Zobacz pełną wersję : Efekt Akwareli - potrzebe akcje lub pluginy
Potrzebuję zrobić efekt malowania akwarelą w PS CS 6 lub CC 2015.
Czy ktoś może pomóc, czy ma ktoś jakieś gotowe akcje lub strony do pobrania dla starszych wersji PS ?
Co prawda są tutoriale, ale efekty tam marne raczej. Pobrałem Akcje (Pędzle + textury) do wersji 2022, ale na starszych wersjach PS to nie działa.
Muszę przerobić 2 zdjęcia na efekt "malarski".
Chyba że ktoś podpowie, jaki soft lub pluginy posiadały zadowalający efekt akwareli.
Też szukałem i nie znalazłem nic fajnego
Widzę jakieś apki w Play na telefon, można zrobić online, coś typu https://www12.lunapic.com/editor/?action=landscape&redo=1
Tylko nie wiem, jaki efekt chcesz osiągnąć, czy nie wyjdzie jakiś kicz z takich prostych programów.
A taki efekt zaszyty był (nie wiem czy nadal jest) w aparatch sony :
oryginał
58802
malunek :
58806
- - - - kolejny post - - - - - -
W a6400 nei widzę takiej opcji
Dziękuje za oddzew. Powiem tak, dużo jest materiałów na ten temat, ale efekty takie sobie. Przez 2 dni po kilka godzin siadłem nad PS i z 2 tutoriali zrobiłem jeden dla siebie z końcowym efektem dobrym i zadowalającym. Wszystko opiera się na 3 filtrach, masce, wklejoną teksturą jak warstwa i końcowo na dogranych pędzlach. Wszystko kwestią dobranych parametrów w tych filtrach.
A wykorzystać to chcę, ponieważ zacząłem malować właśnie akwarelą i swoje fotografię chcę wykonać ręcznie, uprzednio po obróbce w PS z tym właśnie efektem. Jestem na dobrej drodze?
Może chodziło Ci o cos takiego?
https://skylum.com/pl/luminar/marketplace/signature-presets/van-gogh-artistic-collection/explore
Do PS czy LR nie mogę teraz znaleźć, choć wydaje mi się, że były jakieś efekty malarskie.
Swego czasu widziałem naprawdę piękne prace, maskowane wyglądające jak normalne zdjęcie i tylko część rozmyta niczym pędzlem.
Ten "malunek" to jakaś tragedia. Podobne to do wszystkiego, tylko nie do akwareli.
Nawet nie wiedziałem, że można łączyć efekt akwareli ze zdjęciem, efekt faktycznie jak kiepski żart. Tak jak pisałem, trzeba dobrać odpowiednie wartości liczbowe w filtrach i tryb mieszania, typu : pomnóż, światło punktowe, itp. Jedną pracę już z przerobionego zdjęcia namalowałem, nie jest źle...
Możesz troszkę jaśniej napisać i pokazać efekty?
Nie ma sprawy, pokażę efekty. Co prawda od 3 tygodni dopiero maluję akwarelą, ale chciałem aby pomocne były moje zdjęcia, przerobione na właśnie taki efekt.
Jak próbowałem malować bezpośrednio ze zdjęcia to efekt końcowy w malowaniu był dużo gorszy. Problem jest taki, że trzeba sobie wyobrazić jakimi barwami mieszać w jakich proporcjach,i nanosić na papier, jak cieniować pigment farby.
Druga sprawa, to malując ze zdjęcia, zawsze podświadomie będzie się dążyć do jak najwierniejszego oddania detalu a to też nie o to chodzi w malarstwie.
Pierwsze zdjęcie to oryginał, drugie to efekt akwareli w PS a trzecie to praca ręczna ;-)
Czwarte przerobione zdjęcie, przykładowe dla pokazania też efektu z PS, nad nim pracuję pędzlem obecnie ;-)
1.
58845
2.
58846
3.
58847
4.
58848