznie to może być pierwsza stałka z TC i f/2.8.
Czyli Nikon zrobił kolejny pokaz siły. ;)
I mógłby spokojnie więcej, niż to 70k zawołać, a kupcy i tak by byli.
Jeszcze w temacie samego szkła:
1. Nigdzie tego nie podano, ale najprawdopodobniej da się użyć zewnętrznych TC 1.4 i TC2;
2. Szkło ma 3 pierścienie.
czomolungma
19-01-2022, 23:36
Czyli Nikon zrobił kolejny pokaz siły. ;)
yhmm, tylko na koniec roku trzeba albo zamykać, zwalniać albo dokładać do interesu bo coś tej siły nie chcą kupować :)
Oby nie. :lol:
Swoją drogą, mogą w ten sposób 500/4 odpuścić. Wyszło im takie szkło 2w1.
Moje pojmowanie fotografii kończy się na 300mm, dalej to abstrakcja. Więc specjalnie nie wiem, o czym tu mówicie.;-)
(...) Więc specjalnie nie wiem, o czym tu mówicie.;-)
Nie tylko Ty. :)
Moje pojmowanie fotografii kończy się na 300mm, dalej to abstrakcja. Więc specjalnie nie wiem, o czym tu mówicie.;-)
Wiadomo, 400mm to kosmos, nie jakieś tam drobne 70 tysięcy złotych :D
Ogólnie ciekaw jestem bardzo jaki jest koszt zaprojektowania i wytworzenia takiej optyki: cena samochodu, a jednak niczyje życie od tego nie zależy.
Niestety po raz kolejny mam wątpliwości jaka będzie sprzedaż i zysk z tak radykalnego instrumentu, gdyby koszty i przychody zestawić z serią kotletowych f/1.2 :/
Kojocisko
20-01-2022, 11:25
Canon, Sony mają takie obiektywy bez TC po 12k$. Czyli jednak rynek jest. Sigma 500/4 to 30kpln
Cena pewnie uwzględnia wielkość popytu.
Zresztą zetkowa święta trójca to>30kpln, więc dobra firmowa optyka po prostu kosztuje krocie :-(
czupacabra
20-01-2022, 17:16
Krocie? To kupcie obiektywy do Leiki S3
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kojocisko
20-01-2022, 18:31
Każdy ma swoje "krocie" ;-)
Każdy ma swoje "krocie" ;-)
A niektórzy "kakrocie";-)
BTW, jak się bierze motel w USiech, to trzeba dobrze patrzeć.;-)
Wiadomo, 400mm to kosmos, nie jakieś tam drobne 70 tysięcy złotych :D
Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.:-)
Kojocisko
20-01-2022, 22:16
Rozwiń to o motelu...intrygujące.
Rozwiń to o motelu...intrygujące.
A co może być interesującego w karaluchach? ;)
To już tak jest, sprzyja klimat, ciepły i wilgotny.
W NYC w co drugim domu się zadomowiły, ale o tym się raczej nie mówi.;-)
I dlatego cały sprzęt musi być uszczelniony. :wink:
Podpinając TC 1,4 do Canona 400 f2.8 IS III to Nikon jest lżejszy! Szkoda że Nikon na deser nie wrzucił TC 1,5 żeby było pełne 600mm!! Taki pstryczek w nos dla C :p
Podatek od nowości stabilna cena to pewnie będzie 60 tys minus vat 48 tys mówicie żonie że kupujecie obiektyw za 4800 zł. Wszyscy zadowoleni 8-)
Przy sprzedaży mojego 300 f2.8 to jeszcze zostanie kasa w kieszeni :mrgreen:
stabilna cena to pewnie będzie 60 tys minus vat 48 tys mówicie żonie że kupujecie obiektyw za 4800 zł. Wszyscy zadowoleni 8-)
Ale wiesz, niektóre małżonki są bystrzejsze, niż nam się wydaje...;-)
misiak76
26-01-2022, 05:51
No to trzeba wtedy pobawić się w modelarza [emoji16] składasz ze styropianu i czegoś cięższego taki obiektyw malujesz. Chwalisz się a po czasie jak żona się przyzwyczai to kupujesz i robisz podmiankę [emoji16]
Minus taki, że żona pomyśli "Co za idiota. Z atrapą na zdjęcia chodzi- [emoji16][emoji1787]
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Nikon Japan twierdzi, że czas dostawy obiektywu może wynieść więcej niż pół roku...
