PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 1/2022 - GŁOSOWANIE

crusiek
12-01-2022, 23:27
Cześć! :)

Przystępujemy do głosowania w nowej edycji zabawy w tym roku. Mamy 14 prac zgłoszonych :)

Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: fantazja

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (15.01.2022)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

59457

Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1xHcJMsOK4WdhmLIyfdXeXLr-qWeFQBCa/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

59467

2

59466

3

59465

4

59464

5

59463

6

59462

7

59461

8

59460

9

59459

10

59458

11

59471

12

59470

13

59469

14

59468

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Za chwilę otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)

Proszę Jacek_Z o belkę :)

Zapraszam :-)

.

marcin255
13-01-2022, 09:27
Znowu bez info o numerze pracy.

crusiek
13-01-2022, 09:58
Wybacz, zapomniałem o mailach... wieczorem roześlę.

marcin255
13-01-2022, 10:09
spoko :D

bogdi64
13-01-2022, 17:21
Wybacz, zapomniałem o mailach... wieczorem roześlę.

tym razem swoje rozpoznałem :)

ksh
13-01-2022, 17:23
Fajnie ułożone, od pionów przez kwadratowce to poziomców :)

crusiek
14-01-2022, 00:23
Po 10 głosujących mamy jedna pracę na pierwszym i drugim miejscu oraz dwie na miejscu trzecim.
Po głosie różnicy między miejscami.
Sześć kreciorożców.

Głosować, głosować [emoji846]

Ligo
14-01-2022, 00:38
No, zrobione...
Co to kretożercy?

Upss, -rożcy?

crusiek
14-01-2022, 00:55
To tacy pretendenci do nagrody pocieszenia za zero głosów :D

OjTam
14-01-2022, 00:59
Kretożercy brzmi fajniej, tylko kto by chciał naszego Kreta zeżreć, to nie wiem. xD

Ligo
14-01-2022, 01:11
Kretożercy brzmi fajniej, tylko kto by chciał naszego Kreta zeżreć, to nie wiem. xD
Może Wind Mill?

Ale jak dobrze doprawiony, to już sam nie wiem...

OjTam
14-01-2022, 01:14
Przypuszczam, że wątpię. :lol:

Ligo
14-01-2022, 01:19
OjTam Wiech...:-)

Ligo
14-01-2022, 02:38
Wiech, bo to powiedzonko z Wiecha, czyli Stefana Wiecheckiego.

Kto nie czytał, stracił. Klasyka naszej literatury.:-)

Dex
14-01-2022, 10:19
Może Wind Mill?

Ale jak dobrze doprawiony, to już sam nie wiem...

On może go przemielić na mączke ziemniakrecianą :mrgreen:

crusiek
14-01-2022, 23:30
Siema! :)

Po 22 głosujących sytuacja zmieniła się niewiele, jedynie w ilości głosów pomiedzy miejscami.
Nadal po 1 pracy na 1 i drugim miejscu, tu różnica o 3 oczka.
Nadal 2 prace na miejscu trzecim, a różnica do drugiej pozycji to 5 oczek :)

Bez głosu pozostaje 5 prac.

crusiek
15-01-2022, 23:41
Podsumujmy :)

1 miejsce na podium zajęła fantazja
2 miejsce zajął Bartek
3 miejsce zajął spiritus
Autor wyróżnił pracę nr 11

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

W ankiecie odjąłem po punkcie pracom: 1, 7, 10, 14 - jedna z osób zagłosowała na nieregulaminową ilość prac.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

Jednocześnie proszę fantazja o przesłanie RAWka do najbliżej edycji zabawy, i nie przejmowanie się pitu pitu co po niektórych, zdjęcie było fajne do obróbki ( w odróżnieniu od drzewa z pierwszej edycji poprzedniego cyklu :D ) :)

# 1 fantazja

59562

#2 Bartek

59561

#3 spiritus

59563

#PRACA WYRÓŻNIONA - paparapa

59564

Wyróżnienie przyznaję pracy nr 11.
Najbardziej wpadła mi w oko

Pozdrawiam
Fantazja

Przyjemnego wieczoru! :)

spiritus
15-01-2022, 23:55
Ooo pudło, dzięki za głosy :)

