Zobacz pełną wersję : Rękawiczki (foto) na zimę
Zbliża się zima, może nawet będzie zimna, i chcę zapytać czy ktoś z Was ma doświadczenie z rękawiczkami fotograficznymi? Dotychczas korzystałem podczas plenerów ze zwykłych rękawiczek skórzanych, ale poniżej -5 stopni jest mi już poważnie zimno w dłonie, a z kolei rękawice narciarskie wykluczają jakiekolwiek bardziej skomplikowane operacje w stylu zmiana obiektywu lub nawet ustawień w aparacie. Dlatego szukam czegoś na temperatury od 0 do -10 stopni, zakładam że gdy będzie zimniej to i tak nie będzie mi się chciało marznąć ;)
Po wyguglowaniu tematu pierwsza marka, jaka się nasuwa to Vallerret. Wyglądają naprawdę solidnie, ale czy na pewno są warte swojej ceny, może da się taniej? Widzę też Pgytech, połowa tej ceny, nie ma tylu bajerów (np palców zaczepianych na magnesy) ale jakby były wygodne i ciepłe to też by były ok. Czy ktoś z Was może coś doradzić?
Są jeszcze Matin, Sealskinz a na ekstremalne warunki The Heat.
Generalnie odzież dla myśliwych i alpejskich snajperów. :)
https://www.amazon.pl/s?k=matin+gloves&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&ref=nb_sb_noss
https://www.sealskinz.com/products/windproof-cold-weather-convertible-mitt
https://www.theheatcompany.com/en-gb/gloves/heat-3-smart
Rozmiary Matina są "azjatyckie", więc jeśli masz duże dłonie kup w sklepie z bezproblemowym zwrotem.
misiak76
07-12-2021, 06:22
Ja używam rękawiczek Rękawiczki Vallerret Markhof Pro 2.0 czarne jak na moje są całkiem niezłe z tym, że to poprzedni model i teraz ciężko je dostać a na nowe nie ma promocji jeszcze. Mój wyhaczyłem za 230 zł. Są ciepłe i co ważniejsze aparat w nich trzymasz jakby był przyklejony do dłoni.
Ostatnio patrzyłem w decathon na te rękawiczki https://www.decathlon.pl/p/rekawiczki-mitenki-trekkingowe-gorskie-trek-500/_/R-p-166391?mc=8492024
I sprawiają wrażenie dobrych i ciepłych. A co najważniejsze mają odsłaniany kciuk. Miałem podobne marmota ale bez tego odsłanianego kciuka i to mnie tak wkurzało, że kupiłem Valleret.
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję Wam za wskazówki. Rzeczywiście, zostanie alpejskim snajperem brzmi nobilitująco ;) , niestety też drenuje kieszeń. misiak76 gdyby ten model był dostępny za 230, to bym go brał w ciemno, niestety teraz go widzę za 339, a niestety jeszcze nie przełamałem bariery w głowie odnośnie wydania takiej kwoty na rękawiczki :( Pewnie zacznę od Decathlona, przynajmniej można przymierzyć, będę wiedział czy mi w ogóle pasują. Wg opisu są do -14, więc byłyby ok.
Na co dzień pracuje kamera. Tam jest jeszcze więcej do obsługi ;)
Od roku używam rękawiczek kupionych właśnie w sklepie typu Decathlon . Maja obcięte palce ale i taką "dziecięca" nasadkę doczepioną do rękawiczek. Zakładasz i zdejmujesz jak chcesz paluchy.
zagrzać
Taki kompromis czucia przełączników i pierścienia ostrości vs zimno. Nie, nie nadają się marzy niższych temp. niż -5
Zobacz też takie coś, sam zamówiłem wczoraj do przetestowania. Wygląda całkiem obiecująco, zwłaszcza że jest to wielokrotnego użytku.
https://www.amazon.co.uk/Lifesystems-Unisexs-Reusable-Warmers-Orange/dp/B00SVDPGVG/ref=sr_1_21?crid=2QT3JSY347C2F&keywords=hands+warmers+bags&qid=1638968126&sprefix=hands+worm%2Caps%2C149&sr=8-21
Od roku używam rękawiczek kupionych właśnie w sklepie typu Decathlon . Maja obcięte palce ale i taką "dziecięca" nasadkę doczepioną do rękawiczek. Zakładasz i zdejmujesz jak chcesz paluchy.
zagrzać
Taki kompromis czucia przełączników i pierścienia ostrości vs zimno. Nie, nie nadają się marzy niższych temp. niż -5
Eh, byłem dzisiaj w Decathlonie i jakoś mi nie podeszły - chyba wolałbym jednak odsłonięcie tylko dwóch palców, nie od razu wszystkich. I rzeczywiście, to są bardziej rękawice trekkingowe niż foto, na wyższe temperatury, przynajmniej takie sprawiały wrażenie - a do -5 to ja z zaciśniętymi zębami nawet w skórzanych rękawiczkach działam, wsadzając je do kieszeni co jakiś czas. Może rzeczywiście niezłym pomysłem byłyby takie ogrzewacze, które podlinkował 90s ...
. Nie, nie nadają się marzy niższych temp. niż -5
???? zastanawiam sie co ja napisałem...
Miało być "nie nadają się do niższych temp. niż -5"
Wind Mill
09-12-2021, 10:41
Gdańsk "u góry" -9, ale się ociepla.
