Zobacz pełną wersję : Jaki telekonwerter do obiektywu Tamron 70-300 4-5,6 Di VC USD
Tomasz1973
11-12-2021, 08:28
Witam. Jak w temacie. Wiem, że są przeciwnicy telekonwerterów, bo zabiera dużo światła. Jednak do fotografowania księżyca ze statywu, lub do fotografii przyrodniczej w jasny, słoneczny dzień, może się nada. Moje pytanie, jaki TC do takiego obiektywu w aparacie Nikon d 750 pełna klatka? Nie mam pojęcia o telekonwerterach. Czy każdy będzie współpracował z body? Zalezy mi na praktycznej maksymalnej jakości.
Tego nie mozna rozpatrywać w kategoriach przeciwników. To jest fizyka i tutaj nie ma jakiejś wielkiej filozofii. Telekonwerter kradnie światło i jeśli dla kogoś to co zostanie jest wystarczające (pod względem światła i jakości) to nic tylko korzystać. To ile zostanie zależy w największej mierze od tego z jakiego pułapu startujesz. Telekonwertery są "stworzone" dla jasnych stałek. Jak startujesz ze światła 2.8 czy 4 to jest z czego zabierać. To samo dotyczy ostrości i pracy AF (powyżej pewnej wartości przysłony pozostanie ostrzenie manualne). Kolejnym aspektem jest odległość od obiektu. Telekonwertery potrafią dawać zupełnie różną jakość zależnie od tego z jakiej odległości focisz. Jeśli mimo telekonwertera nie wypełnisz kadru i konieczne będzie kadrowanie to też trzeba się liczyć z tym, że degradacja jakości będzie większa.
Najlepsze opinie ma TC14 III. Używam i spadek jakości jest praktycznie trudny do zauważenia. Miałem TC17 II - bardziej degraduje obraz ale nadal to w określonych warunkach była to bardzo dobra jakość. Bardzo dobre opinie ma TC20 III. Sa w dziale optyka zdjęcia kolegów z rożnymi TC, pooglądaj. Ale tak jak pisałem - w większości (jeśli nie wszystkie) są to zdjęcia z topowych stałek. Ja używam 300 mm 2.8 i to jest dobra baza do odejmowania światła i jakości. Moim zdaniem TC14 to max z czego na tym zoomie będziesz mógł być zadowolony.
Sprawdź, czy i jaki tc pasuje do Tamrona 70-300. Np. tc Nikona nie pasują do Nikkorów 70-300, zakładałbym że nie będą też pasować do tego Tamrona. Z pewnością pasował będzie tc Kenko (używałem z różnymi N70-300, działa nawet z af-p), ale... generalnie spadek jakości jest spory. Trudno odróżnić crop bez tc od użycia tc, w praktyce rezultat jest podobny, np. fotografując księżyc. Natomiast chcąc wycinać fragment z obrazka z tc, od razu widać że to zły pomysł i słaba jakość. Wszystkie uwagi odnoszą się do Kenko 1.4 tej lepszej, droższej wersji.
Podsumowując, mz zamiast tracić pieniądze i czas na tc kup coś dłuższego, choćby Tamrona 100-400, którego jakość optyczna pozwala na dość mocny crop. Albo aparat aps-c, co może być nawet tańsze. Nie będziesz miał przymykania przysłony ani mydlenia przez dodatkowy układ optyczny tc.
A widzisz... Zafiskowałem się, że chodzi o Nikkora a tu przecież Tamron. Tak jak kolega poste napisał - warto pójść w większy zakres, brakujące milimetry dorobić w cropie i na pewno będzie lepiej niż przy połączeniu tego szkła a jakimkolwiek TC. T100-400 albo S100-400 (Sigmę miałem - polecam, bardzo dobre lekkie, kompaktowe szko). Choć z tym księżycem na FX i 400 mm to tak raczej nie poszalejesz. Chyba, że jako ozdobnik krajobrazu.
Tomasz1973
11-12-2021, 11:59
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Może rzeczywiście pomysleć o aps-c. Chyba Nikon D5500 jest całkiem niezły do fotografii przyrody i ptaków (chodzi o AF)
Telekonwerter rozważaj tylko do stałek 2,8 lub 4 i to takich dobrych stałek, a nie 20-letnich Sigm. Masz przeciętnego zooma, na 300 mm ma on f 5,6 i już z konwerterem 1.4 dostajesz jasność 8 i 420 mm. Odpuść, zostań z D750 ale poszukaj zoomów Tamrona albo Sigmy 150-600, Nikkora 200-500 itp. Konstrukcji z ostatnich lat, nie antyki.
Wind Mill
11-12-2021, 12:30
...pomysleć o aps-c. Chyba Nikon D5500 jest całkiem niezły do fotografii przyrody i ptaków (chodzi o AF)
Wytłuszczenie moje. Żadne D5xxx.
D7200 lub D7500 jeśli już.
300 mm do ptaków to nie jest za długa ogniskowa, przynajmniej tak spacerowo. Ale dużo zależy od tego, jakiej jakości masz te 300 mm. Jeśli jest w miarę ostry, to ok, coś da się wycisnąć. Jeśli jest mydełko to na aps-c lepiej nie będzie.
Schwefel
11-12-2021, 14:45
Zalezy mi na praktycznej maksymalnej jakości.
To zapomnij o podpinaniu TC do 70-300. TC do tanich zoomów podpinało się jak nie było 150-600, teraz to jest wyrzucanie kasy w błoto. Kup 150-600 albo 200-500 do D750 i nie kombinuj z tym D5500, bo to gorszy AF i większe szumy.