Gdyby ktoś był ciekaw jak udało mi się tak rozmyć tło to nawrzucałem kilka warstw w ACR i rozmywałem odpowiednie miejsca. Tak wiem, mogłem użyć rozmycia gaussowskiego w photoshopie ale zapomniałem, że regulamin tego dopuszcza i robiłem po staremu :D
Później zabawa światłami, kolorkami i na końcu lekka winieta i odcięcie krzywej z lewej strony.

crusiek
16-01-2022, 00:00
W LR to 2 max 3 Ruchy.

Ja swoje obrobiłem na ślubniaka :D:D:D:D

spiritus
16-01-2022, 00:02
w LR, 2 Ruchy.

Jak się ma preset odpowiedni :D
Bawiłem się z tym chwilę a Ty w sekundę sprowadzasz mnie do parteru xD
Opisz jak plx

crusiek
16-01-2022, 00:05
Jak się ma preset odpowiedni :D
Bawiłem się z tym chwilę a Ty w sekundę sprowadzasz mnie do parteru xD
Opisz jak plx

Nieee, nie preset.

Jeden ruch, to wybranie zaznacz obiekt, automatycznie zaznaczy psa, drugi ruch, to odwróć maskę.
Trzeci ruch to suwaki do rozmycia i już.

Potem można tą maskę pokopiować kilka razy.

spiritus
16-01-2022, 00:06
Nieee, nie preset.

Jeden ruch, to wybranie zaznacz obiekt, automatycznie zaznaczy psa, drugi ruch, to odwróć maskę.
Trzeci ruch to suwaki do rozmycia i już.

Potem można tą maskę pokopiować kilka razy.

Aaa to tak samo właśnie w ACR zrobiłem z tym tłem.

crusiek
16-01-2022, 00:14
Ogólnie mocno się lr w temacie zaznaczania urposcił, już mi się rzadziej tablet graficzny chce podpinać, a w PSie mało co robię.

Ligo
16-01-2022, 00:17
Ale znowu Fantazja wygrała?
Ona ma chyba plecy...:-);-)

crusiek
16-01-2022, 00:20
Ale znowu Fantazja wygrała?
Ona ma chyba plecy...

Zapewne ma, biologia jest nieugięta :D :D

OjTam
16-01-2022, 00:46
Zapewne ma, biologia jest nieugięta :D :D

Chyba, że jest niawką, to może nie mieć...

;)

Bartek
16-01-2022, 13:47
Dzięki za głosy! i gratulacje dla całego podium.

Jak większość głosowałem również na zwycięską wersje chociaż w pierwszej chwili miałem z nią problem, bo ingerencja w całość zdjęcia bardzo duża i bardziej podchodziła mi po wydanie noLimit, ale po przemyśleniu: skoro Kierownik :D ją dopuścił to jest OK!
Co do obróbki to LR, najpierw kadrowanie, lekkie prostowanie, usunięcie niepasujących do mojej wizji kilku elementów, podbicie kolorów, lekkie rozmycie tła, wyostrzenie, lekka winietka i gotowe.

crusiek
16-01-2022, 14:02
Bartek, nie wiem o jaką ingerencję chodzi, bo poza ściemnieniem kadru i dość ciasnym skadrowaniem to ja tam się nie doszukuję żadnych pro no-limitowch tematów :)
W zgłaszającym wątku było napisane wyraźnie, że nie obowiązuje limit 50% kadru.
Taką prośbę wystosował autor RAWka.
Gratki :)

Bartek
16-01-2022, 14:52
Bartek, nie wiem o jaką ingerencję chodzi, bo poza ściemnieniem kadru i dość ciasnym skadrowaniem to ja tam się nie doszukuję żadnych pro no-limitowch tematów :)

To tylko taka moja luźna uwaga a nie zarzuty, tak chodziło mi właśnie o to ściemnienie kadru które całkowicie zmieniło charakter zdjęcie. Ale jak widać wyszło to na dobre pracy bo naprawdę jest dobra (i nawet na nią zagłosowałem)59573

fantazja
16-01-2022, 16:14
Dziękuję za głosy. Jest mi niezmiernie miło :grin:
Gratuluję fajnych pomysłów.

