Zobacz pełną wersję : Nikon D5600. Prześwietla zdjęcia przy przesłonie w trybie A i F22. D90 jest ok.
Witam. Bawię się dwoma aparatami:
- Nikon D5600 + AF-P 18-55mm 1:35-5.6 DX VR
- Nikon D90 + AF-S 70-300 1:4.5-5.6 VR ED
Oba aparaty daje w Tryb A i sobie pstrykam. Oba aparaty poprawnie (na moje amatorskie oko) przy przesłonie
- D5600 F5.6
- D90 F4.5
dobierają czas migawki.
59018
59019
I teraz daje na F22 na obu i są jaja:
- D90 - jest ok
- D5600 jaki tryb pomiaru nie ustawię to zdjęcia są masakrycznie prześwietlone.
59020
59021
59022
59023
Gdzie leży problem? Niestety obiektyw w D5600 jest zablokowany (przycisk blokady można wcisnąć i nie odbija, a w każdym razie pomimo wciśniętego przycisku blokady obiektyw nawet nie drgnie) i nie mogę podłączyć zamiennie obiektywów. Nic mi nie daje zmiana sposobu pomiaru światła w D5600.
lukasz_kk
02-01-2022, 00:33
Najprawdopodobniej nie domyka się przysłona w 18-55. Spróbuj zrobić sobie "selfie", będzie widać gołym okiem czy się domyka, czy nie (i czy domyka się tylko do pewnego momentu, czy w ogóle).
Niestety nie znam się na tyle, żeby stwierdzić czy powyższe to problem z aparatem czy z obiektywem. Mimo wszystko i tak czeka Cię serwis w związku z blokadą obiektywu. Najpewniej jedno z drugim jest powiązane, jakiś upadek czy coś, skoro w innym wątku piszesz, że nie znasz dokładnej historii zestawu.
Hmm, ale w przypadku D5600 problem pojawia się na wysokim F przesłony w trybie A.
Dla D5600 i F5.6 aparat daje czas 1/25 sekundy. Dla D90 i F4.5 1/30 s - czyli podobnie. Ale już dla F22 D5600 daje czas 1/1.6 a D90 1/2s czyli na mój chłopski w sumie podobnie ... Czyli "programowo" aparat dobrze myśli, ale fizycznie F22 to nie F22 na obiektywie? Ile kosztuje taka naprawa obiektywu?
jurkarol
02-01-2022, 02:29
A zmieniłeś obiektywy na aparatach? Od razu będzie wiadomo
Acha niżej piszesz, że upadł i się nie odkręca. Chyba sprawa jest jasna
lukasz_kk
02-01-2022, 11:36
Przysłona domyka się w momencie naciśnięcia spustu migawki. Światłomierz mierzy światło dla w pełni otwartej przysłony (bo taka jest, jak włączysz aparat, przynajmniej poza trybem Live View, ale ten przypadek zostawmy). A następnie, w trybie A, ustawia czas na taki, aby zdjęcie było poprawnie naświetlone, przy wybranej wcześniej przysłonie (tu F22) oraz ISO.
I w momencie, kiedy robisz zdjęcie, coś nie działa tak, jak powinno. Przysłona nie domyka się do zadanej wartości, przez co wpuszcza więcej światła na matrycę i zdjęcie jest prześwietlone.
W temacie tego co się zepsuło oraz ile kosztuje naprawa się nie wypowiem. Napisz albo zadzwoń do Studio5s w Warszawie, albo do tutejszego forumowicza TOP67
Problem może dotyczyć zarówno body, jak i obiektywu. Najczęściej tego drugiego. Niestety bez jego zdjęcia niewiele da się powiedzieć.
W body może być wykrzywiony popychacz. Jeśli jest wygięty do góry, to będzie działał OK na niskich przysłonach, ale w pewnym momencie skończy mu się zakres i zacznie prześwietlać.
W obiektywie może być wiele usterek, jak zaolejona przysłona, rozciągnięta sprężyna, wygięty pierścień pod bagnetem itp.
Dzięki za odpowiedzi. Dorzucam jeszcze takie info, że wskaźnik ekspozycji znacznie przekłamuje przy F22.
I tak:
Niby optymalna ekspozycja:
59046
daje
59047
Niby niedoświetlone o 3EV a wygląda poprawnie:
59048
daje
59050
Niby prześwietlone o ponad 3EV a zdjęcie też poprawne:
59051
daje
59052
Zdjęcia robione w trybie wizjera a nie LV - niestety nie zrobiłem w południe zdjęć na LV i nie wiem czy coś by to zmieniło. Niestety jak pisałem w innym wątku nie mogę nijak zdemontować obiektywu bo wtedy bym wiedział gdzie dokładniej problem.
W trybie wizjera pomiar jest dokonywany na pełnej dziurze. Dlatego następuje prześwietlenie.
Nie kombinuj, tylko wyślij to do serwisu. Zdejmą obiektyw i sprawdzą co jest popsute.