Eh, byłem dzisiaj w Decathlonie i jakoś mi nie podeszły - chyba wolałbym jednak odsłonięcie tylko dwóch palców, nie od razu wszystkich. I rzeczywiście, to są bardziej rękawice trekkingowe niż foto, na wyższe temperatury, przynajmniej takie sprawiały wrażenie - a do -5 to ja z zaciśniętymi zębami nawet w skórzanych rękawiczkach działam, wsadzając je do kieszeni co jakiś czas. Może rzeczywiście niezłym pomysłem byłyby takie ogrzewacze, które podlinkował 90s ...
Przyszły żele, oraz takie szaszetki:
https://www.amazon.co.uk/Supchamp-Disposable-Odorless-Activated-Activities/dp/B07WHFSLLF/ref=sr_1_20?keywords=TerraTherm%2BHand%2BWarmers&qid=1638886098&sr=8-20&th=1&fbclid=IwAR1wqY4WQomxhore-2ZEo9BITyRSTyXa5o45bwBlqIlb_Fbf2DWqimM0TCg
https://www.amazon.co.uk/Lifesystems-Unisexs-Reusable-Warmers-Orange/dp/B00SVDPGVG/ref=sr_1_25?keywords=TerraTherm%20Hand%20Warmers&qid=1638886098&sr=8-25&fbclid=IwAR3Ar1WHAFdo--aJa9Vi3QI7Fh5k4qmjLIx4oYGjk2RwOKGW1_jpaxfQkhs
Żele:
+wysoka temperatura,
+więszka powierzchnia grzewcza
+szybsze dzialanie.
+wielorazowość
-bardzo krótki okres działania 20-40min
Saszetki
+ lżejsze i mniejsze więc łatwiej włożyć do pasownej rękawiczki.
+ bardzo dlugi czas działania,po 5godzinach przestałem nosić.
- nie za wysoka temperatura.
- jedorazówki.
Rękawiczki mam Black Diamond Arc ale też wole mieć chociaż dwa palce odsłonięte. Myślę że jednak zaiwnestuje w kilka żelowych wkładek. Szybko pozwalają zagrzać ręce.
Wyczytalem też z komentarzy że sporo osób ich używa do ogrzania obiektywów. Jednorazowe nie grzeją tak mocno, jednak 5-8 godzin umiarkowanego ciepła też jest dobre.
Wszysko więc się rozbija o intesywność stosowania i cenę.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy mi pomagali, i ja umieszczę kilka okazji które znalazłem, może ktoś skorzysta. Odwiedziłem kilka sklepów i wszystkie rzeczy które podlinkuję założyłem na rękę :)
Ostatecznie zdecydowałem się na PGYTECH. Tej promocji nic nie przebije. Cena obniżona ze 169 na 68 zł za rozmiar M. Ponieważ byłem między M a L (który jest też przeceniony, ale nie tak bardzo), to decyzja była prosta:
https://dji-ars.pl/rekawiczki-fotograficzne-pgytech-rozmiar-m.html
Swoją drogą, według rozmiarówki powinienem zdecydowanie kupić L, ale w rzeczywistości i tak wygodniej było w M, pomijając już nawet różnicę w cenie ;)
3 odsłaniane palce, w miarę wygodne poruszanie nimi. Zapięcie odsłoniętych palców nie na magnes jak w Vallerret, tylko takie guziki wpinane, sądzę że nie będzie mi się chciało z tym bawić. Po kilku minutach w sklepie zrobiło mi się ciepło w ręce, więc powinno być ok.
Oprócz tego miałem okazję przymierzyć model, którego wcześniej nie brałem pod uwagę, a jest nieźle przeceniony, Vallerret Ipsoot (https://www.cyfrowe.pl/vallerret-rekawice-fotograficzne-ipsoot-photography-glove-l-p.html).
289 (a dałbym sobie głowę uciąć że kilka dni wcześniej widziałem 239). Czuć że to rękawiczki na prawdziwe zimno (tak są opisane), niestety są na tyle grube, że porównałbym je do rękawic narciarskich. Gdybym focił przyrodę na mroźnych wielogodzinnych spacerach, na pewno bym kupił. Generalnie Vallerret na pewno stoi najwyżej pod kątem estetycznym i materiałów (skóra, wełna merano...), ale nie czułem, że akurat przy moim stylu fotografowania (2-3 godziny, raczej miasto) pod kątem wygody fotografowania warto dać tę kwotę.
Mierzyłem jeszcze Vallerret Markhof 2.0 (https://www.cyfrowe.pl/vallerret-rekawice-fotograficzne-markhof-pro-20-photography-glove-black-l-p.html). Świetne. Uchwyt, wygląd, wygoda. Eleganckie. Ale 399 (a dopiero co widziałem 339) to po prostu za dużo jak na to, do czego będę wykorzystywał te rękawiczki.
No dobra, a teraz czekam na trochę wolnego czasu i pogodę, która by zachęcała do przetestowania nowego nabytku :)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy mi pomagali, i ja umieszczę kilka okazji które znalazłem, może ktoś skorzysta. Odwiedziłem kilka sklepów i wszystkie rzeczy które podlinkuję założyłem na rękę :)
Ostatecznie zdecydowałem się na PGYTECH. Tej promocji nic nie przebije. Cena obniżona ze 169 na 68 zł za rozmiar M. ...
Dzięki za informację. Kupione ( wysyłkowo ).
Dzięki za informację. Kupione ( wysyłkowo ).