Jeśli chodzi o moją obróbkę to pracowałam w photoshopie, na kilku warstwach, a moim zamiarem było otrzymanie czegoś w rodzaju psiego portretu studyjnego.
Tło mocno przyciemniłam, zmieniłam kolor na czarno-biały, nałożyłam gradient imitujący rozjaśnienie od lampy na tle i lekko go "przybrązowiłam". Warstwę psa wyostrzyłam w odpowiednich miejscach, pocieniowałam (starałam się go "wtopić" w tło) i nadałam ciepłego koloru (dopasowywałam jasność, kontrast, jaskrawość, barwę, nasycenie,itp.).. Lekko rozjaśniłam tęczówki. Dodatkowo trzeba było zdjąć z jego sierści zieloną poświatę która odbijana była od trawy (zmniejszanie nasycenia zieleni). Piłkę trochę odnowiłam pędzelkiem ze zmniejszonym kryciem ;). Oprócz wykadrowania całości niczego nie usuwałam, ani nie dodawałam (zgodnie z regulaminem)

Wstępnie miała być to wersja podobna do reszty prac ( ja nawet trawę posiałam ;)), ale skoro poprosiłam o dowolny kadr to mogłam sobie pozwolić na więcej:grin:... choć nie ukrywam, znając Wasze podejście, obawiałam się że ta obróbka nie zostanie dopuszczona do zabawy, albo będą problemy ;)

A i jeszcze jedna ważna rzecz...

Wspaniały zaszczyt przesłania kolejnego zdjęcia do zabawy przekazuje Panu koesh i z niecierpliwością czekam na jego wspaniałe kadry do obróbki, które zachwycą każdego :D

Serio... ja chyba nie zrozumiałam sensu tej zabawy.

ksh
16-01-2022, 16:49
Ja chyba poczekam na wygranie z zabawie bo póki co było by nieuczciwe wstawiać swoje zdjęcie jak się dostało aż jeden głos.
Mam fajnego bardzo trudnego rawka do obrobienia, który mógłby być wyzwaniem.

crusiek
16-01-2022, 17:36
Według regulaminu proszę następna osobę w kolejności zajętego miejsca.

W takim wypadku poproszę Bartek o przesłanie nowego wyzwania.

OjTam
16-01-2022, 17:39
Bartek o przesłanie nowego wyzwania.

To ten, znając Bartek to może od razu niech spiritus wyśle? xD

Bartek
16-01-2022, 17:50
To ten, znając Bartek to może od razu niech spiritus wyśle? xD

Prorok czy co? ;)

Zaszczyt przesłania rawka przekazuje na następnego z podium, lub jak tam zdecyduje prowadzący.

OjTam
16-01-2022, 17:51
:mrgreen:

crusiek
16-01-2022, 17:52
W takim wypadku, spiritus sanktus.

fantazja
16-01-2022, 17:55
Ja chyba poczekam na wygranie z zabawie bo póki co było by nieuczciwe wstawiać swoje zdjęcie jak się dostało aż jeden głos.
Mam fajnego bardzo trudnego rawka do obrobienia, który mógłby być wyzwaniem.

A chciałam dobrze. Nie to nie... to teraz będziesz kolejny odpad obrabiał @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301):D

No chyba że spiritus za mnie da ;)

ksh
16-01-2022, 18:14
Bez przesady, gorzej nie będzie chyba że zdjęcie trawnika z... dziełem tego psiaka ;)

fantazja
16-01-2022, 18:25
Miałeś okazję spełnić swoje oczekiwania.
Po raz kolejny przekonałam się, że krowa, która dużo ryczy mało mleka daje ;):D

paparapa
16-01-2022, 18:52
Dzięki za głosy! i gratulacje dla całego podium.

