Zobacz pełną wersję : pytania od jeszcze "zielonego" posiadacza D80
Witam
Drugi dzień na forum i mam stos pytań. Szukam i błądzę po wielu tematach i kilka postów już mi pomogło. Pozostało jeszcze:
- co to jest "pompka" - czego to dotyczy przy obiektywie? Do roweru to rozumiem - a tego nic a nic nie kumam.
- czy jest jakiś program "bezcenny" czyt. darmowy do obróbki RAW-ów z D80?
- co daje pierścień odwrotnego mocowania i jakie zdjęcia można przy użyciu takiego czegoś robić. Może coś "ala" MACRO?
- czy w D80 można zmniejszyć jakoś (ustawieniami) fiolet na górze kadru przy długim (nocnym) naświetlaniu?
dzięki wielkie za informacje.
BugsBunny
08-07-2007, 11:23
Witam
Drugi dzień na forum i mam stos pytań. Szukam i błądzę po wielu tematach i kilka postów już mi pomogło. Pozostało jeszcze:
- co to jest "pompka" - czego to dotyczy przy obiektywie? Do roweru to rozumiem - a tego nic a nic nie kumam.
- czy jest jakiś program "bezcenny" czyt. darmowy do obróbki RAW-ów z D80?
- co daje pierścień odwrotnego mocowania i jakie zdjęcia można przy użyciu takiego czegoś robić. Może coś "ala" MACRO?
- czy w D80 można zmniejszyć jakoś (ustawieniami) fiolet na górze kadru przy długim (nocnym) naświetlaniu?
dzięki wielkie za informacje.
1. obiektyw w którym ogniskową zmienia się wysuwając tubus, np starsze wersje 80-200/2.8
2. PictureProject albo np. SilkyPix
3. właśnie to
4. użyć krótszego czasu naświetlania
Wielkie dzięki.
- jak widać w podpisie mam Nikkora 18-135 czy coś da przy tym obiektywie pierścień odwrotnego czy lepiej się nie bawić?
- co do 4 - czas naświetlania - fakt - ale przy ISO 3200 - to gwiazdki nie wychodzą - chyba ten 18-135 jest dużo za dużo ciemny. Szkoda.
mam 18-135 i mam heliosa 44 z adapterem odwrotnego mocowania i według mnie nie ma sensu odwrotnie mocować obiektywu, chyba że jakiś z krutszą ogniskową. wielkość powiększenia jest taka sama , a tylko problemy z ostrzeniem, mała głębia i ciemno. Jak chcesz mogę ci odsprzedać adapter.
Wielkie dzięki.
- jak widać w podpisie mam Nikkora 18-135 czy coś da przy tym obiektywie pierścień odwrotnego czy lepiej się nie bawić?
- co do 4 - czas naświetlania - fakt - ale przy ISO 3200 - to gwiazdki nie wychodzą - chyba ten 18-135 jest dużo za dużo ciemny. Szkoda.
Do zdjęć nocnych używałabym raczej dużo niższych ISO (ja stosuję jak najniższe - 100, 200), a wydłużyć czas naświetlania.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam z tymi gwiazdkami - jeśli chcesz uzyskać gwiazdki w źródłach swiatła, musisz przymknąć obiektyw - pojawiają się mniej więcej przy przysłonie 4 i im bardziej ją przymkniesz tym silniejszy jest efekt gwiazdek :). Tak więc "ciemność" obiektywu nie ma w tym przypadku znaczenia ;)
Do uzyskania gwiazdek służy też odpowiedni filtr nakręcany na obiektyw.
Zgadza się. Tylko aby mogły się pokazać gwiazdki (te dzięki filtrom) to muszą być widoczne jeszcze gwiazdy na niebie a mój obiektyw 18-135 Nikkora jest bardzo ciemny niestety. Kupię coś ze światełkiem 2,8 i wtedy spróbuję znowu.
1. obiektyw w którym ogniskową zmienia się wysuwając tubus, np starsze wersje 80-200/2.8
Tyle, że starsze wersje 80-200/2,8 mimo, że są zwane "pompką" to tubus się w nich nie wysuwa :-P
Pozdrawiam
Ulv
Z tymi gwiazdkami, to miałem chyba coś innego na myśli. Chodziło mi o efekt gwiazdek na źródłach światła typu latarnie, a Tobie chodzi chyba o te na niebie :)
BugsBunny
13-07-2007, 16:25
Tyle, że starsze wersje 80-200/2,8 mimo, że są zwane "pompką" to tubus się w nich nie wysuwa :-P
Pozdrawiam
Ulv
??? to jak się w nich zmienia ogniskową?
Jest jeden pierścień który się przesuwa względem tubusu i przy ruchu wzdłuż zmienia ogniskową a obrotowo ostrość przy MF. Sam obiektyw nie zmienia długości przy zmianie ogniskowej. Jeżeli trzeba to wizualnie przedstawić to załączę fotki :-)
Pozdrawiam
Ulv
BugsBunny
13-07-2007, 18:50
Jest jeden pierścień który się przesuwa względem tubusu i przy ruchu wzdłuż zmienia ogniskową a obrotowo ostrość przy MF. Sam obiektyw nie zmienia długości przy zmianie ogniskowej. Jeżeli trzeba to wizualnie przedstawić to załączę fotki :-)
Pozdrawiam
Ulv
rozumiem - przesuwa, a nie "wysuwa", i raczej pierścień, a nie tubus/korpus
faktycznie przekręciłem
i są też takie gdzie naprawdę się wysuwa - np. 70-210/4-5.6 albo 35-70/2.8, więc pompka pompce nierówna :)
Dokładnie tak :-)
Pozdrawiam
Ulv