Oby nam dobrze służyły! :)
A promocja zacna, ale dziwne że np ceneo w ogóle jej nie pokazuje.
Kupione to ok, pozostaje liczyć, że będą dobre :)
Może trochę mniej wygodnym, ale na pewno skutecznym patentem na wszelkie długie zimowe wycieczki jest założenie lekkich, dopasowanych rękawiczek (których wcale nie musisz ściągać) a nie nie drugiej pary takich 2 palcowych (kciuk osobno i reszta palców razem).
Obsługujesz coś to na chwilę ściągasz wierzchnią rękawicę, a później znów ją zakładasz.
Pitermaster
29-12-2021, 16:42
Ja akurat korzystam z 2 par. Wewnetrzna, para to typowe rekawiczki biegowe, cieniutkie, na 2-3min wystarcza. Pozniej lapa w grube, skorzane zimowe. Poki co w plenerach sie sprawdzalo.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Ok, to aby zamknąć wątek, rękawiczki Pgytech przetestowane na mrozie (-15), dwugodzinny plener, jak dla mnie wygodne ale przede wszystkim naprawdę nie mogę narzekać na temperaturę. Na początku ciepło, potem czułem że jest zimno (szczególnie gdy odsłaniałem palce), ale poza tym nic nie odmarzło, a kilka chwil po zakończeniu pleneru, już w aucie, dłonie nadal ciepłe. Oczywiście, tego dnia nie wiało i trochę się ruszałem, ale jednak jestem więcej niż zadowolony. Plener kolejnego dnia, przy -5, absolutnie zero zastrzeżeń do trzymania temperatury.
Dodam od siebie tani (względnie) i w miarę elegancki patent (używany nie tyle do pelnerow co właśnie trekkingu i obsługi sprzętu) - oba modela z Decathlonu:
1. Jedwabne Forclaz Trek 500 jako "spód" (nie miałem problemu z obsługą sprzętu, wiązaniem butów itp.) - 45 zł
2. Mitenki Forclaz Trek 500 - zewnętrzne, te że zdejmowanymi palcami (kciuk zdejmowany oddzielnie) - 95 zł.
Temperatura poniżej -5 st., odczuwalna dużo niższa i mocny wiatr. Dawało radę, sprzęt używany nie był cały czas, a w marszu raczej często odslanialem palce.
Z uwagi - czasami widzę ktoś narzeka na funkcję dotyku w tych jedwabnych (osobiście testowałem wszystkie decathlonowskie z dotykiem i te jedwabne najlepiej mi się sprawdzały - więc może kwestia preferencji?).
Druga uwaga - rozmiar - w tych zewnętrznych (nawet bez spodniej warstwy) musiałem celować w XL lub więcej, w innych modelach L były spoko. Więc warto przymierzyć (ja łaziłem po sklepie z kijami, bawiąc się telefonem itp. w różnych konfiguracjach :-)).
Rafaello666
07-03-2023, 12:06
Odświeżę temat rękawiczek fotograficznych na zimę. Kombinuję od lat z różnymi rozwiązaniami i finalnie kończy się zawsze tak, że sterczę z gołymi dłońmi na mrozie. Próbowałem już różnych, cienkich rękawiczek do obsługi sprzętu, ale mi się to nie sprawdza. Przyciski często nie reagują, a rękawiczki jakby rolują się, przy obracaniu kółkami. I tak ściągam, zakładam, w kółko, bo nie chcę tracić czasu. Nabyłem ostatnio rękawiczki PGYTECH, rozmiar XL, w dość fajnej cenie 99 zł, ale mam wątpliwości. Jak dla mnie, jedyną zaletą są odpinane palce. No, może jeszcze to, że wyglądają na ciepłe. Mam raczej szczupłe dłonie, a rozmiar XL jest dość opięty i w gruncie rzeczy niewygodny, co praktycznie wyklucza użytkowanie tych rękawic przez dłuższy czas. Musiałbym zabierać dwie pary - jedne do chodzenia, i drugie, zakładane tylko na czas fotografowania. Znowu robi się upierdliwość, związana z noszeniem dodatkowych gratów, które można też łatwo zgubić. Oglądałem jeszcze na stronach rękawiczki droższe, ale tak, na pierwszy rzut oka, nie widzę różnicy. Szkoda mi wywalić kilkaset złotych, jeśli różnica w komforcie będzie żadna, albo symboliczna. Ktoś może kupował takie rękawiczki droższych firm? Albo może miał okazję subiektywnie porównać komfort użytkowania? Zaczynam się już zastanawiać nad obcięciem czubków palców, w jakichś starych, polarowych rękawiczkach, które służyłyby tylko do obsługi sprzętu w zimie :)
Skoro tak, to po prostu noś mitenki. :)
Rafaello666
07-03-2023, 12:22
Skoro tak, to po prostu noś mitenki. :)
Sam nie wiem. Jak utnę czubki palców, to tylko z dwóch, góra trzech, a w pozostałe będzie dalej, względnie ciepło. Ostatnio doprowadziłem się do granicy odmrożenia, bo już mnie tak paluchy bolały po dłuższym fotografowaniu, że traciłem czucie.
