Zobacz pełną wersję : Lampa do Nikona Z fc
Witajcie.
Jako, że od dawna nie zaglądałem na forum, chciałbym poruszyć temat, który może już gdzieś się przewinął.
Czy lampa systemowa SB-700 będzie poprawnie działała z Nikonem Z fc???
Czy można ją wyzwolić zdalnie z Nikona Z fc za pomocą jakiegoś wyzwalacza? Jeśli tak, to jaki polecacie???
Dziękuję i pozdrawiam!!!
Darek
ZbyszekS
19-12-2021, 20:20
SB700 działa z Z fc bez problemu, TTL, TTL-BL, M.
Również zestaw Z fc + YN622NTX + YN622N + SB700 przynajmniej u mnie nie działa zgodnie z oczekiwaniami.
Wspomagania z lampy czy z body generalnie nie używam i czy działa nie sprawdzałem...
Witajcie.
Jako, że od dawna nie zaglądałem na forum, chciałbym poruszyć temat, który może już gdzieś się przewinął.
Czy lampa systemowa SB-700 będzie poprawnie działała z Nikonem Z fc???
Czy można ją wyzwolić zdalnie z Nikona Z fc za pomocą jakiegoś wyzwalacza? Jeśli tak, to jaki polecacie???
Dziękuję i pozdrawiam!!!
Darek
Na Twoim miejscu w ogóle nie wchodziłbym już w systemowe lampy, tylko kupił nadajnik Quadralite/Godox Navigator X. Jeśli masz już systemówkę, to kup z odbiornikiem, jeśli nie, to wszystkie nowe lampy Q/G mają odbiorniki wbudowane - opędzisz tym i lampy mobilne, jak Reporter 200TTL, Ad100 Pro (wielkościowo jak systemówki lub - jak AD100Pro - mniejsze, a moc i możliwości większe), AD300Pro, Atlasy jak i część lamp studyjnych, z nowych wszystkie chyba już mają wbudowane odbiorniki. Wg mnie to najbardziej rozwojowy system w bardzo przyzwoitych pieniądzach.
Pięknie dziękuję za odzew i porady! Nie ukrywam, że biorę pod rozwagę lampę Yongnuo YN-968 II oraz wyzwalacz YN-622 TX...
Na początek taki duet do zdalnego błyskania.
Duet, który nie zadziała. Ten sterownik jest do lamp manualnych, nie z TTLem.
ZbyszekS
21-12-2021, 19:24
Nie z TTL-em???
cyt: Sterownik radiowy kompatybilny z wyzwalaczami serii YN-622 oraz lampami YN-685 Yongnuo do systemu Nikon. Współpraca z lampami reporterskimi oraz studyjnymi w trybie manualnym, TTL oraz Super Sync. Obsługa HSS do 1/8000 s
.
58741
W poprzedniej wersji posta jako nadajnik był YN-560 II i jego ten komentarz dotyczył.
YN-622 oczywiście jest do TTLu.
ZbyszekS
21-12-2021, 19:33
Ok, ok... bo już się przestraszyłem że błyskam ttl-em na nadajniku, który tego trybu nie ma... :shock:
Proszę mnie nie stresować :roll:
Zły ja, bidnych użytkowników stresuję. :roll:
YN nie jest zły, ale osobiście i tak będę Godoxa polecał. Bardziej system rozbudowany.
ZbyszekS
21-12-2021, 19:55
Zgoda, gdybym dziś wybierał i myślał na poważnie o rozwoju systemu to zdecydowanie Godox. YN (tx+2odbiorniki) kupiłem kilka lat temu na ali za śmieszną kwotę i póki wystarczają do moich mało ambitnych celów nie potrzebuję nic więcej.
A co do ttl-a to już myślałem, że błyskam w nim na 622 bo nikt mi nie powiedział, że nadajnik tego nie obsługuje :grin:
To oświeć mnie, proszę, skoro w opisie na stronie producenta stoi, że "Lampa wyzwala wyjątkowo silny błysk o liczbie przewodniej równej 60 i została wyposażona w odbiornik YN-622, który umożliwia bezprzewodową pracę w systemie i-TTL przy użyciu wyzwalacza YN-622, sterownika YN-622-TX oraz wyzwalanie za pomocą urządzeń YN-622-TX, YN-622 i RF-605, RF-603 II."
Ok, ok!!! Już wiem prawie wszystko!!!! Panowie, dzięki za pomoc!!! Pozdrawiam!!!