Jak większość głosowałem również na zwycięską wersje chociaż w pierwszej chwili miałem z nią problem, bo ingerencja w całość zdjęcia bardzo duża i bardziej podchodziła mi po wydanie noLimit, ale po przemyśleniu: skoro Kierownik :D ją dopuścił to jest OK!
Co do obróbki to LR, najpierw kadrowanie, lekkie prostowanie, usunięcie niepasujących do mojej wizji kilku elementów, podbicie kolorów, lekkie rozmycie tła, wyostrzenie, lekka winietka i gotowe.

Bartku ja również miałem z tym problem. :)

Tu nie chodzi o kadrowanie bo trzeba było kadrować dość zdecydowanie. I uczestnicy wykazali się w tym temacie różnymi ciekawymi pomysłami.
Chodzi mi o usunięcie większej części pozostałego kadru. I całkowitą zmianę kontekstu i charakteru zdjęcia. Mz jest to dość znacząca ingerencja w obraz. I nie jest istotne narzędzie czy sposób którym się posługujemy, a efekt końcowy.
Owszem praca mi się podoba, i proszę nie traktować tego jako czepialstwa. Tylko jako luźną uwagę, czy spostrzeżenie dotyczące naszej zabawy. :) .

Dziękuję za głosy. Jest mi niezmiernie miło :grin:
Gratuluję fajnych pomysłów.

Wspaniały zaszczyt przesłania kolejnego zdjęcia do zabawy przekazuje Panu koesh i z niecierpliwością czekam na jego wspaniałe kadry do obróbki, które zachwycą każdego :D

Serio... ja chyba nie zrozumiałam sensu tej zabawy.

Przy okazji dziękuję za wyróżnienie, którym zostałem bardzo miło zaskoczony. Kompletnie nie wiedziałem jak podejść do tej foty i poszedłem po linii najmniejszego oporu. :)
I oczywiście przyłączam się w oczekiwaniu na zapierający dech w piersiach obrazek od naszego kolegi...

Fajne klimaty się tu zrobiły..... brawo. :)

ksh
16-01-2022, 19:42

Ale tak serio o czym ty piszesz ?

Popadanie w skrajności jest zawsze kiepskim pomysłem, czasami warto przyjąć "na klatę" krytykę, a ta dotyczyła problemu że jest małe zainteresowanie zabawą i zdjęcie psa na trawniku w tym nie pomaga.
Jak zabolało to przepraszam, nie ja tu jestem kierownik i nie mam zapierających dech w piersiach zdjęć, no i to nie ja mam dać kolejnego rawka.

OjTam
16-01-2022, 20:04
koesh, nie żeby coś, ale ten pies przyciągnął więcej użytkowników, niż Twoje drzewko czy katedra. Czy moja panorama, jeśli o tym mowa. :lol:
Inna sprawa, 10-15 uczestników/zabawa wydaje się być takim standardem i raczej wątpię, żeby coś tu dało się zmienić. ¯\_(ツ)_/¯

crusiek
16-01-2022, 20:33
Żywe dyskusje, to lubię :)
Szkoda tylko, że ździebko obok tematu, chętniej bym poczytał bezpośrednio o zadęciach.

Ale żeby nie było, dziękuję za opisy swoich dotychczasowych obróbek, dziękuję, że się tutaj znalazły :)

Czekam na kolegę spiritus. Jak tylko otrzymam arcydzieło, wstawię nową zabawę.
Ankietę dotyczącą tematu z początku wątku również umieszczę w ciągu trwania kolejnej zabawy :)

Trzymajcie się ciepło i pijcie dużo rozgrzewającej herbatki :)

ksh
16-01-2022, 21:33
koesh, nie żeby coś, ale ten pies przyciągnął więcej użytkowników, niż Twoje drzewko czy katedra. Czy moja panorama, jeśli o tym mowa. :lol:
Inna sprawa, 10-15 uczestników/zabawa wydaje się być takim standardem i raczej wątpię, żeby coś tu dało się zmienić. ¯\_(ツ)_/¯

Może przyciągała dyskusja po tym jak ją ruszyliśmy w momencie jak było info że 2-3 prace są tylko, więc widzisz "nie ważne co się mówi ważne że się mówi" :)

Przypomnę jeszcze że nie ja pierwszy w tej zabawie porusza kwestie jakie są zdjęcia wrzucane i co najmniej dwa razy pamiętam to już było, większość chyba wtedy wyraziła się z aprobatą dla tych co to ruszyli.