Mitenki mają nakładkę na palce, kciuk ma też zdejmowany oddzielnie, na paluchy... jeden ruch i nie ma, ja często używam tych rękawiczek, zwykłe z deca, ocieplane w środku futerkiem. Nakładka na magnes, nie majta się niepotrzebnie. Dawno przestałem szukać dziwnych wynalazków.
https://www.decathlon.pl/p/rekawiczki-mitenki-trekkingowe-gorskie-trek-500/_/R-p-166391
Rafaello666
07-03-2023, 13:07
Mitenki mają nakładkę na palce, kciuk ma też zdejmowany oddzielnie, na paluchy... jeden ruch i nie ma, ja często używam tych rękawiczek, zwykłe z deca, ocieplane w środku futerkiem. Nakładka na magnes, nie majta się niepotrzebnie. Dawno przestałem szukać dziwnych wynalazków.
https://www.decathlon.pl/p/rekawiczki-mitenki-trekkingowe-gorskie-trek-500/_/R-p-166391
Te z Decathlona fajne. Dzięki. Zajrzę po pracy :)
Jedyny minus dla mnie osobiscie to z PD clutch, jeśli używasz, to trzeba mieć nieco bardziej poluzowany pasek jak ściągniętą osłona na palce. Ale to nie duży kłopot MZ.
Pamiętam, że mieli też bez ocieplania wewnątrz wersję tych rękawiczek, ale te z kolei nie nadają się na niższe temperatury.
Rafaello666
07-03-2023, 13:30
Jedyny minus dla mnie osobiscie to z PD clutch, jeśli używasz, to trzeba mieć nieco bardziej poluzowany pasek jak ściągniętą osłona na palce. Ale to nie duży kłopot MZ.
Pamiętam, że mieli też bez ocieplania wewnątrz wersję tych rękawiczek, ale te z kolei nie nadają się na niższe temperatury.
Lipa, bo są wyprzedane. Poczekam, chociaż widzę, że można kupić takie rękawiczki jeszcze innych firm. Pooglądam i coś wybiorę. dzięki za trop, bo jakoś wcześniej o takich nie pomyślałem.
Wind Mill
07-03-2023, 13:53
Ja na rowerze (nie w górach na wietrze jak przedpiszca) mam zimą ten problem, że jest mi w ręce za ciepło, przynajmniej na "wysiłkowej" trasie, w jakichkolwiek jesienno - zimowych rękawiczkach do chodzenia.
Zatem od lat używam jakichś cienkich rękawiczek do bieganie; takowych także w plenerze. Aktualnie Karrimor chyba.
Tak, z pokrętłami nieco gorzej, ale dla mnie używalnie (D5100, D7500), z przyciskami nieproblematycznie.
Ale to pewnie mocno indywidualna sprawa (rozmiar vs budowa ciał i kończyn oraz palców).
Rafaello666
07-03-2023, 14:22
Kupiłem na allegro za 40 zł. W Decathlonie nie ma, ale te co kupiłem wyglądają na dość ciepłe. Dam znać jak sprawdzę :)
https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-zimowe-3m-z-klapka-czarne-l-6457697441
Te PGYTech odsyłam, bo są zwyczajnie niewygodne.
Rafaello666
07-03-2023, 15:24
Ja na rowerze (nie w górach na wietrze jak przedpiszca) mam zimą ten problem, że jest mi w ręce za ciepło, przynajmniej na "wysiłkowej" trasie, w jakichkolwiek jesienno - zimowych rękawiczkach do chodzenia.
Zatem od lat używam jakichś cienkich rękawiczek do bieganie; takowych także w plenerze. Aktualnie Karrimor chyba.
Tak, z pokrętłami nieco gorzej, ale dla mnie używalnie (D5100, D7500), z przyciskami nieproblematycznie.
Ale to pewnie mocno indywidualna sprawa (rozmiar vs budowa ciał i kończyn oraz palców).
Myślałem, że będę w stanie obsługiwać aparat w cienkich rękawiczkach do biegania, ale to nie zdaje egzaminu. Źle się kręci pokrętłami i nie zawsze łapią przyciski. Miałem raz z Decathlona takie cieniutkie merino, ale po jednym plenerze i kręceniu pokrętłami zrobiły się dziury na palcach. Też mam problem, szczególnie na trekkingach. Jak używam kijów, to muszę mieć pancerne rękawiczki, ale nie za grube, bo każde inne się szybko niszczą, albo dłonie się pocą. Dlatego, dwóch par raczej nie uniknę. Te mitenki wyglądają bardzo obiecująco.
Kupiłem na allegro za 40 zł. W Decathlonie nie ma, ale te co kupiłem wyglądają na dość ciepłe. Dam znać jak sprawdzę :)
https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-zimowe-3m-z-klapka-czarne-l-6457697441
Te PGYTech odsyłam, bo są zwyczajnie niewygodne.
Rzep na łapawice i polar od środka? Obiecujące! Co prawda idzie wiosna ale na następny sezon jak znalazł.
Rafaello666
07-03-2023, 21:03
Rzep na łapawice i polar od środka? Obiecujące! Co prawda idzie wiosna ale na następny sezon jak znalazł.
No właśnie tak pomyślałem. Za cztery dychy, to nawet gdyby miały jakieś drobne mankamenty, przeżyję. Jakkolwiek, to i tak lepiej niż sterczeć na mrozie z gołymi dłońmi. Ktoś tylko pisał w opinii, że rozmiarówka dość mała, a rzep taki sobie. Brałem wg opisu sprzedawcy i mam nadzieję, że nie będą przyciasne, bo poza tym, to reszta wygląda przyzwoicie.
