Zobacz pełną wersję : Jak rozumujecie pojęcie "duża przesłona"?
spiritus
07-12-2021, 19:20
Wdałem się w lekką dyskusję dzisiaj w tym temacie. Jak to generalnie jest rozumiane?
Ja z tego co byłem uczony czy czytałem coś tam to pojęcie odnosiło się odwrotnie niż wskazuje wartość f/x.
Druga osoba twierdzi, że "duża przesłona" to np f/8 i wzwyż bo dużo zasłania. Noo jak sama nazwa wskazuje.
Czyli tak jak na tej grafice:
58356
Tak ja wiem, że to powinno się nazywać wartość przesłony i o otwór względny przesłony ale zostańmy przy potocznej nazwie.
krzysztofz24
07-12-2021, 19:32
Tak jak na tym rysunku. To latwo sobie skojarzyc, wystarczy nie myslkec duza/mala przyslona (w sensie cyferek). Tylko obrazowo duyz/maly otwor przyslony. I wtedy jest wszystko jasne.
Zreszta przyslona to kilka listkow po prostu, ktore zamykamy i otwieramy regulujac wielkosc otworu przyslony.
Duza/mal przyslona to co niby? Duze listki uzyte w konstrukcji? No taki 18-55 to na pewno ma mniejsza przyslone niz np bardzo jasna stalka;-)
Ogolnie kolegi pewnie nie przekonasz, wiec mu po prostu powiedz ze jest glupi:D:wink:
A rozpatrujecie "otwór" czy przysłonę ? :D
Dobrze że nie ma problemu czy "przysłona" czy "przesłona" ;)
To jest problem w zrozumieniu tak jak napisał fafniak.
Ja to tłumaczę zawsze na przykładzie przysłaniania oczu ręką, prosto zrozumieć czy dużo czy mało :)
Hiszpan63
07-12-2021, 19:51
Mała przysłona , bo mało przysłania . Duża przysłona , bo dużo przysłania . Można dołożyć słowo wartość i mamy małą wartość lub dużą wartość. W obu przypadkach winno się odnosić do rozumienia z języka polskiego . Oczywiście zawsze istnieją wyjątki jak "deszczyk" i "nieboszczyk" . Ale mała przysłona to mała przysłona np f1,8 itp itd.
dlatego "u nas" się mówi - PEŁNA DZIURA, lub jak by to można zrozumieć w inny sposób " PRZYMKNIJ SIĘ"
dlatego "u nas" się mówi - PEŁNA DZIURA, lub jak by to można zrozumieć w inny sposób " PRZYMKNIJ SIĘ"
??????Coś mnie tutaj nie pasuje
pełna dziura - to maksymalnie otwarty obiektyw
??????Coś mnie tutaj nie pasuje
pełna dziura - to maksymalnie otwarty obiektyw
tak to właśnie u nas się przyjmuje :)
no ale jak to się ma do "przymknij się" ?
Duża przysłona to mały otwór. Dlatego też na obiektywie liczbę przysłony, a nie wielkość otworu względnego.
A przesłona, to jest w Z9.
no ale jak to się ma do "przymknij się" ?
przymknij się, czyli zmniejsz dziurę, lub ma być ciemniej ;)
Osobno te Sformułowania ja rozumiem. Natomiast połączenia w zdaniu które napisałeś nie rozumiem
Ojtam, ojtam... Duża przysłona to duża dziura.:-)
No nie bardzo. Bo jak dużo przysłonisz to dziura zostaje mała.
Wielkość otworu jest odwrotnością wielkości przysłony z tym się chyba wszyscy zgadzają, więc trochę dziwny jest pomysł żeby jedno i drugie nazywać tak samo, a tutaj już 14 postów na ten temat.