PDA

Zobacz pełną wersję : James Webb Space Telescope

ksh
25-12-2021, 13:39
No to czekamy na udany start, przełomowa wielka misja, wielki projekt, po wielu latach opóźnień trzymam kciuki żeby się udało.

https://www.youtube.com/watch?v=7nT7JGZMbtM

notdot
25-12-2021, 14:29
no i poleciał, brawo, jeszcze dużo drogi przed nim, oby się udało

krzysztofz24
25-12-2021, 15:02
Ogladalem (juz wczoraj wlaczylem sobie przypomnienia na YT). Super te ujecia z kosmosu na zywo, jak sie odlaczyl i oddalal od czlonu rakiety:-)

ksh
25-12-2021, 16:00
Oby wszystko poszło dobrze z ustawieniem na pozycji i potem z rozłożeniem całości, ewentualne naprawy nie są możliwe ponieważ to nie jest niska orbita jak teleskop Hubble tylko na orbicie Punktu Libracyjnego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_libracyjny).

notdot
25-12-2021, 16:22
Super te ujecia z kosmosu na zywo, jak sie odlaczyl i oddalal od czlonu rakiety:-)
ostatni widok teleskopu, potem go już nigdy nie zobaczymy

krzysztofz24
25-12-2021, 17:10
ostatni widok teleskopu, potem go już nigdy nie zobaczymy

No ale zobaczymy Z NIEGO:-).
Zresztą jak misja Artemis w końcu dojdzie do skutku, to można będzie przelecieć "obok". Potem Chińczycy, potem za jakiś czas Elon w drodze na Marsa.
Toż tam będzie tłok jak na ruchliwej ulicy;-).

ksh
25-12-2021, 18:01
Tłoczno będzie jeśli jakiś kraj zacznie umieszczać technologie do pozyskiwania surowców na księżycu, wtedy wyścig ruszy, a to oznacza spore pchnięcie technologii konsumenckiej, może na miarę lat 70/80-tych ? Zobaczymy bo przez ostatnią dekadę mamy tylko pierdu pierdu, ludzie podniecają się szybszym fonem albo kolejną odmianą LCD w TV itp :)
Ja obstawiam że Mars to będzie marketingowa ciekawostka w stylu "wielki krok ludzkości" bla bla bla... a biznes ruszy na Księżyc albo na asteroidy gdzie surowce są warte biliony.
Takich ludzi jak Elon Musk potrzeba, którzy zaryzykować potrafią w inwestycje, technologie i postęp, trzeba mieć wizję, a nie tylko zabetonowywanie się w korporacji i liczenia ile miliardów wzrosła wartość akcji na giełdzie.

Może za daleko wybiegam w przyszłość ale to walka o surowce i energię może być tym co pchnie postęp i technologie, a nie piękne hasła o ludzkości na Marsie :)

krzysztofz24
25-12-2021, 18:32
100% zgoda, tylko ze te dazenia do podrozy na Marsa sa scisle powiazane z przyszla ekspolaracja ksiezyca.
W koncu space X z Elonem, ktory dazy do podrozy na Marsa - wspomaga misje Artemis.
To wszystko ze soba polaczone jest, takze jednak potrzebne sa marzenia i smiale plany, zeby cokolwiek wogole ruszylo z miejsca.

Najpierw bylo marzenie/pragnienei latania a dopiero tysiace lat potem powstaly samoloty;-).
Takze ja osobiscie sie ciesze, ze najprawdopodobniej za naszego zycia, powiedzmy w ciagu najblizszych 10-20 lat ludzksoc poleci na Marsa.

Choc troche jestem zdziwiony ze np z misja Artemis tyle czasu zajmuje powort czloweika na Ksiezyc i zrobienie tam czegos nowego typu chocby bazy.
Apollo z czasow zimnej wojny jednak szybciej poszedl, a nie mieli przeciez takich komputerow jak dzisiaj.
Tu mozna by pofilozofowac;-)..

Choc wracajac w treazniejszosc, ciekaw jestem co tam sie dowiemy w ciagu paru lat, dzieki teleskopowi Jamesa Webba.

waldek
25-12-2021, 19:02
Lepiej żeby człowiek zostawił Księżyc w spokoju.
Zaraz coś spieprzy. :-( Tak jak konsekwentnie niszczy Ziemię.
Z uporem maniaka.
Co prawda to już nie za mojego życia ale wnuczek może mieć problem.

krzysztofz24
25-12-2021, 19:43
Lepiej żeby człowiek zostawił Księżyc w spokoju.
Zaraz coś spieprzy. :-( Tak jak konsekwentnie niszczy Ziemię.
Z uporem maniaka.
Co prawda to już nie za mojego życia ale wnuczek może mieć problem.

Bardzo smutny sposób myślenia...

Biorąc pod uwagę rozmiary znanego nam wszechświata, liczbę galaktyk. To jest metametycznie wręcz niemożliwe żebyśmy byli jako rozumny gatunek uwiązani tylko do naszej macierzystej planety.
Podróże międzygwiezdne ludzi są w zasadzie jeszcze czystym science fiction i możliwe że mina setki a może nawet tysiące lat zanim się urzeczywistnia. Choć może nam do nich bliżej niż człowiekowi z czasów Cesarstwa rzymskiego do samolotu.

A wszelka aktywność w sprawie księżyca, Marsa czy wystrzeliwanie kolejnych teleskopów jest malutkim kroczkiem na ścieżce do gwiazd, pchającym ludzkość do przodu.
Czyż nie o to chodzi? Żeby zadawac pytania o otaczający świat i szukać odpowiedzi.
W końcu odżywiaja się i rozmnażają nawet bakterie. Możemy robić i chcieć coś więcej od życia;-).

ksh
26-12-2021, 02:28
Ja idę o zakład że pierwsze symboliczne wbicie łopaty do wydobycia surowców na Księżycu to jednak będzie Tajkonauta :)
Co do podróżowania do gwiazd to obawiam się że pozostanie to na zawsze historiami sci-fi.

krzysztofz24
26-12-2021, 02:44
Ja idę o zakład że pierwsze symboliczne wbicie łopaty do wydobycia surowców na Księżycu to jednak będzie Tajkonauta :)
No nie wiem. Jednak jest w planach amerykanski Artemis, baza na ksiezyciu, zimna fuzja idzie coraz bardziej do przodu a na ksiezycu jest przypadkiem hel 3 w duzej ilosci;-).
Bardzo dobrze ze jest taka rywalizacja USA vs Chiny w tym wyscigu - to przyspieszy ewentualna ekpolaracje ksiezyca.

Co do podróżowania do gwiazd to obawiam się że pozostanie to na zawsze historiami sci-fi.
Jak mozna byc tak malej wiary. Dobra inaczej napisze, jak mozna byc tak krotkowzrocznym:-). A co gdybys powiedzial czlowiekowi ze sredniowiecza ze mozna bedzie przesylac glos i obraz na odleglos i odbierac je w specjalnych magicznych pudelkach i o internecie. Bys splonal na stosie:-).
Tymczasem teraz to jest rzeczywistosc...

P.s Po ulicach jezdza karety bez koni, nawet pewnei taka masz;-) - nazywaja sie samochody.