OjTam
16-01-2022, 21:40
Znaczy, jak z celebrytami? A fe...

Ligo
16-01-2022, 22:05
Kiedy tak to działa.:-)

spiritus
17-01-2022, 00:18
Ooo paaany... ja mam rawka wysyłać? Hmmm... Coś pomyślę ale dopiero jutro i to wieczorem. Tyle co do Warszawy przyjechałem i idę spać zaraz.

crusiek
17-01-2022, 00:43
Poczekamy [emoji846]

crusiek
18-01-2022, 11:09
Szanowni RAWkowicze, rawka już mam, postaram się ruszyć nową zabawę jutro, robię mała modernizację komputera i jestem po reinstalacji systemu, chwilkę to jeszcze zajmie xD

Dex
18-01-2022, 13:18
Modernizacje :roll: teraz już wiemy skąd ten pijany łabuńdź i jakie były konsekwencje :mrgreen:

spiritus
18-01-2022, 18:12
Szanowni RAWkowicze, rawka już mam, postaram się ruszyć nową zabawę jutro, robię mała modernizację komputera i jestem po reinstalacji systemu, chwilkę to jeszcze zajmie xD

To ja już obrobię i wyślę swoją wersję. Przebije wszystkich w szybkości wysyłania prac xD

OjTam
18-01-2022, 18:16
To ja już obrobię i wyślę swoją wersję. Przebije wszystkich w szybkości wysyłania prac xD

Jak ostatnio padło na mnie, to swoją wersję od razu z RAWkiem wysłałem. xD
No po co się bawić 2x w wysyłanie. ?

crusiek
18-01-2022, 18:26
Taaa, pamietam że wtedy na skrzynke posłałem swoją i Twoją pracę w jednym mailu :D

siemalysy
18-01-2022, 20:38
Zdradźcie proszę kategorię rawka. Żebym mógł się zastanowić nad tym czy podołam :)

crusiek
20-01-2022, 16:47
Siema, dzisiaj będę startować nową zabawę.
Komputer stabilny jak skała, można na nim polegać jak na Zawiszy więc mogę cisnąć zaległości :)

Zdradźcie proszę kategorię rawka. Żebym mógł się zastanowić nad tym czy podołam :)

Katergoria RAWKA: Bardzo fajna kategoria dla siemalysy! Nic tylko brać i obrabiać :) Podołasz spokojnie :)

OjTam
20-01-2022, 18:46
Katergoria RAWKA: Bardzo fajna kategoria dla siemalysy!

Znaczy, spiritystyczny rowerz? Damn... :lol:

crusiek
20-01-2022, 18:52
Nie aż tak fajna kategoria xD

OjTam
20-01-2022, 18:55
Znaczy, spiritusowy rowerz? ;)

crusiek
20-01-2022, 19:16
Zapraszam => TU (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310246-Zabawa-w-RAWki-2-2022) <= :)

siemalysy
20-01-2022, 20:00
Siema, dzisiaj będę startować nową zabawę.
Komputer stabilny jak skała, można na nim polegać jak na Zawiszy więc mogę cisnąć zaległości :)

Katergoria RAWKA: Bardzo fajna kategoria dla siemalysy! Nic tylko brać i obrabiać :) Podołasz spokojnie :)

W takim razie trzeba będzie podjąć rękawicę :)

crusiek
20-01-2022, 20:04
W takim razie trzeba będzie podjąć rękawicę :)

Zdecydowanie :D

https://media.giphy.com/media/MY01tMGTj6nEIvHzxA/giphy.gif