PDA

Zobacz pełną wersję : D7500 ekran LCD nie wyłącza się

ikozak
26-12-2021, 15:46
Witam
Po wyłączeniu aparatu nie wyłącza mi się górny ekran LCD (górny), pokazuje ostatnie wartości nastaw. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Nie znalazłem żadnych ustawień za to odpowiadających.
Pozdrawiam

TOP67
27-12-2021, 00:22
Górny ekran zawsze wyświetla ilość zdjęć na karcie. Jeśli pokazuje coś więcej, to body się nie wyłączyło. Spróbuj bez karty pamięci lub z inną.

ikozak
27-12-2021, 18:10
58858

bez karty pamięci czy też z włożoną jakąś starą wynik bez zmian, po wyjęciu i włożeniu akumulatora pokazuje prawidłowo tylko liczbę zdjęć, ale po włączeniu i wyłączeniu jak na załączonym obrazku

Wind Mill
27-12-2021, 18:25
A czy po wyłączeniu próbowałeś używać aparat? Coś więcej oprócz górnego wyświetlacza działa?

ikozak
27-12-2021, 18:46
nastaw zmieniać nie można, ale teraz zauważyłem w wizjerze też nastawy się wyświetlają, zasada ta sama

Wind Mill
27-12-2021, 19:03
Próbowałeś reset do ustawień fabrycznych? Nie widzę bezpośredniego związku z tym resetem, ale objawy to raczej jakaś zwiecha softu.
Gdyby wyłączanie nie działało "sprzętowo" to po "nieudanym wyłączeniu" wsio powinno działać, nie tylko wyświetlanie.

Edyta:
Jest jeszcze (dziwna dla mnie, taka hipoteza od czapy) opcja, iż wyłącznik ma kilka (dwa) biegunów, styków - jeden z nich na przykład odłącza wyświetlanie, i ten właśnie tor prądowy pozostaje zamknięty, pomimo przestawienia wyłącznika w pozycje OFF.

ikozak
27-12-2021, 19:50
58860

Po 10 min wpatrywania się w komunikat wyjąłem baterię. bez zmian.

Wind Mill
27-12-2021, 20:05
No to jedyne co pozostało (jeśli się nie boisz) to flaszowanie firmware.
Jeszcze jedna kwestia - czy aparat jest na tyle młody, że obejmuje go gwarancja / rękojmia?
Szczególnie ta druga opcja - przywrócenie do działania zgodnego z opisem bądź wymiana na nowy.

Edyta: bo jeśli jest możliwość wymiany to nico nie flaszować tylko wymieniać!

Ja w tej sytuacji, gdy brak możliwości wymiany, próbowałbym z tym żyć; skoro coś nie trybi do końca, to wgrywanie firmware może być obarczone ryzykiem.

Zbyszek
27-12-2021, 20:19
nastaw zmieniać nie można, ale teraz zauważyłem w wizjerze też nastawy się wyświetlają, zasada ta samaA może masz włączone fotografowanie z interwałometrem? Sprawdź tą możliwość bo z tego co mi się kojarzy wtedy nie można aparatu tak po prostu wyłączyć i chyba nie da się skasować tego ustawieniami fabrycznymi.

ikozak
27-12-2021, 21:03
Gdyby był na gwarancji nie byłoby problemu, niestety oczywiście 4 m-ce po. Fotografowanie z interwałometrem wyłączone. Wersja firmware najnowsza ale spróbuję, nie dziś ale zobaczymy. Napiszę jaki będzie wynik.

Wind Mill
27-12-2021, 21:29
Czekam na wynik - może mnie taki szlag też kiedyś tfu tfu trafi?
Google mówi, że taka przypadłość nie jest jednostkowa, na szybko rozwiązania nie znalazłem.

crusiek
27-12-2021, 21:31
Weźcie nie straszcie, aż sprawdzę sobie ten interwałometr.

jurkarol
27-12-2021, 21:44
Bez baterii też się nie wyłącza? ;)
Interwałometr musi się dać przerwać, i oczywiście wyłączenie aparatu go powinno zakończyć.

ikozak
29-12-2021, 18:08
Update firmware nie pomaga tzn. nie daje się go zrobić. Po ok 15 min kiedy nic się nie działo z drżącym sercem wyciągnąłem baterię. Bez zmian jedyny sposób to przechowywanie aparatu bez baterii bo inaczej rozładowuje się w ciągu doby.

Wind Mill
29-12-2021, 18:23
O kurła, jeśli w ciągu doby zżera baterię to duża kicha. :(

ikozak
05-01-2022, 20:50
Napisałem do gościa na nikonforums.com który miał ten sam problem, niestety nie napisał w wątku czym skończyło się oddanie do serwisu. Ostatni głupi pomysł który mi przyszedł do głowy, czy ktoś byłby tak miły i podesłał mi ustawienia do D7500 swoje tyle, że bez włączonej łączności lub ustawienia fabryczne do wczytania w aparacie.

crusiek
05-01-2022, 21:10
Proszzzzz.

Rozpakuj do głównego.

59224

ikozak
07-01-2022, 21:47
Dziękuję, niestety jak się spodziewałem nic to nie daje. Ustawienia są wczytywane ale niestety nie są zapamiętywane po wyłączeniu (LCD nadal się nie wyłącza). Po wyjęciu i włożeniu baterii mam stare ustawienia. Na marginesie zauważyłem, że ustawienia dotyczą konfiguracji zdjęć/filmów itp. rzeczy związane z konfiguracją/łącznością nie są wczytywane z pliku. Zostaje niestety zgłoszenie serwisowe i wysyłka do Czech :-(

Dziękuję za sugestie, napiszę gdy zdecyduję się na serwis i będę miał rozwiązanie.

crusiek
07-01-2022, 21:56
Jak już po gwarancji, to jeszcze możesz na przymorze się wybrać (czy tam zadzwonić, podpytać), może coś pomogą, zerkną fachowym okiem, może przerabiali temat
https://okserwis.com.pl

Ja u nich nie robiłem nigdy aparatu, ale obiektyw tak i nie mam złych wspomnień.

ikozak
08-01-2022, 11:02
Byłem już w Jantarze http://www.fotopunkt.com.pl/ nic nie poradzili. Jedyne co mogli zaproponować to wymianę płyty głównej za połowę wartości aparatu.

crusiek
08-01-2022, 12:36
Nawet nie wiedziałem że mają coś w Jantarze.
No nic, daj znać jak się sprawa rozwinie...

ikozak
17-01-2022, 14:38
Serwis Nikona, jak to serwis, standardowo zaproponował wymianę płyty głównej, płyta 560 zł + jakaś guma + robocizna + transport, łącznie 956 zł