Jacek_Z
26-12-2021, 03:08
Wiesz, jest jednak coś takiego jak prędkość światła, więc nie ma jak się za bardzo dostać do innych układów słonecznych.
No chyba, że dzisiejszą fizykę można sobie ... w buty wsadzić ;)

krzysztofz24
26-12-2021, 03:38
Wiesz, jest jednak coś takiego jak prędkość światła, więc nie ma jak się za bardzo dostać do innych układów słonecznych.

A relatywistyka, jako czesc teori Einsteina to slyszal;-)?
Po za tym przez 500 lat mozna odkryc nowe inieznane dostychczas prawa fizyki otaczajacego nas wszechswiata.

Tutaj w dosyc luzny sposob o realtywistyce, ale jednak populanonaukowo a nie tylko fiction. Do obejrzenia miedzy schabowym a sledzikiem.

https://youtu.be/ImkCDnCQbKw

A po co wogole marzyc, myslec i planowac podroz do innych gwiazd? Tutaj tez fajnie jest to pokazne w przystepny popularnonaukowy sposob. Ofc nie jest to jedyna odpowiedz - jedna z wielu.

https://youtu.be/2W0QkV-Noy0

Takze jest to kwestia, tylko czasu. A 500-1000 lat rozwoju technologi, coz znaczy w skali kosmosu;-)

P.S A tak mysle ze 200-300 lat i bedziemy popylac po ukladzie slonecznym jak maly samochodzik:-)

ksh
26-12-2021, 04:05
Jak mozna byc tak malej wiary...
Może dlatego że w dzieciństwie oglądałem serial Kosmos 1999 ( co przyczyniło się pewnie do tego że wciągam do tej chwili wszystkie filmy, seriale sci-fi i dokumenty ) ale to też rozczarowanie bo to już 23 lata minęły :)

Jednak przełamywanie praw fizyki to też tylko sci-fi co mnie bardzo smuci.

tbogdanowicz
26-12-2021, 08:53
Może dlatego że w dzieciństwie oglądałem serial Kosmos 1999 ( co przyczyniło się pewnie do tego że wciągam do tej chwili wszystkie filmy, seriale sci-fi i dokumenty ) ale to też rozczarowanie bo to już 23 lata minęły :)

Jednak przełamywanie praw fizyki to też tylko sci-fi co mnie bardzo smuci.

Przez wiele lat byłem wielkim fanem Science-fiction. Teraz jestem już tylko fanem :-).
Za to nadal zachwycam się science i dla tego, wierzę, że jeszcze bardzo dużo przed nami do odkrycia.

Nauka nie rozwija się w stałym tempie. Co jakiś czas pojawia się nowe odkrycie, które przyspiesza rozwój danej dziedziny. Jeśli chodzi o astronomię obserwacyjną to kiedyś obserwowano gołym okiem i stosowano przyrządy pozwalające określać położenie ciał niebieskich względem siebie. Potem patrzono przez lunety, teleskopy zwierciadlane, wreszcie radioteleskopy. Teraz sprzęt obserwacyjny wysyłamy w kosmos. To wszystko dzięki odkryciu nowych praw fizyki.
Nie wiem czy dożyję powstania stałych kolonii na Marsie, lub Księżycu, ale sądzę że one powstaną. Bazy badawcze/eksploatacyjne będą tam jeszcze wcześniej. Podróże do innych układów planetarnych wymagają gigantycznych ilości energii i dopóki nie opanujemy metody jej wytwarzania w olbrzymich ilościach, to możemy jedynie o tym myśleć.
Ale od myślenia zaczynają się wszystkie wielkie odkrycia naukowe.

---

Pisząc przypomniałem sobie wykład z TED, który kiedyś wysłuchałem/obejrzałem. Warto posłuchać, choć ma już kilka lat.

https://www.ted.com/talks/boguslaw_pranszke_fizyka_podrozy_do_gwiazd_physics _of_space_journey

andystar
26-12-2021, 17:57
P.S A tak mysle ze 200-300 lat i bedziemy popylac po ukladzie slonecznym jak maly samochodzik:-)

Mówisz o 200-300 latach w przyszłość.
Mnie się wydaje, że przy tak postępującej bezmyślności ludzkiej rasy to za 20-30 lat nie będzie na Ziemi skrawka nadającego sią do życia.
Ogrom śmieci, kilka następnych epidemii i będzie po wszystkim. Jeśli np. Nipah stanie się pandemią przy śmiertelności 75% to już z tym sobie nie poradzimy.

ksh
26-12-2021, 18:21
Co "sprytniejsi" naukowcy twierdzą że powinniśmy bardziej obawiać się nadejście ery małego lub nawet dużego zlodowacenia niż ocieplenia długoterminowego co potwierdzają dane historyczne.

Z tym popylaniem po układzie słonecznym to może być problem bo jeśli na lotnictwo pasażerskie chce się już w przyszłym roku nałożyć 150-200% podatków to obawiam się że coś co może wyskoczyć poza naszą ziemską grawitacje szybko eko nie będzie :)

OjTam
26-12-2021, 18:28
Nie, ale można nagiąć. ;)
Wormhole to jedna sprawa ale...
Zostaje jeszcze napęd Alcubierre'a (https://pl.wikipedia.org/wiki/Napęd_Alcubierre’a).
NASA niby coś przy tym robi, ale mają niski budżet i priorytet.

Tutaj w dosyc luzny sposob o realtywistyce, ale jednak populanonaukowo a nie tylko fiction. Do obejrzenia miedzy schabowym a sledzikiem.

https://youtu.be/ImkCDnCQbKw
Akurat w Mass Effect mieli napęd FTL, zły przykład. ;)

Dobrze by było, ale niestety czarno to widzę...

Co "sprytniejsi" naukowcy twierdzą że powinniśmy bardziej obawiać się nadejście ery małego lub nawet dużego zlodowacenia niż ocieplenia długoterminowego co potwierdzają dane historyczne.
Gdzieś czytałem opinie, że kolejna epoka lodowcowa już jest spóźniona o kilka tysięcy lat.

August68
26-12-2021, 20:34
Są opinie, że dzięki efektowi cieplarnianemu (jaki sobie zafundowaliśmy) nie mamy obecnie kolejnego zlodowacenia...
Dużo jest różnych takich "teorii" - które okazują się lub nie okazują słusznymi - po iluś tam -dziestu lub -sięciu latach.
I wtedy jedni uchodzą za proroków, a inni za głupców.
Jest też teoria, że jesteśmy już którąś tam kolejną cywilizacją o podobnym stopniu zaawansowania na Ziemi - wcześniejsze same się zniszczyły a powrót do mniej więcej ich poziomu trwa miliony lat - dlatego tak mało zostaje widocznych śladów z ich działalności. Po nas po kilku tysiącach lat też by pewnie wiele nie pozostało.

