Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 1/2022
Witajcie :)
Sprawdźmy co działo się w ostatniej edycji RAWek ubiegłego cyklu :)
Ostatnią edycję wygrała fantazja. Natomiast kolega paparapa zostaje zwycięzcą całego cyklu RAWek :D GRATULACJE!
Gratuluję jednocześnie wszystkim uczestnikom i dziękuję za udział.
W edycji nr 29/2021 wzięło udział 6 RAWkowiczów a zagłosowało 26 osób.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
W odróżnieniu od poprzedniego cyklu , w obecnym udział wzięły 2 osoby więcej, czyli mamy okrągłą liczbę - 20. Szału nie ma.
59229
Startujemy pierwszą zabawę w nowym, 2022 roku :D ;)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok dla zdjęcia poziomego. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 12.01.2022 o godzinie 21:30 (środa)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: fantazja
Plik DNG ( NIKON D750 ) do pobrania: 59227
Plik NEF ( NIKON D750 ) do pobrania: 59226
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie + zostaje zdjęte ograniczenie wielkości kadru do 50%
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
59228
Czas ..... start ! :)
Jacek_Z - Poprosimy o niebrzydką belkę :D
.
Czwarte miejsce w rankingu. Czwarte... No kurde, moje szczęście. xD
fantazja, co to za 105/2.8? Nikkorek?
fantazja, co to za 105/2.8? Nikkorek?
4 miejsce, specjalna rezerwacja dla OjTam :D
Na tobie ciąży jakaś kluntfa :)
A wiesz, zaczynam myśleć tak samo... ;)
siemalysy
05-01-2022, 22:01
O! Już mam pupila do tematycznych :-D
Dziękuję Fantazjo :) ( fantazja )
fantazja
06-01-2022, 01:18
@fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917), co to za 105/2.8? Nikkorek?
Nie, Sigma
- - - - kolejny post - - - - - -
O! Już mam pupila do tematycznych :-D
Dziękuję Fantazjo :) ( @fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917) )
To już masz głos ode mnie?☺️
paparapa
06-01-2022, 02:22
To fajne szkło do makro, ale nie koniecznie jako tele. :)
fantazja
06-01-2022, 17:12
To fajne szkło do makro, ale nie koniecznie jako tele. :)
To prawda. Używam go raczej tylko do makro. Widocznie wtedy nie miałam nic innego pod ręką..:D
Na skrzynce jedna praca :)
Krecia? :D
Tak to jakoś wyszło, panoćku :)
siemalysy
06-01-2022, 23:15
Kierownik chce dawać przykład, dlatego pierwszy wysyła prace :-P
Ja jutro może się wezmę za tego Doga :)
siemalysy
06-01-2022, 23:18
Może... :lol:
Może, to taki początek :-D
I koniec, przypuszczam. ;)
siemalysy
06-01-2022, 23:26
I koniec, przypuszczam. ;)
Oj OjTamku nie wierzysz we mnie :) W tym przypadku mogę upiec 2 pieczenie na jednym ogniu. Dog do RAWków i Dog do tematycznych:-D
siemalysy
06-01-2022, 23:50
Loża szyderców :-P
http://3.bp.blogspot.com/-LCXm7ed56Po/VaThphKKP9I/AAAAAAAAVrs/iQYDS3rcMrg/s1600/rafur-os-tombares.gif
To ile masz na skrzynce Kreciołakowniku? :)
Mhm. To MAO!!! ©® by dostający-nerwicy-od-powiadomień spiritus™. :mrgreen:
Choć z drugiej strony, jest czas.
Czołem, nie to żebym marudził, czy coś... ale nadal mamy tylko dwie prace :)
Musicie popracować nad uatrakcyjnieniem towarzyszu, obywatele w imię zwiększenia planu pięcioletniego domagają się lepszych rawków !! :)
Ale Lepszych trudniejszych, czy lepszych tzw gotowców? :D
Nie chcę obrażać pieska ale coś atrakcyjniejszego można dać zwłaszcza na start nowej edycji :)
Nie chcę obrażać pieska ale coś atrakcyjniejszego można dać zwłaszcza na start nowej edycji :)
I niepłaskiego pewnie? :D:D:D:D
Ale tak poważnie zobacz jakie tu fajne zdjęcia ludzie wrzucają ile ptactwa, zwierzyny, widoków, architektury, a my męczymy za przeproszeniem jakieś odpady, w których najwyżej co można zrobić kadrowanie i poprawić kolor trawy :(
Mogę zacząć robić przesiewkę (choć byłaby to najpewniej subiektywna przesiewka), ale myślę, że odniesie skutek odwrotny od zamierzeń.
