Zobacz pełną wersję : AF-P Nikkor 10-20 do D610, a kompatybilność?
clockers
09-01-2022, 17:08
Witam, długo długo nie odwiedzałem forum dopóki nie stanąłem przed potrzebę kupna szerokiego kąta do robienia zdjęć pomieszczeń. Jestem w posiadaniu Nikona d600 i D610 i zastanawiam się co oznacza brak kompatybilności obiektywu z tymi body?
Co właściwie nie bedzie działać i czy można ewentualnie temu zaradzić?
W ostateczności czy jesteś jakaś alternatywa przystępna cenowo tj. nie za 4k tylko coś koło tego budżetu czyli 1300zł?
lukasz_kk
09-01-2022, 17:41
Edit: zignoruj proszę prawie wszystko ci poniżej, bo rzeczywiście, jak napisał Wind Mill obiektywy AF-P nie działają z D600/D610, nie doczytałem tego zanim napisałem post.
Aparat przełączy się w tryb DX, i z 24 mpx zostanie Ci ok. 10,7 mpx, a kąty jak przy obiektywie 15-30mm. Z kolei jak przełączysz aparat z powrotem w tryb FX, to na brzegach obraz będzie czarny, może uda Ci się z tego wyciąć trochę więcej niż aparat by to zrobił w trybie DX, przy raczej kiepskiej jakości na brzegach. Ale to nadal nie będą kąty widzenia jak w pełnoklatkowym obiektywie 10-20mm.
Z altetnatyw, najszerzej to chyba stara Sigma 12-24, są dwie na Allegro za 1300 i 1400 zł. Ale zupełnie nie wiem jak one się zachowują optycznie.
Wind Mill
09-01-2022, 17:41
Brak kompatybilności oznacza, iż obiektyw nie będzie prawidłowo działał. Albo i wcale. ;)
Nie będzie działać AF.
Nie będzie możliwości włączania i wyłączania stabilizacji w obiektywie.
Pierścień ręcznego ostrzenia na obiektywie działa tylko jako enkoder dla układu elektronicznego - a czy ten będzie działał z D610 też nie jest pewne, może brakować nawet MF.
Nie wiem także, czy nastawianie przysłony w obiektywie będzie działać z wymienioną puszką.
Powyższe "nie wiem" do sprawdzenia na stronach Nikona, są tabelki w których zaznaczone są działające bądź nie funkcjonalności.
Na koniec najważniejsze - obiektyw jest pod DX, puszka to FX.
Niektórzy takie kombinacje używają, ale dla standardowych ogniskowych w portrecie - ogromna winieta może być wtedy wykorzystana, zamiast przeszkadzać. ;)
Jeśli robisz w jpg to puszka także nie posiada profilu tego obiektywu - brak korekty dystorsji; także odpada we wnętrzach.
Co w zamian nie podpowiem, nie używam FX.
clockers
09-01-2022, 18:47
Jeżeli chodzi o to, że to jest DX,a puszki Fx to nie ma dla mnie znaczenia. Te aparaty świetnie pracują w trybie DX i taki zamierzałem włączać-testowane na samyangu 8mm.
Żeby bardziej zobrazować sytuację powiem, że żona pracuje obecnie w biurze nieruchomości na obiektywnie Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM i jest zupełnie wystarczający. Wcześniej fotografowaliśmy na ślubach i zostały nam puszki nikona, więc do własnego biura chcemy dokupić tylko obiektywy nikona. Chyba, że warto kupić obiektyw canona i przejściówki. Ma ktoś doświadczenie z czymś takim?
Najbardziej wartościową informacją dla mnie jest to, że
Powyższe "nie wiem" do sprawdzenia na stronach Nikona, są tabelki w których zaznaczone są działające bądź nie funkcjonalności.
ja tylko widzę zestawienie modeli kompatybilnych, częściowo kompatybilnych lub niekompatybilnych. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś poratował linkiem do takiej tabelki :)
https://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
Wind Mill
09-01-2022, 19:11
...ja tylko widzę zestawienie modeli kompatybilnych, częściowo kompatybilnych lub niekompatybilnych. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś poratował linkiem do takiej tabelki :)
No właśnie, kiedyś na stronach Nikona widziałem takie tabelki, teraz ich nie wygooglałem.
Co ciekawe, podczas owego googlania trafiłem na info wskazujące, że może jednak AF-P będzie działał na D610, po update firmware tego ostatniego.
Była nawet łatka dla D600/610 usuwająca nadmierna korektę dystorsji.
Zatem jeśli godzisz się na crop może nie być tak aż tak tragicznie (brak działania).
Może to: Can I use an AF-P lens with my Nikon camera? (https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000035705&configured=1&lang=en_GB)
Wedle powyższej tabelki D600 i D610 powinny działać z AF-P po aktualizacji FW. Z pewnymi ograniczeniami (patrz podlinkowana strona).
Wind Mill
09-01-2022, 20:04
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/317.html
Changes from “C” Firmware Version 1.01 to 1.02
...
Added support for AF-P DX lenses.
Ostatnie FW to 1.04.
Czyli powinno trybić.
- - - - kolejny post - - - - - -
Może to: Can I use an AF-P lens with my Nikon camera? (https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000035705&configured=1&lang=en_GB)...