Szydlarz
10-02-2022, 20:41
OjTam i klasyczna wymówka: "Nie spodziewaliśmy się tak dużej ilości zamówień przedpremierowych...". Sklepy będą rozsyłać według kolejności zamówień, a Nikon nie pochwalił się ile sztuk tego obiektywu trafi na rynek 18 lutego. Pierwsi szczęśliwcy dostaną w dniu premiery to cudo...a pozostali sobie poczekają ;) tak samo jak na Z9 :P.
Takie czasy. I oczywiście skalperzy pewnie też się pojawią. :p
Szydlarz
10-02-2022, 21:54
Ta wiadomość od Nikona to jak włożenie kija w mrowisko ;) więc na serwisach aukcyjnych po 18.02 będą się pojawiać egzemplarze w cenie dwa razy wyższej od pierwotnej ;). Ludzie, którzy bardzo chcą mieć to szkło zapłacą nawet poronioną cenę tylko po to żeby podpiąć ten obiektyw do swojej Z9ki, którą kupili w identyczny sposób :D.
więc na serwisach aukcyjnych po 18.02 będą się pojawiać egzemplarze w cenie dwa razy wyższej od pierwotnej ;).
No i to jest właśnie skalping. :lol:
Szydlarz
10-02-2022, 22:19
Przypadek PS5 pokazał jak poważnym problemem jest skalping oraz jak łatwo i szybko się wzbogacić na takich praktykach ;).
Przecież wystarczyło szybko zamówić, zaraz po premierze, w oficjalnym sklepie Nikona i po sprawie - za kilka dni byłby wasz.;) Tak było ostatnio z Z9 i tak będzie teraz z 400/2.8 S. To jest przecież oczywiste, że kolejność składania zamówień jest istotna dla kolejności realizacji tych zamówień. Macie tu jakieś inne pomysły? A że popyt jest większy niż zakładano, większy niż możliwości produkcyjne, to już zupełnie inna sprawa. Trzeba będzie czekać. ;)
Instrukcja (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/595/NIKKOR_Z_400mm_f_28_TC_VR_S.html) już jest. Dostawy podobno wkrótce.
4 strony https://www.cameralabs.com/nikon-z-400mm-f2-8-tc-vr-s-review/
W innych obiektywach też są takie uwagi?
60768
Wind Mill
06-03-2022, 14:11
Zapewne nie, bo w tym obiektywie pierwszy raz użyto nowy napęd AF, z bardzo silnym magnesem.
krulewik
27-08-2025, 10:43
Jestem z tego szkła bardzo zadowolony. :)
To na co liczyłem, działa lepiej niż się spodziewałem.
Dokręcając TC do 400/2.8 AF-S, traciłem dosyć często zdjęcia, bo ptak już zdążył odlecieć.
Przy ściąganiu telekonwertera było podobnie. Tu zmiana następuje w locie.
Jednym ruchem palca przestawiam dźwignię i mam prawie sześćsetkę (560mm) ze światłem 4.
Jeżeli mam założony zewnętrzny TC-1.4x, to z 560/f4.0 płynnie przechodzę na 784/f5.6 (prawie osiemsetka).
Działa to jak skokowy zoom, a przy tym cały czas jakość zdjęć stałki.
Elastyczność takiego zestawu jest w moim odczuciu wręcz fenomenalna. Komfort użytkowania nieporównywalny.
Przy tym z każdej sesji mam minimum 1/3 dobrych zdjęć więcej, niż gdy używałem AF-S 400/f2.8 FL z telekonwerterami.
Do tego jeszcze szybszy autofokus, lepsza stabilizacja i bardzo dobra ostrość na wszystkich wymienionych ogniskowych.
Recenzji nie napiszę, ale jeżeli kogoś coś interesuje, chętnie odpowiem. Cena zaporowa, ale według mnie warto.
Dorzucam parę zdjęć tego obiektywu zrobionych telefonem, jak tylko go rozpakowałem. Torba na ramię jest w zestawie.
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/7soay8843uvu4z45opu8p/1_Nikkor-Z-400-f2-8.jpg?rlkey=u5cqqf65g7gljrbbqek3wpa3l
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/n7bssymmrkd7sscr0ipbe/2_Nikkor-Z-400-f2-8.jpg?rlkey=rdr9rhacmjs9grjwxnbt9u7wc
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/lazbspna7kilsqujmes11/3_Nikkor-Z-400-f2-8.jpg?rlkey=z22x899jo7eaf54c2fyezsukq
I jeszcze dwa zdjęcia pokazujące, jak się prezentuje w chińskim kombinezonie, który mu dokupiłem już trochę później.
