PDA

Zobacz pełną wersję : Po zmianie obiektywu widać kawałek tulipana w rogach

MateuszMMM
15-01-2022, 14:27
Witam, Jestem amatorem. Posiadam Sony Nex-7. Zakupiłem obiektyw szerokokątny, używałem go kilka razy, po dłuższej przerwie chciałem popstrykać na tym obiektywie. Zmieniłem obiektyw na szerokokątny, ale w zdjęciach widać tulipana. Coś źle zapewne zrobiłem. Z tego co pamiętam to po zmianie obiektywu trzeba było coś ustawiać w aparacie żeby był ten obiektyw widoczny, a teraz nic nie zrobiłem, aparat na obiektywie działa, ale widać tulipana w rogach zdjęcia. Pomoże ktoś? to pewnie jakiś banalny błąd robię :-/

spiritus
15-01-2022, 15:27
Ściągnij tulipan - problem solved ;)

Miałem dopytać czy przypadkiem nie podpinasz obiektywu apsc do ff ale to jednak nie to.

ksh
15-01-2022, 16:13
Tulipan z kompletu do tego obiektywu czy taki nakręcany na gwint ?

MateuszMMM
15-01-2022, 16:13
Nie da się. Jest nieściągalny.

ksh
15-01-2022, 16:27
No to już pora napisać co to za obiektyw.

MateuszMMM
15-01-2022, 17:02
Tulipan z kompletu do tego obiektywu czy taki nakręcany na gwint ? Dokupowałem, zaraz podam model albo zdjęcie wrzucę. Nigdy nie miałem takiego problemu przy tym obiektywie. Coś według mnie źle jest ustawione w aparacie.

- - - - kolejny post - - - - - -

https://zapodaj.net/498d8c4590aa2.jpg.html

Zrobiłem zdjęcie i link wyżej dałem

crusiek
15-01-2022, 17:17
Tak wygląda tulipan od tego obiektywu.....

59551

crusiek
15-01-2022, 17:20
Czyli masz jakiś dziwny ten tulipanek, nie dziwne ze go szeroki kąt łapie
Chyba, że to jest jakiś dekielek jeszcze na tulipanie, to warto zdjąć [emoji6]

MateuszMMM
15-01-2022, 17:32
Ale tego problemu nigdy nie było. Raczej nie robiliby tego obiektywu z takim tulipanem który widać w kadrze. Ten obiektyw jest z tulipanem na stałe. Było dobrze zawsze. Podejrzewam problem w ustawieniach po zmianie obiektywu może muszę jakąś opcje włączyć w aparacie?

spiritus
15-01-2022, 17:50
Ale tego problemu nigdy nie było. Raczej nie robiliby tego obiektywu z takim tulipanem który widać w kadrze. Ten obiektyw jest z tulipanem na stałe. Było dobrze zawsze. Podejrzewam problem w ustawieniach po zmianie obiektywu może muszę jakąś opcje włączyć w aparacie?

Popatrz czy nie masz ustawionego jakiegoś większego formatu matrycy. Ustaw na APS-C. Może ten model ma jakąś ciut większą matrycę niż APS-C i obiektyw nie pokrywa 100% kadru?

fafniak
15-01-2022, 17:58
moze lepiej pokaż zdjęcie z tym efektem

OjTam
15-01-2022, 17:59
To zwykła 24 mpixowa matryca APS-C. Po mojemu bardziej z obiektywem coś nie halo. Dlaczego napis Samyang jest przekręcony na jedną stronę? Na wszystkich zdjęciach z neta jest w osi szkła, niezależnie od wersji.

fafniak
15-01-2022, 17:59
bo w rogach to efekt przekręcenia osłony

mmluty
15-01-2022, 19:49
Kolega sobie jakieś żarty robi. Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.

OjTam
15-01-2022, 19:55
Kolega sobie jakieś żarty robi.
Jest taka opcja. :lol:

Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.
Akurat w tym Samyangu tulipana ściągnąć się nie da. Tylko że to właśnie tulipan. To na zdjęciu wygląda jak założony kapturek, który w tym szkle zastępuje dekielek:
https://i.imgur.com/7aW4ip9h.jpg

Może autor ma jakiś zamiennik, z którego da się środek wyciągnąć, a reszta zostaje?

spiritus
15-01-2022, 19:55
Kolega sobie jakieś żarty robi. Taka oslona jaką pokazał na kiepskim zdjęciu w linku, to może byc w tele, ale nie w szerokim kącie. Do tego dziwne stwierdzenie, że niemożna zdjąć tej osłony- nie widzialem obiektywu w którym nie można zdjąć oslony przeciwsłonecznej. Takiego rozwiązania to nawet w ZSRR nie wymyślili.