Poza tym, zdjęcie dobrze wykonane nie ma sensu istnienia w RAWkach.... I jak bys chciał to pogodzić?
Wielcy forum obrażają się jak źle na nich spojrzysz :D, zwrócić uwagę to obraza śmiertelna, a obrabianie RAWKa? myślisz, że by się ktoś tak bardzo zniżył ? :)
Zmiany regulaminu dają pełną dowolność dla autora, o co wnosiły osoby zdługim stażem, dzięki temu autor może w zasadzie zrobić sobie edycję "pod siebie" w sposobie obróbki itp, ale poza chęcią łechtania własnego ego w wątkach raczej nie widze wielu szans na coś takiego tutaj :)
Oczywiście że nie chodzi o gotowca ale wiele świetnych kadrów wymaga obrobienia, ja sporo zdjęć z premedytacją robię pod późniejsze obrobienie bo np wali mi w obiektyw słońce albo zachód słońca trudny żeby zrobić gotowca albo jakieś wieczorne zdjęcia, wiele wnętrz żeby np witraże nie były przepalone robię ciemniejsze itd, potem z tego może być "zabawa" oczywiście jeśli ktoś to lubi.
Zgadzam się, przydałby się balans.
Choć najbardziej brak mi dyskusji o zdjęciach, obróbce, rawkach, tutaj jest sedno moim zdaniem.
siemalysy
08-01-2022, 20:22
Temat wraca często jak bumerang. Można zrobić wiele, ale i tak co to da jak RAWki będą żyły tylko w etapach:
1. Pobierz i obrób RAWka
2. Wyślij
3. Czekaj na głosowanie
4. Zagłosuj albo i nie, bo często zdarza się tak, że biorący udział nie głosuje
5. Zobacz wyniki
6. Jak wygrałeś, wyślij RAWka. Jak nie, to czekaj na nową zabawę.
I tyle. Nie ma rozmowy po ogłoszonych wynikach. O stylach i sposobach obróbki. Po prostu jest to typowy konkurs "piękności" ;)
Trzeba to jakoś poprawić i ciągnąć za język xD
Z drugiej strony, wszyscy jesteśmy dorośli, chyba xD
O, piesek! Pamietam, że mi taki ładny wyszedł jak był ostatnio ;)
siemalysy
08-01-2022, 20:52
Chyba! :-D
Kiedyś zdarzało mi się korzystać z plików xmp jak chciałem prześledzić co i w jaki sposób zostało wykorzystane podczas obróbki. Dziś nie mamy xmp, ale też nie uważam, że powinny wrócić. Nie każdy używa Lr do obróbki.
Punktacja:
1 - 30pkt
2 - 20pkt
3 - 15pkt
koniec
Dodatkowo po 5pkt jeśli do 24h od końca głosowania w/w wysmarują coś na temat swojej wizji i obróbki.
Oddajemy głosy wyłącznie na jedną pracę.
Właściciel rawka daje 10pkt za najlepszą jego zdaniem obróbkę i 5pkt pocieszenia dla drugiej.
Żeby to miało sens, edycje max 5 głosowań żeby nie stworzyć zniechęcenia że ktoś ma milion punktów to po ca ja będę w to wchodził.
Ostro, lubię ostro.
Możemy poddać to głosowaniu, jesli przejdzie można wprowadzać, nie widzę przeszkód innych poza demokratycznym wyborem sugestywnym :D:D:D:D
siemalysy
08-01-2022, 21:20
Jak przejdzie, to będziesz musiał wyposażyć się w wiele różowych żab :-D
Dawaj głosowanie. Pomysł nie jest zły.
O, piesek! Pamietam, że mi taki ładny wyszedł jak był ostatnio ;)
Jej, pamiętam tego terminatoro-wampira :D
Żaby są w TMT. ;)
Tu są Różokreciojednorożce. xD
siemalysy
08-01-2022, 21:31
Jak tak, to najmocniej przepraszam.