A co do wędrowania "między gwiazdami" - będzie trudno, jednak kosmos jest koszmarnie wielki i pusty, trudno się będzie z niego wyrwać - no chyba że jednak wymyślimy "skok w nadprzestrzeń" albo zaczniemy tą czaso-przestrzeń wyginać...
Ale też jestem małej wiary i jakoś słabo to widzę.

krzysztofz24
26-12-2021, 23:45
(.....)
Z tym popylaniem po układzie słonecznym to może być problem bo jeśli na lotnictwo pasażerskie chce się już w przyszłym roku nałożyć 150-200% podatków to obawiam się że coś co może wyskoczyć poza naszą ziemską grawitacje szybko eko nie będzie :)

I po co to takei rzeczy pisac w Swieta;-), fajny temat i takie cos wrzucac.
Powiedzmy sobie szczerze, ze Europa niestety niezbyt sie moze pochwalic jakims osiagniecami z podboju kosmosu, to neich sobie i nawet tysiace durnych urzednikow wymysla tysiace durnych rzeczy - zycie zweryfikuje, juz to robi. Ale nie bede rozwijal bo juz by za blisko bylo spoleczenstwa, polityki itd.
A zaraz, no chyba ze osiagniecia ZSRR wrzucimy jak europejskie;-)

20-25 lat i beda stale bazy na ksiezycu plus stacja orbitujaca naokolo niego. Baza jako poczatek kosmicznego gornictwa. Na obecna chwile tyko USA i Chiny sie licza.
Tzw zimna fuzja ma szanse dac nowa czysta i wydajna energie a przypadkiem to wlasnie na Ksiezycu jest sporo hel 3, pierwiastka ktory na Ziemi jest ultrarzadki.
Lot na Marsa jest kwestia tez jakichs 20-25 lat.
A potem reszta ukladu slonecznego. To jest naprawde realne w ciagu 200-300lat...

A potem ludzksoc czeka iscie kosmiczny skok stopnia trudnosci z podrozami do innych gwiazd, co tez kiedys nastapi. Tylko ze mowienie ze to bedzei albo ze ktos watpi, jest w sume bez sensu. Bo nikt nei jest w stanie wyobrazic sobie 500 lat rozwoju technologi...

P.s A tymczasem ze spraw bardziej "przyziemnych";-) trucking na zywo z podrozy Jamesa Webba. Ale popyla, jak maly samochodzik:-D, juz jest wpol drogi do Ksiezyca okolo.

https://youtu.be/vFBGNjAP7wg

Rafał_Sz
27-12-2021, 11:00

Fizykę klasyczną po części można. I chyba każdy w domu posiada tego namacalny dowód - laser. Opiera się na mechanice kwantowej. Następna rzecz to GPS który do prawidłowego działania uwzględnia korekty czasowe wynikające z pola grawitacyjnego.

Gdyby Newton żył obecnie to by dostał depresji. ;)

Wind Mill
27-12-2021, 13:03
...Powiedzmy sobie szczerze, ze Europa niestety niezbyt sie moze pochwalic jakims osiagniecami...
I dlatego JWST w swoją podróż poleciał europejską rakietą Arianne 5. :mrgreen:

krzysztofz24
27-12-2021, 14:59
I dlatego JWST w swoją podróż poleciał europejską rakietą Arianne 5. :mrgreen:

Troche jednak, jakby to napisac...to dowalles jak lysy czacha o kant kuli:grin:;-)
Bo sposrod 10 miliardow dolarow kosztow to udzial finansowy w tym ESA i CSA (Canadian space Agency) byl nader symboliczny i liczony w milionach a nie miliardach.
To jest zasadniczo, w astronomicznie;-) ogromnej wiekszosci amerykanski projekt. ESA dala rakiete i juz niewiele ponadto

Tak samo jakby sie wczytac kto projektowal, kto finansowal ISS to Europa tam nie jest na pierwszym miejscu.

Takze jakkolwiek by to niestety przykro nie zabrzmialo to Europa nigdy nie liczyla sie w podboju kosmosu ani nie liczy sie teraz (pomijajac ZSRR;-) ).
No cos tam troche dzialali, ale zwsze jako ci drudzy, jako ci na doczepke. Przykre,ale niestety tak jest.

crusiek
27-12-2021, 15:01
Nie mogę się doczekać nowej wiedzy, która popłynie z analiz materiałów z tego teleskopu <tupie nóżkami>

Wind Mill
27-12-2021, 16:07
Troche jednak, jakby to napisac...to dowalles jak lysy czacha o kant kuli:grin:;-)
Bo sposrod 10 miliardow dolarow kosztow to udzial finansowy w tym ESA i CSA (Canadian space Agency) byl nader symboliczny i liczony w milionach a nie miliardach.
To jest zasadniczo, w astronomicznie;-) ogromnej wiekszosci amerykanski projekt. ESA dala rakiete i juz niewiele ponadto

Tak samo jakby sie wczytac kto projektowal, kto finansowal ISS to Europa tam nie jest na pierwszym miejscu.

Takze jakkolwiek by to niestety przykro nie zabrzmialo to Europa nigdy nie liczyla sie w podboju kosmosu ani nie liczy sie teraz (pomijajac ZSRR;-) ).
No cos tam troche dzialali, ale zwsze jako ci drudzy, jako ci na doczepke. Przykre,ale niestety tak jest.

Aaa, czyli Arianne 5 to amerykańska rakieta? ;)

To w końcu Europa nie może się niczym pochwalić, czy tylko nie jest na pierwszym (drugim, trzecim) miejscu?
Bo wiesz, pomiędzy tymi dwoma "pozycjami w rankingu" jest jeszcze bardzo dużo do wypełnienia.

A budowa dwóch z czterech głównych instrumentów pomiarowych teleskopu (NIRS i MIRI) to faktycznie niewiele ponadto. ;)

Co do samego JWST - mnie najbardziej ze wszystkich "och i ach" na temat, uderzyła orbita. :o

notdot
27-12-2021, 17:09
Nie mogę się doczekać nowej wiedzy, która popłynie z analiz materiałów z tego teleskopu <tupie nóżkami>

Jest pierwszy obraz z Webba!
58856
;)

Wind Mill
27-12-2021, 17:20
Zaraz "minie" Księżyc! :mrgreen:

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

OjTam
27-12-2021, 17:34
Jest pierwszy obraz z Webba!
58856
;)

Cóż, biorąc pod uwagę jakie wtopy NASA miała w przeszłości, jakoś bym się nie zdziwił. ;)

Zaraz "minie" Księżyc! :mrgreen:

https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

Dopiero 26% założonego dystansu. Jeszcze sobie poczekamy.
Conajmniej pół roku, gdzieś widziałem.

PS. Fajnie, że dali możliwość przestawienia na km i °C.

crusiek
27-12-2021, 17:37
Cóż, biorąc pod uwagę jakie wtopy NASA miała w przeszłości, jakoś bym się nie zdziwił. ;)

Tiaaaaa, to by było dobre :D

Ligo
27-12-2021, 17:48
Całkiem niedawno natywni Amerykanie ciągali tyczki za koniem.
Niedługo technologię rakiet będzie można porównać do takich tyczek.
Kińczycy robią szybkie postępy w splątaniu kwantowym, a tam nie ma bariery prędkości światła.

Wind Mill
27-12-2021, 17:56
...Dopiero 26% założonego dystansu. Jeszcze sobie poczekamy.
Conajmniej pół roku, gdzieś widziałem...
Tamże piszą, że L2 (czyli finisz podróży na orbitę) to 30 dni. ;)

Tiaaaaa, to by było dobre :D

Nie pamiętam dokładnie ile, ale w jakimś artykule pisali o chyba 300-u krytycznych elementach, awaria któregokolwiek z nich niweczy całą misję.
Jak tu już chyba wspominano, to nie Hubble, którego można było (i trzeba było) naprawić na orbicie. ;)

OjTam
27-12-2021, 18:06
Tamże piszą, że L2 (czyli finisz podróży na orbitę) to 30 dni. ;)

https://i.imgur.com/y0CT9a9.png

Pół roku, jak w mordę strzelił.

