Zobacz pełną wersję : Czyszczenie/mycie body.
hunter77
16-01-2022, 13:57
Witam. Pewnie gdzieś było ale odświeżę. Sprawdzone metody czyszczenia/mycia korpusu, (gum i tworzywa). Ktoś poradzi/doradzi?
Wilgotna szmatka, po wyschnięciu środek do konserwacji kokpitu samochodowego....
Chusteczki do pupy niemowlaka.
jurkarol
17-01-2022, 11:19
Chusteczki do pupy niemowlaka.
Tak one najlepsze. Używam do czyszczenia samochodu wewnątrz, do mycia okien, blatu. Delikatne :)
????
a z czego czyszczenie ?
????
a z czego czyszczenie ?
No jeśli do czyszczenia pupy to wiadomo z czego... :)
no dobra - trafiony zatopiony :D
ale chodzi jednak o aparat
Kiedyś fotografowałem przejazd terenówek i jeden z kierowców postanowił zabłysnąć i dał po garach. Na aparacie i obiektywie wylądowało pół kilo tłustego bieszczadzkiego błota.
Wieczór z chusteczkami rozwiązał problem.
Nie no. Jasne, w takich przypadkach nie ma co debatować. Pewnie użyłbym pędzla malarskiego i chusteczek ale to szczegóły w ekstremalnym przypadku.
Tylko takie ogólne pytanie "pachnie" mi przewrażliwieniem - ale moze się mylę
Wilgotna szmatka, po wyschnięciu środek do konserwacji kokpitu samochodowego....
No, ale to przecież takie mega tłuste są te środki do kokpitu. Przynajmniej te, których ja zwykle używam do samochodu. Takie z marketu.
Motyw z chusteczkami dobry, dobry, zabawny.
Ja w aucie mam chusteczki matowe, ładnie pachną. W sumie do aparatu się nadadzą.
Ale ogólnie elektronike przecieram tym co pod reką, teraz mnóśtwo odkażaczy do rąk. Mam tez IPĘ, do samych szkieł.
Z tymi środkami do kokpitu w aucie to bym jednak uważał, tak samo jakieś do mebli itp, czasami w dziwną reakcje wchodzą tworzywa.
Ja używam płynu do okien ale takiego normalne mr muscle bez dziwnych dodatków, ewentualnie rozcieńczone IPA, łatwo dostępne markowe ściereczki do sprzętu też są neutralne dla tworzyw, gum itp.
Za to kosmetyczne chusteczki to loteria, jedne nasączone płynem, inne dezynfekujące i natłuszczające, jakieś balsamy, olejki itd, można trafić na coś dobrego do czyszczenia albo zapaskudzić sobie sprzęt.
marekawo
18-01-2022, 17:05
Dokładnie mr nuscle i ściereczki w rolce z włókniny np. takie https://clean24.pl/product-pol-49630-Czysciwo-scierka-z-wlokniny-w-rolce-1-5-kg-clean24-wysylka-20-01-2022r.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping .
Nawet z przodu szkło w obiektywie tym przecieram i ten płyn do szyb nie zostawia smug.
jurkarol
18-01-2022, 20:47
Preparaty do czyszczenia kokpitu, plastikilów jak najbardziej się nadają jeżeli chcemy korpus odświeżyć porządnie. Szkód nie czynią, to plastik i to plastik, nawet korpus to porządniejsze tworzywo niż deska w samochodzie.
Sięgasz po pierwszy lepszy i masz np tworzenie powłoki sylikonowej, lub na bazie nafty, są tez takie zostawiające teflon itp, to nie jest dobry pomysł dla sprzętu foto :)
jurkarol
18-01-2022, 22:55
Sięgasz po pierwszy lepszy i masz np tworzenie powłoki sylikonowej, lub na bazie nafty, są tez takie zostawiające teflon itp, to nie jest dobry pomysł dla sprzętu foto :)
Aaachaaa :[