Daj znać co do rozmiarów jak już dostaniesz i przymierzysz. Może i ja się skuszę, bo mam dosyć gołych łap przy obsłudze drona na mrozie :(
Rafaello666
07-03-2023, 21:21
Daj znać co do rozmiarów jak już dostaniesz i przymierzysz. Może i ja się skuszę, bo mam dosyć gołych łap przy obsłudze drona na mrozie :(
Jutro powinny dotrzeć, to będę meldował jakie odczucia.
Od chyba ponad 2 lat używam dokładnie te mitenki wraz z najtańszymi rękawicami polarowymi z decathlomu pod nimi. Siedzac kilka h w bezruchu same mitenki to dla mnie mało. W połączeniu z polarową warstwą jest perfekt. Sterowanie dużym i małym body OK.
Rafaello666
07-03-2023, 22:00
Od chyba ponad 2 lat używam dokładnie te mitenki wraz z najtańszymi rękawicami polarowymi z decathlomu pod nimi. Siedzac kilka h w bezruchu same mitenki to dla mnie mało. W połączeniu z polarową warstwą jest perfekt. Sterowanie dużym i małym body OK.
Ja mam problem ze sterowaniem, jeśli cokolwiek mam na palcach. Bawię się trochę inna fotografią i częściej się przemieszczam. Pewnie brałbym te z Decathlona, jakby były. A, że jestem niecierpliwy dość, to spróbuję tych drugich. Zobaczymy, z jakim efektem :)
Spoko, każdy ma swoje potrzeby. Wspomniany zestaw używam też z powodzeniem do fotografowania podczas chodzenia po górach i na skitury ;)
krzysztofz24
08-03-2023, 01:12
Odświeżę temat rękawiczek fotograficznych na zimę. Kombinuję od lat z różnymi rozwiązaniami i finalnie kończy się zawsze tak, że sterczę z gołymi dłońmi na mrozie. Próbowałem już różnych, cienkich rękawiczek do obsługi sprzętu, ale mi się to nie sprawdza. Przyciski często nie reagują, a rękawiczki jakby rolują się, przy obracaniu kółkami. I tak ściągam, zakładam, w kółko, bo nie chcę tracić czasu. Nabyłem ostatnio rękawiczki PGYTECH, rozmiar XL, w dość fajnej cenie 99 zł, ale mam wątpliwości. Jak dla mnie, jedyną zaletą są odpinane palce. No, może jeszcze to, że wyglądają na ciepłe. Mam raczej szczupłe dłonie, a rozmiar XL jest dość opięty i w gruncie rzeczy niewygodny, co praktycznie wyklucza użytkowanie tych rękawic przez dłuższy czas. Musiałbym zabierać dwie pary - jedne do chodzenia, i drugie, zakładane tylko na czas fotografowania. Znowu robi się upierdliwość, związana z noszeniem dodatkowych gratów, które można też łatwo zgubić. Oglądałem jeszcze na stronach rękawiczki droższe, ale tak, na pierwszy rzut oka, nie widzę różnicy. Szkoda mi wywalić kilkaset złotych, jeśli różnica w komforcie będzie żadna, albo symboliczna. Ktoś może kupował takie rękawiczki droższych firm? Albo może miał okazję subiektywnie porównać komfort użytkowania? Zaczynam się już zastanawiać nad obcięciem czubków palców, w jakichś starych, polarowych rękawiczkach, które służyłyby tylko do obsługi sprzętu w zimie :)
Ja tez mialem problem z rekawiczkami do chodzenia zima po gorach i fotografowania. Bo o ile mi rece nei marzna i bardzo rzadko uzywam rekawiczek ogolnie. To siarczysty mroz, wiatr i fotografowanie wychlodzonym aparatem po prostu powoduje bol w opuszkach palcow.
Tez mi zalezalo na precyzji. zaczalem od roboczych wampirek:-).
Po wileu probachm ronych pomylslach, po prostu poszedlem do sklepu, stanalem pod sciana i wybralem sobie idealnie mi pasujace rekawice (stosunkowo cienkie, ale ocieplone) narciarskie Rossignol. Palce sa uszyte z 4 czesci - jest to super wazne, pozniej to jeszcze rozwine.
Wiec po prostu idz do duzego sklepu gdzie maja bogata scianke rekawic narciarskich i poprzymierzaj.
Druga ciekawa opcja, choc kiepsko ocieplajaca ale ultra dopasowana i precyzyjna sa rekawice motocyklowe. W ogromnej wiekszosci sa uszyte tak ze jeden palec jest zszyty z 4 kawalkow i sa extremalnei dopasowane do dloni. do krecenai gazem, nacikania sprzegla, hamulca. Czyli do precyzyjnych ruchow.
Palce sa uszyte z 4 czesci (jak sie doklasnei przyjrzec to jednak z 3;-), bo jest czesc spodnia, gorna iten srodkwoy otok powiedzmy. daje to wysoka precyzyjnosc. maj antyposlizogowe wstawk izwiekszajace przyczepnosc czesto.
Tylko nie ma sensu kupowac rekawic na motocykel szosowe, bo one maja te chronic od tarcia o asfalt. Ochranaicze kevlarowe do focenai sa zbedne;-)
Tylk zainteresowac sie rekawiczkami enduro/cross/quad. Precyzyjnie uszyte, bardzo wygodne, elastyczne i naprawde da sie w nich zapiac agrafke czy nawlec igle. I nie zartuje tutaj.