Źródło. (https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/deploymentExplorer.html)

Aaa. Tak... Już wiem... Zjadłem na zdjęcia w poprzednim poście... ?

Wind Mill
27-12-2021, 18:30
Ano tak, na pełne działanie ustrojstwa i tego działania efekty to sobie poczekamy...

crusiek
27-12-2021, 18:33
Hubelek miał działać 15 lat a ile działa to widać.
Ten przewidziany jest raptem na 5 lat pracy... I raczej dużo dłużej nie pociągnie [emoji846]

krzysztofz24
27-12-2021, 18:48
Aaa, czyli Arianne 5 to amerykańska rakieta? ;)
(.....)
Masz odpowiedź w moim cytacie, który chyba zacytowales bez czytania w calosci;-).

Wkład ESA i CSA w powstanie i opracowanie tego teleskopu jest hmm, symboliczny. Coś tam troszkę pomogli, ale jednak to nie Europejczycy czy Kanadyjczycy opracowali koncepcje i ponieśli gros wydatków.

Europa nie ma niestety osiągnięć w podboju kosmosu (oprócz ZSRR:-)).
Choć do sukcesu programu Apollo przyczynił się pewien europejczyk od pocisków V2.
Tylko że nie stało się to w Europie tylko w Ameryce.

Wind Mill
27-12-2021, 19:01
Hubelek miał działać 15 lat a ile działa to widać.
Ten przewidziany jest raptem na 5 lat pracy... I raczej dużo dłużej nie pociągnie [emoji846]
Różnie piszą, że paliwa dla silników pozycjonujących starczy na 5 do 10 lat. Gdzieś mi także mignął tekst, że planowana jest misja z uzupełnieniem paliwa.

Masz odpowiedź w moim cytacie, który chyba zacytowales bez czytania w calosci;-).

Wkład ESA i CSA w powstanie i opracowanie tego teleskopu jest hmm, symboliczny. Coś tam troszkę pomogli, ale jednak to nie Europejczycy czy Kanadyjczycy opracowali koncepcje i ponieśli gros wydatków.

Europa nie ma niestety osiągnięć w podboju kosmosu (oprócz ZSRR:-)).
Choć do sukcesu programu Apollo przyczynił się pewien europejczyk od pocisków V2.
Tylko że nie stało się to w Europie tylko w Ameryce.

Nie, no jasne, europejska rakieta wyniosła ustrojstwo w kosmos, bo Europa nie ma żadnych osiągnięć w dziedzinie.
W sumie, mogli użyć rakiety z Bangladeszu, też nie ma osiągnięć, a o ile tańszy. ;)

Osiągnięcia w kosmosie mają duże państwa, pozwalające sobie na przeznaczenie na tę zabawę ogromnych środków budżetowych.
Vide USA, ZSRR i ostatnio Chiny.
Znasz takie państwo Europa? ;)

krzysztofz24
27-12-2021, 19:26
Nie, no jasne, europejska rakieta wyniosła ustrojstwo w kosmos, bo Europa nie ma żadnych osiągnięć w dziedzinie
No ile razy mozna to powtarzac, Europa nie ma "pierwszoplanowych i znaczacych" osiagniec w podboju kosmosu. i ja sie wcale z tego nei ciesze-wrecz przeciwnie. Rakieta, wiesz takich rakiet to Elon na peczki swego czasu ustawial na stanowisku startowym, odpalal-rozbijal, odpalal-rozbijal zeby w koncu dojsc do koncowego efekt;-)

Pierwszy sztuczny satelita - ZSRR
Pierwszy czlowiek w kosmosie - ZSRR
Pierwsze ladowanie na ksiezycu - USA
Najdalej wysuniety obiekt w przesrzeni kosmicznej, wlasnie jest na krawedzi ukladu slonecznego, sonda Voyager - USA
itd, itp
Europejskich akcentow jest tu znaczaco mniej (znaczaco mniej nei znaczy zero) i w sumie chyba nigdy nie byli "pierwsi". A teraz dolaczyly jeszcze Chiny

Poczytaj troche o histori lotow kosmicznych zalogowych i bezzalogowych, osiagnieciach, kto i kiedy.

Znasz takie państwo Europa? ;)

Ale jest ESA - European Space Agency, na ktorej budzet sklada sie kilkanascie panstw z Europy.

sneer
27-12-2021, 19:34
Znam Unię Europejską, choć to nie państwo.

ksh
27-12-2021, 19:38
EU ma inne cele, moze wbicie tęczowej flagi na Księżycu albo jakies wysłanie niebinarnego chomika na Marsa itp ;)

Nie marginalizowałbym potencjału EU ale jako całość nie istnieje, Francja wspomagana kasa Niemiecką i tyle, UK to inna kwestia, a wspólnotowe projekty to więcej szumu medialnego niż efektów.
Francuski kosmodrom i ich Ariane to potęga ale co z tego jak zostało zmarginalizowane przez tańsze projekty z USA, które współpracują z bezpośrednio z NASA, Europa nie wykorzystała okazji po zakończeniu lotów promów kosmicznych żeby zaistnieć mocno w podboju kosmosu, a nawet wewnętrznymi głupimi problemami związała sobie ręce do wszelkich ambitnych projektów.

Wind Mill
27-12-2021, 19:38
krzysztofz24
No i właśnie efektem owego budżetu ESA między innymi są: rakieta, która JWST wyniosła na orbitę i połowa z instrumentarium teleskopu.
A co do poczytania co, kto i kiedy - czytałem o tym już w czasach, gdy jeszcze Cię na świecie nie było, więc wybacz. :)

OjTam
27-12-2021, 19:42
W ostatnich misjach marsjańskich ESA też łapkami grzebała. Curiosity to nawet polskiego Kreta ma (a ja dalej nie wiem, czy to nie jakiś znajomek crusiek :lol:). Część ISS też jest ESA.
A że w niczym pierwsza ESA nie była? Kurde, czy to przy całym założeniu ESA takie dziwne?

ksh
27-12-2021, 19:50
No to można jeszcze iść w kierunku że wszystko co w kosmosie jest to zasługa Polaków, idę o zakład że spora część pracujących przy tych projektach ma jakiś przodków Polaków ;)

krzysztofz24
27-12-2021, 19:58
krzysztofz24
No i właśnie efektem owego budżetu ESA między innymi są: rakieta, która JWST wyniosła na orbitę i połowa z instrumentarium teleskopu.
A co do poczytania co, kto i kiedy - czytałem o tym już w czasach, gdy jeszcze Cię na świecie nie było, więc wybacz. :)

Hahahaha, uwielbiam jak ktos starszy ode mnie, probuje mnie ustawiac na zasadzie "sluchaj synu":-D
Czuje sie naprawde wtedy odmlodzony:-)
Dzieki, powaznie. To nie zadna szydera czy zlosliwosc.

