Zobacz pełną wersję : Adapter PIXCO do aparatu NIKON
FotoPan360
14-12-2021, 18:50
Mam zamiar kupić body Nikon D610 (pełna klatka). Posiadam obiektyw Samyang 14mm F2.8 ED AS IF UMC mount A. Z danych technicznych wynika że można go zastosować do pełnej klatki https://www.samyanglens.com/en/product/product-view.php... Przy matrycy 35 mm będzie miał 115.7˚. Aby zamontować go do body Nikona, znalazłem taki adapter https://www.systembank.pl/adapter-obiektyw-sony-minolta-a... I tu moje pytanie: czy ten adapter nie będzie miał wpływu na zmniejszenie kąta widzenia? Nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Kąta nie zmieni, ale skoro to adapter ze soczewką, to jakość obrazka poleci pewnie na łeb.
Przede wszystkim poszukaj informacji jak bardzo ten obiektyw pogarsza jakość optyczną szkiełka, ma w końcu jakąś tanią soczewkę.
Moja rada, sprzedaj tego Samyanga i kup takiego z mocowaniem Nikon F.
Moja rada, sprzedaj tego Samyanga i kup takiego z mocowaniem Nikon F.
Najlepiej. To nie obiektyw za -naście czy -dziesiąt k PLNów.
Ewentualnie, można jeszcze Irixa 15/2.4 pod uwagę wziąć.
FotoPan360
14-12-2021, 19:07
Czy jest na rynku adapter do tej konfiguracji sprzętu bez soczewki?
Nie. Ze względu na różnice w długości bagnetów.
Ewentualnie, zamiast D610 kup bezlustro sony. Adapter(y) znajdziesz bez problemu. I będą bez soczewki.
lukasz_kk
14-12-2021, 19:16
Raczej nie, bo Nikon F ma większą odległość rejestrową niż Sony A. W związku z czym przy użyciu takiego adaptera, obiektyw nie ostrzył by na nieskończoność, podobnie jak w adapterach M42 na Nikon F (tych bez soczewki). Stąd konieczna jest soczewka, żeby była nieskończoność
A może, skoro masz już ten obiektyw, to zamiast Nikona D610 rozważ Sony A7 II i adapter z Sony A na Sony FE, tutaj już problemów nie będzie. Chyba, że masz jeszcze na podorędziu inne obiektywy z bagnetem Nikon F, o których nie wspomniałeś, to wtedy pomysł z Sony raczej bez sensu.
Edit: widzę, że OjTam szybciej ode mnie pisze na klawiaturze :D
Nie ma i nie da się go skonstruować. Sprzedaj ten obiektyw i kup dedykowany. Będzie działać przysłona i pełny zakres ostrości.
Tego sammiego spokojnie kupisz za 600-700zl w stanie bdb, do tego w wersji dla Nikona będziesz mieć styki do kontroli przysłony, EXIF, etc. Nie warto kombinować :)
FotoPan360
14-12-2021, 19:38
Tego sammiego spokojnie kupisz za 600-700zl w stanie bdb, do tego w wersji dla Nikona będziesz mieć styki do kontroli przysłony, EXIF, etc. Nie warto kombinować :)
Najtańszy jest za 800. Chyba warto zainwestować i nie kombinować. Lub stracić 200 zł na ten adapter i sprawdzić czy będą duże straty w jakości zdjęć. Dodam że fotografuję jedynie nieruchomości.
lukasz_kk
14-12-2021, 20:12
To ten Samyang do nieruchomości chyba średnio się nada, ze względu na znaczną dystorsję falistą. Mi ona, po zastosowaniu profilu, nie przeszkadzała w krajobrazie, ale nie wiem jak to będzie z liniami prostymi we wnętrzach.
Najtańszy jest za 800. Chyba warto zainwestować i nie kombinować. Lub stracić 200 zł na ten adapter i sprawdzić czy będą duże straty w jakości zdjęć. Dodam że fotografuję jedynie nieruchomości.
Poczekaj lub ponegocjuj. Gdy kupowałem swojego, to drugi sprzedający od ręki zszedł na 750zl, później sam pytał czy chcę go za 700. Obiektyw bardzo fajny, ale jak już zauważył przedmówca: do architektury się nie nadaje zbytnio bo zęby zjesz na prostowaniu ścian. Może rozważ jakieś Venus Laowa z serii Zero-D? To "D" jest w nazwie właśnie od dystorsji, mają naprawdę szerokie kąty, niektóre jaśniejsze, jest w czym przebierać. Niestety używek jak na lekarstwo.
Odpowiedz sobie na pytanie, czy na pewno chcesz d610, pewnie słyszałeś o wadzie występującej w wielu egzemplarzach. Stemplowanie brudu ew. częste czyszczenie to dość żmudna zabawa. Ale nie znam się, nie miałem tego body, pewnie znajdą się też zadowoleni użytkownicy.
Może inaczej, zasadnicze pytanie ile możesz/chcesz wydać i czy ewentualnie masz już jakiś aparat.
Bez przesady, raz na kilka tysięcy zdjęć dmuchnie albo nawet przeczyści, banalnie proste, a problem raczej dotyczy D600, zresztą więcej roboty z brudem na sensorze jest w bezlustrach.
Koesh, tylko jak pytający tak chce kombinować, to lepiej serio niech bezlustro Sony kupi.
andystar
14-12-2021, 23:33
Kąta nie zmieni, ale skoro to adapter ze soczewką, to jakość obrazka poleci pewnie na łeb.
Kąt zmieni się.
Adapter z soczewka to nic innego jak konwerter o współczynniku ok. 1,1
A jakość spada jak to zwykle przy bardzo marnym konwerterze.
Kąt zmieni się.
O, dzięki. Nawet nie wiedziałem.
Oczywiście, jeśli jest tam soczewka. Bo wystarczy zwykła szklana płytka, żeby zmniejszyć odległość rejestrową.
Po tym, jak przeczytałem, że adaptery z soczewką są, khem, bzdy warte, jakoś się tym nie interesowałem. Teraz będę wiedział. ;)
Kąt zmieni się.
W przypadku tego akurat adaptera widziałem w opisach współczynnik 1.2 oraz 1.4. Były to adaptery różnych firm, w opisy nie można do końca wierzyć, mimo to można się rozczarować nie tylko jakością, ale i uzyskanym kątem.