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/8sre03vmw8anmszbtaern/4_Nikkor-Z-400-f2-8.jpg?rlkey=9xd859kwnci3scdnjf2su45fk
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/ojke46xn8t0qt9fy9tg5u/5_Nikkor-Z-400-f2-8.jpg?rlkey=vq13xg53cuectlqq4sumb5zu7
Echhhhh, czemu 800-ta niema takiego mocowania osłony przeciwsłonecznej? :shock:
Jestem z tego szkła bardzo zadowolony. :)
To na co liczyłem, działa lepiej niż się spodziewałem.
Dokręcając TC do 400/2.8 AF-S, traciłem dosyć często zdjęcia, bo ptak już zdążył odlecieć.
Przy ściąganiu telekonwertera było podobnie. Tu zmiana następuje w locie.
Jednym ruchem palca przestawiam dźwignię i mam prawie sześćsetkę (560mm) ze światłem 4.
Jeżeli mam założony zewnętrzny TC-1.4x, to z 560/f4.0 płynnie przechodzę na 784/f5.6 (prawie osiemsetka).
Działa to jak skokowy zoom, a przy tym cały czas jakość zdjęć stałki.
Elastyczność takiego zestawu jest w moim odczuciu wręcz fenomenalna. Komfort użytkowania nieporównywalny.
Przy tym z każdej sesji mam minimum 1/3 dobrych zdjęć więcej, niż gdy używałem AF-S 400/f2.8 FL z telekonwerterami.
Do tego jeszcze szybszy autofokus, lepsza stabilizacja i bardzo dobra ostrość na wszystkich wymienionych ogniskowych.
Recenzji nie napiszę, ale jeżeli kogoś coś interesuje, chętnie odpowiem. Cena zaporowa, ale według mnie warto.
Fajny obiektyw. Jeśli fotografujesz ptaki ciekawi mnie dlaczego akurat 400 TC, a nie 600 TC? Różnica w cenie przy tej klasie obiektywów i wartości nie jest jakaś porażająca. Pytam bo może się kiedyś skuszę na któryś z tych. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
krulewik
08-09-2025, 15:32
Fajny obiektyw. Jeśli fotografujesz ptaki ciekawi mnie dlaczego akurat 400 TC, a nie 600 TC? Różnica w cenie przy tej klasie obiektywów i wartości nie jest jakaś porażająca. Pytam bo może się kiedyś skuszę na któryś z tych. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Krzysztofie chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że odpowiedź będzie satysfakcjonująca. :)
Na początek trochę historii. Już kiedyś wybrałem Nikkora AF-S 400/2.8 FL, a nie 500-tkę czy 600-tkę.
Wymyśliłem sobie, że zestaw 400-tka z zewnętrznymi TC-1.4x, TC-1.7x i TC-2.0x będzie rozwiązaniem o wiele bardziej elastycznym.
Praktyka potwierdziła moje przewidywania. Koledzy stanowczo twierdzili, że przy pełnej klatce tylko 600mm i już.
Ich pewność swojego wyboru znacząco zmalała po różnych sytuacjach w czasie wspólnego fotografowania.
Dosyć znacząca była ta gdy 600-tką nie byli wstanie zrobić ostrego zdjęcia ptaka, który pojawił się w odległości. ok 3,5m.
Ja z TC-1.4x miałem ogniskową 560mm z tym samym światłem co oni. Te 40mm nie robiło znaczącej różnicy, ale odległość ostrzenia obu obiektywów już tak.
Robiłem zdjęcia zestawem 400/2.8 FL + TC-2.0x, który daje ogniskową 800mm.
Jednak wymagało to już trochę specjalnych warunków oświetleniowych, aby zdjęcie było dobrej jakości.
Niemniej można było takie zdjęcia z tego zestawu uzyskać i to wcale nie tak rzadko, jakby się wydawało.
Tu nasuwa się argument, że przy 600-tce z TC-2.0x można mieć ogniskową 1200mm. Przy zdjęciach z podchodu jest to pociągający argument.