Ale wracajac do tematu sporu to zobacz tabelke na dole strony, z podoboju Marsa. Jak juz odnajdziesz 2 wpisy o ESA, to potem mozna zobaczyc ze w polowioe lat 70-tych amerykanie posadzili na Marsie dwa Vikingi z ladownikami.
O tym mniej wiecej pisze.
Szkoda ze ESA nie zajmuje chociaz 20% tej tabeli.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Badania_Marsa

- - - - kolejny post - - - - - -

No to można jeszcze iść w kierunku że wszystko co w kosmosie jest to zasługa Polaków, idę o zakład że spora część pracujących przy tych projektach ma jakiś przodków Polaków ;)

No ba, 0,9% budzetu ESA to wklad Polski, czyli mamy jak w morde strzelil prawo do 0,9% osiagniec tej agencji:-)

EU ma inne cele, moze wbicie tęczowej flagi na Księżycu albo jakies wysłanie niebinarnego chomika na Marsa itp ;)

Przeginasz troche, ale masz sporo racji:-D. Ehh juz nie bede sie rozpisywal o kondycji szerokorozumianego ladu spolecznego w obecnym swiecie;-).

Wind Mill
27-12-2021, 20:00
...Szkoda ze ESA nie zajmuje chociaz 20% tej tabeli...
Tak, popatrz jeszcze ile lat funkcjonuje NASA a ile lat ESA. :)
Mnie po prostu mocno rozbawiło narzekanie na EU (urzędasy i te pe) z jednoczesnym marudzeniem jaki to mały wkład EU.
Nie da się mieć ciasta i zjeść ciastka. Albo Europa Ojczyzn (i mały budżet ESA) albo państwo Europa (mniej czy bardziej federacyjne) i gigantyczny budżet ESA. Proste i nieskomplikowane.

...No ba, 0,9% budzetu ESA t owklad Polski, czyli mamy jak w morde strzelil 0,9% do osiagniec tej agencji:-)

A Twardowski to niby co? :mrgreen:

krzysztofz24
27-12-2021, 20:09
Tak, popatrz jeszcze ile lat funkcjonuje NASA a ile lat ESA. :)
Mnie po prostu mocno rozbawiło narzekanie na EU (urzędasy i te pe) z jednoczesnym marudzeniem jaki to mały wkład EU.
Nie da się mieć ciasta i zjeść ciastka. Albo Europa Ojczyzn (i mały budżet ESA) albo państwo Europa (mniej czy bardziej federacyjne) i gigantyczny budżet ESA. Proste i nieskomplikowane.

ESA funkcjonuje od lat 70-tych. Najwiekszy wklad w nia finansowo maja Niemcy i Francja, a Niemcy to 1/4 gospodarki UE praktycznie.
A w drugiej czesci bardzo, ale to bardzo sie mylisz. I ci to zaraz udowodnie bez wchodzenia w polityke.
Otoz kiedy UE jeszcze nawet nie bylo, (a urzedasom sie nawet nie snilo o federacjoznizmie) tylko najpierw Europejska wspolnota wegla i stali a potem EWG, to jakos te panstwa bez problemu wspolnie ponosily o wiele wieksze wydatki na NATO (do czasu rozpadu ZSRR).
Francja jakos miala hajs zeby przeprowadzac duzo prob atomowych itp.

Tazke jest to tylko kwestia priorytetow i czy ktos chce

Wind Mill
27-12-2021, 20:20
Kolejny przykład od czapy.
Francja robiła dużo prób atomowych, bo chciała - miała taki mocarstwowy kaprys (bo nawet nie rzeczywista potrzebę).
O wiele większe wydatki na NATO - na całym świecie są o wiele większe wydatki na zbrojenia niż na programy kosmiczne po pierwsze, zagrożenie ze Wschodu po drugie i najważniejsze. Zatem żaden argument w dyskusji. :)

"Tazke jest to tylko kwestia priorytetow i czy ktos chce " - sam piszesz o co chodzi tylko jakoś słabo ze stosowaniem tej wiedzy. :)

Jak już wcześniej wspomniałem, jedno państwo znacznie łatwiej może sobie na takie kaprysy sypać kasą, niż jakaś EU, która nawet nie jest federacją.

krzysztofz24
27-12-2021, 20:57
Przykład z NATO był bardzo dobry, bo wydatki na zbrojenia za czasów zimnej wojny były o wiele większe niż obecnie w Europie.
Przestali płacić na NATO duże składki, no to można by tylko część tej kasy przeznaczyć na eksplorację kosmosu, żeby nie być non stop w ogonie.

Ale widzę, że jednak dyskusja z tobą z rodzaju tych bezsensownych:-).
To pozostawię cię z ostatnim słowem że Europa jest potęga w podboju kosmosu a byłaby zapewne jeszcze wieksza gdyby była federacja bez żadnych Państw:-D
Szczęśliwy?

P.s Dziwne że jednak ZSRR który nie kojarzy się chyba nikomu na świecie z bogactwem, scigal sie z USA w wyścigu kosmicznym i swoje jednak zrobił.

Wind Mill
27-12-2021, 21:15
Przykład z NATO był bardzo dobry, bo wydatki na zbrojenia za czasów zimnej wojny były o wiele większe niż obecnie w Europie.
Przestali płacić na NATO duże składki, no to można by tylko część tej kasy przeznaczyć na eksplorację kosmosu, żeby nie być non stop w ogonie.

Ale widzę, że jednak dyskusja z tobą z rodzaju tych bezsensownych:-).
To pozostawię cię z ostatnim słowem że Europa jest potęga w podboju kosmosu a byłaby zapewne jeszcze wieksza gdyby była federacja bez żadnych Państw:-D
Szczęśliwy?

P.s Dziwne że jednak ZSRR który nie kojarzy się chyba nikomu na świecie z bogactwem, scigal sie z USA w wyścigu kosmicznym i swoje jednak zrobił.

Mogę pozostać ze słowem, iż Europa jest potęgą, szczególnie że to nie moje słowo. :mrgreen:

P.S. Porównaj sobie poziom życie w EU, która się nie ścigała, z poziomem w ZSRR, który się ścigał. I cóż człowiekowi radzieckiemu, poza dumą z pierwszego - drugiego miejsca, z tego wyścigu? :)

notdot
27-12-2021, 22:24
i kolejny wątek zaśmiecony przez kłótnię dwóch-trzech userów
:(

krzysztofz24
27-12-2021, 23:32
Mogę pozostać ze słowem, iż Europa jest potęgą, szczególnie że to nie moje słowo. :mrgreen:
Nie wykrecaj tu kota ogonem.

P.S. Porównaj sobie poziom życie w EU, która się nie ścigała, z poziomem w ZSRR, który się ścigał. I cóż człowiekowi radzieckiemu, poza dumą z pierwszego - drugiego miejsca, z tego wyścigu? :)
Zobacz jaki dajesz bez sensu przyklad. Bo wypada dorzucic do tego rownania USA i ich poziom zycia i pozycje na mapie geopolitycznej - a oni najwiecej sie scigali w kosmosie i wygrywali...

i kolejny wątek zaśmiecony przez kłótnię dwóch-trzech userów
:(

Przepraszam, ze dalem sie w to wciagnac.
Na swoje usprawiedliwienie dodam ze dalem tez kilka fajnych linkow i wiele w temacie napisalem.

To zeby tworczo rozwinac temat i nadal pozostacw kosmosie;-). Dorzucmy amerykanski program Artemis.
Fajnie sie to zapowiada, "Wracamy, zeby zostac". Daty calkiem bliskie, ofc pewnie beda poslizgi. Ale to juz jest kwestia ponizej 10 lat jak nie wczesniej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Program_Artemis

Stany Zjednoczone utworzyly sobie swoje kosmiczne sily zbrojne niedawno, ofc na razie bez x-wingow i bardziej jakby na papierze;-)
Ale prosze jakei logo maja;

58869

Rosja niedawno zestrzelila starego satelite testujac swoja nowa bron - powodujac miedzynarodowe oburzenie. Czytaj; oburzenie tych co nie maja takiej broni;-)

Artemis sie szykuje i juz mu blizej niz dalej...Chiny tez cisna.