Nie wiem czy przypadkiem canon 14/2.8L właśnie nie ma stałego tulipana ;)

OjTam
15-01-2022, 19:56
Nie wiem czy przypadkiem canon 14/2.8L właśnie nie ma stałego tulipana ;)

Sporo szkieł UWA ma tulipana na stałe zabudowanego.

Ligo
15-01-2022, 20:03
To coś na zdjęciu, to nie wiadomo co to jest. Może ktoś wcześniej połamał tulipana, wstawił coś okrągłego, co w miarę pasowało i skleił na kropelkę?;-)

spiritus
15-01-2022, 20:05
To coś na zdjęciu, to nie wiadomo co to jest. Może ktoś wcześniej połamał tulipana, wstawił coś okrągłego, co w miarę pasowało i skleił na kropelkę?;-)

Akurat przypomniałeś mi historię obiektywu jaki kupił znajomy. Kupił jakiegoś samyanga, który jest pod APSC ze stałym tulipanem właśnie. Poprzedni właściciel podpinał obiektyw pod ff i widział w kadrze ciemne krawędzie tulipana. Wziął pilnik, kombinerki i pozbył się całej osłony xD

Ligo
15-01-2022, 20:22
Da się? Da się!:-D

Inna opcja - obiektyw nie jest zatrzaśnięty na bagnecie. Napis SY i biała krecha powinny być w górnym punkcie.

MateuszMMM
15-01-2022, 22:37
Czyli masz jakiś dziwny ten tulipanek, nie dziwne ze go szeroki kąt łapie
Chyba, że to jest jakiś dekielek jeszcze na tulipanie, to warto zdjąć [emoji6]

Tak dokładnie fotkę zrobiłem z dekielkiem :-) Bardziej zależało mi na pokazaniu co to za model niż samego tulipana - mój błąd.

Da się? Da się!:-D

Inna opcja - obiektyw nie jest zatrzaśnięty na bagnecie. Napis SY i biała krecha powinny być w górnym punkcie.

Dokładnie coś w ten deseń. Użyłem większej mocy i ruszyło się i siedzi elegancko i wszystko OK. Dziękuję!

Tulipan na stałe. Nie ma opcji zdejmowania :-) To prawda :-)

spiritus
15-01-2022, 22:41
Dokładnie coś w ten deseń. Użyłem większej mocy i ruszyło się i siedzi elegancko i wszystko OK. Dziękuję!

Pilnuj tego aby był ten klik informujący zatrzaśnięcie obiektywu w bagnecie. Na początku swojej przygody z foto źle podpiąłem 18-105 i poleciał. Na szczęście na but kolegi i z obiektywem było wszystko ok :D

Ligo
15-01-2022, 22:47
A co z butem? Znaczy, z dużym palcem u nogi?;-)

Na dłuższych ogniskowych tak byś focił i nie widział różnicy. Przy UWA przekręcony tulipan zasłania częściowo matrycę.

jo44
15-01-2022, 23:59
A co z butem? Znaczy, z dużym palcem u nogi?;-)
18-105 to "pryszcz". :)
Gorzej mogłoby być ze 150-600, który Koledze Zielonemu był upadł przy innej okazji. :)

Ligo
16-01-2022, 00:14
Czyli fotografowanie to zajęcie niebezpieczne i wymaga obuwia ze stalowymi noskami.
Safety first!:-D

TOP67
16-01-2022, 00:50
Jeśli tulipana widać tylko w dwóch przeciwnych rogach, to tulipan jest przekręcony. W tym wypadku z całym obiektywem.

Stawiam na to, że to prawy górny i lewy dolny róg. Ponieważ to Sony, to obiektyw nie jest dokręcony na bagnecie.

spiritus
16-01-2022, 11:57
18-105 to "pryszcz". :)
Gorzej mogłoby być ze 150-600, który Koledze Zielonemu był upadł przy innej okazji. :)

To nie mi poleciał akurat tylko znajomemu... ale tak, obiektyw mój :(