Przeprosiny przyjęte w trybie przyspieszonym, przegłosowane nocą i wprowadzone bez poprawek.
Tak się znają na zabawach. Jak nie wyślą na zły adres to pomylą wyróżnienia.
Jak tak, to najmocniej przepraszam.
Żabce to różnicy nie robi. Jak z Różokreciorożcem, to już nie wiem. ;)
Tak się znają na zabawach. Jak nie wyślą na zły adres to pomylą wyróżnienia.
???
I to Stara Gwardia ;) Fstyt i Chańpa!! :mrgreen:
Dawaj głosowanie. Pomysł nie jest zły.
Chwila dla zastanowienia potrzebna. Bo papier wszystko przyjmie.... A potem będziemy się męczyć xD
Można na próbę zrobić jedną edycje, jak coś to i tak twoja będzie wina przecież ;)
No i po co głosowanie, kreciki też potrafią rządzić twardą łapką :)
Jedna edycja nic absolutnie nam nie powie.
Chyba, że Ci o cykl chodzi xD
kreciki też potrafią rządzić twardą łapką :)
Na to też są sposoby :D
https://i.imgur.com/jNGQC9d.gif
fantazja
08-01-2022, 22:52
Ale tak poważnie zobacz jakie tu fajne zdjęcia ludzie wrzucają ile ptactwa, zwierzyny, widoków, architektury, a my męczymy za przeproszeniem jakieś odpady, w których najwyżej co można zrobić kadrowanie i poprawić kolor trawy :(
Mój rawek to odpad?
??????
Aż pies z wrażenia schował się pod stół i nie jestem pewna czy do jutra wyjdzie... :wink:
Mam jeszcze troszke chrupek i przysmaków, nie wyjadłem. Jak poczęstuje może wyjdzie. Zjemy sobie razem :D
fantazja
08-01-2022, 23:05
On się załamał... Chrupki raczej nie pomogą..
Mam puszke, kilka przysmaczków i zawsze moge przytulić i pogadać. My futrzaki musimy sie trzymac razem ;)
Zamiast pies wyjść do Dexa, to Dex pójdzie do psa. I fantazja, zanim się zorientuje, będzie miała dwa futrzaki. :lol:
fantazja
08-01-2022, 23:10
Jak wejdziesz pod stół to mooooże :-)
Hmmmm, forma nie ta co kiedyś, ale pod stół chyba dam rade sie wturlać.
ufffffffff, nawet mój wąż dostała niestrawności - poszło
ps: od chrupek oczywiście :)
ps 2: wysłałem dwa, bo nie wiedziałem jaką wielkość przyjąć w pewnym przypadku - KRECIK ocenzuruje
paparapa
10-01-2022, 15:57
Jedna edycja nic absolutnie nam nie powie.
Chyba, że Ci o cykl chodzi xD
crusiek to możesz na próbę odpalić jedną, do połowy skróconą edycję na opisanych zasadach i zobaczymy co się z tego "urodzi" . Nie jestem jednak zwolennikiem krótkich edycji, bo nie będzie w zasadzie "przestrzeni" do odrabianie strat. Wyniki staną się jeszcze bardziej przypadkowe jak do tej pory. A to pewnie zaowocuje jeszcze mniejszą frekwencją.
Koesh jak Ci się powinie noga w konkursie na nowych zasadach. To będziesz miał jeszcze mniejszą szansę na dogonienie peletonu. I co wtedy napiszesz? :)
Czyli o cykl chodzi, edycję traktuję jako jedną zabawę, cykl jako zbiór powiedzmy 10 edycji :) Taki wynalazek :) Tak, wiem, wiem :)
paparapa
10-01-2022, 16:49
Czyli o cykl chodzi, edycję traktuję jako jedną zabawę, cykl jako zbiór powiedzmy 10 edycji :) Taki wynalazek :) Tak, wiem, wiem :)
Coś mnie poniedziałkowa pomroczność napadła. Ale rozszyfrowałeś moja intencję.
Jednorazowa edycja nie da żadnych konkretnych wyników. Łatwiej będzie wyciągnąć wnioski na podstawie całego cyklu. Zwłaszcza przy głosowaniu na jedną pracę.