Ale mało jest przykładów na sensowne wykorzystanie tej możliwości. Dodam że nikt z moich znajomych mających 600-tkę z mocowaniem F, nie ma TC-2.0x.
Czasami i to nie wszyscy, wykorzystywali tylko TC-1.4. Poza tym jakoś nikt z nich, nie latał po terenie z 600-tą. Wybierali na takie okazje lżejsze obiektywy.
Mnie AF-S 400/2.8 FL z zestawem telekonwerterów sprawdził, dlatego zakupie Nikkora Z 400/2.8 TC nie zastanawiałem się nad czymś innym. Uznałem, za ten sprawdzi się tym bardziej.
Z mojego doświadczenia wynika, że odległość fotografowania drobnicy, to góra jakieś 15m i zestawem 400mm/2.8 + TC-2.0 da się taką sytuację ogarnąć.
Przy 25m odległości i większej, jeden i drugi zestaw będzie praktycznie mało przydatny, ze względu na brak szczegółów i zjawisko falowania powietrza.
Natomiast gdy taki wróblak jest bardzo blisko, bardzo ważna staje się minimalna odległość ostrzenia. Goła 600-tka z mocowaniem Z ostrzy z odległości 4,2m a 400/2.8 z odległości 2,5m.
Ja z sytuacją, że drobnica podchodzi na odległość ok. 3-4m, spotykam się na tyle często, że jest to dla mnie bardzo istotne.
Najczęściej zdarza mi się to w czatowniach na stawach, przy fotografowaniu ptaków skaczących po trzcinach.
W skrajnych warunkach oświetleniowych typu: świt, zmierzch, ciemny las, bardzo mocne zachmurzenie, maksymalna przysłona 2.8 przy 400-tce, robi naprawdę dużą różnice.
To często różnica zero - jedynkowa. Jest akceptowalne zdjęcie - nie ma zdjęcia.
W sytuacjach świt/zmierzch, mogę robić zdjęcia min. 20min wcześniej/później, niż koledzy mający obiektywy z maksymalna przysłoną 4.0
Często jest to nawet pół godziny, gdy ja jestem w stanie jeszcze coś zrobić, a oni mogą tylko sobie popatrzeć.
Ja w swojej 400/2.8 FL mogłem zdjąć telekonwerter i mieć obiektyw z światłem 2.8 z 600-tka już czegoś takiego zrobić się nie dało.
W obiektywach 400/2.8 TC i 600/4.0 TC jest identycznie, tylko teraz nic nie odkręcam, ale ruchem palca przesuwam dźwignię.
Nie dokupiłem jeszcze do obiektywu Nikkor Z 400/2.8 TC zewnętrznego telekonwertera TC-2.0x.
Jak na razie nie miałem sytuacji, w której odczułbym jego brak i pewnie dlatego nie mam żadnego parcia by go mieć.
Nie bez znaczenia jest też jego cena. Jakby kosztował z 500zł, to pewnie już bym go miał uzasadniając tym, że może kiedyś się przyda. :)
Zewnętrzny TC-1.4x mam i wykorzystuję go dosyć często. Sprawdza się i jak najbardziej polecam jego zakup do tego obiektywu.
Zdjęcia zrobione takim zestawem są akceptowalne. Nawet te powstałe w trudnych warunkach.
Zamieszczone pod spodem zdjęcie, zostało zrobione 31 sierpnia 2025r. o godzinie 19:40. Tego dnia zachód był o 19:24.
Choć tak naprawdę w tym miejscu, słońce parę minut wcześniej przysłania ściana lasu na horyzoncie.
Zdjęcie nie było jakoś specjalnie wybierane. Jest jednym z serii powstałych, po naciśnięciu migawki.
W aparacie włączona była stabilizacja, a w obiektywie wbudowany TC oraz dodatkowo dokręcony zewnętrzny TC-1.4x (784mm/f5.6).
Zaprezentowane zdjęcie to pełny kadr, jaki powstał przy pomocy tego zestawu.
https://dl.dropboxusercontent.com/scl/fi/u24p5k4bz4f421x9u1sgn/N_400TC_zaj-c_2.jpg?rlkey=4m984vnwcw7l47xwcoivwf8qp
Nikon Z9 + Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S + TC-1.4x
Wind Mill
08-09-2025, 20:08
...Goła 600-tka z mocowaniem Z ostrzy z odległości 4,2m a 400/2.8 z odległości 2,5m.