Takze dzieje sie calkiem sporo w temacie podboju kosmosu - w koncu:-)
Bo Artemis to pierwszy krok na Marsa bedzie.

58870

ksh
27-12-2021, 23:59
58872
Może faktycznie nie rozwalajcie już tematu ?

Ligo
28-12-2021, 00:11
Dobrze.

To co w końcu ten teleskop ma wypaczyć? :-)

Wind Mill
28-12-2021, 00:48
A tymczasem JWST minął orbitę Łysego. :)

OjTam
28-12-2021, 01:04
Hm, czyli za kilka godzin zacznie rozkładać tarczę p-słoneczną. Oczywiście, jeśli go UFOludki z bazy na ciemnej stronie Księżyca nie zestrzelą. xD

Wind Mill
28-12-2021, 01:13
Ciekawe, gdzie teraz jest Łysy? Po ciemnej stronie Ziemii z perspektywy JWST?

Ligo
28-12-2021, 01:26
jeśli go UFOludki z bazy na ciemnej stronie Księżyca nie zestrzelą. xD
Tam, to prędzej Specnaz z Władywostoku.:-)

OjTam
28-12-2021, 01:31
Ciekawe, gdzie teraz jest Łysy? Po ciemnej stronie Ziemii z perspektywy JWST?
Ciekawe pytanie. Szkoda, że nie ma na JWST jakiejś kamerki. Albo live-streama z niej, bo może i jest.

Tam, to prędzej Specnaz z Władywostoku.:-)
Hm, a to jakaś różnica? ;)

Wind Mill
28-12-2021, 01:34
Zielone ludziki? Wyszło szydło z worka? :eek::shock::mrgreen:

OjTam
28-12-2021, 01:36
Jak na Księżycu, to pewnie raczej szare, co by się lepiej w tło wpasować.

crusiek
28-12-2021, 01:40
https://www.youtube.com/watch?v=tnbSIbsF4t4

krzysztofz24
28-12-2021, 01:46
Dobrze.

Co wypatrzy to moze byc ekstra niespodzianka:-). Zalozenei jest takie ze w przeciwienstwie do Hubbla to Webb jest bardziej na podczerwein zorientowany. Czyli siegnie dalej, bo w wielkim skrocie rejestruje "slabsze" widmo swiatla.
I dla podczerwieni pyly i gazy w rodzacych sie ukladach nie sa przeszkoda. Wiec np moze zobaczyc narodziny planet.

(...) Oczywiście, jeśli go UFOludki z bazy na ciemnej stronie Księżyca nie zestrzelą. xD

Prawda jest bardziej przerazajaca niz zielone ufoludki.
;-)

https://youtu.be/77-_pX76b5o?t=13

Ligo
28-12-2021, 01:48
A jakieś praktyczne wypaczenia?;-)

OjTam
28-12-2021, 01:51
Prawda jest bardziej przerazajaca niz zielone ufoludki.

Czarne naziludki. Jeszcze lepiej. xD

A jakieś praktyczne wypaczenia?;-)

Co by nie wypaczył, będzie dla kogoś ciekawe.

Ligo
28-12-2021, 01:55
Dla garstki profesorów kosmonautyki rehabilitowanych na pewno...

OjTam
28-12-2021, 01:58
Zawsze coś.

crusiek
28-12-2021, 02:05
To co w praktyce to będzie oznaczać dla ludzkości, to się okaże na przestrzeni lat, naukowcy będą mieli pełne ręce roboty przez wiele lat analizując dane. Tam się chyba ustawiła kolejka jak po mięso na kartki :)
Mnie fascynuje możliwość zerknięcia te 400 mln lat po wielkim wybuchu, na tworzące się młode galaktyki, być może rozpoznanie kształtu wszechświata :D kto wie, co tam te oczka z tych 4 instrumentów wypaczą jeszcze.

OjTam
28-12-2021, 02:09
Na przykład planetę do kolonizacji, na którą polecą Chińczycy po opracowaniu FTLa. :mrgreen:

crusiek
28-12-2021, 02:16
Ja to bym wolał jakiś wormhole

Ligo
28-12-2021, 02:25
Mnie fascynuje możliwość zerknięcia te 400 mln lat po wielkim wybuchu.
Nie mam aż tak wielkich wymagań, wystarczyłoby mi zerknąć na pierwszą minutę po wielkim wybuchu.
I jeszcze minutę przed.;-)

Kolekcjoner
28-12-2021, 03:43
To jest w sumie najistotniejsze i jednocześnie najciekawsze. No i jak się przełoży na praktykę?
Póki co liczba pytań rośnie :).

nathaniel
28-12-2021, 09:04
NASA zatrudnia teologów, może coś niedługo ( za naszego życia ) wypatrzą :)

ksh
28-12-2021, 10:57
Zawsze można napisać po co tyle kasy wydano na teleskop Hubble żeby tylko cieszyć się z ładnie pokolorowanych zdjęć mgławic i odległych galaktyk, więc w przypadku Webba też wielu będzie powątpiewać w sens całego projektu.

Kolekcjoner
29-12-2021, 00:26
Zawsze można napisać po co tyle kasy wydano na teleskop Hubble żeby tylko cieszyć się z ładnie pokolorowanych zdjęć mgławic i odległych galaktyk, więc w przypadku Webba też wielu będzie powątpiewać w sens całego projektu.
Pieniądze właśnie po to są żeby je wydawać na takie przedsięwzięcia :).

Wind Mill
29-12-2021, 13:59
A tymczasem zaczęło się trwa rozkładanie rufowej osłony przeciwsłonecznej.

https://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a020000/a020300/a020339/WEBB_aftPallet_4k_30fps_h264.mp4

nathaniel
30-12-2021, 07:43
zaczął mierzyć temperaturę

https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric

OjTam
03-01-2022, 00:45
Przesunięto fazę napinania osłony p-słonecznej.
https://blogs.nasa.gov/webb/2022/01/02/deployment-timeline-adjusted-as-team-focuses-on-observatory-operations/

OjTam
05-01-2022, 17:38
Po lekkim opóźnieniu zaczął rozkładać drugie lustro ~20 minut temu.

Ligo
05-01-2022, 22:11
zaczął rozkładać drugie lustro
A powinien był bezlustro...

OjTam
05-01-2022, 22:12
O właśnie. Znaczy, lustrzanki nie wymrą, choćby w takiej postaci. xD

jo44
06-01-2022, 00:26
O właśnie. Znaczy, lustrzanki nie wymrą, choćby w takiej postaci. xD

Tylko żeby mu AF dobrze ustawili w fabryce...bo serwisu (jak wiadomo) nie ma...

OjTam
06-01-2022, 00:28
Zaraz, nie z Hubblem tak było, że coś źle skalibrowali?

