Zobacz pełną wersję : Naprawa obiektywu po upadku. Nie reaguje AF i MF.
Witam. Mam obiektyw Nikon afs 18-85 3.5-5.6 ed który z tego co wiem jest po upadku. Generalnie coś drobnego lata w środku, nie działa AF, MF. Lekko wykuwa się "tuba" jak chce przybliżyć, ale może się wysuwa mechanicznie ok 1 cm - resztę można wysuwać/wsuwać ręcznie. Po podłączeniu do aparatu coś tam bzyka w środku, ale oczywiście fizycznie zero reakcji.
Ile może kosztować naprawa?
Generalnie obiektyw "spisany na straty" więc mogę sobie w nim podłubać "dla sportu". Są jakieś tutoriale jak się go rozbebesza?
59024
59025
59026
ostatni_wolny_login
27-01-2022, 19:12
żadna filozofia.
Odkręcasz wszystkie śrubki które widzisz i rozbierasz :D
To co opisujesz brzmi jak szczerbate kolo zębate w mechaniźmie AF, powiediałbym że klasyka. Skoro obietyw i tak na straty to poszukaj na YT wesołego hindusa robiącego "nikkor lens disassembly".
No więc wziąłem się za rozbebeszenie tego obiektywu. Tutaj nawet serwisówka w PDF http://ss-it.de/data/lens/AF-S%20DX%2016-85mm%20f3,5-5,6D%20G%20VR.pdf
Na moje oko winowajcą jest ta tulejka
61312
On latała luźno, niestety co mi się wydaje to jest obrobiony gwint w otworze w plastiku - trochę plastiku zostało na gwincie tulejki. Teoretycznie można by to wkleić na jakiś klej "do bloków"?
Ale nawet wkręcając tą tulejkę to coś mi się nie widzi - tak jakby obiektyw nie pracował fizycznie w pełnym zakresie wysuwu. Nie wiem co robić dalej z tym fantem. Czy to może być kwestia tylko tej tulejki metalowej? Na podstawie tych fotek - ile może kosztować naprawa tego?
61313
61314
61315
61316
Maksymalny wysuw?
61317
Przy odklejaniu uszkodziłem tą taśmę - to jest jakaś "zwykła taśma" czy co? Mogę nakleić taką przerwaną?
61318
61319
Z tego co czytam to ten obiektyw kosztuje używka ok 900 zł i jak na kitowy jest jeden z lepszych?
Nikt nic nie podpowie? W jakim zakresie ma chodzić ta część w którą są wkręcone te 3 tuleje prowadzące?