Ja z sytuacją, że drobnica podchodzi na odległość ok. 3-4m, spotykam się na tyle często, że jest to dla mnie bardzo istotne.
Najczęściej zdarza mi się to w czatowniach na stawach, przy fotografowaniu ptaków skaczących po trzcinach...
No proszę, nie samym zasięgiem tele człowiek żyje. ;) I to pomimo, że z TC ów zasięg jest.
Ale o tym (że zasięg to nie wszystko) mówi nam sporo pokazywanych na forum doskonałych fot z tylko 300mm ( 2,8 ) i to na FX.
Takie szkła są poza moim zasięgiem, ale jak kiedyś kiedyś dowiedziałem się o tele z wbudowanym TC, to aż westchnąłem z podziwu dla genialności idei.
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Do tej pory byłem przekonany, że do ptaków tylko 600 mm i już
! Teraz kilka argumentów za 400 mm mnie przekonuje. Przede wszystkim odległość ostrzenia (2.5 m) to istotne, no i uniwersalność, bo przecież 560 mm (400+wbudowany tc) to niewiele do 600 mm. A jeżeli można jeszcze dołożyć zewnętrzny tc 1.4 bez wyraźnej utraty jakości to super (to też przecież blisko 800 mm i f5.6). Jeszcze raz dziękuję za opinię praktyka i pomoc w dokonaniu wyboru (choć muszę przyznać, że zburzyłeś mój wewnętrzny komfort i przekonanie jakie miałem do tej pory za "jedynie słusznym wyborem" czyli 600 mm. Pozdrawiam. Krzysiek
Michaelius
12-09-2025, 10:20
Tak z ciekawości jak obiektyw ma wbudowany TC to one są lepiej dopasowane do obiektywu niż te uniwersalne systemowe ?
W sensie czy jakość 400mm z jego własnym TC jest większa niż 400m z zapiętym TC 1.4 na końcu ?
Wewnętrzny TC może być wstawiony pomiędzy inne grupy soczewek, a nie tylko na końcu. To daje więcej możliwości konstruktorom, ale nie wypowiem się czy lepsze efekty optyczne. Na pewno odsunięcie szkieł od matrycy, powoduje mniejsze problemy z telecentrycznością.
marekawo
12-09-2025, 18:35
Do ptaków to lepiej dłuższa ogniskowa? Sam mówisz, że przełączasz na TC? Pamiętam z Twojej galerii o 400 setce, że zazwyczaj był podpięty TC?
Wewnętrzny TC może być wstawiony pomiędzy inne grupy soczewek, a nie tylko na końcu. To daje więcej możliwości konstruktorom, ale nie wypowiem się czy lepsze efekty optyczne. Na pewno odsunięcie szkieł od matrycy, powoduje mniejsze problemy z telecentrycznością.
I co jest ciekawe - sam nikon w swoich materiałach - na wykresach MTF teoretycznych - ujawnia, że nowy 400 TC jest odrobinę słabszy optycznie od wersji 400 FL. I co jeszcze ciekawsze - z włączonym wbudowanym TC również słabszy - porównując do 400 FL z dołączonym TC 1.4 III.
Różnica na wykresie jest na granicy percepcji, w realnych warunkach myśłę, że poza percepcją :-)
Dostałem info, że jest to kwestia pewnego kompromisu wynikającego z obniżenia wagi nowej wersji, a także ze spasowania wbudowanego TC z resztą soczewek na zasadzie włącz/wyłącz (a nie na sztywno bagnet w bagnet).
Przy tej cenie obiektów to najlepiej sprawdzić w terenie które ogniskowa nam lepiej odpowiada. Jeśli ktoś głównie fotografuje małe ptaki to 600mm F4 może być lepszym wyborem. Ja planowałem kupić 800mm f6.3 żeby uzupełnić 300mm f2.8 vrII ale zrezygnowałem z tej konfiguracji. Nie do końca podoba mi się 800mm f6.3. Sprzedałem 300mm f2.8 vrII i planuje kupić 400mm f2.8 s tc. Ja praktyczne nie robię zdjęć małych ptaków z podchodu dlatego 400mm f2.8 jest dla mnie lepszym wyborem pod każdym względem. Z tego co czytałem lepszy obrazek jest na zewnętrznym Tc 2.0 niż na konfiguracji wewnętrzny Tc 1,4 + zewnętrzny Tc 1,4.