Minusem jest to, ze przemiekaja. Ale np od spodu masz pianke piuretanowa zwiekszjaca przyczepnosc, body by sie trzymalo jak przyklejone;-)
tyko model bez jakichs ochraniaczy, bo jest ci to zbedne. Proponuej zwroci uwage ,zeby palce byly uszyte jak pisalem i zeby byly firmowe. Moze byc tanszy model.
Np takie.
70zl.
https://allegro.pl/oferta/fox-dirtpaw-quad-enduro-motorcycle-gloves-13241081947?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax_catch_a ll&ev_campaign_id=17996264313&gclid=CjwKCAiA3pugBhAwEiwAWFzwdWtjkxG8_Jf93Jx-hiAQRQE4xGJ9p-32vAzkgkyA2QrZggnbftCeMhoCYQAQAvD_BwE
I cos drozszego, ale to jzu bedzie max precyzji. Zwroc uwage na harmonijki na zgieciach palcow i "przczyczepnosciowe wstawki" na dwoch palcach (dla fotera przydalo by sie jeszcze na kciuku, ale takich nie ma).
Zerowa odpornosc na przemoczenei, przed zimnem dadza tyle co zwykle materiolwe cienkie. ale nie czuc ich na dloni niemal.
https://gmoto.pl/thor-terrain-rekawice-cross-enduro-zielonyszary-xl,683515.html?gclid=CjwKCAiA3pugBhAwEiwAWFzwddd5t axqrR2mR6ri_3cNgaWK_LjkZQKLMoE2f9ge9CIXr9ueAqqr3xo CcjUQAvD_BwE
Rafaello666
08-03-2023, 10:08
Krzysztof24, dzięki za fajną rozpiskę. To, co piszesz o zszywaniu palców z kilku kawałków, na pewno ma sens. Przekonałem się o tym przymierzając rękawice PGYTech, które mają palce z jednego kawałka, dość sztywnego. To powoduje, szczególnie przy zginaniu palców, uczucie ciasnoty i ciągnięcia. Na dłuższą metę bardzo nieprzyjemnie. Mam z tym kłopot, bo żeby zapewnić max precyzji, musiałbym mieć cienkie rękawiczki, mocno dopasowane. Powoduje to pewien dyskomfort, bo i tak na to musze założyć jakąś grubą rękawice, którą ściągam tylko na czas robienia zdjęć. Niestety, cienkie rękawiczki, to też rękawiczki i ostatnio, kiedy kilka razy nie przełączyłem jakiejś opcji, albo zaczęła mi się rolować przy kręceniu kółkiem, to i tak skończyło się na jej ściągnięciu. Mam jeszcze problem z oczami, tzn. z bliska, szczególnie w słabym świetle jest kicha i powinienem założyć okulary. Na dal widzę dobrze, i w warunkach zimowego pleneru nie chce mi się wyciągać co chwilę okularów, tym bardziej, że jak mam założoną czapkę, komin, kaptur, czy inne ocieplacze, to jest kłopot z ich ubraniem. Dodatkowo, jak założę zimne okulary na nos, to lubią zaparować. Dlatego, pewne rzeczy, klikam na aparacie trochę na pamięć i na oko. Okulary wyciągam tylko, jak już musze ręcznie ostrzyć, albo jest tak ciemno, że już nawet na pamięć nie ogarniam :)
Żeby zagęścić ten przydługi wywód - doszedłem do wniosku, że jedyna opcja dla mnie, żeby się potem nie wściekać, że znowu nie wyłączyłem stabilizacji na statywie, czy tam jakaś inna muka, to jednak macanie sprzętu gołymi palcami. Wtedy wiem, że nacisnąłem, przekręciłem, ewentualnie, zmieniłem ustawienie na wyświetlaczu dotykowym.
Dlatego, na razie, zapaliłem się do pomysłu crusiek vel Kret :) i sprawdzę w akcji te mitenki. Swoją drogą, dziwię się, że wcześniej jakoś na to nie wpadłem. Różnych rękawic mam już chyba z 6 par, więc najwyżej żona uzna, że jestem szurnięty... :D
Rafaello666
08-03-2023, 21:18
Rękawiczki dotarły. Zalety - komfortowe i miękkie. Jak klapka jest otwarta, to można swobodnie operować palcami, nic nie ciśnie. No i wiadomo - cena. Wady - na palcach jest brak ocieplenia. W sensie, jest jedna warstwa, bez polaru pod spodem. Problemem może być kciuk, który nie chowa się pod ocieplaną klapkę, chociaż idzie go tam wepchnąć, bo całość jest dość elastyczna. Po założeniu klapki, w palcach robi się odrobinę ciasno, bo gumka jest dość opinająca. Za to klapka nie spada i nie jest to ciasność, która spowoduje drętwienie palców.
Rękawiczki zostają, chociaż nie nadadzą się np. do trekkingu z kijami, ze względu na materiał, który tego prawdopodobnie nie wytrzyma akryl - jak na czapkę). Podejrzewam, że na mrozie kciuk będzie stanowczo niedogrzany, ze względu na brak ocieplenia i rozcięcie (też jest ściągany). Natomiast, jako drugie rękawiczki, zakładane na czas operowania aparatem, telefonem, czy innym precyzyjnym urządzeniem sprawdzą się super.
Dzięki za opinię. Jak rozmiar, wspominałeś że masz nieduże dłonie?