Ano, to chyba to było. :)
Jeżeli chodzi o to, że to jest DX,a puszki Fx to nie ma dla mnie znaczenia. Te aparaty świetnie pracują w trybie DX i taki zamierzałem włączać-testowane na samyangu 8mm.
Żeby bardziej zobrazować sytuację powiem, że żona pracuje obecnie w biurze nieruchomości na obiektywnie Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM i jest zupełnie wystarczający.
Pytanie z jakim body żona pracuje.
Kupowanie 10-20 do puszki FX to pomyłka. Nawet jeśli zadziała, to zostanie tylko 10 Mpix. A ponieważ we wnętrzach często się prostuje i kadruje, to realnie będzie max 8 Mpix. Niby to wystarczy na odbitkę 20x30, ale po co się ograniczać?
Masz bardzo dobrego Tamrona 17-35/2.8-4.0. Albo stałki 14 mm.
żona pracuje obecnie w biurze nieruchomości na obiektywnie Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM i jest zupełnie wystarczający. Wcześniej fotografowaliśmy na ślubach i zostały nam puszki nikona, więc do własnego biura chcemy dokupić tylko obiektywy nikona.
No właśnie. Sam widzisz, że do roboty we wnętrzach przyzwoity APS-C w zupełności wystarcza. A więc Nikkor AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR i do tego choćby najtańsza puszka DX kompatybilna z AF-P. Wcale to nie musi być D600, bo jednak szeroki obiektyw do niego, raz że jest sporo większy, a dwa sporo droższy.
Clockers już ma D6x0, więc... ;)
Irix 15/2.4 w wersji firefly na allegro za ~1.5k do wyrwania.
No ma D6x0, tylko nie ma szerokiego do niego, czyli jakieś 1000 baksów.
Jak by kto pytał, to jestem zwolennikiem używania firmowych szkieł, więc...;-)
clockers
10-01-2022, 09:47
1000zł na obiektyw to jest ok. Gorzej jak jedyna słuszna alternatywa wychodzi za 4k bo musze kupić dwa szkła.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i linka do strony Nikon lens compatibility. Dziś zaktualizuję firmware i zamówię przez neta obiektywy z możliwości zwrotu do 14 dni. Dam znać za parę dni jak się temat rozwinął :)
clockers
11-01-2022, 20:26
Gdyby ktoś stanął przed podobnym dylematem w przyszłości to już odpowiadam jak się sprawy rozwiązały.
Po pierwsze zapomniałem, że moje body to d610, a drugie to d750 :)
(D600 to trzecie stare body, którego nie używam ze względu na uszkodzoną matrycę)
W D610 i D750 zrobiłem update oprogramowania do najnowszej wersji, poszedłem do Euro RtV coś tam i w sklepie sprawdziłem czy działa wszystko.
Aparat sam wykrywa, że to jest niepełna klatka i przełącza w tryb DX, ale co najważniejsze wszystko jest ok tj. AF i manualny focus działają, Live View działa, Programy M, S, A, P działają i tyle do szczęścia mi potrzeba.
Forumowicze, spisaliście się, dzięki raz jeszcze za linki do stron :)
Żona pracując z EF-S 10-18 używa go (bo musi, w Canonie nie podepniesz DX do FF) na body cropowym. Ma zapewne sporo Mpx i kąty widzenia obiektywu 10 mm. Natomiast ty na FX będziesz miał ekwiwalent 15 mm, czyli wiele węższe kąty widzenia. I niewiele Mpx. Trzeba było kupić tego Irixa albo Samyanga 14 mm. Różnica między 10 a 15 mm jest ogromna. Miałbyś szerzej niz żona i lepsze wysokie ISO i 24 Mpx do dyspozycji.
Żona pracując z EF-S 10-18 używa go (bo musi, w Canonie nie podepniesz DX do FF) na body cropowym. Ma zapewne sporo Mpx i kąty widzenia obiektywu 10 mm. Natomiast ty na FX będziesz miał ekwiwalent 15 mm, czyli wiele węższe kąty widzenia.
Tu Ci się pomieszało. Kąty widzenia będą takie same. Tylko w Canonie będzie więcej Mpix.
Tak tak, wycropowany FX to DX, czyli DX ma takie kąty jak ... DX. Oczywista sprawa.
Z tym, że nie do końca:
Canon 10-18: 107°–74°
Nikkor 10-20: 109°-70°
Zapomnieliście, że C ma cropa 1.6, nie 1.5. ;)
Tylko czy te 2° aż taką różnicę robią...
To jakieś 1/3 kroku w tył. Ale jak stoisz plecami przy ścianie, to różnica może być...;-)
clockers
12-01-2022, 19:28
Trzeba przerwać te teoretyczne dysputy i po prostu pokazać Wam zdjęcia.
Canon
59426
Nikon pełna klatka z obiektywem DX
59427
Dla mnie kąty są takie same. Zdjęć nie przerabiałem tyko poprawiłem balans bieli.
Canon potrzebował ISO3200, a Nikon tylko 2000 do takiego naświetlenia obrazu.
Jest zadowolony z zakupu. Do pracy wystarczy.