PDA

Zobacz pełną wersję : Poziomy pasek na zdjęciu D7100

black70
18-12-2021, 16:45
Przytrafiło mi się na pojedynczym zdjęciu. Reszta w sesji OK. Czy powinienem się zacząć martwić? Oznaki czego mogą to być?

58639

bogdi64
18-12-2021, 17:28
sformatować kartę pamięci w komputerze (pełny format)

Wind Mill
18-12-2021, 17:39
Ja taka kartę raczej bym wyrzucił i zastąpił nową.
A format to wszyscy zalecają w używanym urządzeniu (obojętne czy to aparat czy kamera). ;)

black70
18-12-2021, 17:57
Ciekawa sprawa i pewnie macie rację. Przez przypadek skopiowałem pliki z backupowej karty (trochę już styranej) z drugiego slotu. W pierwszej karcie praktycznie nowej plik jest OK. Trochę to dziwne, bo przy podglądzie RAW'a w Faststone nie widać tego paska. Dopiero po zaimportowaniu jest widoczny w LR. Dziękuję za sugestie.

Wind Mill
18-12-2021, 18:05
Bez zmiany domyślnych ustawień, FastStone pokazuje tylko zaszyty w RAW jpg - ten może był nieruszony?

Krzysztofh
18-12-2021, 18:11
sformatować kartę pamięci w komputerze (pełny format)

Format zawsze robi się w aparacie, w którym siedzi karta. To najlepsza gwarancja poprawnie zapisywanych zdjęć, choć oczywiście nie dająca 100% pewności w przypadku słabej jakości kart.

bogdi64
18-12-2021, 19:08
"pełny" format możesz zrobić tylko w komputerze, w aparacie jest to kasowanie informacji o pliku, po formacie w komputerze, dopiero format w aparacie, aby mieć pewność w zapisie, oczywiście można postępować z instrukcją aparatu, ale je jestem stary i tradycjonalista :)

mmluty
19-12-2021, 20:52
Dla mnie sprawa eliminacji uszkodzonych komórek czy błędnych zapisów na nośnikach pamięci, to nie jest kwestia gdzie formatować, tylko jak formatować żeby te nieprawidłowości wyeliminować. Nieprawidłowości mogą wynikać z uszkodzeń komórek pamieci nosnika, ale mogą być również efektem zapisu na nosniku złośliwego oprogramowania. Nie wchodząc w jakieś zawiłe uzasadnienia moja sugestia jest taka, żeby takie karty czy dyski formatować dwukrotnie, najpierw zastosować formatowanie niskopoziomowe ze zmianą zapisu na wszystkich komórkach pamięci np. czymś takim. http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool/ a następnie przeprowadzić standartowe formatowanie w systemie gdzie nosnik będzie pracował, czyli w aparacie, czy komputerze z konkretnym systemem operacyjnym. Oczywiście jeżeli kwestia kosztów nie odgrywa roli, to najlepiej taki niepewny nosnik pamieci potraktować młotkiem i oddać do elektrośmieci, a nowy formatować w środowisku pracy czyli karty pamięci w aparacie.

gremed
19-12-2021, 23:03
Miałem takie pasy na kilku zdjęciach (z około 2 tysięcy). Nie było tego widać na podglądzie a dopiero po eksporcie. I uwaga - ponowny eksport tych samych zdjęć spowodował, że artefakty na części uszkodzonych wcześniej plików nie powstały. Więc do łańcucha rozpatrywanych powodów należy dodać też czytniki/kable/dyski.