Jacek_Z
06-01-2022, 00:37
Było, było :)

OjTam
06-01-2022, 00:41
No właśnie. To lepiej, żeby tu nic nie zjepsuli, bo misji naprawczej nie będzie jak wysłać. :mrgreen:

Władca Pixeli
06-01-2022, 03:06
A powinien był bezlustro...
Ale wtedy obraz będzie bardziej płaski. :mrgreen:

krzysztofz24
06-01-2022, 03:22
No właśnie. To lepiej, żeby tu nic nie zjepsuli, bo misji naprawczej nie będzie jak wysłać. :mrgreen:

Hmm. teoretycznie to jednak nie wyprawa na Marsa, zeby do JW podleciec troche za Ksiezyc.
Ofc bylaby to najdalsza wprawa czlowieka "osobiscie" w kosmos.

No ale program Artemis (ktory deklaruje, ze wracamy na Ksiezyc zeby tam zostac) wystartuej wczesniej niz teleskop zakonczy dzialalnosc.
Wiec calkiem realne jest podleciec zeby go np dotankowac:-)
I ciekaw jestem czy przewidziano wogole opcje ewentualnego uzupelniania paliwa w jakis prosty sposob.

Ligo
06-01-2022, 03:50
Ale wtedy obraz będzie bardziej płaski. :mrgreen:
A tak, trzeba się z tym liczyć.:-)

OjTam
06-01-2022, 14:32
Hmm. teoretycznie to jednak nie wyprawa na Marsa, zeby do JW podleciec troche za Ksiezyc.
Ofc bylaby to najdalsza wprawa czlowieka "osobiscie" w kosmos.

No ale program Artemis (ktory deklaruje, ze wracamy na Ksiezyc zeby tam zostac) wystartuej wczesniej niz teleskop zakonczy dzialalnosc.
Wiec calkiem realne jest podleciec zeby go np dotankowac:-)
I ciekaw jestem czy przewidziano wogole opcje ewentualnego uzupelniania paliwa w jakis prosty sposob.

Pierwsza misja (bezzałogowa) Artemis ma wystartować w lutym. Będzie to lot dookoła Księżyca.
Cała Artemis ma się skupić na Księżycu.
Tylko... JWST leci na L2, nie na Księżyc.

krzysztofz24
06-01-2022, 15:35
Pierwsza misja (bezzałogowa) Artemis ma wystartować w lutym. Będzie to lot dookoła Księżyca.
Cała Artemis ma się skupić na Księżycu.
Tylko... JWST leci na L2, nie na Księżyc.

Mialem na myśli że za parę lat, jak już program Artemis będzie zaawansowany to będzie możliwe polecieć do telekopu.
Czemu miałby to być niewykonalne, to nie odległość jak do Marsa. O wiele łatwiejsze zadanie.
Jeśli jest planowana baza na Księżycu (nie to ofc że zaraz tam będą koloniści z rodzinami mieszkać;-) ), ale jednak stały obiekt zbudowany przez człowieka, oprócz tego stacja orbitująca naokoło Księżyca - która ma być istotnym przystankiem w przyszłym locie na Marsa.

To naprawdę polecieć "kawalek" za Księżyc żeby np dotankowac JW, jak po około 10- latach skończy mu się paliw - nie brzmi nieprawdopodobnie.

OjTam
06-01-2022, 15:41
Za parę lat - tak. Zakładając, że się nic nie sypnie.

Wcześniejsze posty dotyczyły ewentualnej awarii (czy błędu w kalibracji, jak było w Hubble'u), która wystąpiłaby zaraz po, albo i w czasie, rozłożeniu teleskopu.

krzysztofz24
06-01-2022, 15:57
Za parę lat - tak. Zakładając, że się nic nie sypnie.

Wcześniejsze posty dotyczyły ewentualnej awarii (czy błędu w kalibracji, jak było w Hubble'u), która wystąpiłaby zaraz po, albo i w czasie, rozłożeniu teleskopu.

No jak by teraz cos sie syplo to; Huston, we have a problem;-)
Oby nie.

Ale w przyszlosci mysle wlasnie, ze jego eskspploatacja przewidziana na 5-10 lat (a i tak juz blizej tej drugiej wielkosci, bo tak go idealnie wystrzelili ze zaoszczedzil sporo paliwa na korektach itp), moze zostac przedluzona.
Na pewno bedzie taki plan za jakis czas:-)

ksh
06-01-2022, 18:07
Aktualne informacje odnośnie rezerw paliwa są bardzo optymistycznie, samo wyniesienie było optymalne i nawet ponad to co się spodziewano, dzięki czemu paliwa wystarczy na minimum 10 lat.
Za 10 lat może kwestia "tankowania" będzie w zasięgu technicznym i finansowym ?
Może mam za dużo optymizmu bo póki co świat nie potrafi sobie poradzić nawet z zaspokojeniem energetycznych potrzeb tu na miejscu, a co dopiero jak dobijemy to 10mld ludności.
Z innej beczki, jak te mądre głowy przewidziały że populacja na 10mld będzie się stabilizować to ja nie wiem :)

OjTam
06-01-2022, 18:09
Chińczycy dość mocno na reaktor fuzyjny cisną (z nienajgorszymi wynikami), więc może prędzej czy później problem z energią się zmniejszy.

No, ale to nie wątek o tym. ;)

crusiek
06-01-2022, 18:11
FTL + wykorzystanie BH i będziemy latać po całych układach jak mróweczki.

Wind Mill
06-01-2022, 18:20
A propos dotankowania czytałem dwie sprzeczne informacje - przy okazji wystrzelenia, w jakimś artykule pisali iż istnieje taka możliwość (lot bezzałogowy).
Z kolei parę lat temu gdzieś pisali, iż taka opcja (moduł dokujący) była rozważana ale finalnie z niej zrezygnowano.
Zatem jak jest naprawdę trza mocniej poszperać

zdyboo
06-01-2022, 20:01
Tymczasem teleskop jest już milion kilometrów od Ziemi.

notdot
06-01-2022, 20:20
podleciec troche za Ksiezyc.

tylko że to jest całkiem daleko za księżycem,
z Ziemi do L2 jest jakieś 1,5 miliona km, a do Księżyca masz około 380 tys km

OjTam
20-01-2022, 03:03
Jakoś cicho się zrobiło...
JWST zakończył ustawianie luster i leci na L2. 95% trasy pokonane.

ksh
20-01-2022, 10:39
To dobrze bo jak by było głośno to znaczy że są problemy, ciekawe ile zajmie im kalibracja wszystkiego żeby zrobić pierwszą focie :)

OjTam
20-01-2022, 13:17
~5 miesięcy. Było na którejś grafice podane.

Ten, gdzieś czytałem, ale już nie pamiętam gdzie, że taka akcja jak z Hubble'm i błędną kalibracją na JWST po prostu nie może się zdarzyć.
Choć lustra wymagają ustawienia z chirurgiczną precyzją, cały zespół ma na tyle swobody ruchu, że jakby się ktoś z obliczeniami machnął, mogą to poprawić przestawiając lustra.

ksh
20-01-2022, 14:19
Każdy element lustra będą ustawiać i kalibrować do reszty, z opisu wygląda na bardzo dużo roboty, dlatego plan jest że od wystrzelenia do pierwszych zdjęć będzie pół roku ale podejrzewam że jak nie będzie problemów to uporają się szybciej.

OjTam
20-01-2022, 14:49
Mogą się uporać szybciej, skoro rozkładanie luster zakończyli przed planowanym terminem.
Ale rozłożenie i kalibracja to jedno. Dochodzi jeszcze chłodzenie instrumentów i całej aparatury. Zejdzie spokojnie te 5 m-cy.

crusiek
20-01-2022, 16:37
Podobno start był na tyle dobry, że paliwa ma starczyć na dużo więcej niż 10 lat działania.

