PDA

Zobacz pełną wersję : Zablokowany bagnet d7100

skorpion663
14-12-2021, 12:11
Witam forumowiczów.
Szukam informacji jak odpiąć obiektyw TAMRON 150-600 od body d7100.
TAMRON jest w praktycznie nowy, body już swoje przeszło więc mogę uszkodzić jakiś element.
Serwis sugeruje cięcie bagnetu - może ktoś ma inny pomysł.

Krzysztofh
14-12-2021, 13:22
Ja bym spróbował mniej inwazyjnie. Spróbuj wkroplić niewielkie ilości silikonu lub podobnego oleju silikonowego w miejsce połączenia i trochę poczekaj, a później próbuj może się uda rozpiąć. Tylko nie tryskaj sprejem po obiektywie.

ksh
14-12-2021, 13:27
Przypuszczam że to wina blokady w aparacie, obiektyw za mocno dociska bolec, który nie chowa się przez to i pozostaje w pozycji zablokowanej, można spróbować obiektywem do góry, wcisnąć blokadę i kręcić obiektywem w lewo-prawo wykorzystując mikro luz dając możliwość żeby bolec opadł.
U znajomej było to z Tamronem 70-200 i taka metoda pomogła

TOP67
14-12-2021, 14:08
Da się to zrobić, bez zniszczenia czegokolwiek. Ratowałem tak niejeden aparat. W ostateczności trzeba zrobić pomocniczy otwór w bagnecie, który nie wpływa na jego działanie.
Po uwolnieniu obiektywu najprawdopodobniej trzeba będzie jednak wymienić bolec w body, a to operacja o wiele bardziej skomplikowana niż wymiana migawki.

skorpion663
19-12-2021, 14:46
Operacja odblokowania bagnetu powiodła się ,jednak nie bezstratnie.Trzpień blokujący obiektyw był ułamany w bagnecie, więc po zdjęciu -wycięciu przedniej osłony ,trzeba było wiercić.
Takim sposobem zostało body do wykorzystania na części zamienne.

TOP67
19-12-2021, 15:45
No cóż. To body dużej wartości już nie ma, ale naprawa jest możliwa.
Co tam wycinałeś? Po co? To naprawdę da się rozłączyć bez takiej destrukcji.