Nie jestem też pewien, czy punktacja 30 20 15 się sprawdzi. Chyba lepszym wariantem byłoby 30 20 10 lub dotychczasowa 30 25 20. W każdym bądź razie równomierna.
Nie wiem czy nie powinno być też czwartej pozycji w punktacji. Tak dla lepszej waleczności...
paparapa
10-01-2022, 19:52
Nie wiem czy nie powinno być też czwartej pozycji w punktacji. Tak dla lepszej waleczności...
Może być i czwarta pozycja. Ty o tym decydujesz. Ale czy to spowoduje większą waleczność? W czasach wszechobecnej kalkulacji trudno to przewidzieć. :)
Ale jak nie sprawdzimy, to wiedzieć nie będziemy.
No i w sumie musiałbym sobie podarować obróbkę na Rawki, żeby potencjalnie nie odbierać miejsca.
Nie wypada w takim wypadku prowadzącemu wciskać się między wrony xD
A jak tak lubię ech xD
No i pytanie, czy brak punktacji poza podium jest wystarczająco zachęcający do udziału?
No ale dobra dolecimy cykl do końca, w międzyczasie wypuszczę ankietę i najwyżej zrobimy ten eksperyment, a nóż efekt będzie pozytywny.
Koesh jak Ci się powinie noga w konkursie na nowych zasadach. To będziesz miał jeszcze mniejszą szansę na dogonienie peletonu. I co wtedy napiszesz? :)Będzie szybciej kolejna edycja.
Jak chcecie ale to co napisałem ma sens pod warunkiem że nie rozciągniemy ani punktacji ani czasu.
Najważniejsze to eliminować "puste" punkty, które wydaje się bo można i nie ma co rozdrabniać się z punktacją dla większej niż trzy prace z największą ilością głosów, czasami 100% prac dostaje jakieś punkty, zwłaszcza jak są remisy na niższych pozycjach.
Pamiętam jak wygrałem jedną edycje gdzie nie zdobyłem ani raz pierwszego miejsca ale nazbierałem punktów za 2-5 miejsca, a ile w tym głosów było wrzuconych od głosujących tak od czapy to nie wiem.
Trzeba przetestować.
fantazja
11-01-2022, 12:22
To najlepiej byłoby wtedy zmienić nazwę z Zabawa w RAWki na...
"RAWkowa bitwa o punkty" albo.... "RAWkowy wyścig szczurów" :D:wink:
eee... chyba właśnie odwrotnie, zmiany mają przyciągnąć ludzi, teraz wchodzisz w temat po paru głosowaniach i raczej jeśli ktoś myśli o rywalizacji to odpuszcza bo połowa uczestników nazbierała punktów tak dużo że nie ma szansy dogonić, druga sprawa to samo głosowanie, jaki ma sens zrównywanie trzech, czterech, a czasem więcej prac, jest to unikalne rozwiązanie, dalej to już tylko poszły bezstresowe przedszkola, które nie uznają rywalizacji i nagradzania :)
paparapa
11-01-2022, 14:17
eee... chyba właśnie odwrotnie, zmiany mają przyciągnąć ludzi, teraz wchodzisz w temat po paru głosowaniach i raczej jeśli ktoś myśli o rywalizacji to odpuszcza bo połowa uczestników nazbierała punktów tak dużo że nie ma szansy dogonić, druga sprawa to samo głosowanie, jaki ma sens zrównywanie trzech, czterech, a czasem więcej prac, jest to unikalne rozwiązanie, dalej to już tylko poszły bezstresowe przedszkola, które nie uznają rywalizacji i nagradzania :)
Idąc tym tokiem rozumowania, szybko, szybciej, jeszcze szybciej, po co tworzyć cykle? Zrobić pojedyncze "zabawy" jak w tematycznych i z głowy...
...a na koniec roku kierownik zrobi podsumowanie i roześle nagrody.:mrgreen:
To najlepiej byłoby wtedy zmienić nazwę z Zabawa w RAWki na...
"RAWkowa bitwa o punkty" albo.... "RAWkowy wyścig szczurów" :D:wink:
Szanowna koleżanka jeszcze wierzy, że to zabawa? :):):)
A nie jest?