Rafaello666
08-03-2023, 21:47
Dzięki za opinię. Jak rozmiar, wspominałeś że masz nieduże dłonie?
Myślę, że mam dłonie, powiedzmy standardowe. Dość szczupłe (jak sądzę), ale długie. Rękawiczki widziałem w dwóch rozmiarach - M i L. Ja wziąłem L i są w sam raz. Mogę wykonać jakieś dokładniejsze pomiary gdybyś potrzebował.
Zaryzykuję w takim razie z M-ką, większość rzeczy w tym rozmiarze na mnie pasuje.
Myślę, że mam dłonie, powiedzmy standardowe. Dość szczupłe (jak sądzę), ale długie. Rękawiczki widziałem w dwóch rozmiarach - M i L. Ja wziąłem L i są w sam raz. Mogę wykonać jakieś dokładniejsze pomiary gdybyś potrzebował.
Dziękuje za opinie. Kupiłem M. Na miejsko-zoologiczne wypady powinny się sprawdzić. W góry zdecydowanie inne. Lepiej ocieplone i z membraną.
Rafaello666
09-03-2023, 08:52
Dziękuje za opinie. Kupiłem M. Na miejsko-zoologiczne wypady powinny się sprawdzić. W góry zdecydowanie inne. Lepiej ocieplone i z membraną.
Tak właśnie myślę, że na lekkie wycieczki. Ja będę ich używał w górach, ale jako drugie - do zakładania tylko na czas zabawy sprzętem. Teraz mam gołe dłonie i marznę, więc, jakkolwiek, lepiej :)
Tak właśnie myślę, że na lekkie wycieczki. Ja będę ich używał w górach, ale jako drugie - do zakładania tylko na czas zabawy sprzętem. Teraz mam gołe dłonie i marznę, więc, jakkolwiek, lepiej :)
Dłonie mam nie za duże, nie za małe. Rozmiar M w sam raz dopasowany. Nie ma nic bardziej irytującego jak zbyt luźne przy operowaniu sprzętem. Trwałość wyjdzie w praniu ;) Niemniej za 40 zł mogą wytrzymać tylko sezon.
70454
70455
70456
Polecam.
Z rękawiczek na zimę polecam te z Deca, słabo już dostępne albo jakieś inne w podobnym stylu:
To jest tak proste, że aż genialne i nie ma problemu robić zdjęcia zimą w górach na mrozie.
Rafaello666
11-03-2023, 13:56
Z rękawiczek na zimę polecam te z Deca, słabo już dostępne albo jakieś inne w podobnym stylu:
To jest tak proste, że aż genialne i nie ma problemu robić zdjęcia zimą w górach na mrozie.
Na te będę polował. Może wrócą przed następną zimą. Wrzuciłem sobie powiadomienie email, jak się pokażą :)
- - - - kolejny post - - - - - -
burton, doszedłem do tych samych wniosków. Za 40 zł teraz to burgera z frytkami ogarniesz, więc rękawiczki jak najbardziej ok za tą cene. Ciekaw jestem czy kciuk nie zmarznie, ale może jutro wyskoczę na jakieś foty, to sprawdzę :)
Na te będę polował. Może wrócą przed następną zimą. Wrzuciłem sobie powiadomienie email, jak się pokażą :)
- - - - kolejny post - - - - - -
burton, doszedłem do tych samych wniosków. Za 40 zł teraz to burgera z frytkami ogarniesz, więc rękawiczki jak najbardziej ok za tą cene. Ciekaw jestem czy kciuk nie zmarznie, ale może jutro wyskoczę na jakieś foty, to sprawdzę :)
Obawiasz się, że kciuk zmarznie będąc zakrytym przez tą szczelinę? Może tak być. Jednak jakoś jest zabezpieczony to palec nie odpadnie ;) Te z dekatlonu fakt super. Mam takie tylko z palcami. Bardzo wydajne, ciepłe. Trzeba na nie zapolować :) Kiedyś w polarowych obciąłem wszystkie palce i na zimnie jeszcze dawałem radę. Na mrozie już było nieprzyjemnie. Udanych kadrów :)
Rafaello666
11-03-2023, 15:07
burton, dzięki i wzajemnie :)
Ja używam takie (https://www.cyfrowe.pl/stealth-gear-rekawiczki-extreme-rozm-l-p.html)
Są drogie ale używam drugi sezon i nie narzekam.
Ja używam takie (https://www.cyfrowe.pl/stealth-gear-rekawiczki-extreme-rozm-l-p.html)
Są drogie ale używam drugi sezon i nie narzekam.
Podobne z idei, ale parę razy tańsze
https://allegro.pl/oferta/cieple-lekkie-rekawice-neoprenowe-behr-roz-l-8542616303?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6Bo6TWxiFzAsXwvh9sja37mI2wkYvYlrofun dMr-7byQbYtrbNRTMRoCGGgQAvD_BwE
Mam neoprenowe, niestety na mróz się nie nadają. Na temperaturę ok. 0 stopni mogą być.
Rafaello666
23-03-2023, 09:53
Mam neoprenowe, niestety na mróz się nie nadają. Na temperaturę ok. 0 stopni mogą być.
Dlatego ja nie widzę innej opcji, jak jedne rękawiczki do wędrowania w mrozie i drugie do fotografowania. W moim przypadku, najlepiej z odkrytymi palcami. Jak jest cieplej, to łatwiej znaleźć coś uniwersalnego, ale na solidny mróz nie widzę opcji. Przynajmniej, z mojego doświadczenia tak wynika.
