Zobacz pełną wersję : D7500 ekran LCD nie wyłącza się
Witam
Po wyłączeniu aparatu nie wyłącza mi się górny ekran LCD (górny), pokazuje ostatnie wartości nastaw. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Nie znalazłem żadnych ustawień za to odpowiadających.
Pozdrawiam
Górny ekran zawsze wyświetla ilość zdjęć na karcie. Jeśli pokazuje coś więcej, to body się nie wyłączyło. Spróbuj bez karty pamięci lub z inną.
58858
bez karty pamięci czy też z włożoną jakąś starą wynik bez zmian, po wyjęciu i włożeniu akumulatora pokazuje prawidłowo tylko liczbę zdjęć, ale po włączeniu i wyłączeniu jak na załączonym obrazku
Wind Mill
27-12-2021, 18:25
A czy po wyłączeniu próbowałeś używać aparat? Coś więcej oprócz górnego wyświetlacza działa?
nastaw zmieniać nie można, ale teraz zauważyłem w wizjerze też nastawy się wyświetlają, zasada ta sama
Wind Mill
27-12-2021, 19:03
Próbowałeś reset do ustawień fabrycznych? Nie widzę bezpośredniego związku z tym resetem, ale objawy to raczej jakaś zwiecha softu.
Gdyby wyłączanie nie działało "sprzętowo" to po "nieudanym wyłączeniu" wsio powinno działać, nie tylko wyświetlanie.
Edyta:
Jest jeszcze (dziwna dla mnie, taka hipoteza od czapy) opcja, iż wyłącznik ma kilka (dwa) biegunów, styków - jeden z nich na przykład odłącza wyświetlanie, i ten właśnie tor prądowy pozostaje zamknięty, pomimo przestawienia wyłącznika w pozycje OFF.
58860
Po 10 min wpatrywania się w komunikat wyjąłem baterię. bez zmian.
Wind Mill
27-12-2021, 20:05
No to jedyne co pozostało (jeśli się nie boisz) to flaszowanie firmware.
Jeszcze jedna kwestia - czy aparat jest na tyle młody, że obejmuje go gwarancja / rękojmia?
Szczególnie ta druga opcja - przywrócenie do działania zgodnego z opisem bądź wymiana na nowy.
Edyta: bo jeśli jest możliwość wymiany to nico nie flaszować tylko wymieniać!
Ja w tej sytuacji, gdy brak możliwości wymiany, próbowałbym z tym żyć; skoro coś nie trybi do końca, to wgrywanie firmware może być obarczone ryzykiem.
nastaw zmieniać nie można, ale teraz zauważyłem w wizjerze też nastawy się wyświetlają, zasada ta samaA może masz włączone fotografowanie z interwałometrem? Sprawdź tą możliwość bo z tego co mi się kojarzy wtedy nie można aparatu tak po prostu wyłączyć i chyba nie da się skasować tego ustawieniami fabrycznymi.
Gdyby był na gwarancji nie byłoby problemu, niestety oczywiście 4 m-ce po. Fotografowanie z interwałometrem wyłączone. Wersja firmware najnowsza ale spróbuję, nie dziś ale zobaczymy. Napiszę jaki będzie wynik.
Wind Mill
27-12-2021, 21:29
Czekam na wynik - może mnie taki szlag też kiedyś tfu tfu trafi?
Google mówi, że taka przypadłość nie jest jednostkowa, na szybko rozwiązania nie znalazłem.
Weźcie nie straszcie, aż sprawdzę sobie ten interwałometr.
jurkarol
27-12-2021, 21:44
Bez baterii też się nie wyłącza? ;)
Interwałometr musi się dać przerwać, i oczywiście wyłączenie aparatu go powinno zakończyć.
Update firmware nie pomaga tzn. nie daje się go zrobić. Po ok 15 min kiedy nic się nie działo z drżącym sercem wyciągnąłem baterię. Bez zmian jedyny sposób to przechowywanie aparatu bez baterii bo inaczej rozładowuje się w ciągu doby.
Wind Mill
29-12-2021, 18:23
O kurła, jeśli w ciągu doby zżera baterię to duża kicha. :(
Napisałem do gościa na nikonforums.com który miał ten sam problem, niestety nie napisał w wątku czym skończyło się oddanie do serwisu. Ostatni głupi pomysł który mi przyszedł do głowy, czy ktoś byłby tak miły i podesłał mi ustawienia do D7500 swoje tyle, że bez włączonej łączności lub ustawienia fabryczne do wczytania w aparacie.
Proszzzzz.
Rozpakuj do głównego.
59224
Dziękuję, niestety jak się spodziewałem nic to nie daje. Ustawienia są wczytywane ale niestety nie są zapamiętywane po wyłączeniu (LCD nadal się nie wyłącza). Po wyjęciu i włożeniu baterii mam stare ustawienia. Na marginesie zauważyłem, że ustawienia dotyczą konfiguracji zdjęć/filmów itp. rzeczy związane z konfiguracją/łącznością nie są wczytywane z pliku. Zostaje niestety zgłoszenie serwisowe i wysyłka do Czech :-(
Dziękuję za sugestie, napiszę gdy zdecyduję się na serwis i będę miał rozwiązanie.
Jak już po gwarancji, to jeszcze możesz na przymorze się wybrać (czy tam zadzwonić, podpytać), może coś pomogą, zerkną fachowym okiem, może przerabiali temat
https://okserwis.com.pl
Ja u nich nie robiłem nigdy aparatu, ale obiektyw tak i nie mam złych wspomnień.
Byłem już w Jantarze http://www.fotopunkt.com.pl/ nic nie poradzili. Jedyne co mogli zaproponować to wymianę płyty głównej za połowę wartości aparatu.
Nawet nie wiedziałem że mają coś w Jantarze.
No nic, daj znać jak się sprawa rozwinie...
Serwis Nikona, jak to serwis, standardowo zaproponował wymianę płyty głównej, płyta 560 zł + jakaś guma + robocizna + transport, łącznie 956 zł