No chyba, że ktoś sprzedaje te złote kalesony co wygrywa :D
Dawniej cykle były bo były nagrody to fakt, mam koszulkę, kubek i książkę !! :)
No to Panie i Panowie, jak nie chceta to nie róbta
https://www.youtube.com/watch?v=H7wkolbYXnM
siemalysy
11-01-2022, 16:32
Może warto podzielić zabawę na dwie kategorie:
1. Amatorzy
2. Profesjonaliści
[emoji4]
Ja sugeruję 3:
1. Amatorzy
2. Profesjonaliści
3. Niezdiagnozowani ;)
Przynajmniej wiem, gdzie mógłbym wysyłać. xD
Spokojnie jak na wojnie.
Wypuszczę ankietę i będziemy tu wspólnie głosować. Lud zdecyduje, czy robimy, czy nie robimy. Oby tylko ten lud głosować chciał [emoji846]
Ja sugeruję 3:
1. Amatorzy
2. Profesjonaliści
3. Niezdiagnozowani ;)
Przynajmniej wiem, gdzie mógłbym wysyłać. xDWyjąłeś mi to spod krecich pazurków Ty niegrzeczny, zielony smerfie [emoji6]
Wyjąłeś mi to spod krecich pazurków Ty niegrzeczny, zielony smerfie [emoji6]
Widać też mam kreci tok myślenia. xD
Widać też mam kreci tok myślenia. xDWiadocha, kretologiczne xD
No tak, kretologiczne. ;)
fantazja
11-01-2022, 20:02
Szanowna koleżanka jeszcze wierzy, że to zabawa? :):):)
Ja tak, ale widocznie o czymś nie wiem.
Ja tak, ale widocznie o czymś nie wiem.
fantazja, jak to mówią: Mniej wiesz, lepiej śpisz. ;)
Ale o SO chosi? [emoji23]
crusiek, jak to mówią: Mniej wiesz, lepiej śpisz. ;)
paparapa
11-01-2022, 20:37
A nie jest?
No chyba, że ktoś sprzedaje te złote kalesony co wygrywa :D
A nie pamiętasz jak jeden kolego prawie płakał :), bo chyba nie wygrał. I żalił się jeszcze chyba z tydzień? :)
Faktycznie coś takiego było, cóż [emoji846]
Mam panoramę z 13 zdjęć na RAWKi, więc lepiej na mnie nie głosujcie, bo miałem wielki problem żeby ją złożyć, dopiero ptgui dał radę xD
Co to ja....
Aaaa ostatnie chwile na zgłaszanie prac [emoji846]
Spoko, zdążyłeś, muszę jeszcze chwilę tutaj i tak coś w domu porobić zanim wstawię zabawę, więc dla spóźnialskich jeszcze studenckie 15 minut.
pamiętaj o mnie, że wysłałem dwie fotki w różnych rozmiarach :(
No i pytanie, czy brak punktacji poza podium jest wystarczająco zachęcający do udziału?
1. Sądzę, że wręcz przeciwnie. Jeśli pierwsza trójka dostaje dużo punktów to po kilku konkursach nikt nowy nie dołączy, przepaść będzie za duza.
2. Jeden głos to mało. Mozna uniezależnić od ilości prac, ustalić, że można dać 3 głosy.
3. Miejsca 1,2,3 powinny sie mocno różnić w punktacji. Szczególnie miejsce nr 1.
Ja jestem za opcją żeby punktować tak jak teraz, najwyżej usztywnić ilość głosów, że max na 3 prace.
spiritus
12-01-2022, 22:57
crusiek
59455
ze swojej strony dodam, że dla mnie wszystko OK, można było by dodać punkciki do dyspozycji wystawiającego pracę
spiritus spokojnie. Myślisz, że to tak łatwo na szybko z norki, po ciemku, z gruzem walącym w dyńkę (a kasku dalej brak...) wrzucić? :lol:
Temat rzeka, już pisałem elaborat, ale może odpuszczę to sobie na inny dzień, bo nie wstawię głosowania.
Zabieram się do roboty.
Uprzejmie informuję, że wstęga nowego cyklu, w nowym, 2022 roku została przecięta ;)
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310132-Zabawa-w-RAWki-1-2022-GŁOSOWANIE)
crusiek
59455
https://youtu.be/mU-hW0cOY9o