Jacek_Z
25-01-2022, 00:43
Nieprawdopodobne możliwości, precyzja, parametry, problemy. Kurcze.
Do poczytania https://www.onet.pl/informacje/kopalniawiedzypl/teleskop-webba-dotarl-do-celu-jak-bedzie-wygladac-jego-praca/ptek8gs,30bc1058
Myślałem, że w kosmosie jest zimniej, a tu okazuje się, że będzie jeszcze aktywne chłodzenie.

OjTam
25-01-2022, 21:45
JWST już na L2 orbituje.
Symulacja, jakby ktoś był ciekaw (i jeszcze nie widział):

https://youtu.be/6cUe4oMk69E

To teraz testy, kalibracje i czekać na pierwsze zdjęcia.

PS. Co do posta Jacka. Chyba wszystkie urządzenia pracujące długotrwale w podczerwieni są chłodzone aktywnie. Dotyczy to też głowic pocisków rakietowych czy FLIRów. ;)

Carlos_lo
25-01-2022, 21:47
zrodla: https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?s=09

Jacek_Z
26-01-2022, 10:52
PS. Co do posta Jacka. Chyba wszystkie urządzenia pracujące długotrwale w podczerwieni są chłodzone aktywnie. Dotyczy to też głowic pocisków rakietowych czy FLIRów. ;)
Albo matryce teleskopów, tych na Ziemi :)
Chyba kiedyś, lata temu przeczytałem, że w kosmosie jest temp 2 stopnie wyższa od 0 absolutnego czyli -273-2. Tutaj piszą, że stabilna temperatura to -223, a schładzany będzie do -266.
Tu coś znalazłem https://joblife.pl/ciekawostki/ile-wynosi-najwyzsza-i-najnizsza-temperatura-w-kosmosie/

OjTam
13-02-2022, 16:28
JWST już foci.
Obrazek-mozaika techniczny, służący do sprawdzenia pozycjonowania luster:
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/02/alignment_mosaic_compressed-1024x694.png
Oraz selfie:
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2022/02/pm_selfie_compressed-1024x1024.png
;)

Źródło. (https://blogs.nasa.gov/webb/2022/02/11/photons-received-webb-sees-its-first-star-18-times/)

notdot
18-03-2022, 10:30
https://twitter.com/i/web/status/1504369779540480002

https://i.imgur.com/b3CkdfL.png

crusiek
18-03-2022, 22:14
Zdjęcie w czasie 2100 sekund, to się nazywa stabilizacja, mogliby dać do Nikona xD

OjTam
18-03-2022, 22:37
https://www.chip.pl/wp-content/uploads/2022/03/kosmiczny-teleskop-jamesa-webba.jpg

Zdjęcie JWST zrobione przez sondę Gaia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gaia_(sonda_kosmiczna)) z 1mln km.

Zdjęcie w czasie 2100 sekund, to się nazywa stabilizacja, mogliby dać do Nikona xD

Tiaaa. A Japończyki do swojego mini-satelity wystrzelonego w lutym wsadzili 300/4 Pentaxa. Ot, ciekawostka.

OjTam
30-04-2022, 21:25
JSWT już skalibrowany.
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2022/04/Webb_in_full_focus

Jeszcze dwa miesiące na ustawianie aparatury i zaczną pierwsze zdjęcia spływać (zlatywać?).

lukasz_kk
12-07-2022, 08:25
Jest pierwsze zdjęcie :)

https://www.flickr.com/photos/nasawebbtelescope/52210366419/sizes/o/

I jeszcze artykuł na ten temat: https://truestory.pl/pierwsze-zdjecie-z-teleskopu-webba-dzieje-sie-historia/

OjTam
12-07-2022, 23:13
Drugie zdjęcie:
https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/assets/images/firstImages/image5-StarForming/STSCI-J-p22031a-4000px.jpg

I porównanie zdjęć z Hubble vs JWST:
https://johnedchristensen.github.io/WebbCompare/
Różnica kosmiczna. ;)

Kolekcjoner
12-07-2022, 23:44
Różnica kosmiczna. ;)
Takie światełko w tunelu wobec tego co się teraz wyprawia na świecie. :)

krzysztofz24
13-07-2022, 00:42
Różnica kosmiczna. ;)

No wlasnie roznica nie jest za bardzo kosmiczna;-)
Owszem na tych przykladach jest lepiej (a przede wszystkim inaczej bo to inne pasmo)...ale to nadal to samo co zobaczyl Hubble, tylko lepiej.

Ja czekam co JWST pokaze, tam gdzie Hubble juz nie siegal...na cos nowego "i dalszego".
Np na ultra glebokie pole JWST.

OjTam
13-07-2022, 11:38
Takie światełko w tunelu wobec tego co się teraz wyprawia na świecie. :)
Dosłownie. :lol:

No wlasnie roznica nie jest za bardzo kosmiczna;-)
Owszem na tych przykladach jest lepiej (a przede wszystkim inaczej bo to inne pasmo)...ale to nadal to samo co zobaczyl Hubble, tylko lepiej.

Ja czekam co JWST pokaze, tam gdzie Hubble juz nie siegal...na cos nowego "i dalszego".
Np na ultra glebokie pole JWST.
Różnica jest kosmiczna. Nie dość, że więcej detali, to i czasy naświetlań sporo krótsze.

PS. Z tego co kojarzę, NASA specjalnie ustawiła JWST na pierwsze zdjęcia tak, żeby z Hubble'm porównać.

krzysztofz24
13-07-2022, 11:50
Różnica jest kosmiczna. Nie dość, że więcej detali, to i czasy naświetlań sporo krótsze.

Mam inne zdanie i daleki byłbym od używania określenia kosmiczna różnica. Jest lepiej. Bardziej mam na myśli same zdjęcia a nie możliwości teleskopu.
Kurde nie uzywajmy tu porównań czasów naświetlania i detali, bo to brzmi jakbyśmy pisali o nowym body Nikona vs stare;-).
Po prostu nadal oglądamy TO SAMO, tyle że w lepszej jakości.

PS. Z tego co kojarzę, NASA specjalnie ustawiła JWST na pierwsze zdjęcia tak, żeby z Hubble'm porównać.

No to teraz poprosze ultra głębokie pole JWST, tam gdzie Hubble już "nie sięgał".
Lub po prostu zdjęcia spoza zakresu możliwości Hubble.

To tak jakby mieć dwie lunety jedna x25 i druga x50 i przez obie patrzeć na ten sam slup ogłoszeniowy w odległości 100m.
Ta razy x50 da lepszy bardziej szczegółowy obraz.
Ale skierujmy ja na coś dalej, tam gdzie x25 już wymieka.
To taka luźna analogia.

No na razie to jest wstępne badanie mozliwosci JWST. Ja czekam z niecierpliwością aż skierujemy go w nieznane i nieodkryte, gdzie jeszcze oko ludzkie nie sięgnęło żadnym instrumentem.
A mamy właśnie nowy instrument:-)

OjTam
13-07-2022, 11:55
Flickr JWST. (https://www.flickr.com/photos/nasawebbtelescope/albums/with/72177720296737701) Proszsz. Można obserwować. :D