Rękawiczki z Allegro https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-zimowe-3m-z-klapka-czarne-l-6457697441 przeszły u mnie test na Islandii. Po tygodniu używania mam kilka wniosków, może komuś się przyda:
- rękawiczki są bardzo ciepłe, chronią też dobrze od wiatru, spokojnie dawały radę przy odczuwalnych temperaturach minus kilkanaście stopni;
- dobrze zaprojektowane, można łatwo wysunąć jeden palec plus kciuk, bardzo funkcjonalne;
- miałem drugie rękawiczki, teoretycznie cieplejsze, praktycznie ich nie używałem bo palce oddzielnie szybciej marzną, nawet w lepszym materiale;
- gorszą stroną jest jakość materiału i wykonania tych rękawiczek, klapka na palce prawej dłoni zaczęła się pruć;
- podobnie wyłażą różne nitki na szwach, sam materiał szybko się mechaci;
- estetyki w tych rękawiczkach raczej się nie znajdzie, już po 2-3 dniach intensywnego użytkowania wyglądają jak długo używane i spracowane.
W naszych warunkach nawet przy kilkustopniowych mrozach, powiedzmy tak do -5, nie przejmuję się w ogóle rękawiczkami. Używam najczęściej jakichś tanich polarowych albo takich cienkich ze sztucznej wełny z marketu za kilka złotych. Do obsługi drona spokojnie wytrzymywałem te 20+ minut na chłodzie czy mrozie bez rękawiczek. Ale w zetknięciu z temperaturami, gdzie odkryty palec zwyczajnie boli po paru minutach, te rękawiczki są genialnie ciepłe mimo nie najwyższej jakości materiałów i wykonania. Jak mogłem ich wcześniej nie mieć? Dla mnie teraz niezastąpione, mega ciepłe i funkcjonalne :)
Rafaello666
23-03-2023, 13:19
Rękawiczki z Allegro https://allegro.pl/oferta/rekawice-rekawiczki-zimowe-3m-z-klapka-czarne-l-6457697441 przeszły u mnie test na Islandii. Po tygodniu używania mam kilka wniosków, może komuś się przyda:
- rękawiczki są bardzo ciepłe, chronią też dobrze od wiatru, spokojnie dawały radę przy odczuwalnych temperaturach minus kilkanaście stopni;
- dobrze zaprojektowane, można łatwo wysunąć jeden palec plus kciuk, bardzo funkcjonalne;
- miałem drugie rękawiczki, teoretycznie cieplejsze, praktycznie ich nie używałem bo palce oddzielnie szybciej marzną, nawet w lepszym materiale;
- gorszą stroną jest jakość materiału i wykonania tych rękawiczek, klapka na palce prawej dłoni zaczęła się pruć;
- podobnie wyłażą różne nitki na szwach, sam materiał szybko się mechaci;
- estetyki w tych rękawiczkach raczej się nie znajdzie, już po 2-3 dniach intensywnego użytkowania wyglądają jak długo używane i spracowane.
W naszych warunkach nawet przy kilkustopniowych mrozach, powiedzmy tak do -5, nie przejmuję się w ogóle rękawiczkami. Używam najczęściej jakichś tanich polarowych albo takich cienkich ze sztucznej wełny z marketu za kilka złotych. Do obsługi drona spokojnie wytrzymywałem te 20+ minut na chłodzie czy mrozie bez rękawiczek. Ale w zetknięciu z temperaturami, gdzie odkryty palec zwyczajnie boli po paru minutach, te rękawiczki są genialnie ciepłe mimo nie najwyższej jakości materiałów i wykonania. Jak mogłem ich wcześniej nie mieć? Dla mnie teraz niezastąpione, mega ciepłe i funkcjonalne :)
Super. Moje na razie leżą w plecaku i chyba doczekają się debiutu dopiero na kolejną jesień. Tym niemniej, recenzja budująca, zważywszy na rewelacyjną cenę i sporo plusów :)
Tak, przy tej cenie walory estetyczne można przeboleć wobec funkcjonalności i ciepełka ;) Byłem wręcz zaskoczony, że są takie ciepłe
Jakby co, wróciły te z deca. https://www.decathlon.pl/p/rekawice-mitenki-trekkingowe-dla-doroslych-forclaz-mt900-wiatroodoporne/_/R-p-339297?mc=8738803
artur2233
10-12-2023, 12:31
A ja posiadam te: https://megadron.pl/pl/products/rekawiczki-rekawice-fotograficzne-pgytech-m-10047.html
Fajna opcja, że na trzech palcach kciuku, wskazującym i środkowym materiał można odchylić i przypiąć na klamrę.
Również posiadam rękawiczki PGY TECH - niby OK, ale moim zdaniem są trochę zbyt sztywne.
_______
https://www.listkiewicz.eu
Rafaello666
10-12-2023, 21:46
Również posiadam rękawiczki PGY TECH - niby OK, ale moim zdaniem są trochę zbyt sztywne.
_______
https://www.listkiewicz.eu
Ja musiałem odesłać. Nie dało się wytrzymać, takie sztywne i ciasne. A nie wydaje mi się, żebym miał taką wielką łapę. Natomiast, wspominane wcześniej, rękawiczki z allegro, sprawdziły mi się ostatnio wyśmienicie na mrozie.