PDA

Zobacz pełną wersję : Efekt Akwareli - potrzebe akcje lub pluginy

moshica
23-12-2021, 01:33
Potrzebuję zrobić efekt malowania akwarelą w PS CS 6 lub CC 2015.
Czy ktoś może pomóc, czy ma ktoś jakieś gotowe akcje lub strony do pobrania dla starszych wersji PS ?
Co prawda są tutoriale, ale efekty tam marne raczej. Pobrałem Akcje (Pędzle + textury) do wersji 2022, ale na starszych wersjach PS to nie działa.
Muszę przerobić 2 zdjęcia na efekt "malarski".
Chyba że ktoś podpowie, jaki soft lub pluginy posiadały zadowalający efekt akwareli.

fafniak
24-12-2021, 09:33
Też szukałem i nie znalazłem nic fajnego

poste
24-12-2021, 09:49
Widzę jakieś apki w Play na telefon, można zrobić online, coś typu https://www12.lunapic.com/editor/?action=landscape&redo=1
Tylko nie wiem, jaki efekt chcesz osiągnąć, czy nie wyjdzie jakiś kicz z takich prostych programów.

fafniak
24-12-2021, 12:26
A taki efekt zaszyty był (nie wiem czy nadal jest) w aparatch sony :

oryginał
58802

malunek :
58806

- - - - kolejny post - - - - - -

W a6400 nei widzę takiej opcji

moshica
24-12-2021, 15:06
Dziękuje za oddzew. Powiem tak, dużo jest materiałów na ten temat, ale efekty takie sobie. Przez 2 dni po kilka godzin siadłem nad PS i z 2 tutoriali zrobiłem jeden dla siebie z końcowym efektem dobrym i zadowalającym. Wszystko opiera się na 3 filtrach, masce, wklejoną teksturą jak warstwa i końcowo na dogranych pędzlach. Wszystko kwestią dobranych parametrów w tych filtrach.
A wykorzystać to chcę, ponieważ zacząłem malować właśnie akwarelą i swoje fotografię chcę wykonać ręcznie, uprzednio po obróbce w PS z tym właśnie efektem. Jestem na dobrej drodze?

tandori
24-12-2021, 15:36
Może chodziło Ci o cos takiego?

https://skylum.com/pl/luminar/marketplace/signature-presets/van-gogh-artistic-collection/explore

Do PS czy LR nie mogę teraz znaleźć, choć wydaje mi się, że były jakieś efekty malarskie.
Swego czasu widziałem naprawdę piękne prace, maskowane wyglądające jak normalne zdjęcie i tylko część rozmyta niczym pędzlem.

JK
26-12-2021, 16:06
Ten "malunek" to jakaś tragedia. Podobne to do wszystkiego, tylko nie do akwareli.

moshica
26-12-2021, 17:13
Nawet nie wiedziałem, że można łączyć efekt akwareli ze zdjęciem, efekt faktycznie jak kiepski żart. Tak jak pisałem, trzeba dobrać odpowiednie wartości liczbowe w filtrach i tryb mieszania, typu : pomnóż, światło punktowe, itp. Jedną pracę już z przerobionego zdjęcia namalowałem, nie jest źle...

fafniak
26-12-2021, 19:02
Możesz troszkę jaśniej napisać i pokazać efekty?

moshica
26-12-2021, 23:32
Nie ma sprawy, pokażę efekty. Co prawda od 3 tygodni dopiero maluję akwarelą, ale chciałem aby pomocne były moje zdjęcia, przerobione na właśnie taki efekt.
Jak próbowałem malować bezpośrednio ze zdjęcia to efekt końcowy w malowaniu był dużo gorszy. Problem jest taki, że trzeba sobie wyobrazić jakimi barwami mieszać w jakich proporcjach,i nanosić na papier, jak cieniować pigment farby.
Druga sprawa, to malując ze zdjęcia, zawsze podświadomie będzie się dążyć do jak najwierniejszego oddania detalu a to też nie o to chodzi w malarstwie.
Pierwsze zdjęcie to oryginał, drugie to efekt akwareli w PS a trzecie to praca ręczna ;-)
Czwarte przerobione zdjęcie, przykładowe dla pokazania też efektu z PS, nad nim pracuję pędzlem obecnie ;-)

1.
58845

2.
58846

3.
58847

4.
58848