Zobacz pełną wersję : Po zmianie obiektywu widać kawałek tulipana w rogach
MateuszMMM
15-01-2022, 14:27
Witam, Jestem amatorem. Posiadam Sony Nex-7. Zakupiłem obiektyw szerokokątny, używałem go kilka razy, po dłuższej przerwie chciałem popstrykać na tym obiektywie. Zmieniłem obiektyw na szerokokątny, ale w zdjęciach widać tulipana. Coś źle zapewne zrobiłem. Z tego co pamiętam to po zmianie obiektywu trzeba było coś ustawiać w aparacie żeby był ten obiektyw widoczny, a teraz nic nie zrobiłem, aparat na obiektywie działa, ale widać tulipana w rogach zdjęcia. Pomoże ktoś? to pewnie jakiś banalny błąd robię :-/
spiritus
15-01-2022, 15:27
Ściągnij tulipan - problem solved ;)
Miałem dopytać czy przypadkiem nie podpinasz obiektywu apsc do ff ale to jednak nie to.
Tulipan z kompletu do tego obiektywu czy taki nakręcany na gwint ?
MateuszMMM
15-01-2022, 16:13
Nie da się. Jest nieściągalny.
No to już pora napisać co to za obiektyw.
MateuszMMM
15-01-2022, 17:02
Tulipan z kompletu do tego obiektywu czy taki nakręcany na gwint ? Dokupowałem, zaraz podam model albo zdjęcie wrzucę. Nigdy nie miałem takiego problemu przy tym obiektywie. Coś według mnie źle jest ustawione w aparacie.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://zapodaj.net/498d8c4590aa2.jpg.html
Zrobiłem zdjęcie i link wyżej dałem
Tak wygląda tulipan od tego obiektywu.....
59551
Czyli masz jakiś dziwny ten tulipanek, nie dziwne ze go szeroki kąt łapie
Chyba, że to jest jakiś dekielek jeszcze na tulipanie, to warto zdjąć [emoji6]
MateuszMMM
15-01-2022, 17:32
Ale tego problemu nigdy nie było. Raczej nie robiliby tego obiektywu z takim tulipanem który widać w kadrze. Ten obiektyw jest z tulipanem na stałe. Było dobrze zawsze. Podejrzewam problem w ustawieniach po zmianie obiektywu może muszę jakąś opcje włączyć w aparacie?
spiritus
15-01-2022, 17:50
Ale tego problemu nigdy nie było. Raczej nie robiliby tego obiektywu z takim tulipanem który widać w kadrze. Ten obiektyw jest z tulipanem na stałe. Było dobrze zawsze. Podejrzewam problem w ustawieniach po zmianie obiektywu może muszę jakąś opcje włączyć w aparacie?
Popatrz czy nie masz ustawionego jakiegoś większego formatu matrycy. Ustaw na APS-C. Może ten model ma jakąś ciut większą matrycę niż APS-C i obiektyw nie pokrywa 100% kadru?
moze lepiej pokaż zdjęcie z tym efektem
To zwykła 24 mpixowa matryca APS-C. Po mojemu bardziej z obiektywem coś nie halo. Dlaczego napis Samyang jest przekręcony na jedną stronę? Na wszystkich zdjęciach z neta jest w osi szkła, niezależnie od wersji.
bo w rogach to efekt przekręcenia osłony
Kolega sobie jakieś żarty robi. Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.
Kolega sobie jakieś żarty robi.
Jest taka opcja. :lol:
Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.
Akurat w tym Samyangu tulipana ściągnąć się nie da. Tylko że to właśnie tulipan. To na zdjęciu wygląda jak założony kapturek, który w tym szkle zastępuje dekielek:
https://i.imgur.com/7aW4ip9h.jpg
Może autor ma jakiś zamiennik, z którego da się środek wyciągnąć, a reszta zostaje?
spiritus
15-01-2022, 19:55
Kolega sobie jakieś żarty robi. Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.
Nie wiem czy przypadkiem canon 14/2.8L właśnie nie ma stałego tulipana ;)
Nie wiem czy przypadkiem canon 14/2.8L właśnie nie ma stałego tulipana ;)
Sporo szkieł UWA ma tulipana na stałe zabudowanego.
To coś na zdjęciu, to nie wiadomo co to jest. Może ktoś wcześniej połamał tulipana, wstawił coś okrągłego, co w miarę pasowało i skleił na kropelkę?;-)
spiritus
15-01-2022, 20:05
To coś na zdjęciu, to nie wiadomo co to jest. Może ktoś wcześniej połamał tulipana, wstawił coś okrągłego, co w miarę pasowało i skleił na kropelkę?;-)
Akurat przypomniałeś mi historię obiektywu jaki kupił znajomy. Kupił jakiegoś samyanga, który jest pod APSC ze stałym tulipanem właśnie. Poprzedni właściciel podpinał obiektyw pod ff i widział w kadrze ciemne krawędzie tulipana. Wziął pilnik, kombinerki i pozbył się całej osłony xD
Da się? Da się!:-D
Inna opcja - obiektyw nie jest zatrzaśnięty na bagnecie. Napis SY i biała krecha powinny być w górnym punkcie.
MateuszMMM
15-01-2022, 22:37
Czyli masz jakiś dziwny ten tulipanek, nie dziwne ze go szeroki kąt łapie
Chyba, że to jest jakiś dekielek jeszcze na tulipanie, to warto zdjąć [emoji6]
Tak dokładnie fotkę zrobiłem z dekielkiem :-) Bardziej zależało mi na pokazaniu co to za model niż samego tulipana - mój błąd.
Da się? Da się!:-D
Inna opcja - obiektyw nie jest zatrzaśnięty na bagnecie. Napis SY i biała krecha powinny być w górnym punkcie.
Dokładnie coś w ten deseń. Użyłem większej mocy i ruszyło się i siedzi elegancko i wszystko OK. Dziękuję!
Tulipan na stałe. Nie ma opcji zdejmowania :-) To prawda :-)
spiritus
15-01-2022, 22:41
Dokładnie coś w ten deseń. Użyłem większej mocy i ruszyło się i siedzi elegancko i wszystko OK. Dziękuję!
Pilnuj tego aby był ten klik informujący zatrzaśnięcie obiektywu w bagnecie. Na początku swojej przygody z foto źle podpiąłem 18-105 i poleciał. Na szczęście na but kolegi i z obiektywem było wszystko ok :D
A co z butem? Znaczy, z dużym palcem u nogi?;-)
Na dłuższych ogniskowych tak byś focił i nie widział różnicy. Przy UWA przekręcony tulipan zasłania częściowo matrycę.
A co z butem? Znaczy, z dużym palcem u nogi?;-)
18-105 to "pryszcz". :)
Gorzej mogłoby być ze 150-600, który Koledze Zielonemu był upadł przy innej okazji. :)
Czyli fotografowanie to zajęcie niebezpieczne i wymaga obuwia ze stalowymi noskami.
Safety first!:-D
Jeśli tulipana widać tylko w dwóch przeciwnych rogach, to tulipan jest przekręcony. W tym wypadku z całym obiektywem.
Stawiam na to, że to prawy górny i lewy dolny róg. Ponieważ to Sony, to obiektyw nie jest dokręcony na bagnecie.
spiritus
16-01-2022, 11:57
18-105 to "pryszcz". :)
Gorzej mogłoby być ze 150-600, który Koledze Zielonemu był upadł przy innej okazji. :)
To nie mi poleciał akurat tylko znajomemu... ale tak, obiektyw mój :(