Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Syrakuzy Ortygia
August68
07-12-2021, 10:50
Coś cichutko...
Miejsce bardzo fotogeniczne.
1 mi się bardziej podoba - dobry kadr, linia kamieni płynnie przechodzi w linię budynków. Światełko też niezłe, i chmurki sympatyczne.
2 mi mniej pasuje i trudno określić dlaczego - chyba za dużo kontrastów. Może warto byłoby zgasić te odblaski na wodzie filtrem polaryzacyjnym?
No i chętnie zobaczyłbym zdjęcia tych miejsc o świcie lub zachodzie - z innymi kolorami nieba...
Kojocisko
07-12-2021, 14:11
Straszna pixeloza na tej twierdzy :-). Fajne obrazki, pojechałoby się..
Krzysztofh
07-12-2021, 14:25
Zdjęcia klimatyczne szczególnie pierwsze. Nie wiem czy ja mam strita w oczach, czy ta twierdza na drugim lekko się przewraca w lewo.
Z jednej strony żałowałem że filtra polaryzacyjnego nie zabrałem ale z drugiej strony jak patrzę na zdjęcia z polarem jakie pstrykałem czasami nad morzem to jakoś takie plastikowe się wydaje.
Jest złudzenie że leci w prawo, nie dałem rady wykadrować żeby twierdzę odciąć od wybrzeża w tle to byłby inny odbiór zdjęcia.
3.
58351
Oho, tak jak tamte fajne, tak ostatnie super :) bombowo chmury wykorzystałeś, prostowanie pionów fajne. Trochę za mocno ta wycieczka rzuca się w oczy, ale to drobiazg
Fajne zdjęcia, ale tekstury na twierdzy muszą wymienić, za niska rozdziałka :)
Krzysztofh
08-12-2021, 10:58
Ostatnie super. Moje klimaty.
hmm... no to może przed wrzuceniem kolejnego zdjęcia zapytam na miniaturkach co lepiej wygląda, taki balans miedzy pierwszym i drugim planem ? :)
a58386 b58387 c58388
lukasz_kk
08-12-2021, 14:32
Wg mnie balans jest najlepszy w kadrze a), w c) góra trochę ginie ale też mi się podoba. Kwadrat najmniej mi leży :)
JedyneczkaA mości koeshu :)
a co to za ogniskowa i jakie szkło na #3?
14mm w pionie, pozbyłem się tylko dołu i nie trzeba było nawet prostować.
5.
58390
14mm w pionie, pozbyłem się tylko dołu i nie trzeba było nawet prostować.
nie trzeba było? hmmm
Tak, wystarczyła korekcja z profilu i dosłownie jedno oczko w prostowaniu, wrzucę jeszcze tradycyjnie parę uliczek i nie zamęczam bo lepiej samemu tam skoczyć i własne pstryki zrobić ;)
6.
58414
......
7.
58415
......
8.
58416
August68
08-12-2021, 23:14
Się spóźniłem, a mi się akurat 5C podobało - lubię takie pierwsze plany. Tylko osobiście obciąłbym więcej góry - tuż nad tą małą chmurką po prawej stronie.
Też wole takie kadry i szczerze wersja pozioma najmniej mi pasuje ale piony na forum są niedoceniane :)
August68
09-12-2021, 08:56
Też wole takie kadry i szczerze wersja pozioma najmniej mi pasuje ale piony na forum są niedoceniane :)
No to jest nas przynajmniej 2 - dla mnie możesz takie zdjęcia wrzucać częściej ;-)
Tak, wystarczyła korekcja z profilu i dosłownie jedno oczko w prostowaniu, wrzucę jeszcze tradycyjnie parę uliczek i nie zamęczam bo lepiej samemu tam skoczyć i własne pstryki zrobić ;)
chodziło mi właśnie o to że chyba trzeba było wyprostować bardziej, bo wydaje się być krzywy szczególnie ta wysoka część budynku